Hr:Beginners Guide 1.4.1

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Dostupni jezici — Beginners_Guide_1.4.1
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް

Dodavanje oznaka/Tag-ova

Sadržaj:

Vodič za početnike
1.1 - Prikupljanje podataka
1.1.1 - GPS
1.1.2 - Y!/landsat/NPE snimke
1.2 - Upload podataka
1.2.1 - Snimite svoje podatke u GPX
1.2.2- Uploadiranje Podataka
1.2.3- Download u JOSM
1.3 - Uređivanje/Editiranje karti
1.3.1 - JOSM
1.3.1.1 - Prva cesta
1.3.1.2 - Treba upamtiti
1.3.2 - Potlatch
1.3.3 - Merkaartor
1.4 - Editiranje podataka
1.4.1 - Dodavanje oznaka/Tag-ova
1.4.2 - Upload promjena
1.5 - Renderiranje karti
1.5.1 - Osmarender


U prethodnom dijelu ste naučili o OpenStreetMap geo elementima. Vrijeme je da nučite o OpenStreetMap shemi označavanja. Osnovno označavanje se može naći na Tagging. Stranica za označavanje vodi na hr:Map Features na kojoj su izlistane većina oznaka/tagova koji su prihvaćeni od OSM zajednice. Možete pogledati i Tagging kao vodič za detalje i druge zemlje.

Tipovi Geoobjekata

U OpenStreetMap shemi označavanja postoje 3 tipa podataka koji se mogu označiti/tagirati:

 • Točka: Točka se koristi za označavanje određene točke na karti. Na primjer:
 • Površina/Area: Zatvoreni put koji označava određeno površinu/područje na karti. Na primjer:
  • Jezero se može označiti s područjem/area označenim s natural=water.
  • Grad se može označiti s područjem/area označenim s place=town.

Tipovi oznaka/tag-ova

Postoji puno oznaka, za različite svrhe. Ima 4 različita tipa oznaka koje se često pojavljuju.

 • Oznake/tag-ovi Elemenata: ove oznake označuju jedan dio/element puta (kao oneway=yes, lanes=2).
 • Predefinirane oznake/tag-ovi: Ovo su prečaci koji imaju vrijednost puno oznaka elemenata. (npr. highway=motorway, koji bi bio isti kao lanes=3 oneway=yes maxspeed=112 itd. ako se koristi u UK).
 • Oznake za Ugađanje/Tweaking: Ove oznake se mogu koristiti za ispravke/modifikacije predefiniranih oznaka (npr. motorcycle=no može se koristiti s highway=motorway gdje motocikli ne smiju, uz pretpostavku da postoji takvo mjesto. lanes=2 može se koriswtiti za manje autoceste, kao one koji su često u Škotskoj).
 • Rendering oznake/tag-ovi: Ove oznake nisu povezane s onim što se mapira, ali su tu da upute renderer kako renderirati nešto(npr. layer=1).

Oznake su dizajnirane tako da se koriste na različite načine. Neke su namjenjene za točke i trebaju se koristiti samo s točkama, neke za puteve, a neke samo za zatvorene puteve (površine).


Ima puno oznakakoje se mogu koristiti za informacije o cesti (ili što već mapirate), ali počnite s highway oznakom za cestu, kako bi vidjeli svoj prvi render. Odavde nadalje, morali bi vidjeti svoj rad renderiran na OSM kartama, i dodavati sve više detalja.


 • Q: Dodao sam highway=Unclassified, a još se ne pojavljuje.
 • A: Rendereri su osjetljivi na mala/velika slova (case-sensitive), trebalo bi biti highway=unclassified. Sve oznake su pisane malim slovima (lower-case), osim imena.

 • Q: Dodao sam oznake točkama, ali se ne pojavljuju.
 • A: Trebate dodati oznake/tag-ove koji se odnose na cijeli put, na sami put, a ne na točke od kojih se put sastoji. Označavanje točaka je za označavanje specifičnih točaka, kao bezninskih pumpi. Također, upamtite da treba nešto vremena da bi se karta vizualno ažurirala (izrenderirala) (Rendering).

Gore