Hu:Alapelemek

From OpenStreetMap Wiki
(Redirected from Hu:Elements)
Jump to navigation Jump to search

Minden, ami a térképeken látható, a számítógépes adatmodellben alapelemekből, „pontok”-ból és „vonalak”-ból épül fel. A tulajdonságok (más néven „címkék”) kijelölik ezeknek az elemeknek a használatát további értékekkel, amik a „kulcsok” a hozzájuk tartozó „értékekkel”. Minden szerkesztői felület használja az elemeket, és megengedi a kulcsok és értékek megadását.

Az alapelemek megfelelnek a belső adatbázis Adatprimitívjeinek(en).

Pont (node)

Searchtool right.svg Bővebben: Pont
Pont (node) elem

A pontok az OSM-rendszer alapelemei. A pontok földrajzi szélességből (latitude) és hosszúságból (longitude) állnak (egy egyszerű földrajzi pont)
(Általában nem vesszük fel a harmadik dimenziót, a magasságot, bár van erre egy jelölési javaslat(en))

Egy „vonal” (lásd alább) meghatározásához pontok szükségesek, de egy pont lehet egy különálló, nem kapcsolt pont is, ami valami olyasmit ábrázol, mint egy telefonfülke, kocsma, egy „helység”-név címkéje, vagy egyéb, bármiféle érdekes hely (POI(en)). A különálló pontoknak legalább egy címkével kell rendelkezniük, mint például amenity=telephone.

Azok a pontok, amelyek egy vonal részei, gyakran nem tartalmaznak címkét (Csak azért vannak, hogy leírják a vonalat), de ez nem egy erős és rögzített szabály. Például címkézve lehet egy pont railway=station-ként, és szintén szerepelhet egy railway=rail-ként címkézett vonal mentén is.

Vonal (way)

Searchtool right.svg Bővebben: Vonal
Vonal (way) elem

Egy vonal legalább két pontnak az összekapcsolása, ami egy lineáris jellemzőt ír le, mint például egy utca vagy valami hasonló. A pontok több vonalnak is tagjai lehetnek.

Egy vonalat egységes tulajdonságokkal jellemeznek. Azonos tulajdonságok például az azonos prioritás (autópálya, szövetségi autópálya, ...), azonos felületminőség, azonos sebesség, stb. A vonalak később szétvághatók rövidebb vonalakká, ha különböző tulajdonságokkal rendelkeznek (például ha egy utcának van egy egyirányú szakasza, akkor ennek a szakasznak különállónak kell lennie a kétirányú szakasztól még akkor is, ha azonos a nevük).

Megfontolt befejezésül, egy vonalnak legalább egy „kulcs”-ot a hozzá tartozó érvényes "érték"-kel kell tartalmaznia. Lásd: Térképelemek.

Terület (area)

Searchtool right.svg Bővebben: Terület
Terület (area) elem

A területek nem igazi, hanem csak látszólagos alapelemek: valójában zárt vonalak megfelelő címkékkel. Más különbség nincs egy körkörös zárt vonal és egy terület között.

A területek általában zárt felületek. Ennek következtében különállóan használjuk őket.

A területek például "area", "water" vagy egyéb kulcsok használatával készülnek.

A területeknek legalább egy „kulcs”-ot a hozzá tartozó „érték”-kel kell tartalmaznia. Lásd: Térképelemek.

A területekbe lyukak is rajzolhatók, amivel például egy erdőben lévő tisztást vagy egy ház udvarát lehet ábrázolni. Erről részletesebben a Multipoligon kapcsolat(en) oldalon olvashatsz.

Történelmi jegyzet: Szegmensek (segments)

Használtunk egy régebbi elemtípust, amit „szegmenseknek” hívtunk. A szegmenseket töröltük a Protokoll(en) 0.5-ás verziójából, és a fogalom már nem használt a szerkesztői felületeken.