Fi:GPS-datan lähettäminen

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from Fi:Upload)
Jump to navigation Jump to search

Hyvä tapa osallistua OpenStreetMap-projektiin on lähettää omaa GPS-dataa palvelimelle. Kuljetut reitit näkyvät piirtotilassa taustalla, joiden päälle voidaan piirtää piirtotyökaluilla varsinaiset karttaan näkyviin tulevat merkinnät. Dataa voi lähettää vaikkei itse kartanpiirtoon välttämättä osallistuisikaan.

Tässä käsitellään valmiiden GPX-tiedostojen yksityiskohtia ja niiden lähettämistä palvelimelle.

Tiedostomuoto

Perinteinen menetelmä GPX-tiedostot

Palvelimelle lähetettäessä GPS-laitteesta saadun datan tulee olla GPX-tiedostomuodossa. Palvelin ymmärtää standardeja GPX-tiedostoja, jotka ovat versiota 1.0 tai 1.1. Poikkeuksena se, että jokaiselle pisteelle on oltava annettu aikaleima tagilla <time>. Kannattaa testata etukäteen käytettyjen sovellusten toimivuus OpenStreetMapin kanssa ennen massiivisia tiedonkeruusessioita, jotta voi välttyä ylimääräiseltä työläältä muunnosvaiheelta datan ollessa väärän muotoista.

OpenStreetMapissa käytetty koordinaatisto on WGS-84 ja GPX-tiedostojen tulisi aina siten olla tässä muodossa. Jos muunnetaan toisesta koordinaatistomuodosta dataa WGS-84:ään, on syytä varmistaa muutoksen onnistuminen ennen lähettämistä.

Pakatut tiedostot

Yksittäinen GPX-tiedosto voidaan pakata ennen lähettämistä gzipillä, jolloin tiedostolle tulee .gpx.gz-pääte. Jos lähetettävänä on useita GPX-tiedostoja voidaan ne tarvittaessa pakata ennen lähetystä zip-pakettiin. Paketissa olevia GPX-tiedostoja käsitellään yhtenä isona GPX-tiedostona ja niistä tulee lähetyslistalle vain yksi merkintä. Useimmiten on kuitenkin syytä kirjoittaa jokaiselle tiedostolle oma kuvaava sijaintitieto ja kuvaus ja siten lähettää tiedostot yksitellen.

Muut tiedostomuodot

GPS-datan tietokantaan siirtämiseksi tarjolle on tullut toinen vaihtoehto, joka tukee kymmeniä erilaisia tiedostomuotoja. Palvelu löytyy osoitteesta http://richard.dev.openstreetmap.org/upload.cgi. Alla olevat lähetysohjeet pätevät tähän sopivasti sovellettuna.

Tiedostojen lähettäminen perinteisesti

Evästeet tulee hyväksyä osoitteesta www.openstreetmap.org
Mahdollinen kirjautuminen tähän ohjewikiin ja kirjautuminen OSM-piirtotilaan kartanpiirtoa tai GPS-datan lähetystä varten ovat eri asioita
  • Napsauta "GPS traces" välilehteä
  • Napsauta "See just your traces, or upload a trace" saadaksesi lähetyssivun näkyviin
  • Valitse kohdasta "Browse" etsiäksesi GPX-tiedoston oman tietokoneesi paikallisesta sijainnista
  • Lisää kohtaan "Description" esimerkiksi mitä data sisältää. Autolla vai pyörällä? Millainen GPS? Jos laite on esim. tavallista tarkempi maanmittausammatilaisten gps voi sen mainita. Onko ajettu tietä vai sen vieressä kulkevaa kevyen liikenteen väylää jne...
Tieto voi olla erittäin oleellista kartanpiirron kannalta! Karttoja myös muokataan jatkuvasti ja jo piirrettyjä teitä parannellaan
  • Lisää kohtaan "Tags" sijainti, josta GPS-data on suurinpiirtein otettu talteen. Esimerkiksi kunta (tai kunnat) tai tien numero (jos reitti on jokin tietty tie) muodossa Finland8
Katso tarkemmat ohjeet alempaa kohdasta Tagging
  • Ruudussa "Public" pitää olla valinta, jos halutaan, että myös muut käyttäjät voivat nähdä lähetetyn datan
  • Lopuksi napsauta "Upload", jolloin data lähetetään palvelimelle. Vaihe voi kestää hetken riippuen tiedoston koosta ja internet-yhteyden nopeudesta


Kun lähetys on valmis, ruutuun tulee näkyviin seuraava viesti:


Your GPX file has been uploaded and is awaiting insertion in to the database. This will usually happen within half an hour, and an email will be sent to you on completion.


