Da:Browsing

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Det følgende er Hjælp dokumentation omkring basisk browsing på OpenStreetMap

Browsing i kortet

Browsing i kortet

Brows i OpenStreetMap på openstreetmap.org's hjemmeside. Denne viewer tillader dig at zoome ind og scrolle omkring i vores verdenskort.

BrowsingControls.png
For at zoome ind klik på plus ikonet i øverste venstre hjørne. Dette vil zoome mod center af det nuværende viste kort. Du kan også zoome ind med hjullet på din mus, ved at dobbelt-klikke på kortet eller ved at holde skifte-tasten nede og tegne en firkant over det område, du vil zoome ind på.

For at zoome ud klik på minus ikonet i øverste venstre hjørne eller brug din mus' scroll hjul.

For at panere og scrolle omkring Træk simpelt hen kortet med musen.

Du vil se et generelt kystlinje-layout over lande ved høje zoom-niveauer, men som du zoomer ind, kan du finde veje, som vi har kortlagt fra GPS-spor. For at hoppe direkte til nogle af vores mere interessante/komplette vejkort see 'Steder' siden.

Find steder

Indtast navnet på en by/vej/sted i søgeboksen ved siden af kortet - se Søg for mere information.

Du vil måske synes det er mere interessant/behageligt at følge links til Steder, vi har kortlagt.


Mapnik / Osmarender Lagene

Da Website Layer.png

Du kan skifte mellem 2 forskellige "lag" som giver forskellige udlægninger af de samme kortdata. Skift ved at klikke på Layer-switcher-maximize.png ikonet øvert til højre.

Hvis området du ser på virker tomt, så prøv at skift til Osmarender, den er for det meste mest opdateret med nye data.

"Mapnik" laget er standard, "Osmarender" er et alternativ. Deres udseende er forskellige, da de renderes på forskellige måder. Se renderings dokumentationen på Mapnik og Osmarender siderne for flere tekniske detaljer. Bemærk at netop fordi de har forskellig indgang til renderingen, kan det ene lag være mindre ajourført end det andet (for nyligt kortlagte veje viser sig ikke).

Linkning til kort

Du kan linke til enhver kortvisning ved brug af en URL på formen:

 https://www.openstreetmap.org/index.html?lat=[Bredde]&lon=[Længde]&zoom=[Zoom Level]&layers=[Layer code]

For at få en sådan URL for det kort du kigger på lige nu, bare klik 'Permalink' i bunden til højre, alternativt klik påe 'View' tabben i toppen. Dette får adressen frem i browserens adressefelt, som du derefter kan dle med andre ved at kopiere og indsætte den i emails, online forums/blog kommentarer o.s.v.

URL formen vist herover vil producere et kort centreret på den specificerede bredde- og længdegrad. Det er også muligt at få et kort som viser alt inden for en given boks:

 https://www.openstreetmap.org/index.html?minlat=[Min bredde]&maxlat=[Max bredde]&minlon=[Min Længde]&maxlon=[Max Længde]&layers=[Layer code]

Tilføj en markør

Brug mlat og mlon på samme måde som ovenfor og en markør skulle fremkomme. Kortet vil blive centreret på markøren med mindre du også har specificeret centrum på kortet med lat og lon parametrene.

Hvad så?

Når du først har fået kigget rundt omkring i kortet, er du måske blevet interesseret i at Redigere dem, eller i andre måder at blive involveret i.

Du er måske også interesseret i at bruge OpenStreetMap data/images.

Browser Problemer og alternative kort browsing options

Hvis kortene ikke viser sig på openstreetmap.org hjemmeside, er der et par alternativer.

Der er et lignende interface søm kører på: http://informationfreeway.org/ De giver flere forskellige lag options. Fordi de løer er lidt anderledes version af slippy map softwaren, finder du måske at den kører bedre.

Et mere simpelt interface kører på: https://dev.openstreetmap.org/~ojw/Browse/ Det har ikke noget avanceret javascript/AJAX inveret, og er derfor mere sansynlig til at køre mere sikkert i en mindre advanceret browser (f.eks. mobile enheder) eller bag en restriksiv firewall.

Tekniske detaljer

Tekniske detaljer om dette kort-'browsing' interface, kan findes på "Slippy Map" siden.