Hu:Map Features

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Térképelemek

Kezdőlap · Térkép · .hu térkép · Magyarország · Térképelemek · Segítség · Csatlakozás edit

Az OpenStreetMapnak nincs tartalmi megkötése arra vonatkozóan, hogy milyen címkékkel lehet ellátni az OSM-Elemeket (Pontok Pont, Vonalak Vonal vagy Kapcsolatok Kapcsolat). Bármilyen címkét használhatsz(en) mindaddig, amíg az értékük ellenőrizhető(en). Azonban vannak előnyei az ajánlott elemek, és a rájuk vonatkozó címkék használatának egy közös alaptérkép létrehozása, értelmezése és megjelenítése esetén. Ez a lap az ajánlott elemkészletet és a megfelelő címkéket tartalmazza.

Ha nem találsz megfelelő címkét arra, amit fel szeretnél térképezni, akkor lásd a Javasolt elemeket(en), vagy vonalak és pontok csoportosításához egy magasabb szintű komponenst, a Kapcsolatokat(en). Itt láthatod, hogy mely elemeket javasoltak már (és talán hamarosan bekerülnek ide), vagy javasolhatsz újakat.

Megjegyzések a renderelésről:

 • Az itt található címkék használata azt jelenti, hogy a szerkesztési erőfeszítéseid nagy valószínűséggel megjelennek a különböző rendereléseken. Azonban nincs garancia arra, hogy az itt felsorolt címkék megjelennek a különböző rendereléseken, vagy a főtérképen használt rendereléseken. Speciális információkhoz arról, hogyan győződj meg arról, hogy a szimbólumaid renderelésre kerülnek a Mapnik(en) és az Osmarender(en) csempéken, lásd a Szimbólumok renderelése lapot(en).
 • Szintén lehetnek olyan címkék, amelyek megjelennek a főtérképen, de itt nincsenek felsorolva. Ez a lista nem frissül mindegyik címkével, amelyiket a renderelők értelmeznek.
 • A táblázatokban lévő "Megjelenítés" oszlop csak egy példa arra, hogy egy képzeletbeli térkép hogyan jeleníti meg az elemet. Nem szabja meg azt, hogy a renderelők hogyan jelenítsék meg.

A táblázatok témák szerint vannak csoportosítva a leginkább használttal kezdve.

Mindegyik szakasz egy olyan sablon, amely nyelvi fordításokra használható.

Fizikai

Közút

A highway=* címke közutak jelölésére használható. Ez gyakran az egyetlen címke. Használatára bizonyos országokban szabályok vonatkoznak. Jelen oldal a Magyarországon bevett címkézési szokásokat foglalja össze. A többi országról lásd a Highway címke használata(en) és Út(en) oldalakat a tájékozódásért!

Kulcs Érték Elem Magyarázat Megjelenítés (osmarender) Fotó

Közutak

Az úthálózat legfontosabb címkéi fontossági sorrendben

highway motorway vonal
Autópálya
Autópálya: egy korlátozott hozzáférésű, osztott közút, általában irányonként két vagy több forgalmi sávval, plusz egy vészhelyzeti leállósávval. Azonos a Freeway-jel, Autobahnnal stb.
Rendering-highway motorway neutral.png
 • Morgendlicher Berufsverkehr auf der BAB A8 beim Kreuz Stuttgart - panoramio.jpg
highway trunk vonal
Autóút
Autóút: olyan fontosabb út, ami nem autópálya. Nem feltétlenül kell osztott pályás közútnak lennie, és az osztott pályától sem lesz valami okvetlenül autóút.
Rendering-highway trunk carto.png
 • L3005, Eschborn, Germany
 • Cat and Fiddle Road, England
highway primary vonal
Főút
Az ország közúthálózatának legfontosabb szintje. Első- vagy másodrendű főút: adminisztratív osztály, általában nagyobb városokat köt össze. Magyarországon ilyenek az 1-3 számjegyű utak.
Rendering-highway primary neutral.png
 • Hunsrückhöhenstraße, Kappel, Germany
 • Tanami Road, Australia
highway secondary vonal Az ország közúthálózatának középső szintje. Összekötő út: adminisztratív osztály, általában kisebb városokat és községeket köt össze. Magyarországon ilyenek a 4 számjegyű utak.
Rendering-highway secondary neutral.png
 • L134, Meyenburg, Schwanewede, Germany
 • Vatnsnesvegur, Iceland
highway tertiary vonal Az ország közúthálózatának alsó szintje. Bekötőút vagy állomási hozzájáró út: általában 4 méternél szélesebb és nagyobb sebességű alacsony rendű utak. Magyarországon ilyenek az 5 számjegyű utak.
Rendering-highway tertiary neutral.png
 • Bergedorfer Straße, Worpswede, Germany
 • Canol Road, Yukon, Canada
highway unclassified vonal Egyéb közút: ezeknek nincs adminisztratív besorolása. Az osztályozatlan utak jellemzően a közúthálózat legalacsonyabb szintű elemei, számozás nélkül. Funkciójuk nem kizárólag egyetlen ingatlan megközelítése. (Gyakran falvak és tanyák közötti kapcsolatot jelent.)

Megjegyzés: Az angol 'unclassified' (osztályozatlan) szó itt nem azokat az utakat jelöli, amelyekhez később még highway címkét kell választani. (Lásd a highway=road címkét azokhoz az utakhoz, amelyek osztályozása szükséges).

Rendering-highway unclassified.png
 • Sentiero 00, Cantagallo, Tuscany, Italy
 • Kuskealleen, Vordingborg, Denmark
highway residential vonal Lakóút: lakóházak elérését szolgáló, vagy lakóövezet körüli utak, amik nem tartoznak a fenti közutak közé. Tipikusan a lakott területeken belüli utak ilyenek, amennyiben nem kizárólag egyetlen ingatlan megközelítését szolgálja.
Rendering-highway residential.png
 • Taman Ria Terrace.jpg
 • Main Street, Elko, Nevada, USA

Összekapcsoló utak

highway motorway_link vonal Autópálya fel- vagy lehajtó: fel- és levezetik a forgalmat egy autópályáról. Általában az autópályákkal megegyező megkötésekkel rendelkeznek.
Rendering-highway motorway link.png
A5 exit link to A672, Darmstadt, Germany
highway trunk_link vonal Autóút fel- vagy lehajtó: fel- és levezetik a forgalmat egy autóútról. Jelöld, hogy az adott lehajtó ág egyirányú-e!
Rendering-highway trunk link.png
A7 / OAL23 interchange, Nesselwang, Germany
highway primary_link vonal Főút fel- vagy lehajtó: fel- és levezetik a forgalmat egy főútról.
Rendering-highway primary link.png
B20 exit and entrance to Brunn, Fridolfing, Germany
highway secondary_link vonal Összekötő út fel- vagy lehajtó: a fel- és lehajtó utak le- vagy felvezetik a forgalmat egy összekötő útról egy összekötő útra vagy egy alacsonyabb rendű közútra.
Rendering-highway secondary link.png
APD-40cloverleaf.jpg
highway tertiary_link vonal Bekötőút fel- vagy lehajtó: a fel- és lehajtó utak, melyek egy bekötőútról egy bekötő útra vagy egy alacsonyabb rendű közútra vezetik a forgalmat.
Rendering-highway tertiary link.png

Speciális úttípusok

highway living_street vonal
Lakó–pihenő övezet
"Pihenőút", tipikusan lakó-pihenő övezet formájában: olyan utca, ahol a gyalogosoknak van elsőbbségük autók fölött, a gyerekek játszhatnak az utcán, a megengedett sebesség alacsony.
Living street osm.png
beginning of a living street with a paving stones surface and some trees and cars parking at the sides
highway service vonal terület Szervizút. Ez alatt nem a köznyelvben a főúttal párhuzamos utcát értjük, hanem általában egy épület, autópálya-pihenő, strand, kemping, ipari park, üzleti park stb. elérését szolgálja. Szintén általánosan használt parkoló és szeméttelep megközelítéséhez.

Használd a service=* címkével, pl. service=parking_aisle egy amenity=parking-ban lévő szervizút jelöléséhez. A kocsibehajtókat service=driveway címkével jelöljük, sokszor access=private hozzáféréssel.
Rendering-highway service.png
Alley leading from the High Street to Green Lane Shopping Centre - geograph.org.uk - 942796.jpg
highway pedestrian vonal terület
Gyalogos zóna
Sétálóutca (gyalogos övezet): az út főleg/kizárólag gyalogosoké. Közterek jelöléséhez is (amely esetben add hozzá a area=yes címkét). "Gyalogos- és kerékpáros övezet" esetén mindenképp tedd rá a bicycle=designated címkét is!
Pedestrian with area osm.png
Cambridge Rd - geograph.org.uk - 1189572.jpg
highway track vonal Mezőgazdasági/erdészeti út. Az OSM-ben ez a mezőgazdasági vagy erdészeti, esetleg a természetben szabadidős tevékenységre használt út. Általában burkolatlan, de burkolt is lehet. A lényeg, hogy ez a címke nem az út minőségét, hanem használatát jelöli, így a köznapi "földút" kifejezés félrevezető lenne.

További egyértelműsítésért és tájékozódásért lásd a highway=track címke leírását, a Hungary/Talajút lapot és a tracktype=* címkét!

Rendering-highway track.png
 • Frühlingslandschft Aaretal Schweiz.jpg
 • Asphalt track.jpg
highway bus_guideway vonal "Buszsín": a járművet vezeti az út (bár nem vasút), és nem alkalmas más forgalomra. Vedd figyelembe: ez nem egy átlagos buszsáv, ahhoz használd az access=no, psv=yes címkéket.
Rendering-highway-bus guideway-mapnik.png
Bus track.jpg
highway escape vonal Vészhelyzeti megállítósáv: a sáv meghibásodott fékű autók megállását segíti.
A7-Notbremsweg.jpg
highway raceway vonal Versenypálya: versenyek lebonyolítására alkalmas útpálya vagy -szakasz.
Rendering-highway-raceway-mapnik.png
Fuji Speedway start-finish.jpg
highway road vonal Ismeretlen osztályozású út: egy ideiglenes címkének lett szánva, hogy jelöljön egy utat addig, amíg nem mérik fel megfelelően. Amint felmérték, a besorolást frissíteni kell a megfelelő értékbe.
Rendering-highway-road-mapnik.png
Road.png
highway busway vonal Kifejezetten buszok közlekedésére szolgáló út, pl. fizikailag leválasztott buszsáv.
grade-seperated section of busway outside of station

Ösvények, gyalogutak

highway footway vonal terület
Gyalogút
Gyalogút: kijelölt gyalogút, azaz elsősorban/kizárólag gyalogosok használhatják. Ez magában foglalja a gyalogos ösvényeket és a kavicsos utakat. Ha a kerékpár is megengedett, akkor ezt a bicycle=yes címke hozzáadásával jelezheted. Nem használandó olyan utakhoz, ahol az elsődleges vagy szándékolt használat ismeretlen.
Rendering-highway footway.png
Footway in Stowupland - geograph.org.uk - 1044849.jpg
highway bridleway vonal Lovaglóút: elsősorban lovagláshoz, bár általában gyalogosok és kerékpárosok számára is nyitott. Megegyezik a highway=path + horse=designated címkékkel.
Rendering-highway bridleway.png
Bridleway-reitweg-de.jpg
highway steps vonal Lépcső: lépcsők jelölésére gyalogutakon. Használd a step_count=* címkét a lépcsőfokok számának jelöléséhez.
Rendering-highway steps.png
Escalinata del Calvario de Toluca.jpg
highway corridor vonal Gyalogos folyosó (épületen belül). Egyéb fedett közlekedési útvonalakra használd a megfelelő út típust és a tunnel=* címkét!
HK TST Star House mall corridor interior shop signs Sept-2012.JPG
highway path vonal Ösvény: egy nem specifikus ösvény, csapás. Használj highway=footway-t a gyalogos utakra, highway=cycleway-t a kerékpáros utakra, highway=bridleway a lovagló ösvényekre, és highway=track-et azokra, amiket mezőgazdasági vagy hasonló járművek használnak.
Path osm.png
GuideFootPathCycleYes.jpg
highway via_ferrata vonal A via ferrata (vasalt út, Klettersteig) egy olyan hegyi út, amit rögzített drótkötelek, kapcsok, létrák és hidak tesznek a mászók számára könnyebbé és biztonságosabbá. Ezek használata felszerelést is igényel: beülőt, két rövid kötelet karabínerrel és energiaelnyelővel. De nem kell hozzá olyan hosszú kötél, mint a sziklamászáshoz.
Mauerlaeufer ueberhang.jpg

