Fi:Beginners Guide 1.1

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Saatavana kielillä — Beginners Guide 1.1
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް

Tietojen kerääminen

OSM-projektiin kerättäviä tietoja voit hankkia useilla tavoilla:


 1. GPS - Yleisin lähde on GPS-vastaanottimella kerätyt reittipisteet ja niihin yhdistetyt havaintosi. Kokeilluista muistiinpanotekniikoista on kerätty kokemuksia. Oleellista on löytää itsellesi sopiva tapa merkata muistiin katujen nimiä ja muita alempana mainittuja tietoja siten, että pystyt myöhemmin tietokoneella karttaa muokatessasi yhdistämään tiedot juuri tiettyyn reittipisteeseen kulkemallasi reitillä. Kartoittamista varten hyödyllisiä ohjelmia on saatavilla mm. Java-kykyisille matkapuhelimille (esim. G'o, We-Travel, GpsMid), Symbian-puhelimille (esim. PyS60Editor, SportsTracker[1]) ja Windows Mobile -laitteille (esim. MOSME). Edellämainituilla Symbian- ja Windows Mobile -ohjelmilla karttaa voi nykyisillä tai tulevilla versioilla muokata myös suoraan puhelimella tai PDA:lla ilman tietokonetta.
 2. Bingin ilmakuvat, Landsat-satelliittikuvat (ja Britanniassa vanhat NPE-kartat) Microsoft on sallinut karttapalvelunsa ilmakuvien käyttämisen Potlatch-muokkausohjelman taustalla ja teiden piirtämisen niitä apuna käyttäen. Useimmilta alueilta Suomessa kuvat ovat vain karkeampaa Landsat-satelliittien ottamaa kuvaa, joka riittää paikoitellen maanteiden tai muiden suurten muodostelmien sijoittamiseen. Kuitenkin Landsat-kuvat ovat pääasiallinen lähde järvien ja jokien piirtämiseen. Huomaa että kaikki ilmakuvissa näkyvät kohteet voivat olla (kuvausteknisistä syistä) paikoitellen 0-50 metriä sivussa oikeasta sijainnista. Myöskään katujen nimiä ei näistä lähteistä saada.
 3. Itse ottamasi valokuvat tai luomasi kartat, joihin sinulla on tekijänoikeus.

Lisättävien tietojen valinta

Kartalle lisättävän tiedon sisältöä ei ole rajoitettu, joten voit lisätä itse tärkeäksi kokemasi karttaan sopivat kohteet. Perustietoina voidaan kuitenkin pitää maanteitä, junaratoja, katuja, pyöräteitä ja jalkakäytäviä sekä näiden nimiä. Voit sijoittaa kartalle myös teiden ulkopuolisia asioita kuten metsiä, puistoja, postilaatikoita tai tienkäytön rajoituksia - yksisuuntaisia katuja, nopeusrajoituksia, ajokieltoja tai aidattuja alueita.

Voit myös aloittaa vain perustiedoista ja lisätä tarkempia tietoja myöhemmin. Yksi mahdollinen tärkeysjärjestys uusien aluiden kartoituksessa voisi olla seuraava:

Tärkeimmät

 • Tien luokitus
 • Tien nimi
 • Yksisuuntaisuus

Vapaasti valittavat

 • Teiden rajoitetut käyttöoikeudet, esim. sallittu vain busseille.
 • Kevyen liikenteen väylät ja polut
 • Pysäköintialueet
 • Hotellit nimineen, virastot, muut tarpeellisiksi koetut palvelut
 • Vallitseva maankäyttö: asutusta, toimistoja, kauppoja, puisto, pelto, ...
 • Muut maininnan arvoiset paikat, kuten näköalat, muistomerkit

Takaisin Seuraava

Näytä kartta! Suomenkielinen etusivu [edit]
Aloittelijan opas 1. Kerää tietoja | 2. Lähetä reittijälkesi palvelimelle | 3. Luo ja muokkaa karttatietoja | 4. Nimeä kohteet ja lisää lisätiedot | 5. Luo karttakuvia
Kartoitus Karttatietojen kerääminen | Kartan ominaisuudet | Normit ja käytännöt | GPS-datan lähettäminen