Hu:Mapping parties

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Térképezős bulik

A résztvevők tanulják a GPS használatát
A résztvevők berajzolják a térképet

Az OpenStreetMap csak annyira lehet jó, amennyire a résztvevők munkája azzá teszi. A projekt népszerűsítésére és az érdeklődők könnyebb bekapcsolódása érdekében a tagok térképezős bulikat rendeznek. Többféle térképezős buli létezik, de mindnek alapja a közös térképezés, ismerkedés és beszélgetés a szabad világtérképről.

Ez egy szórakoztató esemény, amelyen profi OSM térképészek és kezdők is egyaránt részt vesznek. Egy nagyszerű lehetőség, hogy többet tudj meg a projektről, és ha eddig még nem térképeztél, akkor egy nagyszerű lehetőség a beletanulásra. Néha a térképező parti eleve kitűzött célja az újdonsült résztvevők megtanítása. Bizonyos esetekben lehetőség van arra, hogy a rendezők GPS egységet vagy más kütyüt biztosítsanak (bár GPS nem feltétlenül szükséges az OSM térképezéshez).

A térképező buli szervezése sokféleképpen történhet. Például egy kisebb esemény kapcsán némi térképezés után összejövetel egy közeli vendéglőben, de jellemzően a nagyobb események némi egyeztetést igényelnek a térképezés előtt, ahol a résztvevők megbeszélhetik és szétoszthatják a feladatokat. Utána pedig az eseménybe bevonhatók internet eléréssel rendelkező számítógépek, hogy a nap során összegyűjtött adatokat felrajzoljuk a térképre. Habár a résztvevők sokszor hazaviszik a terepi adatokat és amikor idejük engedi, akkor foglalkoznak a felrajzolással.

A kezdők hatékony bevonása érdekében hasznos, ha legalább egy laptop rendelkezésre áll, hogy bemutathassuk a szerkesztést. Hasznos, ha a szervezők képesek a JOSM offline szerkesztési lehetőségét használni (az .osm fájlt előzetesen letöltve és lementve), ha a helyszínen nincs internet elérési lehetőség. Ha GPS-es felmérés is történik, érdemes az adatokat egy bemutató részeként áttölteni a számítógépre, mert ez egy nehézkes feladat, ami a kezdőknek gyakran nem sikerül, amikor hazaérnek. Így a fájljaikat már a helyszínen feltölthetjük az OSM szerverre.

A térképezés befejeztével a résztvevők beszélgetnek, esznek, isznak vagy ahogy a program alakul, elvégre ez egy parti! Valójában a térképezés nem is szükségszerű része a térképező partinak, néha csak a szórakozásról szól!

A közeljövőben megrendezésre kerülő térképező partikat lásd az Aktuális események(en) listáján. A környékeden futó összejövetelekről és részvételi lehetőségekről a Térképezési projektek(en) oldalon tájékozódhatsz. Reméljük, minél több térképező parti kerül megrendezésre világszerte. Bárki rendezhet egyet! Megpróbálnád? Olvasd el a Térpépező bulik HOGYAN(en) leírást.

Lásd még

Külső hivatkozások