Hu:Böngészés

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from Hu:Browsing)
Jump to navigation Jump to search
Kezdőlap Névjegy Segítség Böngészés Szerkesztőprogramok Feltöltés

Az alábbiakban a www.openstreetmap.org honlapon való egyszerű böngészés lehetőségeit ismertetjük.

Az OpenStreetMap honlap

A térkép nézegetése

Az OpenStreetMap (OSM) használatának megkezdéséhez először is nyisd meg a böngésződben a honlapot a www.openstreetmap.org címen! A képernyőn ekkor megjelenik a világtérkép. Ezen megkereshetsz bizonyos helyeket, ráközelíthetsz és eltávolodhatsz onnan, vagy elmozdulhatsz valamely irányba tőlük.

Shift + téglalap rajzolása = ráközelítés
 • A ráközelítéshez katints a képernyőn jobboldalt megjelenő „+” jelre (1), vagy nyomd meg a billentyűzet „+ gombját!
  • Ha közben le van nyomva a „shift” gomb is, akkor három szinttel közelebbi nagyításra vált a kép, miközben a középpont azonos marad.
  • Ugyanígy nagyíthatod a térképet, ha kétszer kattintasz a térképre.
  • Az egér görgőjét tekerve is nagyíthatod a térképet.
  • Ha lenyomva tartod a „shift” gombot, miközben egy téglalapot rajzolsz az egér bal gombjával a képernyőre, akkor a kijelölt téglalapra közelíthetsz.
 • Ha a multi-touch eszközzel rendelkezel, használhatod a nagyító és csípő mozdulatokat a ráközelítéshez és a távolodáshoz.
 • A távolodáshoz kattints a „mínusz” ikonra (2) a jobb fölső sarokban, vagy a mínusz (–) gombra, vagy használd az egered görgőjét! A „shift”+dupla katintás is működik itt.
 • Pásztázáshoz és odébbgörgetéshez egyszerűen ragadd meg a térképet az egérrel vagy használd a billentyűzet nyilait!
 • Ahhoz, hogy a térkép középpontjának a tartózkodási helyed legyen beállítva (a böngésző által adott geolocation adatok alapján), kattints a nyíl ikonra (3)!

Alacsonyabb nagyítás mellett az országok és tengerpartok általános körvonalai látszanak, de amint ráközelítesz, előtűnnek az utak és egy sor más részlet is, amiket az adatbázisunk tartalmaz.

Helyek felkutatása

A térkép felett megjelenő keresőmezőbe (10) írd be a keresett város, utca vagy bolt nevét, vagy olyan kombinált keresőkifejezést is beírhatsz, mint például "bakery tour Eiffel", "fast food Piraeus". – Lásd a Nominatim(en)-ot további információkért. Néhány helyet ebben a wikiben is megtalálsz a Mapping projects(en) részben.

A honlapon réteget válthatsz, ha a „Rétegek” ikonra kattintasz. (4)

Térképnézetek

A különböző nézetek ugyanazoknak a térképadatoknak különböző stílusban készült vizualizációi. Az egyes stílusok mind grafikájukban (színek, vonaltípusok, területek textúrája), mind a különféle nagyításokban megjelenítésre kerülő térképelemekben eltérnek egymástól. Úgy válthatsz közöttük, ha rákattintasz a „Rétegek” ikonra (4).

Az „Alapértelmezett nézet(en)” az alapbeállítás, ez az, ami legelőször megjelenik. További lehetőségek a „Kerékpártérkép(en)”, a „Tömegközlekedési térkép(en)”, a „MapQuest Open(en)” és a „Humanitárius”. A rétegek egészen eltérő stílusúak. Hogy mikor melyik jobb, az az egyéni ízléstől függ. A nézetek másképp számítódnak ki, bár mindegyik a Mapnik szoftvert használja a térképkockák kiszámítására, azaz a nyers számadatokból és jelölőkódokból térképként megjeleníthető képek készítésére. Mivel az egyes rétegek háttérprogramjai más szervereken és más beállításokkal futnak, előfordulhat, hogy valamelyik réteg nem annyira naprakész, mint egy másik – például a legutóbb szerkesztett utak nem jelennek meg rajta.

Az „Alapértelmezett nézethez” van egy egyszerű jelmagyarázat, ami megmutatja, hogyan jelenítődnek meg az egyes elemek (főleg az utak). Kattints az „i” ikonra (5) az előhozásához! Az egyes térképelemek alapértelmezett megjelenítési módjáról egy bővebb lista található az Alapértelmezett nézet(en) oldalon.

Az újonnan bekapcsolódó felhasználót nem árt emlékeztetni arra, hogy az OSM lényegéhez tartozik, hogy – ha az itt felsorolt néhány nézet nem elégíti ki őt – másutt számos megjelenési alakban találkozhat az OSM adataira épülő térképekkel. Jó kezdőpont a felfedezésükhöz az OSM-alapú szolgáltatások listája(en) oldal.

