Sv:Using OpenStreetMap

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Ett stort antal arbetstimmar har lagts ner av tusentals frivilligarbetare för att göra OpenStreetMap till den mest omfattande, allmänt tillgängliga kartlösningen i världen. I detta ögonblick sitter åtskilliga personer över hela planeten och samlar in uppgifter för att utöka och uppdatera kartan. Och tack vare den liberala OpenStreetMap-licensen är kartor, data och även mjukvara tillgängliga för dig och alla andra att använda helt gratis.

Som kartanvändare kan du visa kartan på nätet, planera en rutt, och skriva ut kartan. Du kan ladda ner kartdata för användning i olika GPS-enheter, och du kan även lägga till en karta till din egna webbsida. Om du är utvecklare, så finns datan tillgänglig för användning i din egna kartografiska applikation. Om du vill bidra till projektet genom att förbättra kartan eller donera så kan du göra det också.

Följ länkarna nedan för att komma igång med att använda kartan och dess data till allt från enkel visning av kartan till att utveckla din egen applikation.

För juridiska begränsningar av OSM-datan, se OpenStreetMap licensen och juridiska frågor.

  • Se Ruttplanerare Online om du vill planera en rutt via flera platser.
  • Se OSM på papper om du vill göra en utskrift av kartan.
  • Se Programvara om du vill använda kartan på din GPS-enhet eller OSM på diverse (mobila) enheter.
  • Se OSM-baserade tjänster för en bra lista av olika renderingar och tillgängliga tjänster baserade OpenStreetMap-data.
  • Se Skapa egen Glidande Karta om du vill använda OSM på din egna webbplats.
  • Se Statiska kartbilder om du vill bädda in en statisk karta, kanske med markörer, på din webbplats genom en <img> tagg.
  • Se GIS programvara för olika sätt att arbeta med OSM i olika traditionella GIS-programvaror för skrivbordet.