When sidewalk/crosswalk is tagged as a separate way

footway sidewalk vonal Sidewalk that runs typically along residential road. Use in combination with highway=footway or highway=path
Rendering-highway footway.png
200806 Berlin 91sidewalk.jpg
footway crossing vonal Gyalogátkelőhely: a gyalogosok itt átkelhetnek az úttesten - más néven: zebra. A nem csíkozott, de kiemelt szintű átkelők is ide tartoznak.
Rendering-highway footway.png
Zebra-crossing sm.jpg

Amikor a járda a fő úttestre van felcímkézve (lásd Sidewalks)

sidewalk both | left | right | no vonal Specifies that the highways has sidewalks on both sides, on one side or no sidewalk at all
Sidewalk and zebra-crossing.jpg

Kerékpárút, ha a önálló vonalként van felrajzolva (lásd Hu:Bicycle)

highway cycleway vonal
Kerékpárút
Kerékpárút: kijelölt kerékpárút, azaz elsősorban/kizárólag kerékpárosok használhatják. Ha gyalog- és kerékpárút, add hozzá a foot=designated és segregated=* címkét.
Cycleway osm.png
Separated cycleway with traffic sign

Kerékpárút, ha a fő úttestre van felcímkézve (lásd Hu:Bicycle)

cycleway lane vonal Kerékpársáv: az úttesten vezetett, vonallal elválasztott útfelület
Fietsstrook Herenweg Oudorp.jpg
cycleway opposite vonal Azokon az egyirányú utcákon (oneway=yes) használatos, ahol kerékpárral mindkét irányban engedélyezett a közlekedés.
Sul bxl 01.JPG
cycleway opposite_lane vonal Azokon az egyirányú utcákon (oneway=yes) használatos, ahol a fő közlekedési iránnyal ellentétesen kijelölt kerékpársáv vezet.
France road sign C24a-2.svg
cycleway track vonal Kerékpárút: A gépjárműforgalomtól elválasztott közút, melyen csak kerékpárral szabad közlekedni. (Magyarországon lakott területen kívül gyalog és segédmotoros járművekkel is igénybevehető.) Lehet egy- illetve kétirányú, szükség esetén használjuk a oneway=yes címkét is!
Cycle nexttoroad.jpg
cycleway opposite_track vonal Azokon az egyirányú utakon (oneway=yes) használatos, ahol az ellenirányú kerékpáros közlekedés számára kerékpárút biztosított.
549c Spitzenkiel140923.jpg
cycleway share_busway vonal Kerékpárosok számára megnyitott buszsáv, jellemzően kerékpáros nyommal.
Busandbike.jpg
cycleway opposite_share_busway vonal Used on ways with oneway=yes that have a bus lane that cyclists are also permitted to use, and which go in the opposite direction to normal traffic flow (a "contraflow" bus lane). Used together with oneway:bicycle=no.
2010-01-02 15.19.16.jpg
cycleway shared_lane vonal Olyan forgalmi sáv, amelyet a kerékpárosok a gépjárművekkel megosztva használnak -- az úttesten javasolt pozíciót kerékpáros nyom jelzi.
Sharrows Toronto 2011.jpg
busway lane vonal Bus lane on both sides of the road. (See also: Parallel scheme for bus/psv lane tagging lanes:bus=* / lanes:psv=*)
2010-01-02 15.19.16.jpg

Street parking tagged on the main roadway (see Street parking)

parking:left / :right / :both
(hereafter: parking:side)
lane | street_side | on_kerb | half_on_kerb | shoulder | no | separate | yes vonal Kerékpársáv: az úttesten vezetett, vonallal elválasztott útfelület
Darby Street Pre-Shared Space Change.jpg
parking:sideorientation=* parallel | diagonal | perpendicular vonal Kerékpársáv: az úttesten vezetett, vonallal elválasztott útfelület

Életút (see also lifecycle prefixes)

highway proposed vonal Tervezett: tervezett utakhoz, a proposed=* címkével együtt használandó.
highway construction vonal Építés alatt: építés alatti utakhoz, a construction=* címkével együtt használandó.
Rendering-highway construction tertiary carto.png
different colours
The T12 link road to Wilmore Road under construction - geograph.org.uk - 4452080.jpg

Tulajdonságok

abutters commercial | industrial | mixed | residential | retail etc. vonal See Key:abutters for more details.
Dscf1376-600.jpg
bicycle_road yes vonal A bicycle road is a road designated for bicycles. If residential streets get the status of bicycle roads, normally, by special signs, motor traffic is admitted with limited speed, often only for residents.
456Humboldtstr.jpg
bus_bay both | left | right vonal A bus bay outside the main carriageway for boarding/alighting
1033@970.jpg
change yes | no | not_right | not_left | only_right | only_left vonal Specify the allowed/forbidden lane changes
Only Only Only (49884679761).jpg
destination <place name of destination> vonal Destination when following a linear feature
Japanese Road sign (Direction and Lane A).svg
embankment yes | dyke vonal Töltés. Az út vagy vasút a mélyen fekvő vagy vízborította területből történő kiemelése
Green River Trail - Desimone Levee 01.jpg
embedded_rails yes | <type of railway> vonal A highway on which non-railway traffic is also allowed has railway tracks embedded in it but the rails are mapped as separate ways.
Ruusulankatu tram rails (at lat 60.18206, lon 24.92450) heading NW.jpg
ford yes pont vonal Gázló: az utat keresztezi egy áramlás vagy folyó, a járműveknek át kell hajtaniuk a vízen.
Map feature ford.jpg
ice_road yes vonal Jégút: olyan út, ami befagyott vízen keresztül vezet, és nyáron egyértelműen nem létezik.
Pechora crossing.jpg
incline Number % | ° | up | down pont vonal Lejtő vagy emelkedő jelölése, lépcső vagy utak esetében.
Incline17.jpg
junction roundabout vonal zárt vonal Körforgalom: automatikusan tartalmazza a oneway=yes címkét, az egyirányúsítás iránya az úton belüli pontok sorrendjével határozható meg. Azokra a vonalakra alkalmazható, amelyek már rendelkeznek highway=* címkével.
Mapping-Features-Roundabout-Simple.png
2008 03 12 - UMD - Roundabout viewed from Art Soc Bldg 4b.JPG
lanes szám vonal Az általános közlekedésre használt forgalmi sávok száma, beleértve a buszokat és más speciális járműosztályokat is.
NLEx 6 Lanes.jpg
lane_markings yes | no vonal Specifies if a highway has painted markings to indicate the position of the lanes.
Reelsen1.JPG
lit yes | no pontvonalterület Közvilágítás
Berlin speer-leuchte.jpg
maxspeed <number> vonal Az úton (vasúton, folyón) megengedett maximális sebesség
Zeichen 274-60 - Zulässige Höchstgeschwindigkeit, StVO 2017.svg
motorroad yes | no vonal pont Olyan utak esetén használatos, amelyek az autóúthoz hasonlóan korlátozottan használhatóak, de nem autóút besorolásúak.
Zeichen 331.1 - Kraftfahrstraße, StVO 2013.svg
mountain_pass yes pont Hágó
Mountain pass.jpg
mtb:scale 0-6 vonal Hegyikerékpáros útvonalak nehézségének osztályozására használatos, lejtő és enyhe emelkedő esetén.
Difficulty gauge for the grants process.png
mtb:scale:uphill 0-5 vonal Hegyikerékpáros útvonalak nehézségének osztályozására használatos, jelentősebb emelkedő esetén.
Difficulty gauge for the grants process.png
mtb:scale:imba 0-4 vonal Az IMBA osztályozási rendszert használjuk kerékpáros parkok útvonalainak nehézségi besorolására.
mtb:description Szöveges vonal Az út hegyikerékpáros vonatkozásainak szöveges leírására használatos.
oneway yes | no | reversible vonal Egyirányú utak, vagy olyan utcák, ahol csak az egyik irányban szabad haladni.
Schildhb.jpg
oneway:bicycle yes | no | vonal Used on ways with oneway=yes where it is legally permitted to cycle in both directions.
Sul bxl 01.JPG
overtaking yes | no | caution | both | forward | backward vonal Útszakaszok megadásához, ahol tilos előzni.
Overtakinglines.jpg
parking:lane parallel | diagonal | perpendicular | marked | no_parking | no_stopping | fire_lane. vonal Deprecated variant to map parking along streets. See section on street parking above or the street parking page for more details.
Parkingonstreetlanes2nowide.png
parking:condition free | ticket | disc | residents | customers | private vonal Deprecated variant to map parking conditions along streets. See section on street parking above or the street parking page for more details.
2013.11.01.104926 Parking sign Kilauea Avenue Hilo Hawaii.jpg
passing_places yes vonal Gyakori kitérőkkel rendelkező út.
Single-track.jpg
priority forward | backward vonal Traffic priority for narrow parts of roads, e.g. narrow bridges.
Vienna Convention road sign B6.svg
priority_road designated | yes_unposted | end vonal Jelölt főútvonal (út típustól/osztályozástól függetlenül)
Vienna Convention road sign B3-V1.svg
sac_scale hiking | mountain_hiking | demanding_mountain_hiking | alpine_hiking | demanding_alpine_hiking | difficult_alpine_hiking vonal Túrautak nehézségének osztályozására használatos, a highway=path és highway=footway címkéjű utakon.
Mountain hiking.jpg
service alley | driveway | parking_aisle etc. vonal Sikátor: szűk szervizút, ami általában ingatlanok között helyezkedik el közművek hozzáférhetősége érdekében. A highway=service címkével együtt használandó.
Seattle - alley north from S Jackson between Western & 1st - A.jpg
shoulder no | yes | right | both | left vonal Presence of shoulder in highway
15-05-23-Berlin-Sachsendamm-Tesla-RalfR-N3S 7354.jpg
smoothness excellent | good | intermediate | bad | very_bad | horrible | very_horrible | impassable vonal terület Specifies the physical usability of a way for wheeled vehicles due to surface regularity/flatness. See Key:smoothness for more details.
Jena Track roots.jpg
surface paved | unpaved | asphalt | concrete | paving_stones | sett | cobblestone | metal | wood | compacted | fine_gravel | gravel | pebblestone | plastic | grass_paver | grass | dirt | earth | mud | sand | ground vonal Út burkolata: az út felülete, vagy burkolatának anyaga. Lásd: Key:surface
Transportation in Tanzania Traffic problems.JPG
tactile_paving yes | no pont vonal terület Olyan burkolat a talajon, amit a vakok bottal tudnak követni.
Tactile paving.jpg
tracktype grade1 | grade2 | grade3 | grade4 | grade5 vonal Az útfelület minőségének leírásához. Lásd Key:tracktype és Key:surface.
Surface grade1.jpg
traffic_calming bump | hump | table | island | cushion | yes | etc. pont vonal Forgalomcsillapítás: olyan útjellemzők jelöléséhez, amelyeket a forgalom lelassítására terveztek lakóövezetekben.
Ležeći policajac 016.jpg
trail_visibility excellent | good | intermediate | bad | horrible | no vonal Túrautak láthatóságának osztályozására használatos, a highway=path, highway=footway, highway=cycleway és highway=bridleway címkéjű utakon.
Trail visibility good.jpg
trailblazed yes | no | poles | cairns | symbols vonal Applies to highway=*. Describing trail blazing and marking. See Key:trailblazed for more information.
Trail blazing 10.jpg
trailblazed:visibility excellent | good | intermediate | bad | horrible | no vonal Applies to trailblazed=*. A classification for visibility of trailblazing. See Key:trailblazed:visibility for more information.
turn left | slight_left | through | right | slight_right | merge_to_left | merge_to_right | reverse vonal A Key:turn kulcs használható annak jelölésére, hogy mi az út vagy egyes sávok haladási iránya.
Zeichen 297 - Richtungspfeile, StVO 1970.svg
width <number> vonal Egy térképi elem (itt: az út) szélessége
Height demonstration diagram.png
winter_road yes vonal Télen üzemelő út, ami nyáron valószínűleg nem használható.
Anuisk bilibino sever66.jpg

Egyéb elemek

highway bus_stop pont Buszmegállóhely: peronnal és/vagy buszöböllel. Buszállomásokhoz és -pályaudvarokhoz a amenity=bus_station címke használandó.
Bus stop.12.svg
Průmyslová str3, Prague Štěrboholy.jpg
highway crossing pont A.k.a. crosswalk. Pedestrians can cross a street here; e.g., zebra crossing
Zebra-crossing sm.jpg
highway cyclist_waiting_aid pont Street furniture for cyclists that are intended to make waiting at esp. traffic lights more comfortable.
Cyclist footrest 01 Flickr SDOT Photos.jpg
highway elevator pont vonal An elevator or lift, used to travel vertically, providing passenger and freight access between pathways at different floor levels.
Elevator-12.svg
Diag3.jpg
highway emergency_bay pont vonal An area beside a highway where you can safely stop your car in case of breakdown or emergency.
France road sign C8.svg
highway emergency_access_point pont Vészhelyzeti hozzáférési pont: szám, amit arra használnak, hogy meghatározza az aktuális pozíciódat vészhelyzet esetén. A ref=szám_a_jelen címkével együtt használandó.
Anfahrpunkt für Rettungsfahrzeuge HP 108 Alter Lorscher Weg 102 1235.jpg
highway give_way pont "Elsőbbségadás kötelező" tábla
Give way.jpg
emergency phone pont Vészhelyzeti telefon: használd hozzá a ref=* címkét.
Emergency-phone.16.svg
Emergency push-button telephone, Warsaw.jpg
highway ladder pontvonal A vertical or inclined set of steps or rungs intended for climbing or descending of a person with the help of hands.
Wooden ladder to the small cave, Hurkutstein.jpg
highway milestone pont Autópálya, főút km jelzője
3marcoquilometriconovo.png
highway mini_roundabout pont Mini körforgalom: csak nagyon kis körforgalmakhoz, amelyeken fizikailag lehetséges keresztben átmenni (például járműszerelvénnyel). Nagyobbakhoz a junction=roundabout használandó.

