Sl:Beginners Guide 1.1

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search


Predstavitev   Pridružite se skupnosti   Zbiranje podatkov   Nalaganje GPS podatkov   Dopolnite zemljevid   Dopolnite podatke   Omogače pregled zemljevidov    

Zbiranje podatkov

Obstajajo različne oblike zbiranja podatkov za OSM:

  1. GPS - ta je trenutno najpogostejši način zbiranja podatkov za OSM, in pogosto najbolj zaželjen ali celo najnujnejši za zbiranje začetne geometrije ceste, poti in druge načine. Če želite dodati prazen prostor, in nimate GPS naprave, so ti včasih na voljo za posojila ali pa ustvarite zemljevide od drugih uporabnikov podatkov.
  2. Lokalno znanje je najboljši vir podatkov če območje zelo dobro poznaš naprimer imena ulic na katerih se nahajajo trgovine,prometne predpise in omejitve na območju oz.karkoli drugega kar bi želeli dodati OpenStreetMap.Če je osnovna postavitev cest že prisotna, drugih tehničnih pripomočkov ne potrebujete in lahko začnete takoj.
  3. Aerial imagery (e.g. Landsat, Mapquest, NPE) z zračnimi posnetki, Landastom in NPE zemljevidi so OSM-ju na voljo za sledenje podatkom. Če so ti viri pravilno uporabljeni so lahko OSM-ju v veliko pomoč. Vendar je za ustrezno kartiranje površin potreben nekdo na terenu, ki lahko preveri in doda informacije katere ni mogoče zbrati iz teh virov. Lažje vam bo izslediti nekaj iz zračnih posnetkov, če že poznate območje in imate slikovno predstavo. Obstaja veliko dokazov, ki potrjujejo, da je takšno sledenje kot uvoz, ki lahko uniči motivacijo ljudi, ki delajo na tem terenu.torej vas prosimo da začnete s tistim kar imate vendar morate biti previdni,upoštevati morate lokalne 'maperje' in če je mogoče načrtujte izlet.
  4. Vaše fotografije ali risbe - Prepričajte se, to so popolnoma brezplačne za kopiranje in uporabo z OSM. Večina podatkov ni tako prostih, kot bi si mislili.
  5. Podatki so lahko že zbrani in zahtevajo ljudi, da jih spremenijo v zemljevid. Glej lokalne in globalne projekte mapiranja.mapping projects.
  6. Opažanje napak na zemljevidih in njihovo popravljenje-računalniške napake na zemljevidih se zbirajo na primer skobbler's osmbugs.

Zaradi vseh zgoraj naštetih virov se natančnost spreminja This page on Accuracy discusses some common errors made when the lovely data you have taken lots of effort to obtain misleads you, and why you should not always edit data that appears 'wrong'. (Ta stran razpravlja podobne napake podatkov, katere si prejel z veliko truda,ki vas zavajajo, in zakaj si ne bi smeli vedno urejati podatkov ki se nam pokažejo kot 'napačni'.)

Ne uporabljajte z avtorskimi pravicami zaščitenih podatkov

Večina podatkov, ki jih najdete na spletu, je zaščitena z avtorskimi pravicami, vključno s "free" kartami, kot so Google maps ali Bing zemljevidi. You may never use copyrighted resources ker lahko povzroči veliko težav, za OSM. Kot pravilo, ne uporabljajte nobenih zunanjih virov, razen tistih, ki so na voljo v urejevalnikih. Če mislite, da ste našli ne-avtorsko vir, ki ni na voljo v urejevalniku, vas prosimo, da razpravljate najprej na talk@openstreetmap.org.

Katere podatke dodati

Obstaja veliko podatkov, ki se lahko zbirajo in dajo v OSM: od skupnih stvari, kot so imena ulic "vse do finih podrobnosti, ki vključujejo stvari, kot so parki, poštni nabiralniki, žive meje in razne potke.Različni ljudje dajo pomembnost različnim stvarem , na to običajno vpliva njihov način prevoza. Če menite, da pomaga ljudem najti njihovo pot, potem jo dodajte na zemljevid! Lep izbor nekaterih najbolj pogosto razporejenih značilnosti in način opisa v OSM lahko najdete na map features strani . Ampak zapomnite, da niste omejeni na tisto, kar je tam navedeno, zato bodite ustvarjalni in dodajajte, kar je pomembno za vas!

Commonly, mappers increase the detail as they go on, but start with the basics. So the main road network tends to be a good starting point, and lesser things such as footways, or postboxes are among the final bits to be added. Again this varies greatly for different people so there is no 'one way' that it should be done.


Previous | Next