Hu:Feltöltés

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from Hu:Upload)
Jump to navigation Jump to search
Kezdőlap Névjegy Segítség Böngészés Szerkesztőprogramok Feltöltés

Az egyik legegyszerűbb módja, hogy te is részese legyél az OpenStreetMap (röviden OSM) térképek készítésének, ha saját magad által mért adatokat töltesz fel.

Ha lehetőségeid engedik, a terepi felmérés (helyszínelés) során használj GPS készüléket, amibe elmented az általad bejárt útvonalat és a bemért pontokat. Ne zavarjon össze, ezeket többféle képpen is láthatod leírva; track/trace/nyomvonal/csiganyál, valamint waypoint/útpont. Mérésedet feltöltheted a szerverre, ami aztán a szerkesztő (aki te is lehetsz!) munkáját nagyban segíti és növeli a térkép pontosságát. A főlap felső sorában lévő "GPS Traces" fülön tudod mindezt megtenni.

GPX formátum

A begyűjtött adatok tárolására többféle fájlformátum létezik, ám az OSM csak a .gpx kiterjesztésű XML formátumot támogatja. Ennek előnye, hogy teljesen platformfüggetlen szabvány és egy egyszerű szövegszerkesztővel (például a Notepad++) is módosítható. Hátránya viszont, hogy sok helyet foglal, de ezt kiküszöbölve általában a gzip-pel tömörített (gpx.gz) változatát preferáljuk a feltöltéskor. Ez a tömörítési eljárás is operációs rendszertől független, így bármilyen számítógépen használhatod.

Le- és feltöltés

Ahhoz hogy a GPS készülékből kinyerhessük a felvitt adatokat, sok program áll a rendelkezésünkre. Használhatjuk a megszokott programunkat, ha az tud – a már feljebb említett – GPX fájlba exportálni. Ha viszont problémánk lenne a formátumok kezelésével, akkor segíthet a gpsbabel program. Ez a kis alkalmazás is szinte minden platformon elérhető és számtalan formátumot ismer. További előnye, hogy akár közvetlenül a készülékből is lementheted (bizonyos típusok esetében) a trackeket és waypoint-okat. Fontos megjegyezni, hogy az OSM jelenleg csak az 1track/file változatot preferálja, tehát törekedj arra, hogy egy fájl alatt, csak egy aktív logot ments el. Az útpontok szintén tárolhatók és feltölthetők, de technikai okok miatt ezek sajnos még nem látszódnak szerkesztés közben. Ettől függetlenül ne töröld ki belőle, hisz a későbbiekben – amint ezen fejlesztések befejeződnek – értékes információval bírnak.

Warning: Default sort key "Feltoltes" overrides earlier default sort key "Feltöltés".