Alapértelmezésben órajárással ellentétesen kerül renderelésre. Órajárással megegyezően történő rendereléshez add hozzá a direction=clockwise címkét.

Mapping-Features-Mini-Roundabout.png
Mini-roundabout.jpg
highway motorway_junction pont Autópálya-csomópont: csomópontot jelez, a ref kulcs értékének tartalmaznia kell a csomópont azonosítóját, ami többnyire a táblán is szerepel. Magyarországon az azonosító általában a Budapesttől vett távolság kilométerben.
Mapnik-Motorway-Junction.png
Dscf0242 600.jpg
highway passing_place pont Kitérő (egysávos úton a szembejövő forgalom elengedésére)
Ausweichstelle.jpg
highway platform pont vonal terület Tömegközlekedési megálló utasforgalmi része, villamosmegállónál a járdasziget
Rendering-highway railway platform line.png
Bayview trstwy.jpg
highway rest_area pont terület Pihenőhely: Olyan hely, ahol a vezető pihenés céljából megállhat, de nincsen tankolási lehetőség. (Ha van benzinkút, étterem stb., használd a services értéket!)
Rendering-highway-services-mapnik.jpg
Wentworth terrain.jpg
highway services pont terület Pihenőhely: Autópályák melletti olyan pihenőhely, ahol tankolhatsz vagy élelmet is vehetsz. (Ha csak megállni, esetleg wc-zni lehet, a rest_area címkét használd!)
Mapping Features Motorway service area.jpg
De lucht.jpg
highway speed_camera pont Sebességmérő kamera: az út mellé vagy fölé rögzített sebességmérő kamera.
Speed camera.jpg
highway stop pont "Állj! Elsőbbségadás kötelező" tábla (stoptábla)
STOP sign.jpg
highway street_lamp pont Utcai lámpa: az utca megvilágítását szolgáló lámpa.
2014 Kłodzko, ul. Grottgera 14.JPG
highway toll_gantry pont Útdíj-ellenőrző kapu. Az út fölé rögzített vagy benyúló kamerákból áll, mint az elektronikus útdíjszedő rendszer része.
CR0344eRoad-MM4-TollGantry (29081629762).jpg
highway traffic_mirror pont Forgalmi tükör. A nem vagy csak nehezen belátható út forgalmát tükrözi.
Verkehrsspiegel.JPG
highway traffic_signals pont Jelzőlámpa: forgalomirányító lámpák.
Rendering-traffic singals.jpg
Ampel.jpg
highway trailhead pont Designated place to start on a trail or route
Ancient Lakes Trailhead - panoramio.jpg
highway turning_circle pont Forduló: általában egy kerek, kiszélesített, de átjárható terület, mely megkönnyíti a járművek megfordulását. Nem feltétlenül, de általában az út végén.
Mapping-Features-Turning-Circle.png
Turning circle.jpg
highway turning_loop pont Forduló hurok: Az út kiszélesített része, közepén nem átjárható szigettel, mely megkönnyíti a járművek megfordulását. Nem feltétlenül, de általában az út végén.
Turning circle - geograph.org.uk - 991834.jpg
highway User Defined pont vonal Néhány további értékhez lásd a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Akadály

A barrier címkét általában olyan utak mentén található pontoknál alkalmazzuk, ahol a haladás valamilyen akadály által korlátozott. Szintén idetartoznak azon vonalak is, amelyek maguk is akadályok (pl. kerítések). (Lásd még: Barriers)

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó

Vonalszerű akadályok

barrier cable_barrier vonal Also called guard cable. This is a road side or median barrier made of steel wire ropes mounted on weak posts. See also the more extensive Wikipedia description.
Wire rope barrier.png
barrier city_wall vonal terület Városfal: Egy várost vagy települést a lehetséges támadóktól megvédő erődítmény. Az ókortól napjainkig használják települések körbekerítésére.
 • a vonal jobb oldala a fal alja, bal oldala a fal teteje. Ha mindkét oldal egyforma magas, akkor add hozzá a "two_sided=yes" címkét is.
City-wall-render-eg1.png
2014 Bystrzyca Kłodzka, mury obronne 05.jpg
barrier ditch vonal Árok: csatorna, árok vagy vízmosás, általában patakkal az alján. Az átkelés rajtuk nem könnyű, főleg lábon. A waterway=stream vagy waterway=drain címkékkel is használható.
Barrier fence mapnik.png
Base XXXIV communication trench.JPG
barrier fence vonal Kerítés: egy adott határvonalon való átjutást korlátozó vagy megakadályozó, szabadon álló struktúra. A falnál könnyebb, gyengébb konstrukció.
Barrier fence mapnik.png
Anglerise.jpg
barrier guard_rail vonal A guard_rail, also called a crash barrier. Right side is inner, left side is outer.
Barrier fence mapnik.png
CrashBarrier.jpg
barrier handrail vonal Is designed to be grasped by the hand so as to provide stability or support.
Barrier fence mapnik.png
Geländer am Kulturhaus im Kinderdorf Dittrichshütte 2.JPG
barrier hedge vonal terület Sövény: szorosan álló bokrok és cserjék, melyeket úgy telepítettek és gondoztak, hogy azok így akadályt képezzenek, vagy kijelöljék egy adott terület határait.
Barrier hedge.png
Daniel Fuchs.CC-BY-SA.Morus nigra.Hedge.jpg
barrier retaining_wall vonal Támfal: olyan struktúra, amely a termőföldet vagy sziklákat tartja távol egy épülettől, struktúrától vagy területtől. A támfalak megakadályozzák a földcsuszamlást vagy talajeróziót és lehetővé teszi a függőleges vagy majdnem függőleges szintváltásokat.
 • a vonal jobb oldala a fal alja, bal oldala a fal teteje.
Barrier fence mapnik.png
Retaining wall.png
barrier wall vonal terület Fal: egy adott határvonalon való átjutást korlátozó vagy megakadályozó, szabadon álló struktúra kőből téglából, betonból jellemzően úgy építve, hogy az átlátást is akadályozza.
Barrier fence mapnik.png
Dscf0590-800.jpg

Pontszerű akadályok

barrier block pont A large, solid, immobile block that can be moved only with heavy machinery or great effort.

Typically big solid things made of concrete for stopping larger vehicles.

Sometimes natural boulders are used for the same purpose.

Barrier.svg
Roadblock in Palestine.jpg
barrier bollard pont vonal Cölöp: szilárd (jellemzően betonból vagy fémből készült) oszlopok az út közepén vagy terület határán, főleg a gépjármű-forgalom megakadályozására.
Traffic bollard removable with key on a footway.jpg
barrier border_control pont This is a control point at an international border between two countries. Passports or other forms of ID will be checked.
EU Swiss border post.jpg
barrier bump_gate pont For description see wikipedia:Bump gate, for another photo see flickr example: [1] .
Bump gate from patent.gif
barrier bus_trap pont See wikipedia:Bus trap.
Bussluse 05-04-06 02.jpg
barrier cattle_grid pont Marharács, a lábasjószág áthaladását akadályozó, de járművekkel járható átjáró. "Texasi kapu" néven is ismeretes.
Barrier cattle grid-14.svg
Cattle grid.jpg
barrier coupure pont (vonal) A cut through a flood protection feature (e.g., (flood)wall, levee, or dyke) for a road or railway, that is readily made flood tight if required.
Coupure Worpdijk Deventer 01.JPG
barrier cycle_barrier pont Kerékpáros behajtás ellen kihelyezett, általában két, lépcsőzetesen elhelyezett fémkorlátból álló akadály. A gyalogosforgalmat nem akadályozza.
Cycle barrier-14.svg
473MS Mecklenbeck Bahn Umlaufsp.jpg
barrier debris pont A road is blocked by debris with or without ground. This might be for short or long time. Often used as first step in blocking an abandoned road.
Barrier debris.jpg
barrier entrance pont Bejárat: Az áthaladást semmilyen módon nem akadályozó nyilás egy vonalszerű akadályon. A access=yes értelmezhető, az áthaladó út (ha van ilyen) korlátozásai érvényesek a bejáratra is.
Entrance through the wall - geograph.org.uk - 2143290.jpg
barrier full-height_turnstile pont A full-height turnstile, also called HEET-turnstile (high entrance/exit turnstile), like the ones to access security areas. Note the mix of hyphen and underscore.
Full-height turnstile-14.svg
TR-a.JPG
barrier gate pont (vonal) Kapu: Nyitható-zárható bejárat az akadályon való átjutáshoz. Ahol szükséges, kombinálható a access=* taggel.
Barrier gate.svg
Gate-hindeloopen-westerdijk.jpg
barrier hampshire_gate pont A section of wire fence which can be removed temporarily.

Combine with access=* where appropriate.

Wire gate.jpg
barrier height_restrictor pont Combine with maxheight=*.
Sainsbury's car park height restriction barrier, Chingford, London, England 1.jpg
barrier horse_stile pont A horse stile allows pedestrians and horses to cross a gap through a fence, but prevents or makes it very difficult for motorcycles and live stock to cross.
Horse stile on the Doncaster Greenway - geograph.org.uk - 502599.jpg
barrier kent_carriage_gap pont A Kent carriage gap is used by local authorities in the UK to prevent motorised vehicles from accessing public rights of way whilst allowing most horse drawn carriages to pass.

These are now becoming common on byways in the UK.

[2]
barrier kissing_gate pont A gate which allows people to cross, but not livestock.
Kissing gate-14.svg
TL0452 stile.jpg
barrier lift_gate pont A lift gate (boom barrier) is a bar, or pole pivoted in such a way as to allow the boom to block vehicular access through a controlled point.

Combine with access=* where appropriate.

Liftgate-7.svg
Sluitlus.jpg
barrier motorcycle_barrier pont Barriers along paths that prevent access by motorcycles.
Motorcycle barrier-14.svg
Motorcycle barrier.jpg
barrier planter pont A plant box, or simply a planter, is a structure containing plants for decoration, which (in this context) has the primary purpose of preventing large vehicles from passing.
Radijs in a planter, Hillegersberg, Rotterdam (2021) 01.jpg
barrier sally_port pont Kitörési kapu: hosszú, mindkét végén ajtóval zárható átjáró, melyet vastag (pl. város-) falakon való (ellenőrzött) átkelésre használnak. Lásd még: sally port a Wikipédiában(En).
Sallyport.jpg
barrier sliding_beam pont Something between barrier=sliding_gate and barrier=lift_gate: it has a quite thin bar like in lift gate, but the bar slides aside to allow through.
Sliding beam.jpg
barrier sliding_gate pont Gates open sideways; usually automatic.

Combine with access=* where appropriate.

