Hu:Mapnik

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

broom

This page is being considered for cleanup. Please discuss this page.Segíts lefordítani magyar nyelvre!
Mapnik
Mapnik-logo.png
Licenc: GNU Lesser General Public License
Platformon: Windows, macOS, és Linux
Verzió: 2.2.0 (2013-06-03)
Nyelv: angol
Weboldal: http://mapnik.org
Programzási nyelvek: C++ és Python

A Mapnik egy ingyenes, nyílt forráskódú megjelenítő (renderelő) szoftver, amit az OSM-ben a fő csúszó térképes réteg kirajzolásához használnak.

A hivatalos honlapja a mapnik.org, míg a trac helye a trac.mapnik.org és a irc://irc.freenode.net #mapnik helyen található.

A Mapniket C++ nyelven írták, és Python kötései vannak. Az AGG könyvtárat használja és fedés nélküli renderelést tesz lehetővé szubpixeles pontossággal. ESRI shape-eket, PostGIS(en)-t és TIFF rasztereket tud olvasni. Linuxon jelenleg forrásból a legegyszerűbb felépíteni a Mapnikot, mert az összes függőséget egyszerűen meg lehet szerezni az apt-gettel. Azonban a 0.5-ös kiadás binárisai elérhetők Windowsra, és a Mapnik sikeresen felépült Mac OS 10.4-en és 10.5-en.

Az OSM adatok a Mapnikkal való használhatóság miatt konvertálásra kerülnek az osm2pgsql(en) segítségével, amely betölti a származtatott adatokat egy PostGIS(en) adatbázisba. Ezen és néhány másik adatforráson alapulva az OSM a Mapnikot 256 × 256 pixeles csempék renderelésére használja, amelyeket a csempeszerver szolgál ki (tile.openstreetmap.org). A Slippy Map(en) JavaScript hivatkozások URL-ek, mint például a https://tile.openstreetmap.org/7/63/42.png ennek a képnek:

42.png

Lásd még: Slippy map csempenevek(en)

A fő Mapnik réteg fő adatforrásai az OSM adatok az osm2pgsql(en)-lel konvertálva. De a Mapnik nem csak az OSM adatait használja a térképei készítéséhez. Például a partvonalak a VMAP0 adatai használatával készültek. Lásd: Partvonal#Fő Mapnik réteg(en)

Telepítés Windowsra

Előkészítés

Két nagy adatcsomag szükséges a csempék rendereléséhez, így valószínűleg egy jó ötlet, ha azokkal kezded a letöltést.

Planet.osm

A Planet.osm az OpenStreetMap adatbázis egy pillanatképe. Lásd Planet.osm(en) Innen töltheted le:

https://planet.openstreetmap.org/planet-latest.osm.bz2

Megjegyzés: ha csak egy kis területet szeretnél renderelni mint egy gyorstesztet, akkor importálhatsz bármilyen .osm fájlt, nem kell renderelned az egész bolygót. Ez ajánlott, ha gyorsan be szeretnéd bizonyítani, hogy a renderelés működik mielőtt jónéhány órát eltöltesz 3GB+ letöltésével és az egész bolygó importálásával. Megfelelő .osm fájlt kaphatsz terület letöltésével és mentésével a JOSM-ben, vagy használhatod az egyik kisebb bolygókivonatot Planet.osm#Kivonatok(en) listáról, például Európát:

http://download.geofabrik.de/europe-latest.osm.bz2

vagy Magyarországot:

http://download.geofabrik.de/europe/hungary-latest.osm.bz2

Országhatárok

A mapnik külső adatokat használ a partvonalakhoz alacsony nagyításnál. Lásd Partvonal#Fő Mapnik réteg(en).

