Ca:Contact channels

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
El següent text és una traducció de l'article original en anglès, revisat des de la versió rev2109726. Introduïu tota la informació nova o la informació que sigui específica del seu lloc abans d'aquest avís.
Si us plau eviteu canviar radicalment aquest text sense traducció, actualitzant també l'article original, i notifiqueu-lo a la comunitat internacional o sol·liciteu ajuda en aquest lloc. S'accepten correccions ortogràfiques, gramaticals, lèxiques o estilístiques.
Per a altres usos del terme "Contacte", vegeu ES:Contacto (desambiguación).
Per a conèixer els canals de contacte disponibles amb la comunitat hispana, vegeu ES:Comunidad hispana.

La comunitat de l'OpenStreetMap posseeix diversos canals de contacte. No fem una gran diferència entre comunicació interna i externa. L'OpenStreetMap és una comunitat oberta i tant si ets un nou cartografiador com si representes una empresa que vol fer ús dels nostres mapes, una agència governamental oferint serveis de GIS o qualsevol altre tipus de perfil, pots considerar-te part de l'OpenStreetMap. Publica alguna pregunta en quasevol dels canals de contacte disponibles i veuràs el clima de consens i companyonia que n'hi ha entre els usuaris. Cadacusna de les vies de contacte tenen les seves pròpies normes d'etiqueta. En general,cerca al lloc web i en les Preguntes Freqüents abans de preguntar res (consulta també on aconseguir ajuda), per evitar fer preguntes innecessàries, però sent-te lliure de contactar-nos quan vulguis. Les teves preguntes seran benvingudes!

Lloc de preguntes i respostes

Per a preguntes simples, comptem amb una pàgina de preguntes i respostes on podràs publicar les teves preguntes relacionades amb l'OpenStreetMap, i allà intentarem donar-los solució. Llegeix les preguntes freqüents del lloc per començar. Per a més informació, visita help.openstreetmap.org.

Llistes de correu

Consulta la pàgina Llistes de correu. Les llistes de correu basades en e-mail són, probablement, el canal de comunicació principal de la comunitat, particularment la llista de correu Talk (conversa). Per escriure a una d'aquestes llistes primer has de subscriure't a ella. Hi ha llistes el contingut de les quals s'enfoca en diferents temes específics i n'hi ha en diversos idiomes, les que de vegades tenen llistes específiques per a comunitats que parlen aquestes llengües. Aquestes llistes locals poden ser el canal principal de comunicació d'aquestes comunitats locals, però això no sempre és així. Una excepció a això són les comunicacions de les comunitats Russes i Alemanyes, les que principalment es porten a terme al fòrum (llegeix més avall).

Fòrum

Hi ha un fòrum internacional a forum.openstreetmap.org. Per a més detalls, consulta la pàgina fòrum.

Altres països poden tenir els seus propis fòrums (ja sigui específic per al seu país o per al seu idioma). Per exemple, hi ha un fòrum francès a forum.openstreetmap.fr.

N'hi ha a més a més alguns fòrums que tracten de temes específics, per exemple forum.pocketnavigation.de, la més gran comunitat alemanya de sistemes de navegació.

Notes

Si veus que alguna cosa falta o està malament al mapa, pots afegir una "nota". Aquesta es vincula a una ubicació particular i ha d'estar relacionada amb un problema específic o omissió de les dades del mapa en aquesta ubicació. Pot ser una bona manera de contribuir amb el coneixement local, encara que editar el mapa directament és encara millor. Les notes poden generar comentaris i discussió, i tots els missatges s'enviaran a la teva adreça de correu electrònic, però només si "inicies sessió" al lloc web abans d'afegir la nota. Vegeu Notes

Per informar d'errors al programari de l'OSM, si us plau, fes servir el nostre canal de seguiment d'errors o el nostre canal de seguiment d'incidències a GitHub.

Per a altres formes de comunicar errors, consulta Informe d'errors.

Xats en temps real

IRC

 Internet Relay Chat és un popular sistema de xat textual en temps real. Sovint pot haver-hi pocs usuaris en línia i les converses resultar massa tècniques, però els principiants són lliures de participar i fer preguntes - sempre n'hi ha algú disposat a ajudar.

Més detalls sobre canals IRC de l'OpenStreetMap.

