El:Χρήση του OpenStreetMap

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from El:Using OpenStreetMap)
Jump to navigation Jump to search
Νέοι τρόποι για την χρήση του OpenStreetMap συζητήθηκαν στο State of the Map 2019.

Εδώ παραθέτουμε ορισμένες οδηγίες για το πως εσείς μπορείτε να κάνετε χρήση του OpenStreetMap. Είναι ένα ανοιχτό εγχείρημα, οπότε είστε ελεύθεροι να ανακαλύψετε νέους τρόπους που δεν αναφέρονται εδώ!

Αν ψάχνετε μια συγκεκριμένη υπηρεσία έτοιμη προς χρήση με βάση το OpenStreetMap, ή θέλετε να δείτε μια επισκόπηση του τι έχουν κάνει ήδη άνθρωποι με το OpenStreetMap, παρακαλώ επισκεφτείτε τις Εφαρμογές του OpenStreetMap.

Υπάρχει ειδική σελίδα για την χρήση του OpenStreetMap χωρίς σύνδεση στο διαδίκτυο.

Ρήτρα αδειοδότησης και ασφάλειας

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη χαρτογράφηση και τα δεδομένα του OpenStreetMap υπό δύο όρους· πρώτον ότι αναφέρετε τη χρήση του OpenStreetMap με κατάλληλο τρόπο και δεύτερον ότι μοιράζεστε οποιεσδήποτε διορθώσεις και βελτιώσεις με το εγχείρημα όπου αυτό θα ήταν πρέπον.

Το OpenStreetMap δεν είναι ένας ολοκληρωμένος ή ακριβής χάρτης του κόσμου και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται με τέτοιο τρόπο που ανεπάρκειες, παραλείψεις, ανακρίβειες ή λάθη θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε θάνατο, απώλεια ή τραυματισμό. Δείτε εδώ: Disclaimer.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καταλάβουμε ότι οι χάρτες ενδεχομένως να μην είναι αξιόπιστοι. Οι χάρτες είναι ένα συνεχές, εν εξελίξει έργο. Στοχεύουμε να δημιουργούμε χάρτες που μπορούν να είναι τόσο αξιόπιστοι, ή καλύτεροι, από άλλους χάρτες. Ο ανοιχτά επεξεργάσιμος wiki χαρακτήρας αυτού του χαρτογραφικού συστήματος μπορεί να μας βοηθήσει προς αυτό τον στόχο, όμως σημαίνει επίσης ότι πάντοτε θα υπάρχουν κάποιες ανακρίβειες. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την κρίση σας σχετικά με την ακρίβεια των χαρτών μας. Πάντοτε χρησιμοποιήστε τους χάρτες μας σε συνδυασμό με τις αισθήσεις σας, επίσημες πηγές και την κοινή λογική σας.

Χάρτες

Έτοιμοι χάρτες στο διαδίκτυο

Υπάρχουν πολλοί εξειδικευμένοι διαδικτυακοί χάρτες που χρησιμοποιούν το OpenStreetMap ως πηγή δεδομένων. Ορισμένα παραδείγματα:

Άλλοι μπορούν να καταγραφούν στη σελίδα Υπηρεσιών OSM, ή στις κατηγορίες Ολισθηρού Χάρτη και Λογισμικών Διαδικτύου.

Εξαγωγή φωτογραφιών από το OpenStreetMap

Χρησιμοποιώντας την λειτουργία εξαγωγής του παγκόσμιο χάρτη μας μπορείτε εύκολα να τραβήξετε φωτογραφίες.

Για να αποθηκεύσετε ένα στιγμιότυπο από το OpenStreetMap world map ως αρχείο εικόνας, χρησιμοποιήστε τη λειτουργία εξαγωγής.

Χάρτες στην ιστοσελίδα σας

Παράδειγμα μιας ιστοσελίδας που ενσωματώνει τον παγκόσμιο χάρτη του OpenStreetMap.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον παγκόσμιο χάρτη OpenStreetMap στην ιστοσελίδα σας, είτε ως στατική εικόνα χάρτη είτε με ενσωματωμένη HTML. Αν χρησιμοποιήσετε τον δικό σας ολισθηρό χάρτη, μπορείτε να κάνετε πολλές εξατομικεύσεις.

Χάρτες σε συσκευή GPS

Αν θέλετε να έχετε έναν χάρτη βασισμένο στο OpenStreetMap στη συσκευή GPS σας, επισκεφτείτε το άρθρο GPS Χάρτες από Δεδομένα OSM ή Χάρτης OSM στο Garmin για συσκευή Garmin.

Χάρτες σε υπολογιστή ή κινητό τηλέφωνο

Δείτε τις σελίδες λογισμικού Κινητών συσκευών και Desktop.

Εκτός διαδικτύου

Δείτε Χρήση του OpenStreetMap εκτός διαδικτύου.

Δημιουργήστε τον δικό σας χάρτη

Για να δημιουργήσετε τον δικό σας χάρτη, θα χρειαστείτε αρκετές τεχνικές γνώσεις. Η ενότητα ανάπτυξης λογισμικού παρακάτω έχει περισσότερες λεπτομέρειες.

Τρισδιάστατοι χάρτες

Μπορείτε να βρείτε τρισδιάστατα μοντέλα πόλεων από το OpenStreetMap.

