Ca:Standard tile layer

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
El següent text és una traducció de l'article original en anglès, revisat des de la versió rev2104911. Introduïu tota la informació nova o la informació que sigui específica del seu lloc abans d'aquest avís.
Si us plau eviteu canviar radicalment aquest text sense traducció, actualitzant també l'article original, i notifiqueu-lo a la comunitat internacional o sol·liciteu ajuda en aquest lloc. S'accepten correccions ortogràfiques, gramaticals, lèxiques o estilístiques.
 Open bug tracker
Capa de tessel·les estàndard
OpenStreetMap Carto, osm-carto
Baclaran, Paranaque i Pasay Rotunda, Pasay
Baclaran, Paranaque i Pasay Rotunda, Pasay
Autor: Andy Allan i d'altres col·laboradors
Slippy map: openstreetmap.org
Usage policy: operations.osmfoundation.org/policies/tiles/
Tiles license: ODbL 1.0
Style website: gravitystorm/openstreetmap-carto
Style license: CC0 1.0
Versió: 5.7.0 llançaments (2023-01-11)

Un estil mapnik de l'OpenStreetMap d'ús general, a CartoCSS.

La Capa de tessel·les estàndard és el full d'estils de capa de tessel·les predeterminada a la pàgina d'inici de l'OpenStreetMap. Sovint se l'anomena pel nom del full d'estils, «OpenStreetMap Carto»[1] (abreujat, OSM Carto o osm-carto).

Es pot informar d'errors aquí (per a l'estil en si, p. ex. problemes de representació de clases d'objectes específiques) o aquí (per a la representació real de tessel·les en osm.org, caixet, etc.); per a tots dos casos es necessita un compte a GitHub.

Desplegament en servidors OSM

Pàgina de portada de l'OSM amb la capa de tessel·les estàndard

Els servidors de tessel·les han usat l'estil d'OpenStreetMap Carto des d'Agost de 2013. Les estadístiques de generació dels servidors de tessel·les de l'OSM estan disponibles. També podeu llegir sobre el procés de renderitzat de tessel·les.

Normalment, les tessel·les amb zoom baix i mitjà (z0-z12) es tornen a renderitzar només en desplegar-se una nova versió d'OSM Carto i en el primer diumenge de cada mes[2]. Canvis en l'esquema de la base de dades no haurien de sol·licitar-se més freqüentment que una o dues vegades a l'any (probablement en combinació amb un llançament important de PostgreSQL).

Si feu servir les tessel·les estàndard d'openstreetmap.org en altres aplicacions, heu de seguir les polítiques d'ús de tessel·les.

Llegenda

Atès que aquest estil és ric en característiques, la breu llegenda que s'inclou a la pàgina de portada d'OSM.org és molt limitada. Vegeu Capa de tessel·les estàndard/Llegenda i les seves subpàgines per a la versió més completa i actualitzada de la llegenda:

Article principal: SymbolsTab
Article principal: LinesTab
Article principal: AreasTab

Canvis principals

Comparació d'OSM Carto en 2017 amb la versió antiga (Londres, zoom nivell 10)
  • 2012: migració de la versió XML a CartoCSS (inici d'OSM Carto)
  • 2013: desplegament dels servidors de tessel·les de l'OSM
  • 2014: reescriptura del codi d'edificis
  • 2015: canvi en l'estil de carreteres, icones SVG
  • 2016: millor representació dels noms de llocs
  • 2017: color de l'aigua, millores en zooms mitjans, canvi en l'esquema de la base de dades
  • 2018: representació de les claus office i healthcare, noves categories de color de PDI

Detalls tècnics

Disseny

L'estil es dissenya com un mapa mundial de propòsit general, així que, per exemple:

  • Els elements especials (com ara balises marítimes o detalls ferroviaris) no es representaran.
  • Les etiquetes es representen amb el valor name=* (el que sigui que contingui per a un objecte donat), de manera que no es mostararan noms en anglès per tot el món.
  • No hi ha símbols específics per país (com per exemple escuts de carreteres o senyals del metro); tots tenen una aparença uniforme.

Encara que OpenStreetMap Carto intenta mostrar molts elements diferents, no és possible representar tot el que està emmagatzemat a la base de dades, així que es fa una selecció.

S'han definit casos d'ús per a alguns nivells de zoom.

Mapnik i CartoCSS

Les tessel·les d'OpenStreetMap Carto es processen fent servir el conjunt d'eines Mapnik. Dit això, OpenStreetMap Carto i Mapnik no són el mateix! Mapnik és una llibreria de renderitzat de mapes usat per molts fulls d'estils de mapes (incloent OpenStreetMap Carto).

Es fa servir CartoCSS per preprocessar el full d'estils al format XML de Mapnik (des d'agost de 2013).

