Hu:Beginners Guide 1.3.5

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

iD editor - a böngészőben futó szerkesztő

Az iD szerkesztőfelületét a böngészőprogram jeleníti meg interaktív weboldalként
Searchtool right.svg Bővebben: iD

Az iD szerkesztő a böngészőben fut, így semmit sem kell telepítened a használatához. Az www.openstreetmap.org oldalon jelentkezz be a regisztrált felhasználóneveddel! (Ha még nincs felhasználóneved, regisztrálj!) Ezután nagyíts a szerkeszteni kívánt térképrészletre, majd nyomd meg a Szerkesztés gombot!

A szerkesztőfelület

A képernyő nagy részét a szerkesztett térkép és a mögötte megjelenített műholdkép foglalja el. Ennek tetején találod a rajzolás alapvető eszközeit: Pont, Vonal, Terület, aztán a visszavonás és a mentés gombokat. A jobb szélen a nézet beállításaira vonatkozó gombokat találod. A bal oldalt egy nagy dialógus ablak foglalja el, amelyben a szerkesztett objektum tulajdonságait adhatod majd meg.

Az egér bal gombjával tudsz elemeket kijelölni vagy rajzolni, attól függően, hogy a három rajzolás ikonból aktív-e valamelyik. Az egér jobb gombjával pedig egy helyi menüt hívhatsz elő a térkép elemein, ami lehetőséget biztosít például törlésre, tükrözésre, derékszögekre állításra vagy vonal elvágására, megfordításra.

Szerkesztés előtt a forrásként vagy ellenőrzésként használható műholdképeket és GPS nyomvonalakat tekintjük át.

Műholdkép választása

A szerkesztőben alapból megjelenik a műholdkép a háttérben, amelynek beállításait a rétegeket ábrázoló Háttérbeállítások ikonnal szerkesztheted. Próbálj ki más elemeket is ebből a menüből, a helyi magyar légifelvételek meglepően jó felbontásúak!

A kép pozíciójának kalibráláshoz a nyisd le a rétegek listája alatt a Légifelvétel elcsúszásának korrigálása szekciót és itt vagy a nyíl ikonokkal, vagy az egér bal gombját lenyomva a téglalapon helyre igazíthatod a műholdképet. A műholdképet olyan helyen igazítsd, ahol sok GPS nyomvonal van feltöltve (lásd köv. pont), vagy igazítsd a meglévő OSM rajzolathoz. De vigyázz, mert az igazítás már néhány utcányival arrébb is más lehet.

GPS nyomvonalak megjelenítése

Az OSM szerverre már feltöltött GPS nyomvonalaidat a többiekével együtt szintén a Háttérbeállítások ablakban kapcsolhatod be, az "OpenStreetMap GPS nyomvonalak" bejelölésével.

A saját GPX nyomvonal fájlodat úgy nyithatod meg, hogy a fájlt rádobod a szerkesztő felületére. Érdemes a többi feltöltött nyomvonalat is megjeleníteni, mert több GPS nyomvonal pontosabb eredményt ad.

Gyorsbillentyűk

A szerkesztőben hasznos gyorsbillentyűk segítik a gyors munkát.


Előző | Következő