Hu:Press Kit

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
OpenStreetMap
A szabad világtérkép
Legutóbbi módosítás: 2018. január 17.

Tények röviden

noframe
 • ­Egy szabadon felhasználható térkép a világról önkéntesek ezrei által készítve. Hasonló a Wikipédiához.
 • ­Egy projekt, amihez bárki hozzájárulhat és hozzáadhat objektumokat.
 • ­Több, mint 1,000,000 résztvevő, akik közül több, mint 16,000 (ez a szám gyorsan nő) meglehetősen aktív.
 • ­Világméretű projekt, amely több nyelven is elérhető.
 • ­Bárki szabadon (és ingyenesen) hozzáférhet az OSM adataihoz, amelyeket már számos alkalmazásban felhasználnak.
 • ­A legtöbb városi terület teljes lefedettséggel elérhető.
 • ­Az adatok üzleti alkalmazásokban is felhasználhatóak.

Mi is az az OpenStreetMap?

Az OpenStreetMap (OSM) egy projekt, amely szabadon felhasználható térképi adatokat szolgáltat az egész világról. Több ezer tag együttes hozzájárulása egy pontos, részletes és friss térképet eredményez, amely legalább annyira jó (vagy talán jobb is), mint a hasonló kereskedelmi termékek. Csakúgy, mint a Wikipédia esetében, a világ minden táján jelen lévő több ezer ember folyamatosan befektetett munkája az, ami lehetővé teszi az OpenStreetMap épülését.

Mit tartalmaznak a térképek?

Az OSM közösség világszerte gyűjt adatot a különböző közutakról, vasutakról, vízi utakról vagy ösvényekről (pl.: turistautak), de még a kerékpárutak is felvételezésre kerülnek. Ezek fontosak a közlekedés számára, de ezeken felül az utak mellett elhelyezkedő egyéb objektumok is térképezésre kerülnek, csakúgy, mint üzletek, épületek (köz- és magán), parkok, természetvédelmi területek, kulturális és rekreációs területek. A térképezett objektumok több, mint 43 kategóriába és több száz egyéni típusba sorolva állnak rendelkezésre. Ez alapján, ha például a közeli benzinkutakat szeretnénk megtalálni, ezt nagy valószínűséggel megtehetjük az OSM térkép alapján is.

Hogyan zaljik az adatgyűjtés?

Az OpenStreetMap alapját képező adatokat többféleképpen is előállíthatjuk. Az úthálózat elemeit térképezhetjük légifotók és műholdképek átrajzolásával (számos szervezet biztosít képi információkat az OSM számára), valamint GPS-es adatrögzítést használva is. Az Egyesült Államokban kiterjedt úthálózati adatok állnak rendelkezésre a Népszámlálási Hivatal (US Census Bureau) TIGER adatbázisából, amely egy alapot nyújt a térképezéshez, habár gyakran szükséges további szerkesztés is. További jelentős forrás lehet számos nyilvános adatforrás importja is. Természetesen a legfontosabb adatgyűjtést maguk az OSM felhasználók végzik végigjárva egy útvonalat és felvételezve mindent a kávézóktól és buszmegállóktól kezdve a nyilvános illemhelyekig. Ezt a felvételezést később hozzáadhatják az adatbázishoz ezáltal készítve el a részletes térképet. Továbbá fontos, hogy a felhasználóknak nem kell szükségszerűen GPS berendezésekkel rendelkezniük, ha csatlakozni kívánnak, hiszen közreműködhetnek akár az utcanevek javításával, vagy egy közeli iskola felvételével is. Azon felül, hogy az OSM alapját képező adatok széleskörűek, a minőségük is magas. Más térképeken az úthálózat elemei nem feltétlenül pontosan igazítottak, hiányozhatnak sávok, valamint esetenként más fontos jellemzőt is figyelmen kívül hagyhatnak. Továbbá más térképek gyakran tartalmaznak fiktív utcákat (ún.: trap street), hogy felderítsék az illegális másolatok készítését. Ezzel ellentétben az OSM adatait (különösen a városi területeket) tucatnyi közreműködő vizsgálja, akik szabadon kijavíthatják az általuk talált hibákat.

Miért hangsúlyozzuk, hogy az OSM szabad?

Az interneten sok ingyenesen elérhető térképet találni, de ezeknek csupán a megtekintése ingyenes, adataik nem használhatók fel szabadon egy másik alkalmazásban - például egy saját honlapon. Ezzel ellentétben az OSM-mel lehetőség nyílik a teljes térkép és a mögötte lévő adatok ingyenes felhasználására is. Az adathalmazra az Open Data Commons Open Database License 1.0 szabad licenc vonatkozik.

