Hu:Tags

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Más nyelveken — Tags
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް
Címke

A címke (angolul tag, ejtsd: teg) egy kulcsból (angolul key, ejtsd: ) és egy értékből (angolul value, ejtsd: veljú) áll. Minden egyes címke egy alapelem (pont, vonal vagy kapcsolat) egy bizonyos tulajdonságát írja le. Mind a kulcs, mind az érték szabad formátumú szöveges mező. A gyakorlatban azonban vannak olyan megegyezésen alapuló szabályok, amelyek meghatározzák, hogyan használjuk a címkéket a közös cél érdekében.

A kulcs módosítható névtérre(en) utaló előtaggal, belső nyelvi elemmel vagy utótaggal (latinul prefixum, infixum vagy suffixum) a további tulajdonság meghatározása céljából. A kulcsok esetében szokásos névterek a nyelvi névterek és az időpont névtér(en).

Kulcsok és értékek

Minden egyes címkében csak egy kulcs és egyetlen érték szerepelhet. A címkék az OSM dokumentációjában – azaz például ebben a wikiben – key=value formátumban szerepelnek.

 • A kulcs egy széles osztályt ír le (mint például közút vagy név(en))
 • Az érték azt a bizonyos tulajdonságot részletezi, ami a kulcs által általánosan került osztályozásra (például országút =autópálya).

Ha több érték kellene egyetlen kulcshoz, akkor néhány esetben a pontosvesszővel való elválasztást(en) használhatjuk.

Álljon itt néhány példa arra, hogyan is használandók a gyakorlatban a kulcsok és az értékek!

 • a highway=residential címke a highway (közút) kulcsból és a residential (helyi) értékből áll, amit egy vonalra alkalmazva olyan utat jelölhetünk, melyek mentén emberek laknak.
 • a name=Park Avenue címke name (név) kulcsához tartozó értéket arra használjuk, hogy az adott útszakasz nevét (itt: Park Avenue) tárolja.
 • a maxspeed=50 címke jelöli az úton érvényben lévő sebességkorlátozást. Az érték egy szám, ami a maximális sebesség nagysága km/h-ban (vagy mérföld/óra is lehetne, ha az egység "mph" utótagot kapott volna). Az alapbeállítás a metrikus mértékegység.
 • a maxspeed:forward=* címke már egy névteret(en) is tartalmaz. Ezzel további jelentést adunk a "maxspeed" kulcsnak: a sebességkorlátozás út menti irányát adjuk meg.
 • name:de:1953-1990=Ernst-Thälmann-Straße címke a name (név) kulcsot két utótaggal látja el, ahol a névterekkel jelöljük azt, hogy az adott utca német neve csak bizonyos években volt hivatalos.

Találd meg a címkéd!

Gyakran használjuk a következő forrásokat a megfelelő címke felkutatására illetve a címke használatának megismerésére:

Használata a szerkesztőprogramokban

Némelyik OSM szerkesztőprogram (például az iD vagy a Potlatch 2) alapbeállításként elrejti az objektumok címkéit, azok így közvetlenül nem szerkeszthetők, ehelyett a felhasználók egy űrlapot töltenek ki. Azonban valószínűleg az összes címke megjeleníthető és szerkeszthetővé válik a szerkesztőprogramod „haladó” üzemmódjára váltva. Például ez az üzemmód "All tags" néven (alul balra) található az iD-ben, illetőleg "Advanced" néven a Potlatch 2-ben.

Struktúra

Az OSM k="valami1" v="valami2" alakban tárolja a kulcs–érték (keyvalue) párokat.

Példák (xml-ben)

  <tag k="highway" v="residential"/>
  <tag k="name" v="Park Avenue"/>
  <tag k="maxspeed" v="50"/>