Hu:Forward & backward, left & right

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Más nyelveken — Forward & backward, left & right
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް
Logo. Térképelemek : Forward & backward, left & right
One example for Térképelemek : Forward & backward, left & right
Leírás
Adott vonaltól viszonyított irány vagy pozíció megjelölésre használjuk..
Címkék

*:forward=*, *:backward=*, *:left=*, *:right=*

Amikor utak vagy egyéb vonalak jellemzőit adjuk meg, gyakran szükséges az útirány vagy az oldal megadása. Ehhez az alábbi négy kifejezés áll rendelkezésre: "forward" (előre), "backward" (hátra), "left" (balra), "right" (jobbra). Az értékek végeredménye mind attól függ, hogy az OpenStreetMap-en belül milyen irányba lett megrajzolva egy adott vonal.

Megjegyzés: A nemzetközi érthetőséget és szerkeszthetősége szem előtt tartva (és hogy a navigációs szoftverek felismerjék a megadott értékeket) a kulcsokat és értékeket (speciális eseteket – például a név – kivéve) mindig angolul adjuk meg.

Definíció

Fontos hogy ismerjük a különbséget a forward/backward és left/right között.

Forward és backward

A forward és backward egy irányt mutat a vonalhoz képest, vagy az úton, de semmiképpen sem egy oldalt. A "forward" azt jelenti, hogy a megadott irány egyezik az OSM-ban megadott/megrajzolt vonal irányával. A "backward" jelentése ezzel ellentétben azt mutatja, hogy az ezzel jelzett irány ellentétes a megrajzolt OSM vonaléval. A oneway=yes kulcs (egyirányúság) jó példa az irányfüggő lehetőségekre: ha ezzel a kulccsal és értékkel látjuk el az egyik vonalat, akkor a vonal egyirányú lesz forward (előre) irányba.

Left és right

A left és right a vonal egy oldalát írja le, de nem egy irányt a vonalon haladva. A "left" jelentése hogy a megrajzolt vonal bal oldala, ha "forward", azaz előre fele, a megrajzolt vonal irányába tekintünk. A "right" pedig értelemszerűen a jobb oldalt jelöli.

Alkalmazása

Egy kulcs részeként

A forward, backward, left és right érték gyakran névtérként (namespace(en)) kerül a kulcsok után, melyet a kulcs:*=érték módon a * helyén adunk meg.

Példák (itt már valamelyik irány/oldal behelyettesítésre került, a példákban az értékek ismeretlenek (*):

  • maxspeed:forward=* – sebességhatár, ami csak előre irányba (a megrajzolt vonal irányával egyezően haladva) érvényes.
  • lanes:backward=* – hátrafelé tartó irányba haladó sávok száma
  • cycleway:left=* – bicikliút az oldal bal oldalán (a megrajzolt vonal irányához képest bal oldalon)
  • parking:lane:right=* – parkolósáv az út jobb oldalán (a megrajzolt vonal irányához képest jobb oldalon)
  • name:left=*, name:right=* – példa arra, ha az út neve más az egyik és a másik oldalon (pl. kerülethatáron, de ez külföldön jellemzőbb)

Értékként

A forward, backward, left és right gyakran értékként (értékként) került megadásra, melyet a kulcs=* módon a * helyén adunk meg.

Példák:

  • sidewalk=* – az út azon oldala(i), melyeken járda/járdák vannak
  • traffic_signals:direction=* – a forgalom azon része, melyekre a közlekedési lámpa érvényes

Egy vonal irányának azonosítása különböző szerkesztőkben

iD

iD-ben a kiválasztott vonal irányát az egyes pontok között, a vonalak közepén megjelenő háromszögek mutatják (ezen háromszögekre kattintás új pontot ad hozzá a vonalon). Ezen felül szürke nyilak látszanak a vonalon (kiválasztás nélkül is), ha az oneway=* (egyirányú) értéket kapott. A szürke nyíl irány ellentétes a vonal irányával, ha az egyirányúság értéke az alábbi kulccsal lett jelölve: oneway=-1.

Potlatch 2

Potlatch 2-ben a kijelölt vonal iránya a szerkesztőablakon kerül megjelenítésre

A Potlatch 2 szerkesztőben több mód is van:

  • a jobb alsó sarokban lévő szerkesztőablakban (a nyíl iránya a kiválasztott vonal irányától függően változik, melyet az első és utolsó pont egymás közti irányából számol ki).
  • ha az "Enhanced" módot választod a térkép megjelenítésnél, az irányt kicsi, világosszürke a vonalon lévő nyilak mutatják. Ez csak akkor működik, ha a vonal autópálya (highway), vasút (railway), vagy víziút (watervay) (+ esetleg más kulcsok) jelöléssel rendelkezik, és aktuálisan nincs oneway értékkel ellátva (ennek oka lentebb).
  • Ha egy vonal egyirányúként van jelölve, „mindig” szürke nyilak mutatják az egyirányúság irányát (ami azonban pont az ellenkező lesz, ha a oneway=-1 értéke lett megadva!).

JOSM

A JOSM szerkesztőben a kijelölt vonalon nyilak jelennek meg. Ahhoz, hogy minden vonalon megjelenjenek a nyilak a Beállítások -> Preferences... megjelenítési beállítások "OSM data" fülén a "Nyilak irányának mutatása" (Draw Direction Arrows) opciót kell választani.

Merkaartor

A Merkaartor(en) szerkesztőben az irányok megjelenítését a Nézet (View) menüben lehet mindig be always-on), mindig ki (always-off) és csak egyirányúak (only-oneways) értékek között állítani.

Adat megtekintése az Openstreetmap.org-on

Egy vonal pontjainak listája az Openstreetmap.org részletes adatlekérőjében úgy jelenik meg, hogy a vonal első pontja mindig az első/legfelső, míg a vonal utolsó pontja az utolsó/legalsó. (Itt egy way példa egy vonalról.)

Az OSM honlapon a „?” gomb ("Zoom in to query features" funkció) vagy a Térképadatok réteg(en) segít abban, hogy eljuss egy ilyen oldalra.

Lásd még