Ca:Changeset

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
El següent text és una traducció de l'article original en anglès, revisat des de la versió rev2114245. Insereix tota la informació nova o la informació que sigui específica del teu lloc abans d'aquest avís.
Per favor evita canviar radicalment aquest text sense traducció, actualitzant també l'article original, i notifica'l a la comunitat internacional o sol-licita ajuda en aquest lloc. S'accepten correccions ortogràfiques, gramaticals, lèxiques o estilístiques.

Un conjunt de canvis consisteix en un grup de canvis fets per un sol usuari en un curt període de temps (vegeu Edició). Un conjunt de canvis pot incloure, per exemple, l'addició de nous elements a l'OSM, l'addició de noves etiquetes a elements existents, canvis de valors d'etiquetes d'elements, eliminació d'etiquetes i també eliminació d'elements.

Captura de pantalla de les metadades del conjunt de canvis 20 milionèsim (la seva història (en)). Aquest conjunt de canvis incloïa només un element.

Només es poden afegir edicions a un conjunt de canvis mentre estigui obert; un conjunt de canvis pot tancar-se explícitament (vegeu la documentació del teu editor) o tancar-se per si mateix si no s'afegeixen edicions durant un període d'inactivitat (actualment, una hora). El mateix usuari pot tenir diversos conjunts de canvis actius al mateix temps. Un conjunt de canvis té una capacitat màxima (actualment, 10 000 elements), un màxim de vida útil (actualment, 24 hores) i un temps d'inactivitat (actualment, 1 hora).

La funció Historial en www.osm.org mostra els conjunts de canvis de l'àrea que es mostra actualment. Tenen una «extensió» (requadre delimitador) que és un rectangle que envolta tots els canvis. Per als «bots» que fan petits canvis arreu del món, aquests rectangles poden ser prou grans. És per això que molts conjunts de canvis es mostren associats a una àrea inclós quan aqueix conjunt de canvis no sembla ésser rellevant.[1] Hi ha millors eines disponibles.

Es pot accedir directament als conjunts de canvis gfent servir el següent esquema URL: https://www.openstreetmap.org/changeset/<Nombre de conjunt de canvis>. Una altra opció és utilitzar la funció de consulta i seleccionar una característica que mostri els detalls i el últim conjunt de canvis d'aquesta.

Discussions de conjunts de canvis

Les discussions sobre el conjunt de canvis són comentaris i respostes (un debat!) que apareixen en línia juntament amb els detalls del conjunt de canvis en el lloc web. És un bon lloc per donar la benvinguda a nous usuaris i per donar-los consells sobre les seves contribucions de cartografiat, o per discutir un conjunt de canvis que sembla problemàtic amb l'usuari que ho va afegir, i públicament amb altres a la comunitat de l'OpenStreetMap. Per a més detalls, llegeix aquesta guia en el blog (en).

Enllaços que mostren algunes estadístiques sobre aquestes discussions:

Etiquetes en conjunts de canvis

Captura de pantalla de les noves etiquetes de conjunts de canvis introduïdes amb iD v2.4.0

Els conjunts de canvis tenen parells nom=valor adjunts (etiquetes). La gran majoria dels conjunts de canvis tindran aquestes dues etiquetes:

  • comment=* – descripció de per què un cartografiador va fer aqueix grup de canvis, o què es va canviar. Alguns programes (per exemple, www.osm.org) no mostren aquesta etiqueta com una etiqueta sinó com un resum o encapçalament del conjunt de canvis (vegeu la captura de pantalla que encapçala aquesta secció).
    Encara que és opcional, s'anima als cartografiadors a fer ús complet d'aquesta etiqueta establint una descripció significativa, generada per humans (no un missatge automatitzat), ja que es mostrarà gairebé a totes bandes on el conjunt de canvis estigui llistat, i és probable que sigui llegit per altres cartografiadors per tractar d'entendre el que ha succeït. Vegeu també Bons comentaris en conjunts de canvis.
  • created_by=* – especifica el programa d'edició que va fer els canvis.

