Ca:Browsing

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

El següent es refereix a la navegació bàsica de l'OpenStreetMap a www.openstreetmap.org

Browsing.png

Navegant pel mapa

Per navegar per l'OpenStreetMap, dirigeix-te a la pàgina d'inici www.openstreetmap.org. Aquest visor et permet trobar llocs pel seu nom (consulta la següent secció) o ampliar la vista i desplaçar-te al voltant del nostre mapa del món.

 • Per ampliar la vista, fes clic a la icona del signe més (1) de la part superior dreta o pressiona la tecla (+) del teu teclat. Això ampliarà la vista cap el centre del mapa mostrat actualment en pantalla.
  • Si mantens premuda la tecla majúscules (shift) mentre fas clic, faràs que la vista s'amplifiqui per tres.
  • També pots ampliar la vista amb la roda del ratolí o fent doble clic al mapa. Això ampliarà la vista cap al lloc on actualment es trobi el punter del ratolí.
  • També pots ampliar la vista mantenint premuda la tecla majúscules i dibuixant un requadre amb el ratolí al voltant de l'àrea que vulguis ampliar.
 • Si disposes d'un dispositiu multitàctil, podràs usar els gestos de tocar i ampliar per ampliar o reduir la vista del mapa.
 • Per reduir la vista, fes clic a la icona del signe menys (2) de la part superior dreta, pressiona la tecla (-) del teu teclat o usa la roda del ratolí. Fer clic mentre pressiones la tecla majúscules també funciona en aquest cas.
 • Per desplaçar-te al voltant, simplement punxa i arrossega el mapa amb el teu ratolí o usa les tecles de desplaçament del teu teclat.
 • Per centrar el mapa on et trobes (segons la geolocalització proporcionada pel teu navegador), fes clic a la icona en forma de flexa (3).

Amb alts nivells d'ampliació, veuràs el disseny costaner general de païssos, però a mesura que ampliïs la vista, podràs veure carreteres, camins i tota mena de detalls geogràfics que tenim a la nostra base de dades.

Trobar llocs

En el quadre de cerca que apareix al costat del mapa (10), introdueix el nom d'un poble o ciutat, el nom d'un carrer o una botiga, o fes cerques combinades del tipus "fleca plaça de la Constitució", "menjar ràpid Piraeus", etc. – consulta Nominatim per a més informació. Alguns llocs també els trobaràs en aquest wiki entre els Projectes de cartografiat.

Canvi de capa a la pàgina d'inici fent clic a la icona de capes (4)

Capes

Pots alternar entre diferents "capes" que ofereixen diferents vistes de les mateixes dades de cartografiat. Fes-ho fent clic a la icona de capes. (4)

La capa denominada "Estàndard" es la capa per defecte. "Mapa ciclista", "Mapa de transport", "ÖPNVKarte" i "Mapa humanitari" són capes alternatives a la capa estàndard. Els estils d'aquestes capes son força diferents. Quin sigui el millor és sovint una qüestió de preferència personal. Aquestes vistes es representen de formes diferents (sent el resultat de les dades en brut representats en forma d'imatge de mapa), encara que totes elles fan servir el programari Mapnik. Pel fet que les diferents capes s'executen en infraestructures de servidors diferents amb diferents configuracions, una capa pot estar més actualitzada en comparació amb una altra (les carreteres recentement cartografiades no es mostren).

Clau

Per a les capes "Estàndard" i "Mapa ciclista", hi ha disponible una llegenda o clau bàsica que mostra com es representen els diferents tipus de primitives en el mapa (principalment, carreteres). Fes clic a la icona "i" (5) perquè aparegui la clau. Per obtenir una clau més completa de la capa "Estàndard", consulta Capa de tesel-les estàndard/Clau. Per obtenir una clau més completa de la capa "Mapa ciclista", vegeu [1].

Altres dissenys

Els nouvinguts també han de tenir en compte que, per la pròpia naturalesa de l'OpenStreetMap, existeixen "molts altres dissenys" de mapes disponibles en altres llocs més enllà de la petita selecció disponible a www.openstreetmap.org. Tots aquests dissenys estan basats en les mateixes dades de l'OSM. Un bon punt per començar a descobrir-los pot ser la Llista de serveis basats en l'OSM.