Wuppertal - Heckinghauser Straße 02 ies.jpg
barrier spikes pont Spikes on the ground that prevent unauthorized access. Can also be removable; e.g., after payment in a garage.
20131208 Istanbul 078 (cropped).jpg
barrier stile pont Lépcsős átjáró: lehetővé teszi a gyalogosok átkelését a falon vagy kerítésen, anélkül, hogy "megnyitná" az akadályt (a kapuval szemben egy ilyen átjárónak általában nincsenek mozgó alkatrészei).
Barrier stile-14.svg
KentStile.jpg
barrier sump_buster pont A sump buster is a concrete slab or steel structure that prevents passing of two-tracked vehicles with less than a minimum track and ground clearance. (Typically stops normal cars.)
SumpBuster.jpg
barrier swing_gate pont Similar to a lift gate but rotates sidewards to open. It is usually made out of metal bars (wood or other material possible) and is intended to prevent cars from access but can usually be crossed by pedestrians and cyclists.
Liftgate-7.svg
Swing gate.jpg
barrier toll_booth pont terület Fizetőkapu: olyan hely, ahol autópálya-használati vagy egyéb díjat lehet kifizetni
Toll booth.svg
Dartford Crossing Toll.jpg
barrier turnstile pont A turnstile (also called baffle gate) is used to allow one person at a time to pass. Use this for small turnstiles like the ones in supermarkets or some subways.
Barrier.svg
Stiegel Altebruecke-Marienheim03.jpg
barrier wedge pont A wedge-shaped barrier that rises out of the ground to block traffic.
City Hall risen underground barricade jeh.jpg
barrier wicket_gate pont A wicket gate, or simply a wicket, is a pedestrian door or gate, particularly one built into a larger door or into a wall or fence.
Blue Anchor level crossing - wicket gate.jpg
barrier yes pont vonal terület A barrier which nature cannot be determined; typically only used in mapping using aerial imagery. Should be replaced by a specific value.
Bing imagery showing buildings and barrier.png

Linear barriers or access control on highways (e.g., along or for blocking a path or road)

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Photo for along Megjelenítés Fotó
barrier bar pont A fixed horizontal bar which blocks motor vehicles but can usually be bypassed on foot or bike. Often placed at trailheads.
Metal bar at Beggs-Snyder Park.jpg
barrier barrier_board pont A barrier board to restrict the passage of a way or to block off an area.
Wuppertal, NBT, Treppe Montagstraße, oberer Abschnitt, Abgangssperre.jpg
barrier bollard pont vonal Cölöp: szilárd (jellemzően betonból vagy fémből készült) oszlopok az út közepén vagy terület határán, főleg a gépjármű-forgalom megakadályozására.
Bollards To Spare, Langsett Road South, Oughtibridge - geograph.org.uk - 1239749.jpg
Barrier.svg
Traffic bollard removable with key on a footway.jpg
barrier chain pont vonal A chain used to prevent motorised vehicles.
Barrier fence mapnik.png
Barrier chain.jpg
barrier jersey_barrier pont vonal A Jersey barrier consists of heavy prefabricated blocks to create a barrier. Use material=plastic or material=concrete to express the used material.
Jersey barriers.jpg
Road block.jpg
barrier kerb pont vonal A kerb (or curb) is a short solid barrier, usually found at the edge of a road, path, or sidewalk, which prevents entrance by vehicles and wheelchair users. The height of the kerb is tagged additionally as height=*, if available. Right side is bottom, left side is top.
Obrubnik.jpg
barrier log pont vonal Use this when the passage is barred by lumber (trunk of a tree). This kind of barrier is often also a bench. This barrier partially blocks cyclists but can be crossed by lifting the bike over.
Barrier.svg
Quer auf dem Wanderweg liegender Baumstamm.jpg
barrier rope pont vonal A flexible barrier made of fibres, twisted or braided together to improve strength. As a barrier it is often more symbolic than actually physically preventing pedestrians from accessing.
Black Red Gold Rope at German Bundestag in Berlin 2010.jpg
barrier tank_trap pontvonal Static anti-tank obstacles that can take various forms, such as Czech hedgehog (barrier=tank_trap; tank_trap=czech_hedgehog).
Czech hedgehog.jpg
barrier tyres pont vonal A crash barrier made from tyres stacked on top of each other, commonly found at motor racing circuits.
Haren - Am Flugplatz - Emslandring 14 ies.jpg
barrier delineators vonal A barrier made of plastic/rubber posts, common on one-way two-lane roads where overtaking is prohibited, or on busy roads to prevent forbidden turns or parking along the curb.
Flexible delineator post.jpg
barrier user defined pont vonal terület All commonly used values according to Taginfo

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Mezőgazdasági út típusa

A 'tracktype' címke a különböző minőségű mezőgazdasági utak megkülönböztetésére szolgál. Általában a highway=track címkével együtt használjuk, de használható más burkolatlan utaknál is (pl. highway=path ösvény).

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó
tracktype grade1 vonal Tömör: Burkolt vagy nagyon keményre tömörített.
Mapnik-tracktype-grade1.png
Cesta od Leštiny do Lipnice nad Sázavou (2).jpg
tracktype grade2 vonal Tömör, de burkolatlan: Általában burkolatlan, zúzott kő felszínnel.
Mapnik-tracktype-grade2.png
Tracktype grade2.jpg
tracktype grade3 vonal Többnyire tömör: Burkolatlan, kemény és lágy anyagok egyenletes keveréke.
Mapnik-tracktype-grade3.png
Tracktype grade3.jpg
tracktype grade4 vonal Többnyire laza: Burkolatlan, jórészt föld/homok/fű, belekeverve valamennyi kemény vagy tömörített anyag is.
Mapnik-tracktype-grade4.png
Grade4.jpg
tracktype grade5 vonal Laza: Szinte mindig javítatlan, kemény anyag nélküli, ugyanolyan, mint a környező talaj.
Mapnik-tracktype-grade5.png
Tracktype grade5.jpg
tracktype <no value> vonal tracktype címke híján az út pont-vonalas vonalstílussal jelenik meg (a jobb oldalon látható módon).
Mapnik-tracktype-not-set.png
Fénykép nem alkalmazható

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Vízi út

A „waterway” címke különböző típusú vízfolyások jelölésére szolgál. Folyók, patakok, csatornák, árkok, stb. rajzolásakor a vonal iránya meg kell egyezzen a folyás irányával. A használathoz lásd a Waterways cikket.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó

Természetes vízfolyások

waterway river vonal Folyó: egy folyó, az áramlás irányában megrajzolva.
Rendering-river.png
Finlay River emptying into the north end of Williston Lake.jpg
waterway riverbank terület Folyópart: a címke használata nem ajánlott, lásd helyette natural=water + water=river.
Rendering-waterway-riverbank.png
Dscf1891-800.jpg
waterway stream vonal Patak: természetes képződésű vízfolyás, amely túl keskeny ahhoz, hogy folyónak lehessen mondani. Talán éppen át tudsz ugrani fölötte.
Rendering-stream.png
450px-Marshall-county-indiana-yellow-river.jpg
waterway tidal_channel vonal Árapálycsatorna: természetes vízi út az árapályzónában, mangroveerdőben, sós mocsarakban, árapálysíkságokon, amin víz az apály irányába folyik.
Tidal creek - geograph.org.uk - 952646.jpg

Mesterséges vízfolyások

waterway canal vonal Csatorna: egy mesterséges, nyitott vízi út, amit szállításra, vízenergiakénti hasznosításra vagy öntözésre használnak.
Rendering-river.png
Grand Union Canal Walk by the canal - geograph.org.uk - 3135952.jpg
waterway pressurised vonal Nyomás alatt: mesterséges vízi út, ahol a víz zárt térben, levegő nélkül folyik.
Pipeline penstocks.jpg
waterway drain vonal Vízelvezető csatorna: mesterséges vízi út, amelyet a felesleges víz szállítására építettek, általában betonnal bélelve.
Rendering-stream.png
Iron Cove Ck looking downstream from John St, Croydon.jpg
waterway ditch vonal Árok: kisméretű, mesterséges, általában nem kiépített vízelvezető árok.
Rendering-stream.png
Forest ditch.JPG
waterway fairway vonal Hajóút: hajózható útvonal egy tóban vagy tengerben, amelyet gyakran bóják vagy jeladók jelölnek.
1109 Fairway Szczecin-Swinoujscie.jpg
waterway fish_pass vonal Halátjáró (hallépcső, hallétra): egy műtárgy a vízi akadályokon vagy akadályok mellett (gát, zsilip), mely lehetővé teszi a halak természetes vándorlását.
Fischtreppe Isar bei Pullach.jpg
waterway canoe_pass vonal A canoe pass is a structure on or around artificial barriers (such as dams and locks) to enable whitewater praticants to go through those barriers

Létesítmények

waterway dock pont terület Dokk: hajók építéséhez, javításához használt zárt terület, ahol a víz magassága szabályozható, vagy egy szárazdokk.
Base layer water.png
F-124 im Dock.jpg
waterway boatyard pontterület Hajóhangár: egy hely a vízi járművek vízen kívüli javítására, tárolására és építésére.
Boatyards, Rhyll.jpg

Akadályok a vízfolyásokon

waterway dam vonal terület Duzzasztógát: folyón vagy patakon a folyásiránynak keresztbe épített akadály, a víz felduzzasztásának, szabályozásának céljából.
Dam node.svg
Amagase Dam.jpg
waterway weir pont vonal Bukógát: folyón vagy patakon a folyásiránynak keresztbe épített akadály, a folyás sebességének, a víz mélységének szabályozása céljából. Úgy tervezték, hogy a víz folyamatosan vagy legalábbis bizonyos körülmények között átfolyjon a tetején.
Weir node.svg
Alifakovac Miljacka.jpg
waterway waterfall pont Vízesés
Waterfall-14.svg
Waterfall near Keldur.JPG
waterway rapids pont vonal terület kapcsolat Zúgó: természetes gát, a vízfolyás gyors folyású, gyakran örvényes szakasza.
Karvionkoski rapids.jpg
waterway lock_gate pont vonal Zsiliptámkapu: egy hajózsilip egyik kapuja, mely növeli/csökkenti a hajózsilip vízszintjét.
Lock gate node.svg
JesusGreenLock-Cambridge.jpg
waterway sluice_gate pont vonal terület Zsilip: egy mozgatható elzárószerkezet a víz áramlásának és a vízszint szabályozására.
Ss sluice2.jpg
waterway security_lock pont vonal Flood barrier
Eidersperrwerk ty20060715r0012451.jpg
waterway check_dam pont vonal Flood and debris barrier
Yatategi sabo dam.jpg

Egyéb elemek a vízi utakon

waterway turning_point pont Fordítópont: egy hely járművek menetirányának megfordítására, ahol a hajók hosszabbak a folyó/csatorna szélességénél.
waterway water_point pont Vízvételi hely: egy hely a csónak édesvíztároló tartályainak feltöltésére.
Water point - Fradley Junction.JPG
waterway fuel pont terület Üzemanyag: egy hely, ahol a hajók üzemanyagot tudnak tölteni
Boat fuel station.jpg

A vízi utak néhány további jellemzője

intermittent yes vonal Időszakos: azt jelzi, hogy a vízfolyás nem állandó, időnként kiszárad, máskor víz van benne.
Rendering-waterway river intermittent.png
seasonal yes, spring, summer, autumn, winter, wet_season, dry_season vonal Szezonális: azt jelzi, hogy a vízfolyás szezonális, vagyis éves ciklikussággal kiszárad, de az év legalább egy részében folyamatosan folyik.
Four seasons.jpg
destination name vonal Cél: annak a vízfelületnek a neve, amelybe a lineáris elem belefolyik.
lock yes vonal (pont) Hajózsilip műtárgy hajók mozgatására két különböző szinten lévő vízi út között. Lehet egyetlen pontként is jelölni, illetve a két zsilipkapu közti szakaszként is, ha részletezni szeretnénk.
JesusGreenLock-Cambridge.jpg
mooring yes, private, no vonal Kikötés: a folyópart egy szakasza, ahol a hajók feltétel nélkül kiköthetnek. A maxstay=* használható az időbeli megkötéshez.
Lamanage La Rochelle.jpg
usage Részletekért lásd a kulcsot vonal Használat: a vízi út lehetséges felhasználási módjai. Használj pontosvesszőt az elválasztáshoz.
tunnel culvert vonal (pont) Áteresz: egy rövid alagút rendszerint utak, vasutak, épületek alatt. A mérete nem teszi lehetővé, hogy emberek bemenjenek, és nem nagyobb a fölötte lévő szerkezetnél. Az utakat átresszel keresztező patakoknak az út alatti szakaszát tunnel=culvert+layer=-1 címkékkel jelöld. Ne használd ezeket a címkéket híd alatti patakhoz.
Grate on the culvert - geograph.org.uk - 1634830.jpg
tunnel flooded vonal egy hosszú (> 100 m) alagút, ahol az áramló víz – a megfelelő átmérő vagy méret ellenére – megakadályozza, hogy az emberek biztonságosan bemenjenek. A belsejében lévő víz lehet nyomás alatt vagy nem, kombinálva bármely másik lineáris waterway=* címkével.
Waterway free flow tunnel.png
bridge aqueduct vonal Akvadukt: olyan csatornahíd, amely mesterséges vízi utat vezet egy út, völgy vagy másik vízi út felett.
Pont du gard.jpg
waterway user defined pont vonal Néhány további értékhez lásd a Taginfót.
This table is a wiki template with a default description in English. Editable here.

