Ro:Beginners Guide 1.1

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search


Introducere   Colectarea datelor   Încărcarea datelor GPS   Crearea/editarea datelor OSM   Marcajul datelor și adăugarea detaliilor   Generarea hărţilor!    


Colectarea datelor

Există o varietate de modalitati de colectare a datelor pentru OSM:

  1. GPS - Acesta este în prezent cel mai comun mod de colectare a datelor pentru OSM, şi de multe ori preferat sau chiar esenţial pentru colectarea geometriei iniţiale a şoselelor, potecilor şi a altor trasee. Dacă doriţi să adăugaţi într-o zonă necompletată şi nu aveţi un GPS, uneori îl puteţi împrumuta sau puteţi crea hărţi folosind date de la alţi utilizatori.
  2. Cunoaştere locală - Poate cea mai bună sursă de date este cunoaşterea zonei foarte bine, şi, astfel, de exemplu, numele şoselelor, magazinele şi clădirile care sunt construite acolo, regulile şi restricţiile de circulaţie locale,sau orice altceva aţi dori să adăugaţi la OpenStreetMap. În cazul în care configuraţia de bază a şoselelor este deja realizată, de multe ori nu aveţi nevoie de alte dispozitive tehnice şi puteţi începe imediat.
  3. Imagini satelitare (de ex. Landsat, Mapquest, NPE) permit OSM să copieze informaţii . Aceste surse pot contribui în mare măsură la OSM dacă sunt folosite corect, dar cartografierea unei zone în mod corect necesită prezenţa unei persoane pe teren pentru a verifica şi pentru a adăuga informaţiile care nu pot fi colectate din aceste surse. Va fi mult mai usor să găsiţi ceva cu ajutorul imaginile din satelit dacă cunoaşteţi zona şi aveţi deja o imagine mentală a ei; există, de asemenea, o mulţime de dovezi care sugerează că aceast tip de trasare, cum ar fi importurile, pot demotiva cartografii pe teren care lucrează în zonă.Deci nu ezitaţi să începeţi cu ceea ce aveţi,dar fiţi prudenţi,luaţi în considerare cartografierea locală, şi planificaţi o excursie pe teren dacă puteţi.
  4. Propriile fotografii şi desene - Asiguraţi-vă că acestea pot fi copiate gratuit şi utilizate de către OSM. Cele mai multe date nu sunt atât de gratuite cum aţi crede.
  5. Datele pot fi deja colectate,ceea ce necesită utilizarea lor în cadrul unei hărţi. A se vedea proiecte cartografice locale si globale mapping projects.
  6. Identificarea greşelilor într-o harta şi corectarea lor - greşelile sunt colectate, de exemplu, de către skobbler's osmbugs.

Pentru toate sursele de mai sus acurateţea variază! Această pagină despre acurateţe discută despre unele dintre greşelile comune făcute atunci când datele obţinute cu mare efort vă induc în eroare şi de ce nu ar trebui întotdeauna să editaţi date care apar ca fiind „eronate”.

A nu se folosi date cu drept de autor

Cele mai multe date pe care le găsiţi pe web sunt protejate de drepturile de autor, inclusiv hărţi "gratuite" precum hărţi Google sau hărţi Bing. Niciodată nu puteţi folosi resurse cu drept de autor deoarece acestea pot provoca o mulţime de probleme pentru OSM.Ca o regulă, nu utilizaţi resurse externe, cu excepţia celor disponibile în programele de editare. Dacă credeţi că aţi găsit o resursă fără drept de autor, care nu este disponibilă în programele de editare, vă rugăm să discutaţi mai întâi pe lista de email talk@openstreetmap.org .

Ce date puteţi adăuga

Există o mulţime de date care poate fi adunate şi puse în OSM: de la lucruri comune, cum ar fi "nume de străzi" până la detalii minore precum parcuri, cutii postale, garduri vii şi movile de pietre. Oameni diferiţi găsesc ca fiind importante lucruri diferite, de obicei, influenţati de principalul lor mijloc de transport. Dacă consideraţi că va ajuta oamenii să-şi găsească drumul, atunci cartografiaţi! O selecţie a celor mai cartografiate detalii de teren şi felul în care să le descrieţi în OSM poate fi găsită pe pagina Map features. Dar amintiţi-vă că nu sunteţi limitaţi doar la ce este listat acolo, aşa că fiţi creativi şi cartografiaţi ceea ce este important pentru dumneavoastră.

În mod obişnuit, cartografii oferă mai multe detalii pe masura ce înaintează, dar încep cu elementele de bază. Astfel, reţeaua de drumuri principale tinde a fi un bun punct de plecare, şi lucruri mai puţin importante, cum ar fi trotuarele sau cutiile poştale sunt printre detaliile finale ce urmează să fie adăugate. Din nou, aceasta variază foarte mult în funcţie de persoane, aşadar nu există 'o singură modalitate' acceptată.Previous | Next