NL:Contact channels

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Voor other uses of the terms "Contact" and "Communication", bekijk Contact (disambiguation).

De gemeenschap van OpenStreetMap gebruikt verscheidene contactkanalen om met mede-kaartenmakers te communiceren. Deze gemeenschappen staan voor iedereen open, ongeacht ervaring, geslacht, ras of nationaliteit. Vragen en discussies zijn altijd welkom, of nu ze van personen komen of van overheden of bedrijven. Hun vriendelijke en ervaren gemeenschappen zijn er om u en elkaar te helpen samen te werken aan dit wereldwijde project!

De inhoud van deze pagina is voornamelijk volgens het soort kanaal ingedeeld. Dan staan er koppelingen naar lijsten met thematische of lokale groepen. U kunt dus uw favoriete medium kiezen en kijken of de mensen die u nodig hebt daar aanwezig zijn. Aan het eind van dit document staan een paar tips om lokale groepen te vinden.

De OSM Community Index verzamelt ongeveer dezelfde informatie in een ander formaat, wat het gemakkelijker maakt om ze op een kaart opnieuw te gebruiken (bv. https://openstreetmap.community/) of ze te filteren op land of soort kanaal (bv. https://community.osm.be/). Dezelfde informatie wordt ook aan elke kaartenmaker getoond die de webeditor gebruikt bij het opslaan van wijzigingen. De kanalen die mensen gebruiken om te communiceren verschillen sterk per regio. Lokale gemeenschappen kunnen een ordening aanbrengen op basis van hun relatieve belang in de lokale gemeenschap.

Officiële gemeenschap

De officiële gemeenschap van OpenStreetMap is ondergebracht op 'community.openstreetmap.org. Het discussieplatform huist de OSM Foundation zelf. Gebruik uw OSM-account om in te loggen. Zie de wikipagina community forum voor achtergrondinformatie.

Momenteel bestaat deze gemeenschap naast de oudere site (forum.openstreetmap.org). De inhoud van die site zal in de toekomst worden overgezet naar het nieuwe forum. Zie Forum voor meer bijzonderheden.

Naast de internationale categorieën bevat het forum ook subsecties voor nationale of regionale gemeenschappen en nodigt het uit tot discussies in verschillende talen. Sommige landen hebben echter hun eigen land- of taalspecifieke forum. Er is bijvoorbeeld een Frans forum op forum.openstreetmap.fr.

Er zijn ook veel onderwerpspecifieke forums, bijvoorbeeld forum.pocketnavigation.de, de grootste Duitstalige navigatiegemeenschap.

Mailinglijsten

Zie Mailing lists. Mailinglijsten bieden communicatie via e-mail. Je moet je "inschrijven" om berichten te mogen plaatsen. Mailinglijsten kunnen verschillende berichtlengten hebben, afhankelijk van wat er besproken wordt. Er zijn verschillende onderwerpgerichte lijsten, en dan nog mailinglijsten voor de meeste talen, die vaak lokale gemeenschappen van die talen hebben. Zij kunnen het belangrijkste kanaal zijn dat door een lokale gemeenschap wordt gebruikt, maar dit is zeker niet altijd het geval. Uitzonderingen zijn de Duits- en Russischtalige communicatie, waarvan veel op het forum plaatsvindt (zie hieronder).

Realtime chats

Realtime chats bieden snelle toegang tot diensten waar je misschien al toegang tot hebt en accounts voor hebt. U kunt gemakkelijk lid worden en ze gebruiken. Stel vragen aan een groot aantal online gebruikers in speciale chats.

Real time chats zijn vooral geschikt voor kaartenmakers die hulp willen bij een probleem. Aarzel niet om hulp te vragen als je vastzit.

Discord

[Discord]] is een real-time, op meerdere platforms werkende berichten-, spraak- en videotoepassing die bestaat uit groepen leden en robots op "servers" die tekst-, spraak- of video-"kanalen" hebben voor bepaalde gespreksonderwerpen.

De Discord-server van OpenStreetMap World is een wereldwijde gemeenschap voor nieuwe en oude kaartenmakers, waar leden in speciale kanalen terecht kunnen voor hulp, discussie over tagging, beeldmateriaal, projecten, ontwikkeling, het onderbrengen van Tegelservers, deelname aan kaartenwedstrijden en nog veel meer.

Het team van Open Historical Map beschikt over een speciaal kanaal om hun project te bespreken, samen met OpenGeofiction.

Zie Discord voor een lijst met land-specifieke servers.

Slack

 Slack (software) is een dienst die sterk lijkt op Discord waar er speciale kanalen zijn voor discussie.

Zie de Lijst van OSM-centrische Slack-werkruimten.

Daarnaast is de werkruimte OSM United States Slack bijzonder actief en populair bij OSMers uit de hele wereld.

Telegram

 Telegram (software) is een messenger die ook groepen, kanalen en bots heeft. Hier is een lange lijst van OSM-centrische Telegram-accounts.

Matrix

 Matrix is een protocol met een open standaard en een gedecentraliseerd netwerk dat functies biedt die lijken op Discord en Slack.

Zie de lijst met communities op Matrix.

IRC

 Internet Relay Chat is een populaire real-time tekstchat. Soms zijn er minder gebruikers en worden gesprekken vaak zeer technisch, maar nieuwelingen kunnen gerust langskomen en vragen stellen - er is altijd iemand bereid te helpen.

Meer details over de IRC-kanalen van OpenStreetMap.