A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


=== Vasút ===A 'railway' címke vasutak, és az ezzel kapcsolatos dolgok jelölésére szolgál. Lásd még landuse=railway.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó

Vágány

railway abandoned vonal Felhagyott/elbontott: egykori vasútvonal vagy vonalszakasz amit elbontottak vagy az infrastruktúrát a természet visszafoglalt. A megjelölés nem használandó, ha már más célra használják, pl. kerékpárút.
Vysocany concrete rail ties former Northwestern railway.jpg
railway construction vonal Építés alatt lévő vasútvonal.
Rendering-railway construction-125.png
Verlegen FF Rheda.jpg
railway disused vonal Használaton kívüli: olyan vasútvonal vagy vonalszakasz, amit már huzamosabb ideig nem használtak, de az infrastruktúra megmaradt. Alternatív jelölésért lásd disused=yes.
Rendering-railway disused-125.png
Disused railtrack 101 5351.jpg
railway funicular vonal Kábelvontatású, emelkedőn közlekedő vasút. Sok esetben tursztikai célokat szolgál, segítségével könnyen megközelíthetőek különféle hegyi látványosságok.
Rendering-railway light rail funicular narrow gauge-125.png
Vilnius funicular.jpg
railway light_rail vonal Általában motorvonatokkal kiszolgált helyközi közlekedésre használt vasútvonal (pl. HÉV, helyiérdekű vasút vagy vasút-villamosvonal településen belüli szakasza)
Rendering-railway light rail funicular narrow gauge-125.png
Pittsburgh LRT 4305 47L Gateway to Library April 2008.jpg
railway miniature vonal Minivasutak, amelyek a keskeny nyomtávú vasutaknál is szűkebbek, és utasokat szállítanak. Jellemzően parkokban találhatóak.
Rendering-railway miniature.png
Dampfbahnfreunde sommerhofen 09180016.jpg
railway monorail vonal Egysínű vasút: különleges vasút, amely egy robosztus, pilléreken álló pályán halad.
Rendering-railway monorail.png
Monorail in Kuala Lumpur
railway narrow_gauge vonal Keskeny nyomközű vasút
Rendering-railway light rail funicular narrow gauge-125.png
Narrow gauge.jpg
railway preserved vonal Megőrzött: általában turisztikai célból fenntartott vasútvonal, amelyen menetrendszerű közlekedés nincs.
Rendering-railway preserved.png
Railway preserved.jpg
railway rail vonal Vasút
Rendering-railway rail.png
LGV Est PK217.jpg
railway subway vonal Metró (városi gyorsvasút)
Rendering-railway subway.png
Madrid - Estación Marqués de Vadillo - 20060910.jpg
railway tram vonal Villamos (közúti vasút)
Rendering-railway tram.png
Praha, Hloubětín, Lehovec, tram KT8D5.JPG

További tulajdonságok

bridge yes vonal A vasút valamilyen út, vízfelület vagy más vasútvonal felett halad át.
Railway bridge mapnick render.jpg
Railway bridge.jpg
cutting yes vonal Bevágás, a vasútvonal a talajszintnél határozottan mélyebben halad.
Railways cutting.jpg
electrified contact_line
rail
yes
no
vonal Villamosítás: felsővezetékes áramellátás
rail: áramellátás harmadik sínből
yes: villamosított vonal (de nincs további információ)
no: villamosítatlan vonal
Caténaire 1,5 kV 01.jpg
embankment yes vonal Töltés: a vasútvonal a talajszinthez képest határozottan kiemelkedve halad.
Railway embankment.jpg
embedded_rails yes/<type of railway> vonal Specifies that a highway on which non-railway traffic is also allowed has railway tracks embedded in it but the rails are mapped as separate ways.
Ruusulankatu tram rails (at lat 60.18206, lon 24.92450) heading NW.jpg
frequency number [Hz] vonal Villamosított vasút esetén a frekvencia, egyenáram esetén 0. Lást még a voltage címkét.
Wave frequency.gif
railway:track_ref number vonal Track number
Gleis 101.jpg
service crossover vonal Vágánykapcsolatban fekvő rövid vágányszakaszok.
Crossover.png
service siding vonal Megelőzővágány, amely általában párhuzamosan fut a fővágánnyal, azzal kapcsolódik.
Rendering-railway rail service.png
Siding.png
service spur vonal Iparvágány egy vállalat vasúti kapcsolatát biztosítja az állomáshoz vagy vasútvonalhoz.
Rendering-railway rail service.png
Spur.png
service yard vonal Rakodóvágány: Vágányok egy vasúttársaságon belül rakodási műveletek elvégzésére.
Rendering-railway rail service.png
Service yard.png
tunnel yes vonal A vasútvonal föld alatt halad. Metróvonalak esetén mindig meg kell adni.
Haywards Heath tunnel.jpg
tracks number vonal Egymáshoz közel haladó párhuzamos vágányok száma, amennyiben egyben vannak jelölve. Ha nincs megadva, jelentése ismeretlen és alapértéke 1.
Spoorlijn 51 R01.jpg
usage main
branch
industrial
military
tourism
scientific
test
vonal Felhasználási mód:
main line: fővonal
branch line: mellékvonal
industrial: ipart, bányát, erőművet stb. kiszolgáló vonal
military: katonai létesítményt kiszolgáló vonal
tourism: turisztikai célú vonal
voltage number vonal Villamosított vonalak esetén a hálózati feszültség. Lásd még a frequency címkét.
Symbole voltmetre.png

Megállók

railway halt pont Vasúti megállóhely: olyan, általában csak személyforgalomra kiépített hely, ahol a nyíltvonali vágányo(ko)n kívül más vágány nincs.
Rendering-railway-tram stop-mapnik.png.png
Railway halt.jpg
public_transport stop_position pont The position on the railway track where the train (its centre) stops at a platform. This is useful for routing on long platforms where also short trains stop and on long platforms where multiple trains stop behind each other. See also public_transport=stop_area.
Průmyslová str3, Prague Štěrboholy.jpg
public_transport platform pont vonal terület A sínnel párhuzamosan kell használni, jelezve azt, hol vannak a peronok. Arról is tájékoztat, hol lehet másik peronra átjutni, vagy belépni az állomásra, azért gyalogúttal kell őket összekötni. Útvonaltervezéshez is nagyon hasznos.
Relax ... take it easy (7757527444).jpg
railway platform vonal terület This is parallel to the rail line for showing where the actual platforms are. It is also to know where you can change platform and enter the station, so use footpaths to connect them. This is really useful for routing too. Use in addition to public_transport=platform.
Relax ... take it easy (7757527444).jpg
public_transport station pont terület Railway passenger-only station.
Paddington Station.jpg
railway station pont terület Vasútállomás (Más nyelveken).
Rendering-railway-tram stop-mapnik.png.png
Paddington Station.jpg
railway subway_entrance pont Metrókijárat: a bejárat egy metróállomáshoz, általában a felszínről megy a föld alá.
Subway-entrance-12.svg
Madrid-Metro-Tribunal-Entrada.jpg
railway tram_stop pont Villamosmegálló: egy hely, ahol az utasok beszállhatnak/kiszállhatnak egy villamosból.
Rendering-railway-tram stop-mapnik.png.png
Dscf1400-600.jpg

Vasúthoz kapcsolódó elemek

railway buffer_stop pont Ütközőbak: a csonkán végződő vágányok végén kialakított szerkezet, amely szükség esetén a vonatszerelvényt megállítja (ide sorolható jobb híján a földkúp is).
Stootblok (staal).jpg
railway derail pont Kisiklasztó saru: biztonsági célokat szolgáló szerkezet, amely alaphelyzetben a rajta engedély nélkül áthaladó vasút járművet kisiklasztja.
US derail detail.JPG
railway crossing pont Gyalogos átjáró: egy pont, ahol a gyalogosok átkelhetnek.
Level crossing2.svg
Dscf1407-600.jpg
railway level_crossing pont Vasúti átjáró: egy pont, ahol a vágányok és közutak keresztezik egymást.
Level crossing2.svg
Level crossing - Chertsey - England - 270404.jpg
railway tram_level_crossing pont A point where trams and roads cross.
RU road sign 1.5.svg
railway signal pont Bármilyen célt szolgáló, helyhezkötött vasúti jelző.
Zwischensignal FFM-Hoechst Schnee.jpg
railway switch pont Full connections between railways (aka 'points').
Railway switch.JPG
railway railway_crossing pont Crossing rails with no interconnection.
Railroad crossing at grade also known as a diamond.jpg
landuse railway terület Vasúti terület: vasutak és vasútállomások körüli terület. Landuse-industrial.png
Illustration of Rail.jpg
railway turntable pont terület Fordítókorong: egy vasúti jármű álló helyzetben történő megfordítására használják. pont: —

terület: Rendering-area-railway turntable-mapnik.png

Turntable of Railroad 001.jpg
railway roundhouse terület Félköríves épület, mozdonyok kiszolgálására, több állással.
Roundhouse Park August 2017 01.jpg
railway traverser pont terület These are used for changing trains between railways. Also known as transfer table.
Schiebebuehne 01.jpg
railway wash pont terület A railroad carriage/car wash
AKN Waschanlage - panoramio.jpg
railway water_crane pont A structure to deliver water to steam locomotives
Wasserkran Bf Stützerbach.JPG
railway ventilation_shaft pont vonal A structure that allows ventilation in underground tunnels
Moscow, Dmitriya Donskogo Boulevard, subway ventilation ducts (21984596650).jpg
railway user defined pont vonal Néhány további értékhez lásd a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Légi közlekedés

Az 'aeroway' címkével a légi közlekedéssel kapcsolatos objektumokat és utakat jelölhetünk.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó
aeroway aerodrome pont terület Repülőtér Lásd még military=airfield.
Aerodrome.svg
Cotswold airport at kemble from helicopter arp.jpg
aeroway airstrip pont terület A field or area where light aircraft can land and take off from.
Quintin Lodge Airstrip from the Mackinnon Pass 2.jpg
aeroway apron terület Forgalmi előtér: olyan terület, ahol repülőgépek parkolnak.
Osmarender apron.png
LKPR sever 2003.jpg
aeroway control_center pont terület [W] Control center (in the US referred to as air route traffic control center (ARTCC)) is a facility responsible for controlling aircraft en route in a particular volume of airspace (a Flight Information Region) at high altitudes between airport approaches and departures.
Air traffic controllers at the Washington ARTCC.jpg
aeroway fuel pont Fuelling station for aircraft.
EM DSC 3428 (2982451102).jpg
aeroway gate pont Kapuszám: kapuk számának jelöléséhez használható a repülőtereken.
Rendering-aeroway=gate.JPG
Edinburgh Airport gate lounge.jpg
aeroway hangar pont terület [W] Hangar is a structure to hold aircraft or spacecraft.
Delta jet hangar at kemble england arp.jpg
aeroway helipad pont terület Helikopter le- és felszállóhely
Helipad.16.svg
Oryx helicopter.jpg
aeroway heliport pont terület [W] Heliport is used to map the main area details for helicopters.
Heliport Niagara Falls Ontario.jpg
aeroway highway_strip pont vonal terület [W] Highway strip is a designated landing strip that is normally used as a part of a highway, but is closed for aeroplane landing either because of a military exercise or an emergency.
RFDS emergency landing strip sign.jpg
aeroway holding_position pont vonal A point behind which aircraft are considered clear of a crossing way
Taxiway 8253.JPG
aeroway jet_bridge vonal Passenger boarding bridge
JetwayDenver.jpg
aeroway model_runway vonal Take-off and landing runway for model aircraft
RC Cub (11819899836).jpg
aeroway navigationaid pont A facility that supports visual navigation for aircraft
Approach Lighting System Bremen 1.jpg
airmark beacon pont [W] Radio navigation aid is used to mark systems that determine a position on the Earth which helps pilots guide their aircraft during flight.
VOR DME BUB.JPG
aeroway parking_position pont vonal A location where an aeroplane can park
2011-06-28 12-54-36 South Africa - Bonaero Park 9Q-COZ.jpg
aeroway runway vonal terület Kifutópálya: föld egy olyan sávja, ahol a repülőgépek le és fel szállhatnak. (Más nyelveken)
Rendering-aeroway runway.png
Runways Brussels Airport (7655183522).jpg
aeroway stopway vonal terület Stopway is a rectangular surface beyond the end of a runway used during an aborted takeoff.
Runway marks before landing treshold 04.jpg
aeroway taxilane vonal Taxilane is a path in an airport that is part of the aircraft parking area or apron (Proposed feature with low usage as of 2015-10; use with an eye towards the question correct usage).
aeroway taxiway vonal Gurulóút: olyan út, melyen repülőgépek a kifutópálya és a parkolóhelyek között közlekednek.
Rendering-aeroway taxiway.png
F-22A Elmendorf AFB.jpg
aeroway terminal pont terület Utasterminál
Area amenity=place of worship.png
LAX-International-checkin.JPG
aeroway tower pont terület [W] Control tower is a tall, windowed structure located on the airport grounds.
See also aeroway=control_tower or combination of man_made=tower + service=aircraft_control for similar schemes.
LGA CT sunset.JPG
aeroway windsock pont Szélzsák pozíciójának megjelölése.
Windsock of CCK Air Force Base 20111112.jpg
aeroway User defined pont vonal Néhány további értékhez lásd a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Drótkötélpálya

