NL:Using OpenStreetMap

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Nieuwe manieren om OpenStreetMap te gebruiken werden besproken tijdens de State of the Map 2019.

Hier presenteren we u enkele instructies over hoe u OpenStreetMap kunt gebruiken. Het is een open project, laat u dus niet weerhouden om nieuwe manieren te ontdekken die hier nog niet gedocumenteerd zijn!

Als u zoekt naar een specifieke gebruiksklare service, gebaseerd op OpenStreetMap, of u wilt een overzicht zien van wat mensen al hebben gedaan met OpenStreetMap, bezoek dan Toepassingen van OpenStreetMap.

Er is een speciale pagina over hoe OpenStreetMap te gebruiken zonder internetverbinding.

Licentie en Veiligheidsdisclaimer

U kunt kaarten en gegevens van OpenStreetMap gebruiken zonder kosten onder twee voorwaarden; ten eerste dat bij uw gebruik de auteursrechten vermeld van OpenStreetMap op toepasselijke wijze en ten tweede dat u eventuele correcties of verbeteringen deelt met het project zoals te doen gebruikelijk.

OpenStreetMap is geen volledige of nauwkeurige kaart van de wereld en zou niet moeten worden gebruikt op een manier waarbij gebreken, weglatingen, onnauwkeurigheden of fouten zouden kunnen resulteren in dood, vermissing of letsel.

Het is in het bijzonder van belang om u te realiseren dat de kaarten niet betrouwbaar zouden kunnen zijn. De kaarten zijn een doorlopend werk in uitvoering. Ons doel is kaarten te produceren waarop kan worden vertrouwd, tenminste gelijk aan, of beter dan andere kaarten. De open bewerkbare wiki-natuur van dit kaartensysteem kan ons helpen bij dit doel, het betekent echter ook dat er altijd enkele onnauwkeurigheden zullen zijn. U zou uw eigen oordeel moeten vormen over de nauwkeurigheid van onze kaarten. Gebruik altijd onze kaarten in combinatie met uw gevoel, officiële bronnen en uw gezonde verstand.

Kaarten

Kant en klare online kaarten

Er zijn veel gespecialiseerde online kaarten die OpenStreetMap als gegevensbron gebruiken. Enkele voorbeelden:

Afbeeldingen uit OpenStreetMap exporteren

Met behulp van de functie Exporteren van onze wereldkaart kunt u eenvoudig schermafdrukken maken.

Gebruik de functie Exporteren om een schermafdruk te maken van de OpenStreetMap world map als een afbeeldingsbestand.

Kaarten op uw website

Voorbeeld van een website waarop de wereldkaart van OpenStreetMap is ingebed.

U mag de wereldkaart van OpenStreetMap gebruiken op uw website, ofwel als een statische afbeelding van de kaart of met ingebedde HTML. Als u uw eigen slippy map uitrolt kunnen dingen veel meer aangepast worden.

Kaarten op uw GPS-apparaat

Als u een kaart die is gebaseerd op OpenStreetMap op uw GPS-apparaat wilt hebben, bezoek GPS Maps From OSM Data of OSM Map On Garmin voor Garmin-apparaten.

Offline

Bekijk Offline Openstreetmap.

Uw eigen kaart maken

U zult veel technischer moeten zijn om uw eigen kaart te maken. Het gedeelte Softwareontwikkeling hieronder geeft u meer details.

3D-kaarten

U kunt driedimensionale stadsmodellen krijgen vanaf OpenStreetMap.

Voorbeelden van gebruik

Bekijk de subpagina voorbeelden van kaarten.

GIS-software

Hoofdartikel: GIS software

We proberen elke speciale interoperabiliteit met OpenStreetMap voor elke GIS-software te documenteren. Probeer een zoekactie met het formulier aan de rechterbovenzijde van deze pagina voor de door u gebruikte GIS-software, of blader door onze Category:GIS software. Er is ook open source GIS-software die samenwerkt met OpenStreetMap.

Er is ook een groot aantal programma's voor het converteren van gegevens van/naar gegevens van OpenStreetMap, inclusief ondersteuning voor de populaire ESRI shapefiles en de indeling voor PostGIS.

Het is mogelijk om gedeelten van de ruwe gegevens van OpenStreetMap te downloaden (in .osm) die kunnen worden geëxporteerd naar een brede variëteit aan indelingen (inclusief SHP, POSTGIS, geojson) voor vele doeleinden, inclusief het gebruiken in professionele GIS-software.

Software

Er is een breed scala aan software beschikbaar die gegevens en services van OSM gebruiken. Bekijk de pagina Software.

Software-ontwikkeling

Overzicht van componenten van de software van OpenStreetMap.
Hoofdartikel: NL:Develop

Er zijn algemene hulppagina's voor softwareontwikkelaars die OpenStreetMap gebruiken:

Als u vragen heeft, ideeën of alleen maar collega-ontwikkelaars wilt ontmoeten, neem contact op met de ontwikkelingsgemeenschap van OpenStreetMap. We hebben ook enkele boeken vermeld, gerelateerd aan softwareontwikkeling met OpenStreetMap.

U wilt misschien ook de lijst van andere projecten die vrije geogegevens verzamelen bekijken.

Webtoepassingen

Het is gemakkelijk om binnen een webtoepassing gegevensbronnen te gebruiken die gegevens van OpenStreetMap gebruiken. Van Javascript, veel voorkomende manieren om dit te doen omvatten onder andere Leaflet of OpenLayers. Er bestaan ook vele andere opties voor andere framewerken, inclusief commerciële die op een soortgelijke manier werken als commerciële aanbiedingen met niet-open gegevens. Bekijk switch2osm.org voor meer details.

Bibliotheken, zoals Leaflet en OpenLayers, zullen gegevensbronnen nodig hebben die gegevens van OpenStreetMap gebruiken (bijv. een bron voor weer te geven tegels). Als u uw eigen gegevensbron wilt maken die gegevens van OpenStreetMap gebruikt, bekijk switch2osm.org. Er bestaan ook andere opties, bijvoorbeeld voor vectortegels, in plaats van raster.

Onderwijs

Studenten die het bewerkingsproces van OpenStreetMap leren, gegeven bij een introductie in GIS gedurende een cursus aan een universiteit in Londen.
Hoofdartikel: Education

OpenStreetMap heeft een uniek curriculum gemaakt dat is gefocust op het introduceren van de onderwerpen die OSM adresseert: in kaart brengen, open source technologieën, crowdsourcing en inspanningen van de gemeenschap. Het is gericht op studenten op het niveau van universiteit. Verder heeft OpenStreetMap verscheidene openstaande problemen die goede projecten voor studenten zouden zijn. Dit zijn items die onderzoek nodig hebben en "lange termijn" problemen waaraan zou kunnen worden gewerkt door studenten als een afzonderlijk project ten opzichte van de voortgang van de ontwikkeling van de bron open source binnen de gemeenschap.

Onderzoek

Hoofdartikel: Research

Op de conferentie SotM-EU 2011 gaf Muki Haklay een presentatie met advies voor academici die zijn geïnteresseerd in OSM en de video is online beschikbaar. Bekijk onze pagina Onderzoek voor details van academisch onderzoekswerk.