Jabber/XMPP

Vida real

En general, és la forma més fàcil de conèixer gent i parlar amb ella:

Contactar amb un cartografiador individual

Fent servir misssatges personals des d'openstreetmap.org

Quan visites la pàgina d'usuari d'algú (www.openstreetmap.org/user/[nom_d'_usuari]), pots fer servir l'enllaç "enviar missatge" per enviar (has d'ingressar al lloc prèviament) un missatge a aquest usuari (que podrà respondre al teu correu, però sense que tu ni ell conegueu les vostres respectives adreces de correu personals). Pots fer un cop d'ull a les seves edicions recents per comprovar si l'usuari està actualment actiu.

Com trobar la pàgina d'usuari d'algú?

  • Si coneixes el nom d'usuari, escriu-lo manualment a l'adreça URL de la barra d'adreces del teu navegador: www.openstreetmap.org/user/[nom_d'_usuari], reemplaçant [nom d'usuari] amb el nom d'usuari del cartografiador.
  • Hi ha diverses formes de poder esbrinar el nom d'usuari. Al navegador de dades i a l'historial de conjunt de canvis, pots trobar els noms d'usuaris que han editat una àrea o un objecte específic.
  • Troba d'altres usuaris mitjançant eines que mostren usuaris propers.

Fent servir les discussions de conjunts de canvis

Si la teva consulta és sobre un conjunt de canvis en particular, pots usar la funcionalitat de "Discussió de conjunt de canvis" per discutir els canvis (per a més detalls, vegeu aquest enllaç).

Diaris i blogs

Qualsevol persona amb un compte de l'OSM pot usar la funcionalitat de 'diari' blog, i n'hi ha alguns blogs importants, relacionats a Blogs de OSM.

Wiki

  • Cada página wiki té una "Pàgina de discussió" editable. Estan destinades principalment a discussions sobre els continguts de les pàgines wikis 'principals' a les que s'associen, per facilitar la millora de la informació en ella exposada, però també poden funcionar com un petit fòrum al voltant del tema del que tracta la pàgina. Crear converses i respondre a persones que fan edicions del wiki pot resultar una mica extrany fins que t'acostumes. Moltes persones de l'OSM prefereixen no utilitzar aquesta via de comunicació, per la qual cosa de vegades les preguntes poden quedar sense resposta.
  • El wiki també et permet contactar amb usuaris individuals de forma més directa d'altres dues maneres: pots deixar un missatge a la pàgina de discussió de l'usuari (la pàgina de discussió associada a la seva pàgina d'usuari), missatge que serà visible públicament. Altres poden llegir les vostres converses i participar; o pots enviar correus electrònics privats als usuaris del wiki mitjançant l'enllaç "Envia un correu a aquest usuari" que apareix a la part esquerra mentre visites la seva pàgina d'usuari. Aquesta opció només apareix si els usuaris han proporcionat la seva adreça de correu electrònic al wiki. Estableix aquesta opció mitjançant la teva pàgina de preferències per estar obert a aquest tipus de contacte.
  • Per a informació general, vegeu també Ajuda del wiki.
  • Aquest wiki ofereix una plataforma per al procediment de proposta, que és una de les múltiples formes de introduir i debatre qualsevol nova característica (etiquetes).

Altres llocs i xarxes socials

També pots comunicar-te amb la comunitat mitjançant aquests canals, però recorda que només arribaràs al limitat segment de comunitat que estigui registrada allà:

Vegeu també:

Administradors de sistemes

Per a incidències tècniques o operatives relacionades amb sistemes o servidors de l'OpenStreetMap, o en cas d'abús d'aquests sistemes, si us plau, contacta amb el Grup de Treball d' Operacions.

Per als comptes d'usuaris, vegeu Comptes/Inici ràpid.

Fundació OpenStreetMap

La Fundació OpenStreetMap té el seu propi wiki a wiki.osmfoundation.org.

Grup de Treball de Dades

Si necessites contactar amb algú per denunciar violacions de drets d'autor, vandalisme o alguna situació de disputa, contacta amb el Grup de Treball de dades mitjançant aquest enllaç.

Comunitats locals

Les diverses comunitats locals s'organitzen de diferents formes. Algunes tenen els seus propis llocs webs, algunes usen fòrums i d'altres usen llistes de correu. Hi ha llistes de correu específiques, capítols locals i grups d'usuaris locals. També potser en tinguin compte local de Twitter i algunes tenen presència a Meetup.