Térképjegyzetek

Fő cikk:: Notes(en)

A „Térképnézetek” oldalmenün (4) alul található felső jelölőnégyzet segítségével megnézheted, hogy mások milyen megjegyzéseket fűztek a térkép adott helyéhez. Pipáld ki a „Térképjegyzetek” kockáját, hogy előtűnjenek a megjegyzések!

Új megjegyzés készítéséhez használd a „Jegyzet hozzáadása a térképhez” (7) gombot!

Térképadatok réteg

A „Térképnézetek” oldalmenün (4) alul található alsó jelölőnégyzet segítségével kezdhető meg az adatok böngészése. Ez az adott helynek az adatbázisban található adatairól ad egy nézetet, ami lehetővé teszi az egyes térképi alapelemek kiválasztását, a hozzájuk tartozó adatlap és szerkesztési történet megtekintését. Hasonló funkciók az egyes szerkesztőkben is találhatók. (Lásd még: Szerkesztés.) Az adatok itt csak olvashatók. Az adatböngésző egy JavaScript alkalmazás, ami korszerű és erős internetböngésző szoftvert igényel a működéséhez, de Flash-re nincs szüksége.

Van egy egyszerűbb adatvizsgáló felület, ami a „Query features”, azaz a „?” (11) gombra történő kattintással aktiválható. Ezután a térképre kell kattintani, és láthatóvá válik a térképi elemek felsorolása az adott hely közelében.

A térkép egy bizonyos pontjára mutató link megosztása

Ha még nem ismered az OpenStreetMap-et, akkor nyisd meg ezt a linket a böngésződben egy új fülön, és vess egy pillantást az oldalra!

Meg tudsz mutatni másoknak valamit az OSM térképen, ha

 • megnyitod a „Megosztás” (6) gombbal a „Megosztás” oldalmenüt (lásd a „Helyjelölő készítése” szakaszt alább); vagy ha
 • kimásolod a böngésződ aktuális címsorát (URL) (8), és beilleszted azt a dokumentumodba, például egy e-mailbe. A kapott linkre kattintva a partnered ugyanazt a térképet fogja látni, mint amit te (ha kiemeltél valamit a térképen, akkor a kiemelések is megjelennek).

Ilyen opcionális kiemelések lehetnek:

 • ha kerestél valamit (10), és rákattintottál az egyik találatra;
 • ha rákattintasz a „?” (11) gombra, elmozgatod az egérrel a kurzort egy helyre a térképen, rákattintasz, és az ott talált térképi elemek közül rákattintasz az egyikre;
 • ha jelzőt készítesz valahová (lásd a „Helyjelölő készítése” szakaszt alább).

Technikailag az történik, hogy az URL folyamatosan változik, ahogy haladsz a térképen. (Lásd a „További URL-trükkök” szakaszt alább.)

Helyjelölő készítése

A „Megosztás” oldalmenün található egy másik lehetőség a térkép URL-jének megosztására, ami egy helyjelző ikont rajzol ki a megmutatni kívánt helyre.

A helyjelzővel ellátott hivatkozás készítésnek részlépései
 • Nagyíts rá/pásztázz oda körülbelül arra a helyre, amire szükséged van!
 • Nyisd le a „megosztás” fület! (6 a felső képen)/(1 a jobboldali képen)
 • Jelöld be a „Helyjelölővel” négyzetet a helyjelölő hozzáadása céljából! (2)
 • Pásztázz a térképen vagy húzd át a helyjelölő ikont a pontos pozícióba! (3)
 • Távolodj el (például a „mínusz” billentyűt lenyomva), ha egy nagyobb szeletet akarsz megosztani a térképből!
 • Válassz a „Link” vagy a „Rövid link” gombokkal a készülő link formátumai közül a jobboldali dobozban! (4)
 • Kattints bele az URL dobozba közvetlenül az előbbi gombok alatt: az URL automatikusan kijelölésre kerül (5). Másold ki az URL-t (például kattints rá az egér jobboldali gombjával és válaszd ki a „Másolást” a legördülő menüből)! (6)
 • Ellenőrzésképpen illeszd be az URL-t egy új böngészőablakba, és nézd meg, hogy a kívánt eredményt kapod-e!
 • A megosztáshoz illeszd be az URL-t oda, ahová szeretnéd!

Lásd még a Kérdés: Hogyan tehetek helyjelölő ikont a térképre?(en) oldalt, ahol további lehetőségek vannak felsorolva.

Rövid linkek

OpenStreetMap támogatja az egészen rövid hivatkozásokat (URL-eket), melyek a „Megosztás” fülön készíthetők (6). A rövid linkek kiválóak e-mailezéshez, twitterezéshez, vagy más olyan térképmegosztási helyzetben, ahol a hosszú URL problémát okozhat. Ezek a fent ismertetett hosszú URL-ek címére mutatnak vissza. Jegyezd meg, hogy ezek a hivatkozások érzékenyek a kis- és nagybetűk közötti különbségre, valamint „I”, „l” és „1” karaktereket is tartalmazhatnak, amiket bizonyos betűképek használata esetén nehéz megkülönböztetni. További információt találhatsz a rövid linkek tulajdonságairól a Shortlink(en) oldalon.

