Sv:Beginners' guide 1.5

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from Sv:Beginners Guide 1.5)
Jump to navigation Jump to search

Renderra kartor!

Då har du lagt till data, taggat den och laddat upp ändringarna till OSM. För att se dina ändringar kan du antingen göra något av följande, beroende på vad du vill.

 • Få datan att visas på snbbkartanOpenStreetMaps Huvudsida. Huvudsidan har symbolen '▼' på högra sidan. Denna är normalt inställd på 'Standard' vilket är renderaren 'Osmarender'. Klickar du på denna får du upp alternativen 'Cykelkarta', 'Transportkarta' och 'Mapquest Open'. Dessa representerar kartor som genererats med olika renderare.
 1. Mapnik: Renderaren Mapniks bottenlager, som MapQuest använder, varierar i hur ofta den uppdateras; mer populära zoomnivåer uppdateras snabbare. Förvänta dig allt från några få minuter till ett par dagar.
 2. tiles@home/Osmarender: Standardrenderaren Osmarender bottenlager ska automatiskt uppdateras när du laddar upp ny data. Om detta inte fungerar eller du gärna ser snabbare uppdateringar, använd Informationfreeway, gå till zoomnivå 12 och håll nere ctrl och klicka på rutan som ska uppdateras. En del ytterligare information finns här: FAQ. En förfrågan kommer sedan göras till projektet tiles@home/Osmarender. Efter en del tid bör den uppdaterade rutan inkludera dina ändringar. Du kan behöva göra en fullständig uppdatering av sidan för att se den.
 • Generera renderad grafik från den uppladdade datan själv med hjälp av ett renderingsverktyg på din dator eller smartphone. OpenStreetMapprojektet har många olika renderingsverktyg däribland:
 1. Maperitive : Maperitive (efterföljaren till Kosmos) är en ny lättviktig OSM-kartrenderingsplattform främst designad för att användas av OSM-användare på deras egna datorer för att rendera kartor. Troligen den enklaste av de tre metoderna
 2. Osmarender: En renderare baserad på Extensible Stylesheet Transformation (XSLT) som kan skapa SVG-bilder, som direkt kan ses i en del webbläsare och konverteras till bitmappar.
 3. Mapnik: En riktigt snabb renderare skriven i C++, med python-bindningar, som genererar bitmappar (png,jpeg) och stiliserad vektoriserad utdata (pdf,svg,postscript). Den kräver en del kunskap för att sätta upp.
Det finns också renderingsverktyg från tredjepart. Är du intresserad att använda i din iPhone, iPod Touch eller iPad för att se kartor från OSM och få genomgående vägbeskrivningar, prova en av apparna listade här.

Använd kartan

Du är troligen inte bara intresserad i att skapa och utveckla kartan, utan också använda den för dina egna ändamål, beroende på vilken typ av intresse du har och den aktuella applikationen snabbkartan. En del alternativ som listas på denn Wiki kommer hjälpa dig komma igång:

 • När du inte behöver dynamiska kartor, baserad på senaste OSM-data, då är bästa alternativet att exportera en bild och använda den i ditt eget arbete. Detta är även alternativet om du måste välja om du gör statiska trycksaker (till exempel broschyrer och affischer).
 • Bädda in kartan på din webbplats är förmodligen det enklaste och kräver troligen minst av tekniskt kunnande. Å andra sidan, finns det inget direkt avancerat alternativ för att representera data och gränssnittet.
 • Placera kartan på din egen webbplats med hjälp av JavaScript. Detta alternativ gör det möjligt för dig att anpassa kartan och gränssnittet i viss utsträckning.
 • Skapa din egen karta baserad på OSM-datan. Troligen det mest flexibla alternativet när det gäller frågan vad du kan göra. Det kräver dock lite mer specialiserat tekniskt kunnande och ytterligare krav för hård- och mjukvaran.

Utveckla din egen applikation är också möjligt genom att använda och återanvända OSM-komponenter. En överblick över komponenter är en bra utgångspunkt när du är intresserad av att göra dina egna avancerade, OSM-baserade, applikationer.


Föregående | Nästa