Hu:Beginners Guide 1.1

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search


Adatok gyűjtése

Különböző formái vannak az térlépi adatok összegyűjtésnek.

Az adatgyűjtés legáltalánosabb módjai

GPS

Ez az egyik leggyakoribb módja az adatgyűjtésnek. Amennyiben nincs műholdkép lefedettség egy területen, a GPS alapvető fontosságú a terület kezdeti felrajzolásához. A legtöbb mobiltelefonban van beépített GPS, de sok olyan térképező feladat van, ami GPS nélkül elvégezhető.

Helyi ismeretek

Az egyik legjobb adatforrás, ha ismered az adott területet. Így felviheted az utcák nevét, boltokat, épületeket, forgalmi szabályokat és korlátozásokat stb. Ha egy területen az úthálózat már valamilyen szinten elkészült, akkor az ilyen jellegű kiegészítéshez nincs szükség semmilyen technikai eszközre.

Műholdképek

A műholdkép alátét rétegként használható a térképvonalak megrajzolásához. Ezzel könnyen vihetők fel új területek a térképre, de a pontos térképezéshez mindenképpen helyszíni bejárás is szükséges (lásd például az előző pontban felsorolt információk beszerzése).

Magyarország majdnem teljes területén elérhető megfelelő felbontású műholdkép, több különböző forrásból is, amiket a szerkesztőprogramok automatikusan felajánlanak.

Importálás

Időnként tömeges adatok is állnak rendelkezésre, amelyek beszerkesztéséhez segítségre van szükség. Érdeklődj a közösség tagjainál.

Hibák beküldése

Regisztráció nélkül is bejelenthetsz hibákat, hiányzó információkat az openstreetmap.org oldal jobb oldalán található "Jegyzet hozzáadása" ikonnal.

Pontosság

A beszerezhető adatok pontossága igen változó. Megesik, hogy a gondosan összegyűjtött adataid félrevezetnek, vagy amikor egy hibásnak kinéző elem mégsem szorul javításra.

 • A pontosság a wiki-stílusú szerkesztésből adódóan fokozatosan növekszik.
 • A GPS-ek pontossága 15 m körüli, így 20 méter alatti eltérés esetén nem javasolt a meglévő dolgokat egyetlen GPS nyomvonalhoz igazítani.
 • A műholdképek pozíciójának pontossága is változó, így ahhoz igazítást is csak óvatosan érdemes végezni. A háttér műholdképek minden szerkesztőprogramban tologathatóak!
 • Mindig minden lehetséges adatforrást használj fel és átlagolj:
  • A műholdképet ha van
  • Az OSM-re már felöltött GPS nyomvonalakat
  • A saját GPS nyomvonalaidat
 • A kisebb vizeket Magyarországon viszonylag pontatlan forrásból importáltuk, tehát nyugodtan mozgasd a patakok nyomvonalát a valós helyükre.
 • Ha már sok GPS nyomvonal fel van töltve egy úthoz, akkor nyugodtan átmozgathatod a közepükre. Ez segít a műholdképek pontos beigazításában.

Sose másolj jogvédett anyagból

A legtöbb adat, amit az interneten találsz, szerzői jog által védett és nem másolható, beleértve az olyan ingyenesen használható térképeket is, mint például a Google Maps vagy a Bing Maps. Kérjük, soha ne használj jogvédett forrásból származó adatokat, mert problémákat okozhatsz az OpenSteetMapnek és a közösségnek.

Ökölszabály: csak olyan külső forrásból származó adatot használj, ami alapból elérhető a szerkesztőprogramokban. Ha olyan forrást találtál, amit felhasználhatónak vélsz, jobb ha előbb érdeklődsz a levelezési listán.

Milyen adatokat adunk hozzá

Rengeteg adatot gyűjthetünk össze és tehetünk fel az OSM-be: az olyan általános dolgokkal kezdve, mint az utcanevek, az egészen apró részletekig, beleértve olyan dolgokat, mint például pad egy parkban, postaláda, szemeteskosár, sövény vagy kőhalom. Mindenki mást talál fontosnak, attól függően, hogy milyen módon közlekedik. Ha úgy érzed, hogy valami segíthet az embereknek a tájékozódásban, jelöld be a térképen! Később például egy buszmegálló adatai közé fel lehet venni, hogy van-e ott esőbeálló vagy vakvezető sáv.

A térképszerkesztők általában fokozatosan növelik a részletességet, de az alapokkal kezdenek. Így a fő úthálózat általában egy jó kiindulópont, és a kevésbé fontos dolgok, mint például a gyalogutak vagy a postaládák az utolsók között kerülnek hozzáadásra. Ez is erősen emberfüggő, nincs egyféle, mindenkire érvényes módszer.

Ha megnyitod a környékedet és látod, hogy esetleg már az összes utca elkészült, vagy akár még részletesebb, ne keseredj el: biztos, hogy van ott még mit rajzolni! Tanulmányozd ezt a Wikit és részletesen feltérképezett helyeket, mint például Londont, így biztosan fogsz találni még érdekes feladatokat.


Előző | Következő