Hu:Beginners Guide 1.1.2

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Rajzolás műholdképek alapján

A Bing és sok más szolgáltató lehetőséget biztosít, hogy a műholdképei alapján átrajzolhassuk a látható objektumokat, például az utakat, házakat.

A műholdkép átrajzolása megengedett térképek létrehozására, de a Bing Térkép adatait (pl. utcanevek) NEM szabad átmásolni az OSM-be.

Bizonyos helyeken, más műholdkép források is elérhetőek lehetnek. A helyi magyar légifelvételek meglepően jó felbontásúak!

Kalibrálás

Az ilyen alátét képanyagok nincsenek pontosan pozicionálva, de ez a szerkesztő programokban egyszerűen korrigálható. Fontos, hogy a képet „kalibráld”, azaz a megfelelő helyre mozgasd a rajzolás előtt! A kép elcsúszása nagyítási szintenként is változhat és már pár utcával arrébb is más lehet! Ráadásul amikor a szolgáltató új képanyagot bocsájt rendelkezésre, a korábbitól teljesen független mértékű és irányú elcsúszást fogsz tapasztalni.

Ha egy-egy nagyobb úton sok GPS nyomvonal látható, érdemes azokhoz igazítani a háttérkép réteget. Ha ilyen nincs, igazíthatod a meglévő OpenStreetMap vonalakhoz is.

Rajzolás műholdkép réteggel

Bing a Potlatch2-ben

A műholdkép megjelenítése és kalibrálása után rajzolhatsz róla utcákat, parkokat, focipályákat, vizeket stb. Ez úgy történik, hogy a képre vonalat rajzolsz, haladva végig a képen látható utcákon és egyéb objektumokon és a vonalak tulajdonságainál megadod, hogy az tulajdonképpen mi. Ez egy nagyszerű adatforrás, sok objektum felismerhető, például víztorony, lakott terület határa, épületek, focipályák, temető.

Természetesen ezen nem látszanak az utcanévtáblák, boltok, házszámok és rengeteg egyéb információ amit még fel lehet vinni a térképre, így időnként a részletekért ki kell menni a helyszínre. Ha van kedved, rajzolhatsz a lakhelyedtől távol is, és majd helyi szerkesztők felviszik a részleteket.

Magasabb objektumok esetén figyelj arra, hogy a földön lévő területét rajzold meg, mert például egy emeletes ház tetejének körberajzolásával az épület arrébb fog esni a valós helyétől. Ráadásul ha egy későbbi képanyagon az épületet más szögből fényképezik, az eltérés igen jelentős lehet. Általában a tető körvonalát érdemes megrajzolni, majd ezt az épület aljához tolni.

Vedd figyelembe, hogy a képek készítése óta az adott terület megváltozhatott! Például kiépíthettek egy körforgalmat, amit az OSM már tartalmaz is, a műholdképen mégis egyenesen halad az út! Kezeld odafigyeléssel.


Előző | Következő