Hu:Beginners Guide 1.5

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search


Térképek megjelenítése!

Tehát most hozzáadtál adatokat, megcímkézted azokat, és feltöltötted az OSM-re.

Gratulálunk! Elkészült az első OpenStreetMap szerkesztésed!

Megjelenítés az online térképen

Searchtool right.svg Bővebben: A térkép böngészése

Az adatok megjelenítése az OpenStreetMap főoldalán:

A főoldal tartalmaz egy "Rétegek" ikont a jobb oldalon. Miután rákattintottál, megjelennek az alapréteg opciói: 'Alapértelmezett', 'Kerékpártérkép', 'Tömegközlekedés', stb. Ezek mindegyike egy térképet képvisel.

Amennyiben még nem jelentek meg a módosításaid, a következő módokon kényszerítheted ki a csempék frissítését (ha türelmetlen vagy):

Az alapréteg általában egy órán belül frissül. A csempék automatikusan frissülnek, amikor megtekinted azokat. Noha csak akkor frissülnek, ha 3 vagy több naposak. Ahhoz, hogy érvényesítsd a frissítést, jelenítsd meg a csempét magában, és add a "/dirty"-t a cím végéhez.

Saját, egyedi stílusú térképek generálása

Renderelt raszteres képek generálása a feltöltött adatokból saját magad egy megjelenítő eszköz használatával a PC-den.

Az OpenStreetMap projekt sok különböző megjelenítő eszközzel rendelkezik. Például:

  1. Mapnik: egy nagyon gyors megjelenítő, amit C++-ban írtak, és bittérképeket generál.

A térkép használata

Valószínűleg nem csak a térképek készítése és bővítése érdekel, hanem a felhasználása(en) is.

  • Ha nincs szükséged dinamikus térképre, ami a naprakész OSM adatokon alapszik, akkor exportálhatsz(en) egy képet, ami saját munkádban való használathoz a legjobb választás. Ez szintén az az opció, amit választanod kell, ha statikus nyomtatott médiát (például brossúrát és posztert) készítesz.
  • Az exportálás(en) oldalon a webhelyedbe való beszúrásról is olvashatsz. Igaz, ebben az egyszerű esetben nincsenek lehetőségek jelentős testreszabásra.
  • A saját webhelyeden JavaScript használatával(en) is elhelyezheted a térképet. Ezzel jelentős testre szabási és egyéb bővítésekhez is hozzáférhetsz.
  • Vagy teljesen saját térképet is készíthetsz(en) az OSM adataiból. Talán a legrugalmasabb opció, mindazonáltal több specializált szakmai ismeretet és további hardvereket és szoftvereket igényel.

Saját alkalmazásaid fejlesztése(en) szintén lehetséges az OSM komponensek (újra)felhasználásával. Egy áttekintés a komponensekről(en) egy jó hely a kezdéshez, ha érdeklődsz saját haladó, OSM-alapú alkalmazások készítése iránt.


Előző | Következő