Suomeksi sanottuna data on siis lähetetty ja on käsittelyjonossa odottamassa lisäämistään tietokantaan. Nykyään tämä tapahtuu yleensä muutaman minuutin kuluessa ja tämän tapahduttua lähetetään sähköposti, mutta joskus jonossa voi olla muiden jälkiä tunneiksikin. Odotettavissa olevaa aikaa voi arvioida tutkimalla muiden latauksia "GPS Traces"-kohdasta, jossa valmistumattomat näkyvät "PENDING"-tekstillä varustettuna. Jos lähettäessäsi oman datasi esimerkiksi 5 tuntia sitten muiden lähettämä datakaan ei ole käsitelty voi odottaa, että käsittelyyn kuluu reilusti aikaa. Toisaalta joskus ladatessa voi huomata, että 5 minuuttia sitten tehdyt lähetykset ovat jo valmiita, jolloin data on näkyvissä palvelimella minuuteissa.

Lähetyssivulla on näkyvissä omat lataukset ja niiden tila. Klikkaamalla listasta tiedostonimen kohdalta voi muokata jälkikäteen datan kuvausta ("Description") ja sijaintitietoa ("Tag"). Täältä voi myös muuttaa kyseisen tiedoston sisältämän GPS-datan julkiseksi eli kaikkien nähtäväksi valitsemalla kohdan "Make this track public permanently".

Kun data on käsitelty voidaan nähdä lähetetty reitti valitsemalla lataussivu ja valita sieltä kohta edit, jolloin Potlatch-muokkaussovellus näyttää kartalla vain kyseisen GPS-reitin. Vastaavasti Potlatch voidaan käynnistää itse, mennään oikeaan paikkaan itse ja valitaan "Show GPS tracks", jolloin nähdään oma ja kaikki muukin GPS-data. Nyt voidaan piirtää kuljettu reitti karttaan tai jos reitti on julkinen joku muukin kykenee sen tekemään.

If you are searching a way to automatically upload GPX files to OSM, you can have a look a this Batch Upload Perl script. In the future the OSM API may support a better approach.

Tagging

Tagit GPX-tiedostojen lähetyksessä ovat kätevä tapa kertoa yksinkertaisesti mihin tiedoston sisältämä GPS-data liittyy. Tagi koostuu yhdestä sanasta ja sillä on tarkoitus pystyä ryhmittelemään järkevästi valtavaa GPS-tietovuorta, jota OpenStreetMapin palvelimilla jatkuvasti kasvaa. Esimerkiksi, jos tiedostoa lähetettäessä tags-kohdassa on annettu 'Helsinki' listataan kaikki sellaiset tiedostot mennessä osoitteeseen http://www.openstreetmap.org/traces/tag/Helsinki

Tagia annettaessa on syytä huomata muutamia yksinkertaisia seikkoja. Ruudussa saa olla useita sanoja ja jokainen sana otetaan omaksi tagikseen, ellet erottele haluttuja tageja pilkuilla.

Esimerkki tagista

Ajettu jossain päin Suomea

Tags: Finland

Esimerkkejä hyvistä tageista

Satunnaista ajoa monia teitä pitkin esimerkiksi Kuhmossa

Tags: Finland Kuhmo
Selkeästi suomalainen nimi, johon tuskin sekoitutaan muualla maailmassa

Ajettu Kouvolassa Valtakatu päästä päähän

Tags: Finland Kouvola

Esimerkkejä vielä paremmista

Ajettu valtatietä 6, käyty Kouvolassa ja käännytty valtatielle 13, jota ajettu edelleen paikallistielle 98765

Tags: Finland Finland_6 Kouvola Finland_13 Finland_98765
Merkitään selkeästi, että kyseiset tiet ovat nimenomaan Suomessa, koska pelkkä 6 tai 13 löytyy lähes joka maasta

Kävelty Helsingissä Kumpulan kaupunginosassa pyöräteitä

Tags: Finland Helsinki Helsinki_Kumpula

Liian yksityiskohtaiseksi on taas turha mennä, koska ryhmistä ei ole mitään hyötyä jos sinne ei ikinä tule enempää kuin yksi reitti.

Näytä kartta! Etusivu [edit]
Aloittelijan opas 1. Kerää tietoja | 2. Lähetä reittijälkesi palvelimelle | 3. Luo ja muokkaa karttatietoja | 4. Nimeä kohteet ja lisää lisätiedot | 5. Luo karttakuvia
Kartoitus Karttatietojen kerääminen | Kartan ominaisuudet | Normit ja käytännöt | GPS-datan lähettäminen