Παραδείγματα χρήσης

Δείτε την υποσελίδα παραδειγμάτων χαρτών.

Λογισμικό GIS

Κύριο άρθρο: GIS software

Προσπαθούμε να καταγράψουμε οποιαδήποτε ειδική διαλειτουργικότητα με το OpenStreetMap για κάθε λογισμικό GIS. Δοκιμάστε να αναζητήσετε με τη φόρμα στη πάνω δεξιά γωνία της σελίδας για το συγκεκριμένο λογισμικό GIS της προτίμησης σας, ή ξεφυλλίστε την κατηγορία λογισμικού GIS. Υπάρχουν επίσης λογισμικά GIS ανοιχτού κώδικα που δουλεύουν με το OpenStreetMap.

Υπάρχουν επίσης ένα σωρό εργαλεία που μετατρέπουν χωρικά δεδομένα από/προς τα δεδομένα του OpenStreetMap, συμπεριλαμβανομένου της υποστήριξης για τις δημοφιλείς μορφές Shapefile ESRI και PostGIS.

Είναι δυνατό να κατεβάσετε τμήματα ακατέργαστων δεδομένων OpenStreetMap (σε .osm) που μπορούν να εξαχθούν σε μια μεγάλη ποικιλία μορφών αρχείων (όπως SHP, POSTGIS, geojson) για πολλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης σε επαγγελματικά λογισμικά GIS.

Λογισμικό

Υπάρχει μια ευρεία γκάμα διαθέσιμων λογισμικών που χρησιμοποιούν τα δεδομένα και τις υπηρεσίες του OSM. Δείτε τη σελίδα Λογισμικού.

Ανάπτυξη Λογισμικού

Επισκόπηση στοιχείων του λογισμικού OpenStreetMap.
Κύριο άρθρο: Develop

Υπάρχουν γενικές σελίδες βοήθειας για developers λογισμικού που χρησιμοποιούν OpenStreetMap:

Αν έχετε ερωτήσεις, ιδέες ή απλά θέλετε να απλά να γνωρίσετε άλλους developers, επικοινωνήστε με την κοινότητα ανάπτυξης OpenStreetMap. Επίσης έχουμε καταγράψει κάποια βιβλία σχετικά με την ανάπτυξη λογισμικού με το OpenStreetMap.

Ίσως θέλετε να δείτε και τη λίστα άλλων εγχειρημάτων που συλλέγουν δωρεάν γεωχωρικά δεδομένα.

Διαδικτυακές εφαρμογές

Είναι εύκολο να χρησιμοποιήσετε πηγές δεδομένων που χρησιμοποιούν δεδομένα του OpenStreetMap σε διαδικτυακή εφαρμογή. Στο Javascript, κοινοί τρόποι να γίνει αυτό είναι η χρήση Leaflet ή OpenLayers. Πολλές άλλες επιλογές υπάρχουν για άλλα πλαίσια, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών που δουλεύουν με παρόμοιο τρόπο με εμπορικές προσφορές που δουλεύουν με μη ελεύθερα δεδομένα. Δείτε στο switch2osm.org για περισσότερες λεπτομέρειες.

Βιβλιοθήκες όπως τα Leaflet και OpenLayers χρειάζονται πηγές δεδομένων που χρησιμοποιούν δεδομένα OpenStreetMap (π.χ., μια πηγή πλακιδίων για προβολή). Αν θέλετε να δημιουργήσετε τη δική σας πηγή δεδομένων που χρησιμοποιεί δεδομένα OpenStreetMap, δείτε στο switch2osm.org. Υπάρχουν επίσης και άλλες επιλογές, για παράδειγμα διανυσματικά πλακίδια αντί για ράστερ.

Εκπαίδευση

Φοιτητές μαθαίνουν την διαδικασία επεξεργασίας του OpenStreetMap, δίνοντας μια εισαγωγή στο GIS κατά τη διάρκεια μαθήματος σε πανεπιστήμιο του Λονδίνου.
Κύριο άρθρο: Education

Το OpenStreetMap έχει δημιουργήσει ένα μοναδικό πρόγραμμα μαθημάτων που εστιάζει στην εισαγωγή θεμάτων που με τα οποία καταπιάνεται το OSM: χαρτογράφηση, τεχνολογίες ανοιχτού κώδικα, πληθοπορισμό και κοινοτικές προσπάθειες. Απευθύνεται σε φοιτητές τριτοβάθμιας. Επίσης, το OpenStreetMap έχει διάφορα ανοιχτά προβλήματα που θα ήταν καλά φοιτητικά πρότζεκτ. Αυτά είναι αντικείμενα που απαιτούν έρευνα και πιο μακροχρόνια ζητήματα που θα μπορούσαν να είναι προϊόν φοιτητικής δουλειάς ως ένα εγχείρημα ξεχωριστό από τον πυρήνα της ανάπτυξης λογισμικού ανοιχτού κώδικα που γίνεται στη κοινότητα.

Έρευνα

Κύριο άρθρο: Research

Στο συνέδριο SotM-EU 2011, ο Μούκι Χακλάι πραγματοποίησε μια ομιλία με συμβουλές προς ακαδημαϊκούς που ενδιαφέρονται για το OSM και το video είναι διαθέσιμο στο διαδίκτυο. Δείτε την σελίδα Έρευνα για λεπτομέρειες σχετικά με την ακαδημαϊκή έρευνα.