Az 'aerialway' címke drótkötélpályák, és az ezzel kapcsolatos dolgok jelölésére szolgál.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó Taginfo
Types of aerialway
aerialway cable_car vonal Nagykabinos drótkötélpályás felvonó: két egymást váltó nagy kabin szállítja az utasokat általában a völgy és a hegy között
Aerialway gondola render.png
CH Furtschellas aerial tram.jpg


aerialway gondola vonal Gondolakabinos felvonó: a kabinok a drótkötélpályán körbe közlekednek. A gondolák kisebbek mint a nagykabinos felvonóé, általában 4, 6, vagy 8 személyesek
Aerialway gondola render.png
Linbana kolmården cable car.jpg


aerialway chair_lift vonal Függőszékes drótkötélpályás felvonó (Libegő): nyitott szimpla ülések. A kezdők küzdhetnek, hogy anélkül indítsák őket útnak, hogy nevetségessé tennék magukat!
Chair lift rendering.png
Silver Queen Chair, CBMR.jpg


aerialway mixed_lift vonal Vegyes felvonó: vegyesen tartalmaznak üléseket és gondolákat
Aerialway gondola render.png
Cgd panoramabahn.jpg


aerialway drag_lift vonal Sífelvonó: egy felső vontatott vezeték síelőknek, csákányos sífelvonóként is ismert. Egy T alakú darab, amit a síelők a lábaik közé tesznek. Nehezebb és kényelmetlenebb snowboardosoknak. ugyanaz, mint chair_lift
T-bar lift.JPG


aerialway t-bar vonal [W] T-bar lift. A type of aerialway=drag_lift.
This automatically implies oneway=yes (drawn upward).
Chair lift rendering.png
Orczyk.jpg


aerialway j-bar vonal [W] J-bar lift. A type of aerialway=drag_lift. Like t-bar but just on one side.
This automatically implies oneway=yes (drawn upward).
Chair lift rendering.png
Coldspgs j bar lift.jpg


aerialway platter vonal [W] Platter lift. A type of aerialway=drag_lift. Similar to a t-bar, but with a disc instead of a bar. Single-person only.
This automatically implies oneway=yes (drawn upward).
Chair lift rendering.png
Tellerliftbügel.jpg


aerialway rope_tow vonal [W] Rope tow. A type of aerialway=drag_lift.
This automatically implies oneway=yes (draw upward).
Chair lift rendering.png
Rope tow overview.jpeg


aerialway magic_carpet vonal [W] Magic carpet. A type of ski lift.
This automatically implies oneway=yes (drawn upward).
Magic carpet uphill loaded P1437.jpeg


aerialway zip_line vonal [W] Zip line. Simple aerial rope slides.
This automatically implies oneway=yes (drawn downward).
Chair lift rendering.png
Zip line arival SuperFly Whistler, BC, Canada.JPG


Equipments
aerialway pylon pont A pilon, vagy oszlop a drótkötelet tartja
09 Sommet TS.JPG


aerialway station pontterület Felvonóállomás: állomás, ahol az utasok be- és/vagy kiszállhatnak a felvonóból. Example aerialway station.png
WinterArmenia3.JPG


Others
aerialway canopy vonal Obsolete, please use aerialway=zip_line instead.
This automatically implies oneway=yes (drawn downward).
Trolley in PandaPark.JPG


aerialway goods vonal Teherlift: áruszállításra használják, utast általában nem szállíthat
Aerialway goods.png
Materialseilbahn.jpg


aerialway user defined pont vonal Néhány további értékhez lásd a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here.

A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Áramellátás

A "power"=valami címkével jelölhetjük az elektromos áramellátással kapcsolatos dolgokat.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó
power cable vonal Elektromos hálózati földkábel: Föld alatti kábel, ami elektromos hálózat része. Jellemzően 400 V feszültségen működnek és transzformátorhoz, elosztó szekrényhez, vagy oszlophoz kapcsolódnak. Nem szabad összetéveszteni telekommunikációs, vagy egyéb kábellel. Ajánlott címkék: voltage=*,circuits=*, location=*.
Power to the People - geograph.org.uk - 560240.jpg
power catenary_mast pont Felsővezeték-tartó oszlop
Stahl-Oberleitungsmast Deutsche Bahn.jpg
power compensator pont terület Several kind of power devices used to insure of power quality and network resilience.
Static VAR Compensator 2a.png
power connection pont A freestanding electrical connection between two or more overhead wires
Dülmen, Umspannstation -- 2014 -- 0005.jpg
power converter pont terület An HVDC converter converts electric power from high voltage alternating current (AC) to high-voltage direct current (HVDC), or vice-versa.
Pole 2 Thyristor Valve.jpg
power generator pont terület Erőmű: Jelölt helyen erőmű található. Használható hozzá a generator:source=* kulcs, a power_rating=* kulccsal.
Area power.png
Eoliennes Gaspesie.jpg
power heliostat pont A mirror of a heliostat device.
Heliostat.jpg
power insulator pont vonal Szigetelő: Kábel szigetelőkkel csatlakozik az oszlopokhoz, másik vezetékhez vagy épületekhez. Jellemzően vezeték-épület, vezeték-vezeték összekötésénél alkalmazzuk a címkét. Oszlopok esetében nem kell jelölni, kivéve ha jelentősége van.
Power insulator.png
power line vonal Távvezeték (nagyfeszültségű): 120 kV-os vagy nagyobb feszültségű távvezeték oszlopait összekötő vonal. Kisebb vezetékeknél a power=minor_line címkét használd, lásd alább. Ha nem tudod eldönteni, hogy nagy vagy kisebb a távvezeték, nézd meg a Villamosenergia alap- és főelosztó hálózati rendszer térképét (a pdf 4. oldalán), az ebben szereplő vezetékek power=line címkéjűek. Ami ebben nem szerepel az valószínűleg kisebb feszültségű elosztóhálózati vezeték, ezért power=minor_line címkével jelölendő. Lehet persze, hogy azért nem szerepel a hivatkozott térképen, mert vadonatúj magasfeszültségű vezetékről van szó, ez esetben az oszlopok mérete alapján dönts. Ha az oszlopok alacsonyak (~ 10 méter) és/vagy betonból vannak, akkor biztosan minor_line. A 120 kV-os vagy nagyobb alap- és főelosztó hálózati vezetékek oszlopai sokkal magasabbak, 20-50 méteresek és kizárólag acélszerkezetűek. Fontos, hogy a power=line minden oszlopa power=tower legyen.
Power line.png
Electric transmission lines.jpg
line busbar vonal Gyűjtősín: Áramelosztó hálózat olyan része, amely sínre csatlakoztatott vezetékek segítségével osztja el az áramot több vezeték között. Jellemzően az alállomásokon található, transzformált középfeszültség elosztására használják.
110kV-Sammelschienen.jpg
line bay vonal Alállomás vezeték: Alállomás egyes részeit vezetékkel összekötő szakaszai. Jellemzően transzformátort, gyűjtősínt, megszakítókat és egyéb elemeket kötnek össze.
110kV-Sammelschienen.jpg
power minor_line vonal Távvezeték (középfeszültségű): 120 kV-nál alacsonyabb feszültségű távvezeték. Megkülönböztetendő a magasabb rangú és feszültségű távvezetékektől, lásd a power=line leírásában. Fontos, hogy minden oszlopa power=pole legyen.
Power minor line.png
Electricity01.jpg
power plant terület kapcsolat Erőmű terület: Egy olyan létesítmény területe ahol energiát termelnek (villamos, hő, hideg víz, biogáz...). Létesítményen belül elhelyezkedő termelő egységet a következővel jelöljük power=generator.
Area power.png
Huntly Power Station.JPG
power pole pont Oszlop: Középfeszültségű villanyoszlopok, kb. 10 méter magasak. Kizárólag power=minor_line középfeszültségű vezetékek csomópontjai lehetnek. Az igazán nagy távvezetékek (power=line) oszlopaihoz használd a power=tower címkét.
Power pole.svg
Electricity01.jpg
power portal pontvonal Vezeték tartó torony: Olyan torony, amelynek két oszlopa között egy keresztben elhelyezett merev kábeltartó található. A kábeltartó alatt haladnak el a vezetékek.
Power substation portal.jpg
power substation pont terület Alállomás: Olyan hálózati csomópont, ahol különböző feszültségű vezetékek találkoznak. Előfordulhat itt megszakító, transzformátor és egyéb hálózati elem is. Ezzel a szekrény méretű elosztó doboztól (man_made=street_cabinet) az épületeken keresztül a nagy elosztó alállomásokat is jelöljük. Bővebben: substation=*
Area power.png
Legacy National Grid Substation - geograph.org.uk - 39134.jpg
power switch pont Szakaszoló, megszakító: Jellemzően oszlopon található megszakító eszköz. Az üzemeltető ezzel képes szétkapcsolni a hálózatot, áramtalanítani a hálózat egyes szakaszait.
French overhead power switch pole.jpg
power switchgear terület Kapcsoló állomás: Olyan területet, vagy épületet jelöl, ahol a hálózat megszakító berendezései találhatóak.
Kernkraftwerk Grafenrheinfeld 14.jpg
power terminal pont Csatlakozás: Olyan pont ahol a vezeték épülethez, vagy falhoz kapcsolódik.
Trafohaus.jpg
power tower pont Torony: Nagyfeszültségű kábeltartó tornyok, 20-50 méter magas acélszerkezetek. Kizárólag power=line vezetékek csomópontjai lehetnek. Kisebb távvezetékek (power=minor_line) oszlopaihoz használd a power=pole címkét. Ha betonból vagy fából van, akkor az biztosan power=pole oszlop power=minor_line vezetéken.
Power-tower mapnik.png
Benkid77 Puddington-Shotwick footpath 24 110809.JPG
power transformer pont Transzformátor: Az elektromos hálózat feszültségátalakító szerepét látja el. Kisebb egységek oszlopon találhatóak, a nagyobbak külön állóak szoktak lenni. Az utcai elektromos szekrényeket nem transzformátorként, hanem alállomásként célszerű cimkézni a man_made=street_cabinet mellett.
Trafostation Alter Hellweg IMGP4722.jpg
power User Defined pont vonal terület Néhány egyéb, gyakran használt értékhez lásd még a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here.

A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Építmények

A tájhoz emberi beavatkozással hozzáadott (mesterséges) építményeket jelölő címke. A használatának bemutatásához lásd a man_made oldalt.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó
man_made adit pont Tárna: a hegy belsejében vízszintesen haladó bánya bejárata.
Adit.jpeg
man_made advertising pont vonal A generic advertising device.
Picadilly Circus London by night 2006.jpg
man_made antenna pont vonal terület Antenna: vezeték nélküli jelek továbbítására és/vagy fogadására.
Radio towers on Sandia Peak - closeup.jpg
man_made avalanche_protection pont vonal terület A feature to protect from avalanches or to keep them from going off.
SilvrettaNova 11.jpg
man_made beacon pont Fényjelzés: a navigátorokat segítő szerkezet a szárazföldön vagy tengeren.
Cuxhaven 07-2016 photo23 Kugelbake.jpg
man_made beehive pont Méhkaptár
Dadan-Blatove kosnice.JPG
man_made borehole pont terület A bore used for a purpose not covered by man_made=petroleum_well or man_made=water_well.
Salton Buttes - Obsidian Butte - geothermal well.JPG
man_made breakwater vonal terület Hullámtörő: a partot vagy kikötőt a tenger hullámzásától megvédő műtárgy.
Rendering-man made breakwater.png
Dalga kıran.jpg
man_made bridge terület Híd: egy híd körvonala, amely magába foglalja a hídszerkezet minden részét.

A hídon átmenő vonalakhoz mindig add hozzá a bridge=* és layer=* címkéket.

Rendering-man made bridge.png
2014 Karwina, Darków, Most żelbetowy 01.jpg
man_made bunker_silo pont terület Falközi siló: nyitott oldalú takarmánytároló, amely járművekkel tölthető és üríthető.
Empty bunker silo in Nebraska.jpg
man_made cairn pont terület Kőkupac: általában kúpos vagy piramis alakú kőhalom, amelyet tereptárgyként vagy a felmérés során a mérési pont kijelölésére emelnek.
P1060195.JPG
man_made carpet_hanger pont Szőnyegporoló: a szőnyegek felakasztására szolgáló szerkezet szőnyegporolóval történő tisztításhoz.
Trzepa.JPG
man_made cellar_entrance pont Pincebejárat: egy mesterségesen kivájt pince bejárata.
Felsenkeller Eingang Ebnether Keller.jpg
man_made charge_point pont A device for charging electric vehicles.
Cs us tesla supercharger.png
man_made chiller pont terület industrial cooling construction with large diameter fans
Air Cooled Liquid Chiller.jpg
man_made chimney pont Kémény: magasa, jellegzetes, függőleges cső forró gázok vagy füst elvezetésére, általában erőművek vagy nagy gyárak területén.