Notes

Vegeu Notes

A la icona 'capes' de la barra lateral (4), també pots marcar l'opció 'Notes del mapa' per veure qualsevol nota que els usuaris hagin pogut afegir al mapa en aquesta localització. Si hi ha cap nota, veuràs aparèixer els marcadors. Fes clic en qualsevol d'ells per llegir el contingut de les notes.

Per afegir una nova nota al mapa, usa el botó de notes. (7)

Capa de dades del mapa

A l'icona 'capes' de la barra lateral (4), també pots marcar l'opció 'Dades del mapa' per activar el navegador de dades. Aquest t'ofereix una vista de les dades subjacents, permetent-te seleccionar els elements, veure les seves dades d'etiquetes i el seu historial d'edició. Funcionalitats similars també estan disponibles en els editors (vegeu Editors). Aquesta vista de només lectura és una interfície  JavaScript que requereix un potent navegador web actualitzat, però funciona sense necessitat d' Adobe flash.

També existeix una interfície de dades més senzilla: fes servir l'eina de consulta de característiques fent clic en el signe ? (11). Després fes clic a qualsevol punt del mapa per veure quins elements de dades n'hi ha en aquest lloc.

Compartir un enllaç al mapa

Si encara no coneixes l'OpenStreetMap, obri aquest enllaç en una pestanya nova i fes-li un cop d'ull al començament d'aquesta pàgina.

Pots mostrar-li alguna cosa a algú en el mapa de l'OSM (compartir-lo)...

 • fent servir el panell 'Compartir' (6) (vegeu Afegir un marcador més endavant) o
 • copiant l'URL de la barra de direccions del teu navegador (8) i pegant-la, per exemple, en un correu electrònic per enviar-l'hi a algú. Usant (fent clic en) aquesta URL, el destinatari veurà el mateix mapa tal i com el ves tu (amb qualsevol ressaltat opcional que hagis fet per mostrar una característica).

Es mostren ressaltats opcionals...

 • si busques (10) alguna cosa i fas clic en un resultat de la cerca,
 • si fas clic en el signe ? (11), et desplaces a una zona del mapa, fes clic sobre un punt i de nou clic en algun dels resultats propers.
 • si afegeixes un marcador (vegeu la secció Afegir un marcador més endavant).

Tècnicament, l'adreça URL es modifica dinàmicament mentre et desplaces pel mapa i es construeix com es descriu a l'apartat Altres trucs de l'URL més endavant.

Afegir un marcador

Generar pas a pas un enllaç al mapa amb marcador.

Una altra opció disponible al panell 'compartir' és compartir la direcció URL del mapa amb un marcador.

 • Desplaça't i ajusta la vista del mapa sobre la zona concreta del teu interès.
 • Obre el panell 'compartir'. (6 a la imatge superior)/(1 a la imatge adjunta)
 • Marca la casella "Incloure marcador" per afegir un marcador. (2)
 • Desplaça el mapa o arrossega el marcador per posicionar-lo amb precisió (3)
 • Redueix el nivell d'ampliació (p. ex., fent clic en el botó del signe menys) si desitges compartir un mapa que abasti una àrea més gran.
 • Selecciona 'Enllaç' o 'Enllaç curt' al panel del costat dret. (4)
 • Fes clic a la caixa que conté la direcció URL just sota dels botons, la direcció es seleccionarà automàticament (5), copia l'URL (p. ex., fent clic dret i "copiar"). (6)
 • Pega la teva URL en una nova finestra del navegador web i prova a veure què tal funciona.
 • Pega la teva URL en qualsevol altre lloc i comparteix-la.

Vegeu també Pregunta: ¿Com afegeixo un marcador al mapa?(en) que relaciona algunes altres opcions de generar un mapa amb marcador.