Az országhatárokat innen:

a partvonalakat pedig az alábbi linkről töltheted le:

Ha a második hivatkozás nem működik, akkor itt egy biztonsági hely (2008. november 7.-ei):

http://beta.letuffe.org/ressources/processed_p.zip

PostgreSQL

Első lépésként telepítsd a PostgreSQL-t. A telepítőt letöltheted az alábbi weboldalról (a pgInstaller használata javasolt):

http://www.postgresql.org/download/windows

VAGY: az alábbi linkről közvetlenül is indíthatod a letöltést:

http://wwwmaster.postgresql.org/redir/7/f/binary/v8.3.5/win32/postgresql-8.3.5-1.zip

A telepítés az alapértelmezett beállításokkal megfelelő, de például a telepítési mappa helyét nyugodtan módosíthatod. Telepítés után a program felajánlja az Application Stack Builder futtatását, amit érdemes elfogadni, mert a következő lépéshez szükség lesz rá.

PostGIS

A következő lépés a PostGIS bővítmény telepítése a PostgreSQL-hez. Ehhez indítsd el az Application Stack Builder alkalmazást, amely a Start menü -> Minden program -> PostgreSQL 8.3 menüben található, de indíthatod közvetlenül a PostgreSQL telepítőből is.

A programban válasszuk a PostgreSQL Database Servert, majd a következő ablakban jelöljük ki a Spatial Extensions csoportban található PostGIS-t. A következő lépésben elindul a PostGIS telepítője. Az alapértelmezett beállítások itt is megfelelőek.

Adatbázis létrehozása

Elsőként létrehozunk egy korlátozott felhasználói fiókot a következő paranccsal, amivel az osm2pgsql és a Mapnik csatlakozni fog az adatbázishoz.

C:\Program Files\PostgreSQL\8.3\bin\createuser -U postgres -s -P <felhasználónév>

Az új felhasználó jelszavára a program rákérdez, kétszer, egymás után kell megadni. A következő parancsokkal hozzuk létre azt az adatbázist, amely később az OSM adatait fogja tárolni:

C:\Program Files\PostgreSQL\8.3\bin\createdb -U postgres -E UTF8 -O <felhasználónév> gis
C:\Program Files\PostgreSQL\8.3\bin\createlang -U postgres plpgsql gis

<felhasználónév> helyére egy felhasználónevet kell megadni. Ezt kell majd szintén megadni a Mapnik beállításánál is. Az elérési útvonal - amennyiben nem az alapértelmezettet választottuk - szintén módosítandó. Az új felhasználónak érdemes superuser jogokat adni, amikor a program ezt megkérdezi.

PostGIS aktiválása

Ahhoz, hogy a PostGIS működjön, aktiválni kell az újonnan létrehozott adatbázisunkon. Ezt a következő paranccsal tehetjük meg:

C:\Program Files\PostgreSQL\8.3\bin\psql -U postgres -d gis -f "%ProgramFiles%\PostgreSQL\8.3\share\contrib\lwpostgis.sql"

Az elérési útvonalak ebben az esetben is módosítandók, ha nem az alapértelmezett helyre telepítettünk.

osm2pgsql

Az osm2pgsql az OpenStreetMap adatokat konvertálja át és tölti be egy PostgreSQL adatbázisba. Az alábbi helyről töltheted le:

https://tile.openstreetmap.org/direct/osm2pgsql.zip

A letöltött fájlt bontsd ki (például a C:\ helyre)

Spherical Mercator vetület inicializálása

Mielőtt a Spherical Mercator vetülettel használod a osm2pqsql-t, először inicializálni kell a beállítási adatokat erre a vetületre. Ezt a következő parancs futtatásával teheted meg:

C:\Program Files\PostgreSQL\8.3\bin\psql -U postgres -d gis -f "C:\osm2pgsql\900913.sql"

OSM adatok importálása

A parancssorban navigálj az osm2pgsql mappájába, majd egyszerűen futtasd az az alábbi parancsot:

osm2pgsql -s -U <felhasználónév> -W "C:\planet-latest.osm.bz2"

A <felhasználónév> helyébe az előbb létrehozott felhasználó kerül. Az OSM adatfájl elérési útja értelemszerűen módosítandó. Az "-s" kapcsoló opcionális. A felhasználó jelszavának megadása után indul az importálás.

Mapnik

(folytatása következik...)