Sv:Upload

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

broom

This page is being considered for cleanup. Please discuss this page.Hjälp översätta det till svenska!
Vi bör använda Ladda upp GPS-spår för specifikt GPS-spår och den här sidan kan nämna vad som kan laddas upp - redigeringar, GPS-spår etc

Varför ska du ladda upp GPS-spår?

Ett bra sätt att bidra med kartdata är att ladda upp GPS-spår. Inspelad av din GPS-enhet är det typiska spåret en registrering av din plats varje sekund eller varje meter. Den resulterande filen kommer att vara en serie punkter som visar sökvägen till var du har varit.

De kan läggas till i bakgrunden på redigeringskartan som tunna linjer eller små prickar. Dessa linjer och prickar kan sedan användas för att hjälpa dig lägga till kartfunktioner, liknande använda flygbilder.

För mer information om hur du använder GPS-enheter och konverterar spåret till en GPX-fil, se Spela in GPS-spår och Ladda upp GPS-spår.

Hur man laddar upp ett GPS-spår

GPS spårar länken, markerad. Den kan vara gömd bakom en "Mer ▼" eller en "☰" rullgardinsmenyknapp om du använder en liten fönsterbredd.
 • (valfritt) Konvertera din GPS-spårning till GPX-filformatet om din GPS-enhet inte tillhandahåller detta format.
  • Endast GPS-spår i filformatet GPX kan laddas upp till OpenStreetMap; flera GPX-filer kan också skickas om du använder en enda zip-fil (eller tar/tar.gz).
  • Files can easily be converted to this format using tools – see the ]].
  • Filer kan enkelt konverteras till detta format med hjälp av verktyg – se konvertera GPS-spår.
 • Välj "GPS-spår" från den översta huvudmenyn.
 • Välj "Se dina spår", eller "ladda upp ett spår" direkt
 • (valfritt) Använd knappen "Bläddra" för att välja GPX-filen på din lokala dator.
 • (valfritt) Ange en Beskrivning och Tags av GPS-spårning. Hjälp andra att förstå hur spåret registrerades, det finns betydande skillnad mellan bil-/vandrings- och cykelspår.
 • (valfritt) Välj integritetsalternativet synlighet av GPS-spår.
  • Om du inte vill att din GPS-spårning ska ses av någon annan, stanna här och ladda inte upp. (Om du redan har laddat upp den, sedan i "Se dina spår" du kan fortfarande redigera/ta bort det.)
 • Klicka på Ladda upp. Filen kommer att laddas upp till OSM-servern, där den kommer att gå med i kön av filer ("PENDING" bredvid den) som ska infogas i databasen.

Vad händer med min fil efter att den har laddats upp?

Din GPX-fil tolkas av OSM-servern och punkter extraheras och infogas i databasen. Observera att denna operation kan försenas. Förfrågningar hamnar i en kö på servern, och ibland uppstår en eftersläpning. När du är klar bör du dock kunna...

 • Se ditt spår bland annat medan du redigerar, (och använd det för att rita kartfunktioner ovanpå)
  • I iD öppna editorn och tryck på B (eller välj ikonen "Bakgrundsinställningar") och markera sedan "OpenStreetMap GPS-spår"
  • I Potlatch växlar du 'Visa GPS-spår' (använd ikonen eller tryck på 'G')
  • I JOSM i nedladdningsdialogfönstret, markera för att hämta "Rå GPS-data".

Du kommer inte att se några gator inritade över dina spår, förrän du (eller någon annan) använder en editor för att rita gatorna som noder och vägar med taggar, för mer se Bidra med kartdata.

Du kan hjälpa OpenStreetMap genom att ladda upp bilder till Mapillary eller KartaView

Huvudartikel: Mapillary/Data collection with Mapillary

Du behöver Android-telefon med GPS eller iPhone. Se även Mapillary.

En alternativ tjänst är KartaView (tidigare OpenStreetCam). Ett importverktyg gjordes för att överföra Mapillary-foton till den då kallade OpenStreetCam efter att den förstnämnda förvärvades av Facebook.

Se även

Kategori:OSM API-bibliotek kommer att vara användbart för någon som implementerar uppladdning till sin egen redigerare