Enllaços curts

L'OpenStreetMap admet URLs curtes molt compactes que es poden generar des del panel 'compartir' (6). Els enllaços curts són excel-lents per enviar en correus electrònics, tuitar-los o compartir enllaços de mapes en situacions en què una URL llarga pot causar problemes. Es redirigeixen al tipus més llarg de l'URL descrita anteriorment. Tingues en compte que aquests enllaços curts són sensibles a majúscules i minúscules i contenen caràcters «I», «l» y «1». En algunes fonts tipogràfiques, aquests caràcters poden ésser difícils de distingir. Per a més informació sobre com funciona aquesta característica, consulta Enllaç curt.

Altres trucs de l'URL

Tingues en compte que alguns paràmetres de l'URL poden no suportar termes llargs. No oferim garanties.

L'URL es construeix tal que així:

http[s]://www.openstreetmap.org
[/node|way|relation/<nombre>[/history[#<versió>]]]
/?
[&mlat=<latitud>&mlon=<longitud>]
[#map=<nivell d'ampliació>/<latitud>/<longitud>]
[&bbox=<longitud mínima>,<latitud mínima>,<longitud màxima>,<latitud màxima>]
[&layers=<codi de capa>]
 • Els paràmetres mlat i mlon s'utiltzen per indicar la posició del marcador vermell. Si us plau, tingues en compte que el teu marcador pot quedar fora de la part del mapa mostrat.
 • El paràmetre layers de l'URL pren un valor especial de codi de capa que representa la teva selecció de capa. El paràmetre és opcional i, si no ho utilitzes, per defecte es mostrarà l'estil de capa "estàndard". Consulta Paràmetre URL de capa per a més informació.

URLs del quadre delimitador

Les formes d'URL que es van mostrar anteriorment produiran un mapa centrat en la latitud i longitud especificades. També és possible obtenir un mapa que mostri tot dins d'un quadre delimitador donat.

https://www.openstreetmap.org/?minlon=[Longitud mínima]&minlat=[Latitud mínima]&maxlon=[Longitud màxima]&maxlat=[Latitud màxima]&layers=[codi de capa]
https://www.openstreetmap.org/?bbox=[Longitud mínima]%2C[Latitud mínima]%2C[Longitud màxima]%2C[Latitud màxima]&layers=[codi de capa] (tingues en compte que %2C es la codificació de la coma, segons la RFC 2396)

Exemple: https://www.openstreetmap.org/?minlon=22.3418234&minlat=57.5129102&maxlon=22.5739625&maxlat=57.6287332

També pots combinar el quadre delimitatiu amb un marcat. Exemple: https://www.openstreetmap.org/?minlon=22.3418234&minlat=57.5129102&maxlon=22.5739625&maxlat=57.6287332&mlat=57.5529102&mlon=22.5148625

URLs de node/via/relació

També és possible demanar directament a openstreetmap.org que mostri un node, una via o una relació en particular. Exemples:

Navegació per node/via/relació

També és possible demanar directament a openstreetmap.org que mostri els detalls d'un node, una via o una relació en particular. Exemples:

Per veure l'historial complet, afegeix /history:

Si necessites una versió en particular, afegeix /history#<nombre-de-versió>

Les variants de l'"api/0.6" retornen les dades en brut (adaptats per a programari i editors de l'OSM) en lloc d'en forma de pàgina HTML (adaptada per a navegadors webs). Això pot satisfer millor les teves necessitats, i en general funciona molt més ràpid que la versió HTML.

Què n'hi ha nou?

Una vegada que has fet un cop d'ull al voltant dels nostres mapes, és el moment de ampliar la vista sobre el teu veïnat i provar el botó d'edició (9). Consulta Editors per disposar d'instruccions adiccionals i visita http://learnosm.org, un bon lloc de documentació per començar a editar.

Què és el pròxim? Bé, existeixen diverses formes d'involucrar-se, o potser estiguis més interessat en com usar l'OpenStreetMap.

Opcions alternatives de navegació del mapa

Si necessites una interfície alternativa per a navegació bàsica pel mapa...

 • Mobilemap està optimitzat per a navegadors que no suporten Javascript. La visualització està optimitzada per a grandàries de pantalla petites i orientada a dispositius mòbils.
 • També pots cercar d'altres opcions a la Llista de serveis basats en l'OSM.

Detalls tècnics

Els detalls tècnics sobre aquesta interfície de 'navegació' del mapa es poden trobar a la pàgina Mapa lliscant.