Miért csatlakoznak az emberek az OSM-hez?

Az OpenStreetMap egy projekt, amihez bárki hozzájárulhat térképi információk bevitelével. Ezen felül, aki technikailag képesnek érzi magát bekapcsolódhat az OpenStreetMap szoftver fejlesztésébe is, vagy csak egyszerűen a dokumentációt bővítheti tovább. Mások a projekt helyi szervezésével segítenek, vagy éppen lokálisan népszerűsítik az OSM-et. Fontos megemlíteni a Térképezős bulikat is, ahol a résztvevők közösen végzik az adatgyűjtést, fel is töltik a térképre, majd társasági életet élnek. A közösség sok tagját saját bevallásuk szerint a térkép növekedésének tudata motiválja a projektben való részvételre, míg néhányan egyszerűen beismerik, hogy a térképezés egy kellemes függőséget okoz számukra. Bármilyen motiváció is álljon a különböző egyének mögött, a közösség egyetért abban, hogy az OSM remek szórakozás.

Lásd még: Hogyan segíthetsz?

Növekedés

Osmdbstats1.png

Az OpenStreetMap közössége körülbelül 10%-kal növekszik havonta. 2008 kezdetén 20,000 felhasználó szerkesztette a térképet, ami 2008 év végére 80,000-re emelkedett. A 200,000-es önkéntes számot 2010 januárjában sikerült elérni. Mára több, mint 900,000 regisztrált felhasználó található az oldalon. Csakúgy, mint a legtöbb online közösségben, a regisztrált felhasználók csupán kis hányada jut el addig, hogy valójában közreműködjön, de azt mondhatjuk, hogy heti szinten több ezer aktív közreműködő szerkeszti a térképeket. Németország és az Egyesült királyság büszkélkedhet a legnagyobb helyi közösséggel, de az egész világon találhatók helyi szerkesztőcsoportok. A résztvevők száma az Egyesült Államokban is gyorsan növekszik, mióta 2010-ben megalakult a hivatalos helyi szervezet. Magyarországon egy lelkes közösség végzi a projekttel kapcsolatos teendőket minden részletre kiterjedően. Tevékenységük magába foglalja a térképszerkesztést, wiki fordításokat, térképezős bulik szervezését, de még népszerűsítő előadásokra is marad energiájuk.

Lásd még: Helyi OSM csoportok

Lefedettség

Általánosságban elmondhatjuk, hogy az európai és észak-amerikai országok jó lefedettséggel rendelkeznek. Az összes nagyobb város közel teljesen térképezett. A vidéki területeken legalább a fontosabb utak térképezése is megtörtént. A legtöbb egyéb internetes térképpel szemben turistautak, ösvények és kerékpárutak is hozzáférhetőek. Az üzleti céllal készült térképeket általában a járműnavigáció ihlette, így ezek nem térnek ki a fenti speciális objektumokra.

Ahogy a közösség nő, folyamatosan feltöltésre kerülnek az 'üres' részek, megjelennek új utak és területek. Ha esetleg hiányozna valami a térképről, nem biztos, hogy ez sokáig úgy is marad. Pár hónapon belül célszerű mindig újra és újra megnézni a térképet, mivel ezek a hiányosságok esetenként teljesen eltűnnek az adott területről.

Összehasonlítva, Németország az egyik legjobban lefedett ország az OpenStreetMap-en, habár a projekt az Egyesült Királyságból indult, és Németországban nem is volt olyan nagy mértékű adatimport, mint pl. Hollandiában vagy az Egyesült Államokban. Közelebbről vizsgálva a térképet feltűnik, hogy ez egy világméretű projekt, és nagyjából lehetetlen olyan területet találni, ahol ne dolgozna legalább egy önkéntes a térkép teljessé tételén.

Az OpenStreetMap egy nyílt rendszer, de sohasem lehet tökéletesen 'teljes'. Még akkor sem, ha az első szakaszban az autópályák, a 'névvel rendelkező utak', majd 'minden út' térképezése már meg is történt. A szerkesztők nap, mint nap további információval bővítik a térképet. Ezek az új információk lehetnek többek között teljesen új épületek, érdekes és hasznos helyek bevitele, vagy akár a már a térképen lévő objektumok pontosítása, tökéletesítése. A gyakorlat azt mutatja, hogy még az úthálózat sem statikus, hanem folyamatosan változik, javításra kerül. Mindig rengeteg a teendő, hogy a térkép meg tökéletesebbé váljon.