Ha van rászerelt mobiltelefon bázisállomás: communication:mobile_phone=yes

Chimney-14.svg
Schwerin Wuestmark Heizkraftwerk Schwerin-Sued.JPG
man_made clarifier pont terület A clarifier of a wastewater treatment plant.
Radevormwald - Klärwerk 11 ies.jpg
man_made clearcut terület Tarvágás: az erdő egy olyan része, ahonnan az összes fát egységesen kitermelték.
Old Clear Cut - panoramio.jpg
man_made column pont terület Oszlop: szerkezettartó vagy dekorációs szerepű oszlop.
Pioneer Courthouse Square May 2008.jpg
man_made communications_tower pont terület Távközlési torony: magas, masszív torony általában rádió vagy TV adások átjátszásához.
Communication tower-14.svg
Sender Blauen-2.jpg
man_made compass_rose pont terület A compass rose or wind rose.
RosaDeLosVientosTorreDeHercules.jpg
man_made compressor pont Industrial equipment used to compress a gas by reducing its volume.
man_made cooling vonal Industrial cooling facility.
Киев, градирня завода «Арсенал».jpg
man_made cooling_tower pont terület A cooling tower
Power station Westfalen. Cooling towers.jpg
man_made courtyard pont terület kapcsolat Belső udvar: teljesen falakkal vagy épületekkel határolt terület.
Plazuela de la Cárcel, Sigüenza, España, 2015-12-28, DD 142.JPG
man_made crane pont terület Daru: fix, állandó daru kikötőben, gyárudvarban.
Crane-14.svg
Ladebruecke IMGP2656 wp.jpg
man_made cross pont Kereszt: történeti vagy vallási értékkel nem rendelkező kereszt, például egy hegycsúcson.
Christian.9.svg
Heimgarten Gipfelkreuz.jpg
man_made cutline vonal Nyiladék: hosszú sávot alkotó erdei irtás.
Rendering-man made cutline.png
Firebreak.JPG
man_made dolphin pont terület Kikötői karó: hajók kikötésére szolgáló szerkezet.
Dalben aus Holz Suederelbe.jpg
man_made dovecote pont terület Galambdúc: egy hely, ahol galambokat tenyésztenek vagy tartanak.
Doocotstables.JPG
man_made dyke vonal terület Árvízvédelmi töltés: Víz (vagy más folyadék) áramlását szabályozó gát.
Whitgift, dyke and Ouse.jpg
man_made embankment vonal Töltés: meredek lejtő, amely utat, vonatsínt vagy csatornát vezet át egy alacsonyan fekvő vagy vizes területen.
Cliff2.png
Railway embankment.jpg
man_made flagpole pont Zászlórúd: egy hosszú rúd, amin zászlót tartanak.
Genova-Quarto dei Mille.JPG
man_made flare pont Fáklya: a felesleges gáz elégetésére épített torony.
Kimanis Sabah SOGT-Kimanis-02.jpg
man_made footwear_decontamination pont terület Cipőfertőtlenítő: a túrázók lábbelijének fertőtlenítésére szolgáló létesítmény.
Waipoua Forest, North Island, New Zealand -kauri dieback disease prevention-21March2011.jpg
man_made frost_fan pont A device to stop frosts from damaging crops.
Frost prevention fan for Ōmi tea.jpg
man_made fuel_pump pont A fuel pump (petrol pump, gas pump)
Gasolinera Statoil, Gniezno, Polonia, 2012-04-06, DD 01.JPG
man_made gantry pont vonal Táblaportál: főutak feletti tartószerkezet, általában táblák, gyakran változó üzenetű táblák elhelyezésére.
A 8 Dreieck Inntal (2009).jpg
man_made gas_well pont terület A natural gas well
NaturalGasWell.jpg
man_made gasometer pont terület Gáztározó: nagyméretű tartály, amelyben földgázt vagy városi gázt atmoszférikus nyomás közelében, környezeti hőmérsékleten tárolnak.
Gasometer in East London.jpg
man_made geoglyph pont vonal terület A large design or motif (generally longer than 4 metres) produced on the ground
Osmington White Horse 2013-09-05.jpg
man_made goods_conveyor vonal Szállítószalag: anyagszállításra szolgáló szalagrendszer.
Rendering-man made goods conveyor.png
Mannersdorf conveyor4.jpg
man_made groyne vonal terület Sarkantyú: a partvonalból vagy folyópartból kiágazó szilárd szerkezet, amely megtöri a víz áramlását, megvédve azt az eróziótól. Lásd még: man_made=breakwater.
Rendering-man made breakwater.png
Schobuellbuhne042006.jpg
man_made guard_stone pont Kerékvető: egy épület vagy fal sarkára épített védőkő, amely megakadályozza, hogy a kocsik megrongálják az építményt. Általában a kocsibejárók két oldalán található.
Jostle-stone-becnhmark-kk.jpg
man_made guy_wire vonal Guy wire designed to add stability to a freestanding structure.
Rendering-man made pier.png
Sender-Kastel-Pardunen.jpg
man_made heap pont terület Kupac: egy valamilyen anyagból felhalmozott nagy kupac.
San diego bay salt pile.jpg
man_made hongsalmun pont A gate for entering a sacred place in Korea. The gate indicates entry to a sacred realm.
Hongsalmun(홍살문) of Illeung Royal Tomb (인능).jpg
man_made [[ Too many Data Items entities accessed. | iljumun ]] pont terület The first gate at the entrance to many Korean Buddhist temples
Korea-Gurye-Hwaeomsa 4934-06.JPG
man_made insect_hotel pont Rovarhotel: a rovaroknak menedéket nyújtó szerkezet.
Insect hotel - Parc de la Tête d'Or - DSC05221.jpg
man_made kiln pont terület Kemence: ipari folyamatokhoz, például edzéshez, szárításhoz, olvasztáshoz használt kemence.
Charcoal-kiln.jpg
man_made lighthouse pont Világítótorony: a hajók tájékozódását segítő fénynyalábot bocsát ki a tengeren vagy belvízen.
Lighthouse-16.svg
Chania lighthouse A.jpg
man_made manhole pont Búvónyílás: fedlappal ellátott akna, amely egy földalatti infrastruktúrához biztosít hozzáférést, és éppen elég nagy ahhoz, hogy egy ember át tudjon mászni rajta.
Coverhkv.jpg
man_made mast pont Pózna: egy függőleges szerkezet, amelyet például antennák számára építettek.
Mast general.svg
Mobile phone base station 2010 12 30 165211 PC304165.jpg
man_made maypole pont terület A tall wooden pole erected as a part of various European folk traditions to celebrate the beginning of summer.
2351 - München - Maibaum.JPG
man_made milk_churn_stand pont terület A current or former collection point for milk churns.
Milk Churn Stand, Wadenhoe - geograph.org.uk - 714481.jpg
man_made mineshaft pont terület Bányaakna: egy bányába vezető függőleges járat, amin a kitermelt anyagot kihozzák.
Hückelhoven Zeche Sophia-Jacoba Förderturm Schacht-3 0334.jpg
man_made monitoring_station pont terület Megfigyelőállomás: valaminek a monitorozására szolgáló állomás.
An Air Quality Monitoring Station above the M42 - geograph.org.uk - 210181.jpg
man_made nesting_site pont terület Mesterséges fészkelőhely: tartószerkezetre felhelyezett mesterséges fészkelőhely.
Cigonyes Alfaro.jpg
man_made obelisk pont terület Obeliszk: magas, négyoldalú, felfelé elkeskenyedő emlékmű, amely felül általában piramisszerűen végződik.
Obelisk-14.svg
Roma-obelisco in laterano.jpg
man_made observatory pont terület Obszervatórium: földi vagy égi események megfigyelésére használt hely.
PVSO Dome.jpg
man_made offshore_platform pont terület Tengeri platform, olajfúró platform vagy tengeri fúrótorony
Oil platform.jpeg
man_made oil_gas_separator pont Industrial equipment used to separate liquid and gaseous components (oil and gas) produced from a petroleum well.
Moonie Horizontal Oil and Gas Separator.JPG
man_made oxidation_ditch pont terület An oxidation ditch of a wastewater treatment plant.
Beckton STP, Activated Sludge Tank - geograph.org.uk - 1481906.jpg
man_made paifang pont vonal terület A traditional style of Chinese architectural arch or gateway structure.
黃氏02.jpg
man_made petroleum_well pont Olajkút: a földbe fúrt lyuk, amelynek célja kőolaj vagy földgáz felszínre hozatala.
Wellhead-dual completion.jpg
man_made pier vonal terület Móló: egy víz fölé magasodó sétány, amelyet szabályosan elhelyezett cölöpök vagy oszlopok támasztanak alá.
Rendering-man made pier.png
Poland. Gmina Jedwabno. Narty Lake 001.JPG
man_made pipeline vonal Csővezeték: folyékony vagy gáznemű anyagok szállítására használt jelentősebb csővezeték.
Pipeline.jpg
man_made planter pont terület Ültetőláda:virágok vagy más dísznövények ültetésére szolgáló szerkezet.
Planter at Station Road, Ince.JPG
man_made pump pont A device in charge of moving or raising the level of liquids.
Materieel op motorschip Margriet 02.jpg
man_made pumping_rig pont vonal Olajpumpa: olaj kitermeléséhez használt pumpa. Elavult, használd helyette a man_made=petroleum_well címkét.
Pumpjack 0154.jpg
man_made pumping_station pont terület Szivattyútelep: víz és egyéb folyadékok szivattyúzására használt, pumpát és egyéb berendezéseket tartalmazó létesítmény.
Pumpwerk Landungsbrücken.JPG
man_made quay vonal terület A man-made structure alongside navigable water used for loading and unloading vessels.
Porthmadog harbour 1.jpg
man_made reservoir_covered pont terület Fedett víztározó: egy nagy, mesterséges tartály édesvíz tárolására.
Diedrichshagen alter-Hochbehälter April-2009 SL272183.JPG
man_made satellite_dish pont terület Tányérantenna: tányér alakú parabolaantenna műholdas rádióhullámok vételére és sugárzására.
BoiseSatelliteDish.jpg
man_made silo pont terület Siló: nagyméretű tartály ömlesztett anyagok, általában gabonafélék tárolására.
Storage tank-14.svg
Alcan silos and River Blyth - geograph.org.uk - 37856.jpg
man_made snow_fence vonal Hófogó: erős, kerítésszerű szerkezet meredek lejtőkön, ami csökkenti a lavina kockázatát és súlyosságát.
Verbauung Tanngrindel.JPG
man_made spoil_heap terület Meddőhányó: a bányászat melléktermékeként felhalmozott hulladékkőzet.
Coal waste pile west of Trevorton, Pennsylvania far shot 2.JPG
man_made spring_box pont terület A structure designed for protecting and catching groundwater from a natural spring.
Wotansborn-Quellfassung-JOF.JPG
man_made storage_tank pont terület Tárolótartály: folyadékot vagy gázt tároló tartály.
Storage tank-14.svg
Gasometer in East London.jpg
man_made street_cabinet pont terület Közműszekrény: utcán található doboz, amely műszaki berendezéseket tartalmaz például elektromos, közvilágítási, telekommunikációs létesítmények működtetéséhez.
Street cabinet friendship.jpg
man_made stupa pont terület Sztúpa: kupolaszerű, tetején tornyos buddhista szakrális építmény.
Vishwa Shanti Stupa in Maharashtra.jpg
man_made surveillance pont terület Megfigyelő kamera: térfigyelő kamera, vagy egyéb megfigyelő szerkezet.
Three Surveillance cameras.jpg
man_made survey_point pont Földmérési alappont: geodéziai mérőtornyok, fémcsapos kőoszlopok és DGPS rádióállomások fix helyei.
Dscf1805-800.jpg
man_made tailings_pond terület Zagytározó: bányászati vagy ipari műveletek folyékony melléktermékeinek tárolására használt medence.
Bützflethermoor Rotschlammdeponie Luftaufnahmen 2012-05-by-RaBoe-478-1.jpg
man_made telescope pont terület Teleszkóp: olyan műszer, amely fény- vagy rádióhullámok gyűjtésével teszi lehetővé a távoli objektumok megfigyelését.
Telescope dish-14.svg
USA.NM.VeryLargeArray.02.jpg
man_made torii pont terület Torii: tradicionális japán kapu általában sintoista szentélyek és (ritkán) japán buddhista templomok bejáratánál.
Pentagonal kasagi.jpg
man_made tower pont terület Torony: szabadon álló szerkezet, amely magasabb, mint amilyen széles. Lehet adótorony, kilátó, harangtorony, stb. Ha lehetséges add meg a típusát: tower:type=*.
Tower freestanding.svg
Dscf0625-800.jpg
man_made threshing_floor pont terület An open air paved area created to thresh the grain harvest and then winnow it.
Eira junto a um Moinho de Vento, Santa Rosa, Calheta, ilha de São Jorge, Açores.JPG
man_made utility_pole pont Vezetéktartó oszlop: egyetlen pózna, amely alátámasztja a különféle és nem meghatározott közművek – mint például az áramátvitel, a világítás vagy a telefonhálózat – bármelyikét.
Wooden telecom suspension pole.jpeg
man_made ventilation_shaft pont Szellőzőakna: függőleges tér bányákban, alagutakban vagy épületekben, amely lehetővé teszi az állott levegő távozását az alatta lévő térből és/vagy a friss levegő bejutását.
Vent shaft.jpg
man_made video_wall pont vonal Videófal: egy jellemzően LED-panelekből összeállított digitális kijelző.
Led wall on poles.jpg
man_made wastewater_plant pont terület Szennyvíztisztító telep: a szennyvíz kezelésére szolgáló létesítmény.
Landuse-industrial.png
Hall Lane Sewage Farm - geograph.org.uk - 69284.jpg
man_made water_tap pont terület Vízcsap: nyilvánosan használható vízvételi lehetőség elzáróval.
Water tap in Frejus.jpg
man_made water_tower pont terület Víztorony: egy szerkezet víztartállyal olyan magasságban, hogy kellő nyomást biztosítson a vízhálózatban.
Water-tower-16.svg
Lanstroper Ei IMGP8117.jpg
man_made water_well pont terület Kút: a talajvíz elérésére fúrással vagy ásással létrehozott létesítmény.
Gdów Water Well.jpg
man_made water_works pont terület Vízmű: olyan hely, ahol a vizet vízhálózatba betáplálás előtt megtisztítják és emberi fogyasztásra alkalmassá teszik.
Landuse-industrial.png
Water treatment - geograph.org.uk - 231374.jpg
man_made watermill pont terület Vízimalom: a víz erejével hajtott malom.
Belzig Springbachmuehle1.JPG
man_made wildlife_crossing vonal terület Vadátjáró: olyan szerkezet, amin a vadállatok biztonságosan átkelhetnek az mesterséges akadályokon.
Cerviduct.jpg
man_made windmill pont terület Szélmalom: egykor gabona szélenergiával történő őrlésére szolgált. A modern szélerőműveket power=generator és generator:source=wind címkepárossal jelöld.
Windmill-16.svg
Willesbourgh Windmill, Ashford, Kent.jpg
man_made windpump pont terület Szélszivattyú: olyan szélkerék, amely földgázt vagy vizet szivattyúz szélenergia felhasználásával.
Windpump.jpg
man_made works pont terület Gyár: egy ipari üzem.
Dscf0579-800.jpg
man_made yes pont vonal terület Általános címke az ember által létrehozott (mesterséges) építményekhez.
man_made user defined pont vonal terület Az összes gyakran használt érték a Taginfo szerint