Sociale netwerken

Facebook community @OpenStreetMap


. Zie Lijst van OSM-centrische Facebook-accounts voor andere accounts.

openstreetmap.org

Notities

Als u iets ziet dat ontbreekt of niet klopt op de kaart, kunt u een "opmerking" toevoegen. Deze is gekoppeld aan een bepaalde locatie op de kaart en moet betrekking hebben op een specifiek probleem/gebrek in de kaartgegevens op die locatie. Dat kan een goede manier zijn om lokale kennis bij te dragen, hoewel het nog beter is om de kaart rechtstreeks te bewerken. Notities kunnen discussie opleveren en antwoorden worden naar je e-mailadres gestuurd, maar alleen als je je "aanmeldt" op de website voordat je de notitie toevoegt. Zie Notities.

Voor bugrapporten voor de OSM-website kunt u een New Issue aanmaken op openstreetmap/openstreetmap-website/issues.

Persoonlijke berichten

Als u op iemands gebruikerspagina bent (www.openstreetmap.org/user/[gebruikersnaam]), dan kunt u via de link "stuur bericht" een bericht sturen (u moet inloggen) naar deze gebruiker (die op uw mail kan reageren, maar noch u, noch de ander krijgt de echte e-mailadressen te zien). U kunt daar de recente bewerkingen van de gebruiker bekijken om te zien of de gebruiker momenteel actief is.

Hoe komt u op iemands gebruikerspagina?

  • Als u een gebruikersnaam kent, typt u de URL handmatig in de adresbalk van uw browser: www.openstreetmap.org/user/[username] door [username] te vervangen door de gebruikersnaam van de mapper.
  • Er zijn verschillende manieren waarop u de naam van een mapper kunt ontdekken. In de geschiedenisweergaven Map Data layer en Changeset kunt u gebruikers weergeven die in een gebied of een bepaald object hebben bewerkt.
  • Vind andere gebruikers via tools die nabije gebruikers tonen.

Discussies over wijzigingenreeksen

Als uw vraag over een enkele wijzigingenreeks gaat, kunt u de functie Wijzigingenreeksdiscussie gebruiken om deze te bespreken.

Dagboeken

U kunt Gebruikersdagboeken bekijken en aanmaken om de OSM-ervaringen van leden van de gemeenschap te bekijken en te delen!

Wiki

  • Elke wikipagina heeft een bewerkbare "overlegpagina". Deze zijn vooral bedoeld voor discussie over de inhoud van de 'hoofd'-wikipagina's om de informatie te verbeteren, maar kunnen ook functioneren als een klein, gericht forum rond dat onderwerp. Het aanmaken van discussies en het antwoorden op mensen met behulp van wiki-bewerkingen kan vreemd lijken totdat u eraan gewend raakt. De activiteit is vrij laag, meestal gebruikt voor interne discussie over de pagina zelf - algemene vragen over bijvoorbeeld tagging worden waarschijnlijk door één iemand of helemaal niet beantwoord.
  • De wiki stelt u ook in staat om op twee andere manieren direct contact op te nemen met individuele gebruikers: Op hun gebruikersoverlegpagina (de overlegpagina bij hun gebruikerspagina) kunt u een bericht achterlaten dat ook voor iedereen zichtbaar is. Anderen kunnen uw gesprekken zien en meedoen. Of u kunt wiki-gebruikers privé mailen via de link "mail gebruiker" die aan de linkerkant verschijnt als u hun gebruikerspagina bekijkt. Deze verschijnt alleen als gebruikers deze functie niet hebben uitgeschakeld. In principe moet elke gebruiker een e-mailadres opgeven om hier te kunnen bewerken.
  • Zie in het algemeen ook Wiki Help.
  • Deze wiki biedt een platform voor het voorstelproces, een van de vele manieren om nieuwe functies (tags) te introduceren en te bespreken.
  • Sommige landen bieden een aankomstpagina voor hun land op de wiki. Probeer te zoeken op uw land of regio, misschien gecombineerd met "wikiproject".
  • Gebruikers kunnen een [[[:Category:User group|gebruikersgroep]] aanmaken om bijeenkomsten van lokale mappers te organiseren.

Blogs

Er is een OpenStreetMap Foundation blog en verscheidene andere OSM Blogs.

Het echte leven

Het is meestal de makkelijkste manier om mensen te ontmoeten en met ze te praten.

Systeembeheerders

Voor technische problemen met gebruikersaccounts kunt u contact opnemen met support@openstreetmap.org voor assistentie.

Voor beleidskwesties betreffende technische zaken met OpenStreetMap's servers of systemen kunt u contact opnemen met de Operations Working Group op operations@osmfoundation.org.

Voor gebruikersaccounts wordt verwezen naar Accounts#Quickstart.

OpenStreetMap Foundation

De OpenStreetMap Foundation heeft een eigen wiki op wiki.osmfoundation.org.

Gegevenswerkgroep

Als u met iemand moet praten over schending van het auteursrecht, vandalisme of een ander soort geschil, neem dan contact op met de Gegevenswerkgroep via |diens contactmethoden.

Plaatselijke gemeenschappen

Verschillende plaatselijke gemeenschappen zijn op verschillende manieren georganiseerd. Sommigen hebben een website, sommigen gebruiken een forum, anderen een mailinglijst. Er zijn specifieke mailinglijsten voor landen, plaatselijke afdelingen en plaatselijke gebruikersgroepen. Velen hebben ook een plaatselijk Twitter-account, en sommigen zijn aanwezig op Meetup. Veel van deze plaatselijke kanalen zijn per land of regio gegroepeerd in de OSM Community Index (kaartinterface). Er is ook een kaart van wiki-gebruikersgroepen.

V&A

Voor kleine vragen hebben we een vraag-en-antwoord website op https://help.openstreetmap.org waar je OpenStreetMap vragen kunt stellen en / of helpen beantwoorden.

Lees de pagina help site FAQ om te beginnen.

Helaas heeft het V&A platform ernstige langdurige technische problemen.

See also