Ordre de representació

En aquest cas l'àrea residencial de dalt és major que el bosc, i l'àrea residencial de baix és menor que el bosc

Aquest estil té múltiples capes. Per exemple, els noms dels rius es mostren a sobre dels rius, les botigues es mostren per sobre dels edificis, els túnels es mostren per sobre dels edificis, les carreteres es mostren per sobre de les cobertures del sòl, etc.

La qüestió restant és com mostrar els objectes dins de cada capa. Per a alguns casos no es permeten les col·lisions i els objectes que cobririen un objecte ja representat en la mateixa capa no es representen. Això es fa, per exemple, per a ciutats, on no es mostra l'etiqueta d'una ciutat petita que entraria en col·lisió amb l'etiqueta d'una gran.

Les àrees de cobertura del sòl s'ordenen per la seva àrea, sent les més petites les últimes, i permetent les col·lisions. Això significa que per a una capa donada, les àrees petites cobriran les àrees grans.

Per exemple, un petit leisure=park es representarà a sobre d'un landuse=residential més gran.

També existeix una capa de superposició per separat que conté, p. ex., símbols d'arbres per a les superfícies boscoses, els quals es renderitzen per sobre del farciment de la cobertura del sòl.

  • àrea coberta per un landuse=forest petit i un landuse=residential gran
    • el farciment del bosc es mostrarà per sobre del farciment de l'àrea residencial i el cobrirà, després la superposició del bosc es mostrarà per sobre de tot això
  • àrea coberta per un landuse=forest gran i un landuse=residential petit
    • el farciment de l'àrea residencial es mostrarà per sobre del farciment del bosc i el cobrirà, després la superposició del bosc es mostrarà per sobre de tot això

Base de dades

OpenStreetMap Carto fa servir com la seva base de dades estàndard PostgreSQL juntament amb l'extensió geoespacial PostGIS i es diu "gis". Està derivat de la base de dades de l'OSM, però no emmagatzema el conjunt de dades complet, només estan disponibles els elements relacionats amb la renderització. Des de v4.0.0, OpenStreetMap Carto fa servir el hstore de PostgreSQL (extensió i tipus de dada) i es preprocessa amb un script lua per l'eina osm2pgsql.

Estructura del codi

La configuració del projecte en general s'inclou a project.mml (YAML). Hi ha definides el que es diuen "capes", que inclouen principalment sentències SQL seleccionant els objectes, mentre que l'aplicació de l'estil es fa realment en múltiples fitxers MSS.

El codi de les carreteres és molt complex i és generat parcialment pels scripts auxiliars.

Icones i patrons

Les icones són imatges vectorials (SVG) alineades al píxel, normalment basats en una matriu de 14 px. Mentre la major part d'elles són monocromes, i el color de la seva visualització es defineix en els fitxers MSS, algunes de les icones tenen més d'un color; en aquests casos els colors estan definits en el fitxer vectorial en si.

Alguns patrons es fan també com a imatges vectorials, però si encara són imatges ràster (PNG) es deriven des d'elements vectorials i el procés és documentat, així que hauria de ser fàcil migrar a un format vectorial quan sigui possible.

Fonts

La font Noto es fa servir quan és possible, amb DejaVu Sans, Hanazono i Unifont com a respatllers.

Fonts externes

L'estil depèn parcialment d'alguns fitxers de dades externes provinents de Natural Earth i el repositori de dades OSM preprocessats OpenStreetMapData. Aquests es poden actualitzar amb un script Python (scripts/get-shapefiles.py) o a mà.

La representació de la línia costanera a openstreetmap.org es descriu aquí: Ca:Coastline#Representació a la capa estàndard d'openstreetmap.org.

Col·laboració i instal·lació

Podeu configurar una còpia dels fulls d'estil d'OpenStreetMap Carto per al vostre propi ús. Per a informació més tècnica, incloent instruccions d'instal·lació, vegeu gravitystorm/openstreetmap-carto a GitHub:

Si encara no sabeu per on començar, simplement demaneu ajuda (per exemple en els comentaris del tiquet).

Els desenvolupadors amb més experiència també són benvinguts. Algunes tasques complexes que necessiten atenció són:

Forks i desplegaments independents

A més a més del desplegament a OSM.org, osm-carto es fa servir per a diversos serveis independents, com OSM Japó o les mapes de Geofabrik.

OpenStreetMap Carto es fa servir com a base per a altres forks de representació d'estils de mapa, especialment:

Proves i solucions basades en vectors:

També hi ha un projecte a part anomenat OpenGeoFiction (OGF), que fa servir eines de l'OSM —incloent osm-carto com a estil predeterminat— per a la creació de mapes de llocs ficticis.

Enllaços externs

General:

Història:

Publicacions de blocs:

Xerrades:

Notes al peu