Ro:Beginners Guide 1.5

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search


Introducere   Colectarea datelor   Încărcarea datelor GPS   Crearea/editarea datelor OSM   Marcajul datelor și adăugarea detaliilor   Generarea hărţilor!   Ajutor suplimentar - Comunitatea    

Generarea hărţilor!

Prin urmare, acuma aţi adăugat date şi le-aţi etichetat, aţi încarcat modificările în OSM.Pentru a vedea schimbarile puteti face unul din urmatoarele lucruri, in functie de ce anume doriti.

 • Faceti ca datele sa apara in slippy map de pe pagina principală OpenStreetMap. Pagina principala contine un '+' în partea dreaptă. Dupa ce ati dat click pe plus de obicei primiti opţiunile 'Baselayer':'Mapnik' şi 'Osmarender'. Ambele reprezinta o harta generata cu ajutorul programelor de redare de mai sus.
 1. Mapnik: Mapnik variaza in durata actualizarii; nivelele de zoom mai des utilizate sunt redate mai repede. Va puteti astepta la orice,de la cateva minute pana la cateva zile.
 2. tiles@home/Osmarender: Osmarender ar trebui sa fie actualizat automat cand se incarca date noi. Daca asta nu merge sau vreti sa vedeti actualizarea mai repede, va rugam sa folosiţi pagina de web Informationfreeway, mergeti la nivelul de zoom 12 si apasati ctrl+click pe zona pentru a fi actualizata. Cateva informatii in plus sunt oferite aici: FAQ. O cerere va fi apoi facuta catre proiectul tiles@home/Osmarender. După un timp să vedeţi deja modificările incluse. Este posibil sa trebuiasca sa dati Refresh paginii pentru a le vedea.


 • Generati dumneavoastra înşivă grafice de redare din datele incarcate folosind un instrument de redare din computerul dumneavoastra sau din smartphone. Proiectul OpenStreetMap are multe instrumente diferite de redare,incluzand:
 1. Maperitive : Maperitive este o noua platforma de redare cartografica OSM foarte usoara, initial proiectata pentru a fi folosita de utilizatorii OSM pentru a reda harti pe propriul computer. Aceasta este probabil si cea mai usoara din cele trei metode.
 2. Osmarender: o redare bazata pe Extensible Stylesheet Transformation (XSLT) care este capabila sa creeze Grafice Vectoriale Extensibile,care pot fi vazute direct cu anumite browsere web sau transformate in bitmap.
 3. Mapnik: un program de redare foarte rapid scris in C++, cu bindings python , care genereaza bitmaps (png,jpeg) si rezultate vectoriale structurate (pdf,svg,postscript). Acesta necesita anumite aptitudini pentru a-l instala.
Exista de asemenea instrumente de redare tertiale. Daca sunteti interesat sa folosesti iPhone-ul, iPod touch sau iPad-ul dumneavoastra pentru a vedea hartile ce au ca sursa OSM si pentru a obtine indicatii pas cu pas,incercati una din aplicatiile enumerate aici.

Folosirea hărţii

Probabil nu sunteti interesat doar de a face sau a extinde harta, ci si de a o folosi in scopuri personale, in functie de interesele pe care le aveti si de aplicarea dorita a slippy map. Unele din optiunile afisate pe acest Wiki va vor indruma:

 • Cand nu aveti nevoie de harti dinamice, bazate pe date OSM actualizate, exportarea unei imagini si folosirea ei in propria dumneavoastra munca este cea mai buna optiune.Aceasta este de asemenea optiunea pe care trebuie sa o alegeti daca faceti printari media (ex. brosuri si postere).
 • Incorporarea hartii in website-ul dumneavoastra este probabil cel mai usor de facut si probabil va necesita cea mai mic nivel de cunostinte tehnice. Pe de alta parte,nu exista optiuni avansate pentru a reprezenta datele si interfata.
 • Plasati harta pe propriul dumneavoastra website folosind JavaScript. Aceasta optiune va permite sa personalizati,intr-o anumita masura, harta si interfata.
 • Creaţi propria harta bazata pe datele OSM. Aceasta este probabil cea mai flexibila optiune in ce priveste lucrurile ce pot fi facute. Totusi acest lucru implica un anumit cost, si anume cunoştinţele tehnice de specialitate şi cerinţele suplimentare pentru hardware şi software.

Dezvoltarea propriilor dumneavoastra aplicatii este de asemenea posibila prin folosirea si refolosirea componentelor OSM. O imagine de ansamblu a componentelor este un inceput bun cand sunteti interesat de a va crea propriile aplicatii avansate,bazate pe OSM.


Previous | Next