Algunes altres etiquetes comunament usades inclouen:

  • imagery_used=* – indica quines imatges es mostraven en l'editor.
  • source=* – especifica la font per a les edicions que s'han fet en aquest conjunt de canvis.
  • bot=yes – per a edicions automatitzades, realitzades per un programa (també denominat script o bot).
  • locale=* - emmagatzema l'idioma usat per l'editor (JOSM, per exemplo, fa servir created_by=JOSM/1.5 (13367 en) amb les últimes lletres indicant l'idioma).
  • review_requested=yes - permet a l'usuari sol-licitar que algú revisi el conjunt de canvis. iD i JOSM tenen una opció per inserir aquesta etiqueta, i OSMCha (i d'altres eines) la identifiquen i permeten localitzar conjunts de canvis amb aquesta etiqueta. Vegeu també aquesta entrada de blog sobre el tema (en).

Després de l'actualització 2.4.0 de iD, les següents etiquetes s'afegeixen als conjunts de canvis:

No és possible canviar un conjunt de canvis desprès que s'hagi tancat (als editors o mitjançant l'API), i no emmagatzemem un historial de canvis en les etiquetes dels conjunts de canvis.

També són possibles etiquetes de conjunts de canvis personalitzades. JOSM, Potlatch2 i iD permeten als usuaris finals especificar etiquetes de conjunts de canvis personalitzades (i inventar noves etiquetes si vols, com quan s'etiqueten els elements de dades).

Data i hora del conjunt de canvis

Cada conjunt de canvis té una marca de temps. L'interfície web d'openstreetmap.org dóna una data aproximada (per exempl, «fa més d'un any»). Això està subratllat amb una línia de punts: en passar el ratolí per damunt durant uns segons, apareix la data exacta en forma d'informació. També pots veure la marca de temps en els arxius XML: a la interfície web aquests estan hipervinculats a la part inferior del panell que detalla el conjunt de canvis.

Tècnic

El procediment tècnic per a la creació d'un conjunt de canvis.

Els conjunts de canvis van ser introduïts amb l'API v0.6 a l'abril de 2009. Els conjunts de canvis van ser «sintetitzats» per a edicions anteriors a aqueixa data. Per als detalls tècnics, vegeu la documentació de l'API 0.6 que conté una extensa documentació sobre els mateixos. Vegeu també la documentació Obtenir capacitats.

Algunes etiquetes es van usar inicialment en elements només per adjuntar metadades mostrades en els editors de mapes o en les eines de control de qualitat (com l'estat de terminació, les coses que cal fer, les aproximacions, les fonts, etc.). Des de la versió 0.6 de l'API, s'encoratja als editors de mapes i a les eines d'importació a que adjuntin aquestes etiquetes de metadades als conjunts de canvis que creen (els conjunts de canvis no són elements de dades) en lloc d'etiquetar cada element de dades afegit o modificat: aquestes antigues etiquetes d'elements estan ara documentades en aquest wiki com «descartables», el que significa que els editors poden eliminar-les silenciosament dels elements de dades quan els actualitzen (continuen sent utilitzables només en els conjunts de canvis, i continuen sent visibles en l'historial d'elements, en la versió indicada pel seu conjunt de canvis inicial, però els elements actualitzats o creats més recents ja no faran servir aqueixes etiquetes, adjuntes ara al conjunt de canvis vinculat a cada versió d'elements).

Bolcat de conjunts de canvis

Hi ha disponible un gran arxiu XML comprimit amb tots els conjunts de canvis en planet.osm.org. Es pot importar en una base de dades postgresql tant amb ChangesetMD com amb osmchanges-postgres.

Vegeu també

Propostes

Vet aquí una proposta per definir les etiquetes més comunes del conjunt de canvis que es poden usar per descriure les edicions: Proposed features/changeset_tags (incloent les anteriors)

Referències