További, linkekre vonatkozó trükkök

Egy URL a következőképpen épül fel:

http[s]://www.openstreetmap.org
[/node|way|relation/<number>[/history[#<version>]]]
/?
[&mlat=<latitude>&mlon=<longitude>]
[#map=<zoom level>/<latitude>/<longitude>]
[&bbox=<min longitude>,<min latitude>,<max longitude>,<max latitude>]
[&layers=<layer code>]

Az URL-ben az OSM internetes tartományneve (http[s]://www.openstreetmap.org) után még különféle paraméterek szerepelhetnek.

mlat, mlon

A mlat és mlon paraméterek a vörös helyjelölő ikon pozícióját mutatják. Kérjük, figyelj arra, hogy a helyjelölőd a képernyőn mutatott térképtartományon kívülre is eshet.

layer

A layer paraméter értéke az URL-ben egy sajátos kód, mely az általad kiválasztott réteghez tartozik. Ez egy nem feltétlenül szükséges paraméter; ha nincs érték megadva, akkor a „sztenderd” stílusban jelenik meg a térkép. További információért lásd a Layer URL parameter(en) oldalt.

bbox

A fenti alakú URL-ek az adott földrajzi szélességi és hosszúsági koordinátájú pontot állítják be középpontként a megjelenítés során. Arra is van lehetőség, hogy egy bizonyos térképtartományon, azaz egy határoló téglalapon belül jelenjenek meg a kívánt dolgok.

https://www.openstreetmap.org/?minlon=[Min Longitude]&minlat=[Min Latitude]&maxlon=[Max Longitude]&maxlat=[Max Laitude]&layers=[Layer code]
https://www.openstreetmap.org/?bbox=[Min Longitude]%2C[Min Latitude]%2C[Max Longitude]%2C[Max Latitude]&layers=[Layer code] (note %2C is an encoded comma, per RFC 2396)

Példa: https://www.openstreetmap.org/?minlon=22.3418234&minlat=57.5129102&maxlon=22.5739625&maxlat=57.6287332

A határoló téglalap és a helyjelző ikon kombinálható is egymással. Például: https://www.openstreetmap.org/?minlon=22.3418234&minlat=57.5129102&maxlon=22.5739625&maxlat=57.6287332&mlat=57.5529102&mlon=22.5148625

Alapelemek

Az is lehetséges, hogy közvetlenül megkérjük az openstreetmap.org kiszolgáló számítógépét, hogy egy kiválasztott alapelemet, azaz pontot (node), vonalat (way) vagy kapcsolatot (relation) kiemelve mutasson. Példák:

Egy adott alapelem története úgy tekinthető meg, ha odabiggyesztjük a „/history”-t az alapelem linkjének a végére:

Ha az alapelem egy bizonyos verziójára vagy kíváncsi, akkor írd utána még a verziószámot is egy kettőskereszt után a „/history#<verziószám>” alakban:

api/0.6

Minden alapelemre mutató URL-nek van egy másik változata. Például:

Az URL-ek „api/0.6”-os változatai nyers xml adatokat adnak vissza (ami a különféle térképszerkesztő-programok és más adatfeldolgozó szoftverek számára a leghasználhatóbb formátum) ahelyett, hogy html oldalakat szolgáltatnának (amik a böngészők számára készülnek). Könnyen lehet, hogy a te igényeidnek ez felel meg legjobban, és a nyers adatfolyam sokkal gyorsabb is, mint a html-es változat.

Az alapelemek történetének nyers adatait és a korábbi verziók nyers adatait is lekérdezhetjük:

Következő lépések

Ha már jól szétnéztél a térképen, ideje, hogy ráközelíts a szomszédságodra, és kipróbáld a „Szerkesztés” gombot (9). További instrukciók miatt lásd a Szerkesztés oldalt, és pillants rá a http://learnosm.org honlapra, mely a térképszerkesztés elkezdésében segítő szép dokumentációt tartalmaz (angol nyelven)!

Mi maradt még hátra? Nos, számtalan úton-módon vehetsz részt a munkánkban, de Az OpenStreetMap használata(en) oldalon is találhatsz olyat, ami érdekelhet.

Alternatív térképböngészési lehetőségek

Ha az egyszerű asztali böngészésen túli alternatívát keresel a térkép nézegetéséhez, próbáld ki az alábbiakat:

 • A Mobilemap JavaScript-támogatás nélküli böngészők számára készült. A megjelenítés itt kisméretű képernyőkre lett optimalizálva, például mobil eszközökre.
 • Lehet, hogy te az OSM-alapú szolgáltatások listája(en) oldalt keresed.

Technikai adatok

A térkép nézegetését lehetővé tevő böngészőfelületi technológia részleteit a Csúszó térkép oldalon találhatod meg.