<ORSZÁGSPECIFIKUS JELLEMZŐ IDE>

Aktualitás

Az új bejegyzések perceken belül megjelennek a térképen. Ez az elérhető frissítési sebesség teszi az OSM-et jobbá a versenytársainál. Új épületek, építkezések, lezárt utak, stb. rögtön megjeleníthetők térképi formában (vagy akár az adatbázist használó egyéb alkalmazásokban is). Katasztrófahelyzetek esetén némely nem kormányzati szervezet használja az OpenStreetMap-et a földrengések, erdőtüzek, csuszamlások, vagy egyéb zavart okozó esemény után a megérkezésüket megtervezzék. Mi is támogatjuk őket a Humanitárius OSM csapat által.

Hogyan működik az OpenStreetMap?

Bejárástól a teljes térképig

First Page2.PNG

Azokon a területeken, ahol nem áll rendelkezésre adat az OSM adatbázisban (értsd: üres a térkép) az első lépés egy 'váz' készítése az úthálózatról. Egy GPS vevővel célszerű végigsétálni vagy végigvezetni az utakon, és közben naplózni a pozíciót (GPS log). Egy kerékpár szintén hasznos eszköz lehet lakott területen belül csakúgy, mint az erdőben. Térképezés közben érdemes jegyzeteket készíteni az utcanevekről, nyilvános telefonokról, játszóterekről, vagy úgy általában bármiről, amit térképezésre érdemesnek tart. Ehhez nincs másra szükség, mint közönséges tollra és papírra, de használható diktafon, digitális fényképezőgép, vagy bármi hasznos eszköz. Ez teljesen szubjektív, mindenkinek megvan a maga kedvence.

Lásd még: Kezdők kézikönyve

JOSM-Jan-2009.jpg

A GPS nyomvonal (GPS track) tehát már elérhető az eszközön. Ez a nyers adat innentől kezdve feltölthető a projektbe, de ebből még nem készülnek el automatikusan az utak és utcák! A következő lépés tehát ezek manuális előállítása. Ez az, amit tulajdonképpen térkép szerkesztésnek nevezünk. A legtöbb ember a saját eszközeinket használja ehhez, úgy mint, JOSM, Potlatch, iD vagy Merkaartor. A nyomvonalak átrajzolása nagyon hasonló ahhoz a játékhoz, mint amit a kifestőkönyvekben találhatunk, ahol az egymást követő számokat kell összekötni vonallal. Ennél a folyamatnál egyszerűsítjük is a feltöltött nyomvonalat (hiszen egy egyenes utca felmérése is eredményezhet "cikk-cakk"-okat a GPS pontossága miatt, illetve ha csak átsétálunk az utca egyik oldaláról a másikra). Többek között ezért használunk absztrakciót.

Ez után a felmért út előáll vonalak sorozataként (vektorok). Ehhez természetesen címkék is kapcsolódhatnak, amik közül a név az egyik legfontosabb. Hozzá kell adni tehát egy név címkét, ami az adott vonalszakaszra jellemző: (name=Fő utca). További címkék is kapcsolódhatnak az útszakaszhoz, ezért érdemes feljegyeznünk többek között az út típusát, hogy található-e rajta biciklisáv, vagy esetleg egyirányú-e. A megadható címkék száma igen magas. Természetesen nem kell az összes lehetséges címkét fejben tartani, hanem elég a fontosabbakat. Ezek egy kis gyakorlás után könnyen memorizálhatók. A szerkesztőprogramok különböző dialógus ablakokat kínálnak, amelyek kikeresik a megfelelő címkéket, ezzel is könnyebbé téve a szerkesztést.

Lásd még: Map Features

A frissen elkészített térképi adat feltölthető a szerverre, ahol azonnal elérhető lesz mindenki számára. A többi felhasználó megnézheti, kijavíthatja és továbbfejlesztheti ezt. Lépésről lépésre az adat és a térkép egyre pontosabb, jobb lesz és bárki láthatja az OSM fejlődését. Ez egy jó motiváció a projektben való részvételhez.

