Hu:Node

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Más nyelveken — Node
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް
Pont

A pont (angolul node, ejtsd: nód) egy fontos alapelem az OpenStreetMap (OSM) adatmodelljében. Egyetlen térbeli pontot tartalmaz, amit a földrajzi koordinátái – a szélessége (latitude) és hosszúsága (longitude) – valamint az azonosítója (id) definiál.

Egy harmadik, opcionális dimenzió, a magasság (altitude) is hozzáadható az ele=* kulccsal. Egy pont úgy is definiálható, mint ami egy kiválasztott réteg (layer=*) vagy szint (level=*) része, ahol egyes térképelemek egymás fölött vagy egymás alatt haladnak el, mint mondjuk a hidak esetében.

A pontok arra használhatók, hogy önálló pontszerű térképelemeket definiáljunk vele, de ennél is gyakoribb, hogy egy alakzat vagy egy vonal „útjának” definiálására használjuk.

2015 júniusában a statisztika szerint több mint 2 750 000 000 pont(en) volt a globális OSM adathalmazban.

Pontszerű térképelemek

A pontokat arra használhatjuk, hogy pontszerű térképelemeket definiáljunk velük. Amikor így használjuk őket, akkor normális körülmények között legalább egy címkével is rendelkezniük kell, hogy meghatározzuk, mire szolgálnak a valóságban. Egy pontnak több címkéje is lehet, és/vagy több kapcsolatnak is része lehet. Például egy telefonfülke helyzetét meghatározó pont egyszerűen megjelölhető a amenity=telephone címkével, és ugyancsak megkaphatja az operator=* címkét.

Vonalalakon lévő pontok

Searchtool right.svg Lásd még: Vonal

Sok pont egy vagy több vonalat alkot, amikor meghatározza a vonal „útját”.

Ahol a vonalak azonos magasságban metszik egymást, a két útnak közös ponttal kell rendelkeznie (például az útkereszteződések esetében). Ha autópályák vagy vasutak kereszteznek eltérő szintben, kapcsolódás nélkül, akkor nem szabad közös ponttal rendelkezniük (például autópályák keresztezése esetében a híd (bridge=*) címkét kell használni). Ahol eltérő szintben keresztezik egymást bizonyos utak, ott eltérő értéket kell adni a réteg (layer=*) vagy a szint (level=*) címkének, vagy a hely (location=*) címkének „föld alatt” (overground) vagy „föld felett” (underground) értéket kell beállítani. Néhány kivétel akad e szabály alól: a gátakon áthaladó utaknak a jelenlegi definíció szerint közös ponton kell osztozniuk a gáton átmenő víziúttal.

A vonalakon lévő némelyik pont rendelkezhet címkével is. Például

Struktúra

A téma részletesebb kifejését lásd itt Rails port/Database schema#Nodes.
Név Érték Leírás
id 64-bites egész(en) szám, ami
≥ 1
A pontok azonosítói egyediek. (Egy vonalnak és egy kapcsolatnak viszont lehet ugyanaz az azonosítója, mint egy ponté.) A szerkesztőprogramok átmenetileg negatív azonosítóval is rögzíthetnek pontokat, hogy ezzel jelezzék, mely pontok nincsenek még az OSM szerverén rögzítve. A szerveren rögzített azonosítók tartósak, ami azt jelenti, hogy egy létező ponthoz társított azonosító változatlan marad az idők folyamán akkor is, ha új adatokat adunk a ponthoz vagy ha valamit javítunk rajta. A törölt pontok azonosítóit tilos újrafelhasználni, hacsak nem egy korábban létező pont kerül visszaállításra.
lat decimális szám, ami
≥ −90.0000000 és ≤ 90.0000000
7 decimális helyiértékkel
Földrajzi szélességi koordináták fokokban megadva (a számozás az egyenlítőtől északra pozitív) a standard WGS84 vetületet használva. Néhány alkalmazás lehet, hogy nem fogadja el a ±85 fok(en) feletti/alatti szélességértékeket némelyik vetület esetén. Tilos a IEEE 32-bites lebegőpontos adattípus használata, mivel az csupán 5 decimális helyiértékre korlátozódik. A Rails Port(en) által használt 32-bites módszer egész számokat használ, amit ténylegesen elosztanak 1E7-tel.
lon decimális szám, ami
≥ −180.0000000 és ≤ 180.0000000
7 decimális helyiértékkel
Földrajzi hosszúsági koordináták fokokban megadva (a számozás Greenwich-től keletre pozitív) a standard WGS84 vetületet használva. Ne felejtsd el, hogy a földrajzi sarkok pontosan a ±90. szélességi fokon vannak, de a földrajzi hosszúság esetükben a megadott tartományon belül tetszőleges értéket vehet fel.
címkék Kulcs–érték párok halmaza, ahol minden kulcs legfeljebb csak egyszer szerepelhet Lásd a Térképelemek oldalt a címkézésről szóló útmutatóhoz!

Példa (xml-ben)

<node id="25496583" lat="51.5173639" lon="-0.140043" version="1" changeset="203496" user="80n" uid="1238" visible="true" timestamp="2007-01-28T11:40:26Z">
    <tag k="highway" v="traffic_signals"/>
</node>

Különleges esetek