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here. A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Szabadidő

'leisure' címkével jelöljük azokat a helyeket ahol szabadidejüket tölthetik el az emberek.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó
leisure adult_gaming_centre pont terület A venue with gambling machines and other pay-to-play games. With a set age limit, as opposed to leisure=amusement_arcade.
Slot machines in Venetian.jpg
leisure amusement_arcade pont terület A venue with pay-to-play games, such as video games, driving simulators, pinball machines, merchandisers, etc. Without a set age limit, as opposed to leisure=adult_gaming_centre.
Amusement arcade-14.svg
Dave & Buster's video arcade in Columbus, OH - 17910.JPG
leisure bandstand pont terület An open structure where musical bands can perform concerts.
HornimanBandstandsmall.jpg
leisure bathing_place pont terület Public place where you can freely bath in nature.
Olympus digital camera (7751459280).jpg
leisure beach_resort pont terület Kezelt, menedzselt tengerpart.
Beach resort-14.svg
Beach resort.jpg
leisure bird_hide pont terület Madárles. Madarak megfigyelésére épített, általában nyilvános épület.
Bird hide-14.svg
Belvide-gazebo.jpg
leisure bleachers terület Raised, tiered rows of benches found at spectator events
Bleachers.jpg
leisure bowling_alley pont terület A facility that is equipped to play the game of bowling.
Bowling alley-14.svg
North Korea Bowling Alley.jpg
leisure common pont terület Olyan terület, ahol bárki sétálhat. (Anglia)
leisure dance pont terület Táncolásra kijelölt színpad vagy terület.
Webster Hall by David Shankbone.jpg
leisure disc_golf_course pont terület Disc golf course
Disc golfer and basket.jpg
leisure dog_park pont terület Kutyafuttató
Rendering-leisure dog park.png
DogPark.jpg
leisure escape_game pont terület A physical adventure game in which players solve a series of puzzles using clues, hints and strategy to complete the objectives at hand.
Conundrum Escape Room.jpg
leisure firepit pont terület Tűzgyújtásra kijelölt hely.
Firepit.svg
Camp site.jpg
leisure fishing pont terület Horgászat
Fishing-14.svg
Angler.jpg
leisure fitness_centre pont terület A place with exercise machines and/or fitness/dance classes.
Fitness.svg
Gym 1-1-.jpg
leisure fitness_station pont terület A place with exercise machines, single or collection of, outdoor.
Fitness.svg
Outdoor gym in Parque de Bateria, Torremolinos.JPG
leisure garden pont terület Kert
Rendering-area-leisure-garden.png
SF Japanese Garden.JPG
leisure golf_course pont terület Golfpálya: Körvonalát lehet vele jelölni. Csomóponttal az ikont helyezhetjük el.
Rendering-leisure-golf course.png
Spanish-Bay-First-Tee.jpg
leisure hackerspace pont terület A place where people with common interests, often in computers, technology, science, digital art or electronic art, can meet, socialize and/or collaborate.
Protospace, a Hackerspace.jpg
leisure horse_riding pont terület A facility where people practise horse riding, usually in their spare time, e.g. a riding centre. For a riding arena use leisure=pitch + sport=equestrian.
Warendorf, Reitanlage Josephshof -- 2014 -- 8591 -- Ausschnitt.jpg
leisure ice_rink pont terület Jégpálya
Rendering-leisure ice rink.png
Icerink2.jpg
leisure marina pont terület Kishajókikötő: Szabadidő eltöltésére használt gépjárműveknek a kikötőhelye.
Rendering-leisure marina.png
Marina.jpg
leisure miniature_golf pont terület Minigolfpálya
Rendering-leisure miniature golf.png
1st course of bahn golf.jpg
leisure nature_reserve pont terület Természetvédelmi terület
Natianal park.png
Black Opal Spring in Biscuit Basin.JPG
leisure outdoor_seating pont terület Areas for outdoor gastronomy.
Outdoor seating-14.svg
Seminaris CampusHotel Berlin 4.jpg
leisure park pont terület Park
Rendering-area-leisure-park.png
3015-Central Park-Sheep Meadow.JPG
leisure picnic_table pont terület A picnic table
Table-16.svg
Picnic table.jpg
leisure pitch pont terület Sportpálya: Olyan terület, ahol labdarúgás, futball, krikettezz és baseball játszható. A pálya típusa sport=* címkével adható meg.
Rendering-leisure-pitch.png
County-Ground-STFC-pitch-2006.JPG
leisure playground pont terület Játszótér: Játszótér gyerekek számára.
Playground-16.svg
Children playing on a modern playground.jpg
leisure resort pont terület A place used for relaxation or recreation, attracting visitors for vacations, tourism and/or going swimming in a pool and/or a nearby body of water.
Town and Country fh000023.jpg
leisure sauna pont terület A small room or house designed to experience dry or wet heat sessions, or an establishment with one or more of these and auxiliary facilities.
Sauna-14.svg
Highgrove Sauna.jpg
leisure slipway pont vonal Sólya: Hajók vízre engedéséhez használt enyhe lejtésű építmény.
Transport slipway.svg
Swanage lifeboat on its slipway 1.JPG
leisure sports_centre pont terület Sportközpont. Az elérhető sportok megadásához lásd sport=*.
Leisure playground 100.png
Western Lesiure Centre Cardiff.JPG
leisure sports_hall pont terület A sufficiently large single room that is suitable for practising sports indoors and does not have a "centre" character.
體育館的籃球場 - panoramio.jpg
leisure stadium pont terület Stadion: Jelentősebb stadionok jelölésére használható.
Leisure playground 100.png
Notre-dame-stadium.jpg
leisure summer_camp pont terület Summer camp is a supervised program for children or teenagers conducted during the summer months in some countries. Children and adolescents who attend summer camp are known as campers.
Summer camp example wartenberg 2015 01.jpeg
leisure swimming_area terület A swimming area - place over river, lake or other water reservoir where swimming is allowed.
Swimming-16.svg
Pobierowo02.JPG
leisure swimming_pool pont terület Úszómedence: lásd még Proposed_features/Swimming_pool és Tag:amenity=swimming_pool
Example swimming pool.png
Pool i.jpg
leisure tanning_salon pont terület Place where customers can use UV lamps to tan their skin.
Tanning bed in use (2).jpg
leisure track vonal terület Pálya: Futó vagy versenypálya, emberek vagy állatok részére.
Rendering-leisure-pitch.png
Jahnkampfbahn hamburg.jpg
leisure trampoline_park vonal terület An leisure facility consisting of many interlinked trampolines
House of Air The Matrix.jpg
leisure water_park pont terület Akvapark
Swimming-16.svg
Caribe01.jpg
leisure wildlife_hide pont terület Állatles. Álltatok megfigyelésére épített, általában nyilvános épület. Madárles jelölésére használd a leisure=bird_hide -ot.
Wildlife Hide, Uath Lochan - geograph.org.uk - 707260.jpg
leisure user defined pont vonal terület Néhány egyéb, gyakran használt értékhez lásd még a Címkefigyelőt.

This table is a wiki template with a default description in English. Editable here.

A táblázat fordítását ezen az oldalon szerkesztheted.


Szolgáltatások

'amenity' címkével jelölhetjük azokat a helyeket, ahol különböző szolgáltatásokat érünk el.

Kulcs Érték Alapelem Magyarázat Megjelenítés Fotó

Sustenance

amenity bar pont terület Bár: alkoholos italokat kiszolgáló vendéglátóhely, bővebben lásd a amenity=bar és amenity=pub leírásnál, ill. a köztük lévő különbségeket.
Bar-16.svg
Bar MXCT.JPG
amenity biergarten pont terület Sörkert, szabad területen lévő vendéglátóhely, amely sört és más italokat, esetleg helyi ételeket szolgál fel.
Biergarten-16.svg
Hofbräukeller Arkaden.JPG
amenity cafe pont terület Kávézó, kávéház (jellege finomítható a cuisine=* és diet:*=* címkékkel).
Cafe-16.svg
Klagenfurt Wörthersee Strandbad Cafe Sunset Bar 11102008 65.jpg
amenity fast_food pont terület Gyorsétterem (lásd még: amenity=restaurant), a felszolgált ételek a cuisine=* és diet:*=* címkékkel jellemezhetők.
Fast-food-16.svg
Burger king kamen.jpg
amenity food_court pont terület Étkezőtér, különböző éttermeket és közös ételfogyasztást biztosító terület. Gyakorta a bevásárlóközpontokban, repülőtereken, stb. találhatók.
Restaurant-14.svg
FoodCourtVaughanMills.JPG
amenity ice_cream pont terület Fagylaltozó, ahol jégkrém vagy fagyasztott joghurt is kapható.
Ice-cream-14.svg
Ribnitzer Hafenfest, Ribnitz-Damgarten (P1060946).jpg
amenity pub pont terület Kocsma, sörrel és más alkoholos italokkal szolgáló vendéglátóhely, amely ételt és szállást is biztosíthat (Angliában jellemző). Bővebben lásd a amenity=bar és amenity=pub leírásnál, ill. a köztük lévő különbségeket.
Pub-16.svg
Pub.jpg
amenity restaurant pont terület Étterem (gyorsétteremek esetén: amenity=fast_food), a felszolgált ételek a cuisine=* és diet:*=* címkékkel jellemezhetők.
Restaurant-14.svg
Caprice Restaurant.JPG

Education

amenity college pont terület Főiskola: Főiskolai épületekre is alkalmazható a címke.
Cambridge Regional College main entrance.jpg
amenity dancing_school pont terület A dancing school or dance studio
Dancing lesson 16507650.jpg
amenity driving_school pont terület Driving School which offers motor vehicle driving lessons
Shop-other-16.svg
Fahrschulauto VW Austria St Johann.JPG
amenity first_aid_school pont terület A place where people can go for first aid courses.
amenity kindergarten pont terület Óvoda, kisgyermekek számára.
Story Time.jpg
amenity language_school pont terület Language School: an educational institution where one studies a foreign language.
Sede de Berlitz al norte de Bogotá.jpeg
amenity library pont terület Könyvtár: Nyilvános önkormányzati, egyetemi, stb könyvtár.
Library.14.svg
Guantanamo captives' library a.jpg
amenity surf_school