Hu:Hogyan segíthetsz?

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from Hu:Getting Involved)
Jump to navigation Jump to search
Kezdőlap · Térkép · .hu térkép · Magyarország · Térképelemek · Segítség · Csatlakozás edit

Munka a térképen

Már valószínűleg megnézted a térképet és megpróbáltad megtalálni az utcádat. Lehet, hogy nem egészen jó, vagy nincs teljesen kész. Lehet, hogy még nincs egyáltalán a térképen (leginkább ebben a pillanatban). Hát itt a nagyszerű lehetőség, hogy részt vegyél. Mi úgy készítjük a térképeket, hogy nem nézzük meg a meglévő szerzői jogvédett térképeket, hanem különböző térképezési technikákkal(en) felmérjük az utcákat, de ez nem helyettesíti a helyismeretet. Van egy csomó dolog, amit tehetsz a környékeden anélkül, hogy figyelembe vennéd a teljes globális dimenzióit ennek a projektnek. Mi ösztönözzük az embereket, hogy csatlakozzanak, és készítsenek kisebb hozzájárulásokat, valamint javítsák a térképet, mivel sok kéz könnyebb munkát eredményez.

Magyarországi térképezés

Konkrét helyi munkákról informálódhatsz az Aktuális munkák cikkből.

Térképhibák jelentése

A hibákat a Notes(en) segítségével lehet bejelenteni, ami az Notes(en) rendszerét helyettesíti. Ez egy nagyon egyszerű módot kínál a problémák jelölésére a térképen, mint például hiányzó vagy rossz nevek, hiányzó elemek... Még könnyebb információt nyújtani a már meglévő hibákról, mint például hiányzó nevek megadása.

Egyszerű szerkesztések

Nem igényel nagy hozzáértést a munka elkezdése a térképen. Talán olyan területen vagy, ahol úgy tűnik, hogy készen vagyunk, de ne feledd, hogy egy csomó aprólékos térképelem összegyűjtésében vagyunk érdekeltek. Olyanok mint kocsmák, éttermek, vagy éppen postaládák és buszmegállók, mind hozzáadhatók az adatcsomagunkhoz. Keresd meg ezeket a környékeden, és jelöld itt! Szintén örömmel vesszük, ha kijavítasz egy hibát, amit látsz, pl. hibásam írt utcanév. Nézd meg a Notes(en), hogy lásd az ismert hibákat a területeden, amit lehet, hogy ki tudsz javítani.

Szóval készíts egy felhasználói fiókot, nézd meg a térképelemeket és kezdj szerkeszteni!

Térképek készítése a semmiből

Lehet, hogy olyan területen vagy éppen, aminek nincs nagy térképi lefedettsége. Ez igen! Szükségünk van rád, csatlakozz, és segíts nekünk meghódítani a Föld ezen szegletét!

Új terület feltérképezését feltérképezési technikákkal(en) kezdheted, mint például GPS nyomvonalak rögzítésével(en), fényképes feltérképezéssel(en), hangos feltérképezéssel(en).

Abban az esetben, ha nincs GPS eszközöd (például mobiltelefon), dolgozhatsz a Yahoo! Aerial Imagery-ről(en), vagy a más felhasználók által feltöltött nyomvonalakról. Szerkesztéshez szükséged lesz felhasználói fiókra(en). Érdemes megnézned a Kezdők kézikönyvét és időt tölteni vele, hogy boldogulj a szerkesztéssel.

Együttműködés másokkal

Hogy megtaláld, ki más csatlakozott a feltérképezéshez a régiódban, navigálj a Feltérképező projektek(en) oldalra. Ez az oldal felsorolja azokat a projekteket, amik talán segítenek neked. Ezek célorientált tevékenységek, mint például egy meghatározott város vagy egy ország autópályáinak feltérképezése. Ha itt van olyan projekt, ami érdekel téged, akkor nagyon örülnénk neki ha részt vennél benne. A helyi érdeklődés regisztrálására gyakran felírhatod magadat ezekre a projektoldalakra. Ha van egy wiki felhasználói fiókod, szintén használhatod a wiki felhasználói oldalad a helyed és a feltérképezési érdeklődésed leírására, és hozzáadhatod magad a helyi kategóriákhoz. Az OSM felhasználói fiókod beállításainál (nem a wikiben) szintén megadhatsz leírást és beállíthatod az "otthonod" helyét.

Pénzadomány

Lásd az OSM Alapítványnál(en)!

Hirdetés

Egyik módja a hirdetésnek a lökhárító matrica

Az egyik legjobb módja a segítségnek, ha hirdeted az OpenStreetMapot szélesebb közösségen. Érdekeltek vagyunk abban, hogy új hozzájárulókat csábítsunk, akik kimennek, és feltérképezik a saját környéküket. Ezek lehetnek helyi közösségi csoportok, iskolás gyerekek, más országokban élő emberek, turisták, utazók, akik érdeklődnek a világ feltérképezetlen részei iránt. Az is jó, hogy növelni lehet azon emberek érdeklődését, akik már hallottak az OSM-ről egy bizonyos vonatkozásban. Ennek egy módja, hogy mapping weekendet(en) vagy Micro Mapping Party-t(en) szervezel.

Történelmileg mindig több szerencsénk volt a technológia-rajongók csábításában. Emberek, akiknek szenvedélyük a szabad internetes együttműködés, vagy kütyümániások, akik szeretnék a GPS egységüket hasznos célra használni. Szintén érdekeltek vagyunk új fejlesztők(en) csábításában (lásd alább). A projekt széles körben ismert technikai körökben napjainkban, de bőven több munka, hogy meggyőzzük ezeket az embereket, hogy menjenek hozzájárulni. Egy jó mód, hogy elérd ezeket az embereket, ha prezentációt adsz elő, vagy valahogy felhívod a figyelmet az OSM-re technológiai rendezvényeken. A jelenlegi események(en) oldal felsorolja az elkövetkező találkozókat és konferenciákat, ahol az OSM-et felvázoló prezentációkat tartanak, de talán tudsz más eseményt is, ahol az OSM hirdethető.

Fejlesztők

Egy csomó szoftverfejlesztési(en) munka folyik ebben a projektben több különböző irányba. Különböző térképszerkesztő eszközöket készítettünk. Valójában az OpenStreetMapot nyílt forráskódú szoftverek hajtják a slippy map(en) felülettől, az alapul szolgáló adathozzáférési protokollig(en) (egy webszolgáltatási felület térképadatok olvasására és írására). Van egy csomó alprojekt, amely dolgozik az adatainkkal, és használja az adatainkat, de szintén szükségünk van segítségre hibák javításában, és jellemzők hozzáadásában a belső komponensekhez.

Szóval hol kezdjek?

  • A Fejlesztés oldal a portál dokumentumokkal fejlesztőknek a technikai részletekről, és területek keresése, ami érdekli őket.
  • Csatlakozz a 'dev' és 'talk' levelezőlistákhoz(en), hogy érezd a legfrissebb tevékenységet.
  • Az API(en) specifikáció talán a legfontosabb dokumentum, hogy eligazodj.
  • A Dolgok, amik megoldandók(en) lista a főbb fejlesztői feladatokról.