Hu:Névjegy

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from Hu:About)
Jump to navigation Jump to search
Kezdőlap Névjegy Segítség Böngészés Szerkesztőprogramok Feltöltés
Steve Coast bemutatja az OpenStreetMapet

Az OpenStreetMap (OSM) egy szerkeszthető térkép az egész világról, amely nagyrészt közösségi erővel készül, és szabad tartalom licenc alatt használható fel.

A projekt azért indult, mert a legtöbb térkép, amiről azt gondolnád, hogy szabad, valójában szigorú jogi vagy technikai megkötéseket tartalmaz a használatára vonatkozóan. Ez lehetetlenné teszi a kreatív és produktív felhasználásokat. Erre a célra utal az OpenStreetMap angol kifejezés, ami magyarul „nyílt utcatérképet” jelent. Az OSM-ről bővebben lásd a magyar Wikipédia szócikkét.

Szabad licenc

Az OpenStreetMap licenc szabad (vagy majdnem szabad) hozzáférést biztosít a térképeihez és minden mögöttes térképadathoz, és a projekt célja, hogy elősegítse ezen adatok új és érdekes felhasználását. Hogy miért szeretnénk szabad tartalmú térképet, és a választ a leggyakrabban feltett kérdésre: „Miért ne a Google Térképeket használjam?”, lásd a GYIK(en) oldalon.

Térképkészítés

Takaosan térképező parti (Tokió, Japán, 2010 októbere)
Searchtool right.svg Bővebben: Térképkészítés

Ez nem egy szokásos számítógépes projekt. Kimegyünk a szabadba és bejárjuk a területeket, hogy elkészíthessük a térképét. Ez nagyrészt egy közösségi térképezési kezdeményezés. A térképet wiki stílusú együttműködéssel készítjük, ami azt eredményezi, hogy a térkép fokozatosan egyre nagyobb és pontosabb. Ha van GPS egységed, bármilyen rögzített nyomvonal beküldésével hozzájárulhatsz a térképezéshez. Lehetőség van Bing(en) műholdképekről is átrajzolni az azon látható objektumokat. Máris elkezdheted a szerkesztést az online Potlatch szerkesztővel, vagy letöltheted a JOSM asztali alkalmazást.

Csatlakozni szeretnél? Új OpenStreetMap térképeseket és fejlesztőket mindig szívesen látunk!

OpenStreetMap adatok felhasználása

Searchtool right.svg Bővebben: Az OpenStreetMap felhasználása(en)

Nagyon sokféle lehetőség van az OpenStreetMap adatok felhasználására(en) meglévő alkalmazásokban vagy új alkalmazások fejlesztésében. Sok kutatási projekt(en) is használja az OpenStreetMap adatokat.

Fejlesztés

A sok szoftverfejlesztés szerteágazóvá teszi a projektet. Ahogy fentebb említettük, különböző szerkesztői eszközöket készítettünk. Az OpenStreetMap maga is nyílt forráskódú szoftvereken fut, a csúszó térkép felülettől egészen az mögöttes adatokhoz hozzáférést biztosító API(en)-ig (egy webes szolgáltató interfész a térképadatok olvasására és írására). Különböző alprojekteknek sok lehetősége van az adatok felhasználására, de szintén szükségünk van segítségre a hibajavításban az alaprendszerek összetevőiben.

Az OpenStreetMap Alapítvány

Az OpenStreetMap Alapítvány(en) szervezi az adománygyűjtést(en) az OpenStreetMap-et üzemeletető szerverek fenntartására. Feladata a projekt támogatása, nem irányítja a projektet és nem tulajdonosa az OSM adatoknak. Célja a szabad földrajzi adatok gyűjtésének, fejlesztésének és terjesztésének népszerűsítése, és ilyen adatok biztosítása bárkinek akinek szüksége van rá.

Újságíróknak

Magyarul

Angolul

Történet:

Felhasználható képek:

Sajtómegjelenés

Külső hivatkozások

Warning: Default sort key "Nevjegy" overrides earlier default sort key "Névjegy".