Ms:Beginners Guide 1.5

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Terima kasih!

Setelah anda membuat sumbangan terhadap OpenStreetMap, maklumat yang anda tambah (atau ubah) akan menambah baik lagi peta dunia percuma ini buat semua orang; sekecil-kecil membuat pembetulan sehinggalah jalan-jalan yang tidak dapat dihitung banyaknya, ditambah dari semasa ke semasa. Terima kasih atas usaha anda terhadap OpenStreetMap!

Lihat hasil kerja anda

Lihat perubahan dalam openstreetmap.org

Suntingan anda akan mula kelihatan di peta utama OpenStreetMap dalam tempoh beberapa minit. Masa yang lebih panjang dijangka(en) bagi lapisan-lapisan peta bukan piawai.

Perkhidmatan alternatif

Perubahan anda turut merambat kepada perkhidmatan-perkhidmatan berasaskan data OpenStreetMap(en) dan juga penyunting-penyunting (editor) lain untuk terus ditambah baik.

Penggunaan data OpenStreetMap tidaklah terhad seperti peta kaku dalam openstreetmap.org!

  • Guna OpenStreetMap(en) - misalnya perisian atau aplikasi yang boleh terus digunakan untuk komputer atas meja atau peranti mudah alih. Terdapat pelbagai jenis pemandu arah (router).
  • Utilisasi OpenStreetMap(en) - paparan peta suaian (custom rendering), peta luar talian, dan gaya tersuai (custom styles)
  • Halaman pemaju(en) untuk perisian yang boleh dikod berdasarkan set data OpenStreetMap.

Seterusnya

Lihat juga

  • Segmen peralatan pengawasan(en) bagi rencana Quality assurance - Senarai pelbagai jenis peralatan. Anda mungkin boleh bermula dengan Achavi(en) untuk memaparkan set-set perubahan anda. Bagi kes-kes yang lebih rumit, WhoDidIt(en) boleh digunakan untuk meneliti tempat-tempat tertentu.