Adat vs. Térkép

Hogy őszinték legyünk, az OpenStreetMap nem egy térkép, hanem egy adatbázis, amiben a térkép minden egyes egyedi objektumát tároljuk. Mindaddig akármit csinálhatsz vele, amíg tiszteletben tartod a lincenc-t. A végfelhasználók számára azonban nem annyira egyszerű térképeket generálni az adatbázisból, ezért a projekt (tehát maguk az önkéntesek) elkészítik ezt neked. Ez az úgynevezett 'renderelés'. A csúcsot ezek közül a Mapnik és az Osmarender jelenti, de említésre méltó az OpenCycleMap is. Akit kifejezetten a túra és kerékpártérképek érdekelnek, az is könnyedén megtalálhatja a számításait. Sok különálló renderelő alkalmazás létezik, és számuk napról napra nő.

Lásd még: Using OpenStreetMap

Németország elektromos átviteli hálózata

Ezen felül bárki készíthet egy saját térképet a saját igényeinek megfelelően. Teljesen mindegy, hogy a folyókat és tavakat (mint egy horgásztérkép), a vasútvonalakat (a vasút szerelmeseinek), vagy az éttermeket szeretnéd kiemelni, ezt megteheted. Habár különbözően néznek ki az ilyen térképek, mégis ugyanazon alapadatokból generálódtak - csak a megjelenés különbözik.

Térképek készítésén felül az adatbázisnak további alkalmazási területei is vannak. Elérhető több on-line útvonaltervező alkalmazás, ami kizárólag az OpenStreetMap adatait használja. Sőt, az adatok olyan módon is átalakíthatóak, hogy navigációs készülékekbe betölthetők legyenek. Ezek mellett már speciális térinformatikai szoftverek is támogatják az OpenStreetMap formátumát. Mivel ez az első ennyire nagy és széleskörű térbeli adatbázis, amely mindenki számára szabadon hozzáférhető, nehéz előre meghatározni, hogy milyen további alkalmazási területek fognak kialakulni a jövőben. A számuk egészen biztosan nőni fog.

Alternatív adatforrások

Az OpenStreetMap alapját nyilvánalóan azok a segítőkész önkéntesek fektetik le, akik felfedezik az országot (vagy világot) a saját GPS-ükkel, hogy tökéletesítsék a térképet. Emellett természetesen sok dolgot lehet véghezvinni GPS nélkül is. Mindenki tisztában van a lakhelye közelében levő utcák nevével, valamint tudja azt is, hogy hol található a legközelebbi pékség, postaláda, de még folytathatnánk a sort. Ezek az információk is pontosan olyanok, amik a hasznos térbeli információk körébe tartoznak, tehát bevitelük segít az OSM fejlődésében. Hasonlóan elősegíti a térkép javítását a hibák jelentése) is.

TorontoHarbour-landsat.png

Az OpenStreetMapben használunk másfajta információforrásokat is, amik szintén lehetővé teszik a GPS eszköz nélküli közreműködést. A műholdképek általában szerzői joggal védett termékek, így az OSM-ben való felhasználásuk nem lehetséges. Szerencsére léteznek vállalatok, intézetek illetve magánszemélyek is, akik úgy járulnak hozzá a projekthez, hogy szabad felhasználást biztosítanak a termékeikhez, amik lehetnek légifotók, műholdképek, várostérképek vagy úgy általánosságban bármi, amit az OSM számára hasznos.

Ezek eredményeként legálisan felhasználhatók a Microsoft (Bing Maps) műholdképei és légifotói az OSM-ben. Ennek köszönhetően közel globális lefedettséget tudunk elérni rendkívül sok információval a folyóktól kezdve erdőkön, tavakon át az utakig, de akár az épületek is térképezhetővé váltak. Ezeknél részletesebb a Bajor Állami Felmérési és Geoinformációs Hivatal nagyfelbontású digitális ortofotó állománya, ami egy pilot projekt keretében volt használatos. Ez megmutatta, hogy milyen hasznos lehet egy hasonló állomány szabad térképek készítéséhez is. Azt reméljük, hogy ez a rendkívül jó példa további nyilvános együttműködéseket fog eredményezni a jövőben. Franciaországban például engedélyezték az online elérhető kataszteri térképek legális használatát, mint kiindulási pontot, illetve üzleti szolgáltatók, mint pl. az Aero-West is kínál nekünk fényképeket ingyenes felhasználásra.

