Da:Getting Involved

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Tilbage til hovedsiden

Hvordan du kan hjælpe OpenStreetMap

Kortlæg dit nærområde!

Du har sandsynligvis allerede taget et kig på the map og prøvet at finde din gade/vej. Måske er det ikke helt rigtigt, eller ikke helt færdigt. Måske er den ikke med på kortet overhovedet (mest sandsynligt for øjeblikket). Vel, her er en stor mulighed for dig til at blive involveret. Vi laver kort uden at kigge efter eksisterende copyrightede kort, ved at udforske gader og veje og bruge forskellige kortlægnings teknikker, men der er ingen erstatning for lokalt kendskab. Der er en hel bunke ting du kan gøre i dit nærområde uden at ibrugtage hele de fulde globale dimentioner af dette projekt. Vi opmuntrer folk til at melde sig til og lave små bidrag her og der for at forbedre kortet, fordi mange hænder letter arbejdet. Så opret en konto og start redigering!

Måske er du i et område (eller måske et helt land) uden megen kort dækning. Det er godt! Vi har brug for at du tilmelder dig, og hjælper os med at erobre dit hjørne af Jorden.

Måske er du i et område hvor det ser ud til at vi er færdige, men glem ikke at vi er interesserede i at indsamle en masse detaljerede kort features. Ting som barer, resurationer, selv postkasser og busstoppesteder kan tilføjes til datasettet. Spot disse i dit nærområde og læg dem ind her! Du er også meget velkommen til at rette de fejl du ser, f.eks. fejlstavede vejnavne.

Resten vil snarest blive oversat

To find out who else is involved in mapping your region, navigate the Mapping projects pages, and also visit your OSM user profile to set your 'home' location.

Reklamér for OSM

En af de bedste måder at hjælpe på, er at reklamere for OSM i lokalsamfundet/landet. Check Current Events siden, som normalt lister opkommende præsentationer om OSM og andre arrangementer eller konferencer, hvor OpenStreetMap bliver omtalt. Hvis du opdager et arrangement som passer til din kalender, hvorfor så ikke give en præsentation af OSM. Der er nogle præsentations hjælperedskaber tilgængelige.

Indsamling af data

En masse rå data er krævet. Det betyder gps data produceret ved indsamling af tracklogs fra GPS modtagere. Du skal have en konto for at uploade tracks. Efter at have logget ind brug så See just your traces, or upload a trace, siden der indeholder dine tracks for at uploade dem.

Du kan gøre dine GPS tracks private eller offenlige. I sidste tilfælde kan andre brugere bruge dine tracks til at konvertere til punkter(points) og veje.

Hvis du ønsker det kan du bidrage med mere end "kun" dine tracks (som allerede i sig selv er et stort bidrag), ved selv at konvertere dem til ruter. Se Begynderens guide for detaljer.

Kortlæg eksisterende tracks

Hvis du ikke har en GPS enhed, så kan du hjælpe med at kortlægge tracklogs, som allerede er blevet uploadet. I London har eCourier doneret tracklogs fra deres kurrer, hvilket betyder at der er nogle klare spor på næsten hver eneste stor vej og en hel del mindre veje, helt ud forbi M25. Hvis du kender dele af London og ikke har en GPS (eller at den er løbet tør for strøm), så er det her du skal starte. Det hjælper virkelig, hvis det er et område du er bekendt med. Følg den illustreret begynderguide til at redigere OSM kort.

Korea projektet inkludere nogle eksperimenter omkring fjernsamarbejde, hvor brugere fra hele verdenen laver kort, ved brug af tracklogs, pejlemærker, fotografier og noter, indsamlet i Korea. Se Korea Mapping Guide.

Du kan også bruge imis JOSM Java program til at downloade de rå tracklogs for et område fra OSM og så sammenligne hvad der er blevet tilføjet af noder og linier, igen fra OSM serveren. Det tager et stykke tid at gøre dette for et større område (som f.eks. et land), men det giver et godt og hurtigt overblik af hvilke tracklogs som endnu ikke er blevet omdannet til veje eller andre lineær objekter. Du kan så bruge JOSM til at lave noder og linjesegmenter og uploade dem tilbage til OSM. Du skal ikke lade dig lokke af at downloade et område, der er for stort. Det sætter stor belastning på systemet, du har sikkert ikke nok RAM i computeren og det tager meget lang tid at hente tracklogs fra serveren. Hold dig til overkommelige områder til at starte med (som f.eks. en by) og hent så mere data fra OSM når du har brug for det.

