Hr:Beginners Guide 1.1

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Prikupljanje podataka

Sadržaj:

Vodič za početnike
1.1 - Prikupljanje podataka
1.1.1 - GPS
1.1.2 - Y!/landsat/NPE snimke
1.2 - Upload podataka
1.2.1 - Snimite svoje podatke u GPX
1.2.2- Uploadiranje Podataka
1.2.3- Download u JOSM
1.3 - Uređivanje/Editiranje karti
1.3.1 - JOSM
1.3.1.1 - Prva cesta
1.3.1.2 - Treba upamtiti
1.3.2 - Potlatch
1.3.3 - Merkaartor
1.4 - Editiranje podataka
1.4.1 - Dodavanje oznaka/Tag-ova
1.4.2 - Upload promjena
1.5 - Renderiranje karti
1.5.1 - Osmarender


Postoji nekoliko načina za prikupljanje podataka za OSM:


  1. GNSS/GPS - Ovo je najčešći način prikupljanja podatka za OSM, a za potpuno mapiranje nekog područja je i nužno. Ako nemate GPS, oni su negdje dostupni i za najam/posudbu ili možete raditi po podacima od drugih korisnika.
  2. Yahoo! satelitske slike, Landsat and NPE mape su dostupne na OSM-u kao podloge za precrtavanje (tracing). Točnost je važna, tako da mapirate samo mjesta gdje ste bili. Ovi izvori puno pomažu OSM-u, ali se karte ne mogu raditi samo po tome.
  3. Vaše vlastite karte ili slike iz zraka - Budite sigurni da su ovi izvori potpuno besplatni za kopiranje i korištenje sa OSM. Vidi Copyright.
  4. Podaci mogu biti već prikupljeni, samo ih treba pretvoriti u kartu OSM. Za primjer je Projekt mapiranja Koreje.

Koje podatke dodati

Postoji puno podataka koji se mogu priupiti i staviti u OSM: Od najčešćih 'imena ulica' pa do najmanjih detalja kao parkovi, poštanski ormarići, živice i From common things such as 'street names' right down to fine details which includes things like parks, post boxes, hedgerows i sl. Različitim ljudima, različite su stvari važnije, obično prema načinu prijevoza. Ako mislite da možete pomoći ljudima da pronađu put, mapirajte ga!

Obično maperi povećavaju detalje vremenom, a počinju s osnovama. Tako da bi mreža glavnih cesta bio dobar početak, a putevi manje važnosti kao pješačke staze ili poštanske ormariće mogu biti dodane kao zadnje. Isto tako možete odmah dodavati sve detalje, što zahtjeva malo više angažmana, tako da izaberite način koji vam najviše odgovara.