NL:Mapnik

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
                               ---  i s i n b e w e r k i n g  --
Mapnik
Mapnik-logo.png
Licentie: GNU Lesser General Public License
Platforms: Windows, macOS, en Linux
Versie: 2.2.0 (2013-06-03)
Taal: Engels
Website: http://mapnik.org
Programmeertalen: C++ en Python

Mapnik is een open source toolkit voor renderen van kaarten. Onder andere wordt het gebruikt om de vijf belangrijkste Slippy Map lagen op de OpenStreetMap te maken. Het ondersteunt een groot aantal ruimtelijke data formaten en biedt flexibele styling opties voor het ontwerpen van veel verschillende soorten kaarten.

Mapnik is geschreven in C ++ en kan worden gescript met bindende talen zoals Javascript (Node.js), Python, Ruby, en Java. Het maakt gebruik van de AGG Bibliotheek en biedt anti-aliasing rendering met nauwkeurigheid in het subpixelbereik. Mapnik kan ESRI shapes, PostGIS, TIFF rastergrafieken, .osm bestanden lezen, verder alle door GDAL of OGR ondersteunde formaten, CSV-bestanden, en nog meer. Vooraf gebouwde pakketten zijn beschikbaar voor OS X en Windows en zijn te vinden op Mapnik.org/download. Ook veel Linux-distributies bieden pakketten - je kunt hier meer te weten over komen via de Wikipagina Mapnik Installation .

Je kunt op The Mapnik Wiki meer te weten komen over het werken met Mapnik en verder door je aan te melden bij de #mapnik channel on freenode.

Weet dat Mapnik een software project is en niet mag worden verward met de stylesheets van de gemeenschappelijke kaart die vernoemd zouden kunnen zijn naar Mapnik. Als je bugs of grafische suggesties voor de belangrijkste kaart op de OSM website wilt melden, gebruik dan hiervoor de Github kwesties pagina voor de "OpenStreetMap-carto" style (tileservers gebruiken CartoCSS sinds augustus 2013, je hebt hiervoor een login met een github.com account nodig). Rapporteer problemen, ideeën, verbeteringen over de Mapnik software in het algemeen op GitHub. Controleer dan of niet iemand anders anders al dezelfde kwestie heeft gemeld.

Inhoud

  1 Overzicht
    1.1 Mapnik Styles
    1.2 Gegevensbronnen
      1.2.1 PostGIS
      1.2.2 Shapefile
      1.2.3 GeoTIFF
      1.2.4 Raster images
      1.2.5 OSM XML
  2 Installatie
  3 OSM Standaard Mapnik Stijl
  4 Zie ook. 

Overzicht

Voorbeeld van de Standaard OpenStreetMap Mapnik stijl

Mapnik kan kaartafbeeldingen met een verscheidenheid aan grafische formaten - PNG, JPEG, SVG en PDF uitvoeren. Het gebruik dat OpenStreetMap primair maakt van Mapnik leidt https://wiki.openstreetmap.org/w/skins/common/images/button_headline.png ertoe dat duizenden tegels van elke 256 × 256 pixels worden getoond in een JavaScript Slippy Kaart interface.

Mapnik Styles

Mapnik kan alle cartografische aspecten van een kaart aanpassen - data functies, pictogrammen, lettertypen, kleuren, patronen, en zelfs bepaalde effecten, zoals pseudo-3D-gebouwen en slagschaduwen. Dit alles wordt aangestuurd door het definiëren van gegevensbronnen en stijlregels, meestal in een specifiek voor Mapnik bedoelde XML-taal.

PostGis

PostGIS is de meest voorkomende benadering voor het weergeven van OSM data met Mapnik. OSM kan geladen worden door een tool zoals osm2pgsql of Imposm en toegankelijk via SQL queries en GIS-functies gedefinieerd in een Mapnik stijl. Deze benadering kan worden gebruikt voor het meer geavanceerde renderen, en is de voornaamste gegevensbron die door de Standard OpenStreetMap laag wordt gebruikt.

Shapefiles

Shapefiles zijn het gewone opslag en uitwisselingsformaat voor geografische gegevens. Naast PostGIS, maakt de Standaard OpenStreetMap stijl gebruik van verschillende shapefiles om de kaart te maken. Zo worden landmassa's getekend door shapefiles te gebruiken die via de Coastline Error Checker.zijn gegenereerd uit de natuurlijke = kustlijn contouren. Zie Coastline # Rendering.

GeoTIFF

Op vergelijkbare wijze kan Mapnik GeoTIFF eveneens Geo Tiff-rasterafbeeldingen maken. Deze worden gewoonlijk gebruikt voor reliefkaarten. Voor een stap-voor-stap handleiding zie Hillshading met Mapnik .

Rasterafbeeldingen

Op soortgelijke manier als bij GeoTIFF kan Mapnik ook bitmap beelden maken die niet geogecodeerde gegevens bevatten. Het selectiekader voor deze beelden moet via afzonderlijke parameters worde gespecificeerd.

OSM XML

Mapnik heeft enige capaciteit voor het direct weergeven van een OSM XML-bestand, maar omdat de capaciteit toch beperkt is valt dit in het algemeen niet aan te bevelen. Toch kan het nuttig zijn voor het testen van Mapnik installaties of voor het adhoc renderen van een kaart. Voor meer informatie, zie Mapnik: Rechtstreeks renderen van OSM XML-gegevens.

Gedetailleerde installatie-instructies zijn voor veel platforms opgenomen in de Mapnik Github wiki.

OSM Standaard Mapnik Stijl

Je kunt een kopie van de Standaard OpenStreetMap Mapnik stijl voor je eigen renderen installeren, of voor je eigen project aanpassen. Voor meer informatie, inclusief installatie-instructies, zie https://github.com/gravitystorm/openstreetmap-carto.

Zie ook

in de Mapnik Github wiki.

Maak een plattegrond van de grond: Een inleidend voorbeeld

  Deutsche Anleitung User: Ajoessen / Mapnik
  Beroepen Mapnik via Commandline nik2img
  Mapnik wordt gebruikt door het renderende framework TileMill.l.
  Renderd, Tirex als tegel servers met Mapnik
  Mapnik2Geotools converteert stijl voor Geoserver
  Shaded relief kaarten met mapnik
  Houd de PostgreSQL-database in sync met de wijzigingen die zijn aangebracht op de OpenStreetMap-server: Minutieus Mapnik
  Nik4 is een mapnik-to-image te exporteren script.