Optagelse af tracks ved hjælp af en GPS modtager

Hvis du har en GPS enhed, som er i stand til at optage tracklogs og senere overført til en computer eller en GPS enhed som er i stand til at forbinde direkte til en en bærbar computer, PDA eller en smartphone via Bluetooth, serielport eller USB, så kan du hjælpe ved at optage tracklogs når du bevæger dig rundt i landet og så uploade dem til OSM databasen. Disse tracklogs er brugbar også selv om du ikke selv har tænkt dug at opmærke vejene selv, da der er folk uden GPS enheder som vil gøre dette, hvis du ikke gør det. Tracklogs af veje der allerede er blevet kortlagt er også brugbare, da de kan hjælpe med at validere the rigtige placering af en vej.

 1. Gå, cykel eller kør dig en tur (eller hvordan du nu vil bevæge dig)
  1. Tag din GPS enhed med dig.
  2. Tænd for din GPS når du starter din tur af det du gerne vil kortlægge.
  3. Sæt GPS enheden til at optage tracklog, så den optager din tur. Hvis den har en funktion til at holde sig til veje den kender, så slå dette fra, da du ellers så kan risikere at du optager en nøjagtig kopi af kortet som ligger i GPS enheden, hvilket ikke bare overtræder rettighederne til kortet, men muligvis også giver dig et mindre nøjagtig tracklog af den rute du ellers ville ha haft optaget.
  4. Hvis du har planer om senere at opmærke vejene, så notér vejnavne og andre informationer (medmindre du allerede kender dem - du kan ikke senere få dem (eller kontrollér dem) fra et andet kort, da dette vil overtræde rettighederne til det kort).
  5. Optag din rute langs en hvilken som helst linær objekt. Floder, vandveje, gangstiger, ridestiger, togspor og andre faste linære objekter er interessandte for OSM. I fremtiden vil vi gerne have interessepunkter og område informationer, så tilføj disse informationer på dine ture hvor du kan og gem dem til når OSM kan bruge disse ekstra informationer. På nuværende tidspunkt kan det kun håndtere linære objekter effektivt.
  6. Det er måske brugbart at optage linære pejlemærker, hvis der er objekter som ikke naturligt vil dukke op i dine tracklogs (f.eks. minirundkørsler).
 2. Når du kommer hjem upload dine tracklogs til OSM serveren.
 3. Til sidst skal du følge instrukserne ovenfor, hvis du vil omdanne dine tracklogs til veje og gader.
 4. Gentag processen så ofte du kan.

Yderligere information kan læses i Mapping techniques.

Projekter

På siden Mapping projects er der en række projekter, som du måske gerne vil hjælpe med. Disse er målorienteret projekter, som f.eks. at kortlægge en bestemt by eller et motorvejsnetværk for et land. Hvis der er et projekt som har din interesse, så er du være mere end velkommen til at hjælpe til.

Rendering - Donating computer time

Tiles@home er et distribueret computer projekt til at rendere OSM data, til brug i online kortbrowseren Slippy Map.

Donating money

See OSM Foundation

Udvikler

En masse software udviklingsarbejde tager dette projekt i mange forskellige retninger. Som nævnt ovenfor, har vi lavet forskellige kortredigeringsværktøjer. Faktisk er OpenStreetMap bygget op af opensource software lige fra kortbrowseren slippy map, ned til de underlæggende dataprotokoller (en webservice brugerflade til at læse og skrive kortdata). Der er udsigt til massere af underprojekter, som kan bruges til at arbejde med de data vi har, men vi har også brug for hjælp til at rette fejl og tilføje funktioner til vores kernekompnenter.

Hvor skal man starte?

 • Siden for udvikling er portalen for udviklers dokumentation af tekniske detaljer og for at finde områder som de er interesseret i.
 • Tilmeld dig til 'dev' og 'talk' mailinglisterne for at følge med i det der sker i øjeblikket.
 • Protokolspecifikationen er nok det vigtigeste stykke dokumentation at komme til at forstå.
 • Listen med ting som skal gøres er forholdsvis udviklingsopgaver.