Néha külső adatforrások közvetlenül is importálhatóak ahelyett, hogy átrajzolnánk azokat. Ezek az importok speciálisak az OSM számára, hiszen a feldolgozás során magas színvonalú és értékű komplex táradatokat integrálunk közvetlenül az adatbázisba. Ez nem mindig egyszerű technológiailag, de gyakorlatilag azonnali minőségnövekedést jelent egy bizonyos területen. Néhány példa:

Lásd még: Import katalógus, Lehetséges adatforrások

Ezekkel az adatforrásokkal, amik a GPS-es adatgyűjtést kiegészíthetik, az OpenStreetMap már lenyűgöző adatminőséget ért el. Ezen felül a későbbi adatszolgáltatások még jobban megemelhetik ezt a minőséget.

Egy adatbázis, térképek ezrei, végtelen lehetőségek

Üzleti szolgáltatók is elkezdtek érdeklődést mutatni az OSM iránt, hiszen nyers téradatokat szolgáltatunk. Adataink felhasználása nem tiltott a lincencünk szerint, ha megfelel annak a kitételnek, hogy az adatok szabad lincenc alatt maradnak. Számos cég biztosít OSM alapú üzleti szolgáltatásokat, mint pl. online térképek vagy navigációs mobil alkalmazások.

Lásd még: OSM Internet Links, OSM alapú szolgáltatásokat biztosító cégek

Adataink olyan alkalmazások létezését is lehetővé teszik, amelyeket üzleti szolgáltatók nem tudnának biztosítani az adatgyűjtés gyakorlatilag megfizethetetlen ára miatt. Ilyen pl. a Németországban már működő kerekesszékes útvonaltervező, vagy a tervezett tapintható térképrenderelő.

Érdekességek

Prominens felhasználók

Akár állami szervezetek is használhatják az OSM-et, ha nyílt platformon szeretnének publikálni térképi információkat. Erre működő példát találunk pl. Németországban: http://www.thru.de

A Fehér ház és a Német Alkotmánybíróság is hasonlóan az OSM-et használja, csakúgy, mint a foursquare és az USA Today.

A magyar Wikipédiában, sok szócikkhez a kapcsolódó hely OSM térképe is megjeleníthető (például: Budai_Várnegyed).

<<TOVÁBBI MAGYAR PÉLDÁK??>> Lásd még: OSM Internet Links

OpenStreetMap az iskolákban

Notizen machen.jpg

Az OpenStreetMap iskolai projektként beépíthető lehet az oktatási rendszerbe is. A földrajz, matematika vagy informatika tantárgyakhoz könnyedén hozzákapcsolható. Találhatunk néhány nemzetközi példát erre vonatkozóan, ahol gyakran egy-egy várost vagy környékét térképezték fel. Ennek hátterében főleg a tanulók lenyűgözése állt, aminek a sikerét az a tény is bizonyítja, hogy többen közülük aktív OSM szerkesztő lett szabadidejében.

Főleg német nyelvterületen találunk példákat a fentiekre ([1], [2], [3]).

Az OpenStreetMap szellemiségéhez hozzátartozik a hasonló projektek támogatása. Szintén Németországban, adományokból már GPS készülékeket is tudnak biztosítani ingyenesen hasonló célokra: http://www.openstreetmap.de/gps-verleih/. Gyakran 1-2 OSM szerkesztő is segíti ezt a munkát az iskolában, de a tanárok enélkül is képesek pár napon belül megérteni a projektek lényegét.

Lásd még: Education

Humanitárius OpenStreetMap csapat

A 2010-es haiti földrengés térsége

A 2010-es Haiti-n történt földrengés után azonnal megkezdődött a károsult terület térképezése légifényképek segítségével. Ez a cselekmény nagy mértékben segítette a mentésben részt vevők munkáját.
Ettől fogva a HOT próbál minden egyes katasztrófaesemény után partnereket keresni, akik légifotókkal tudják segíteni a térképezést, majd pedig rendkívül gyors térképkészítéssel állnak a katasztrófák kezelésének szolgálatába.

Néhány lenyűgöző példa

<<IDE JÖN PÁR LÁTVÁNYOS PÉLDA>>

Számok, dátumok, tények

 • A projekt kezdete Steve Coast-hoz fűződik Londonban, 2004 júniusában
 • 2006 márciusában kezdődtek a nagyobb adatgyűjtések
 • Több, mint 900,000 önkéntes világszerte (10%-os növekedés havonta) (2011 december)
 • ~ 33 millió kilométeres úthálózat (2009 május)
 • ~ 250.000 város/falu/hely Európában
 • > 1 milliárd pont
 • ...

Lásd még a Statisztikák(en) oldalt!