Hu:Alapelemek

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Más nyelveken — Elements
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް

Minden, ami a térképeken látható, a számítógépes adatmodellben alapelemekből, „pontok”-ból és „vonalak”-ból épül fel. A tulajdonságok (más néven „címkék”) kijelölik ezeknek az elemeknek a használatát további értékekkel, amik a „kulcsok” a hozzájuk tartozó „értékekkel”. Minden szerkesztői felület használja az elemeket, és megengedi a kulcsok és értékek megadását.

Az alapelemek megfelelnek a belső adatbázis Adatprimitívjeinek(en).

Pont (node)

Searchtool right.svg Bővebben: Pont
Pont (node) elem

A pontok az OSM-rendszer alapelemei. A pontok földrajzi szélességből (latitude) és hosszúságból (longitude) állnak (egy egyszerű földrajzi pont)
(Általában nem vesszük fel a harmadik dimenziót, a magasságot, bár van erre egy jelölési javaslat(en))

Egy „vonal” (lásd alább) meghatározásához pontok szükségesek, de egy pont lehet egy különálló, nem kapcsolt pont is, ami valami olyasmit ábrázol, mint egy telefonfülke, kocsma, egy „helység”-név címkéje, vagy egyéb, bármiféle érdekes hely (POI(en)). A különálló pontoknak legalább egy címkével kell rendelkezniük, mint például amenity=telephone.

Azok a pontok, amelyek egy vonal részei, gyakran nem tartalmaznak címkét (Csak azért vannak, hogy leírják a vonalat), de ez nem egy erős és rögzített szabály. Például címkézve lehet egy pont railway=station-ként, és szintén szerepelhet egy railway=rail-ként címkézett vonal mentén is.

Vonal (way)

Searchtool right.svg Bővebben: Vonal
Vonal (way) elem

Egy vonal legalább két pontnak az összekapcsolása, ami egy lineáris jellemzőt ír le, mint például egy utca vagy valami hasonló. A pontok több vonalnak is tagjai lehetnek.

Egy vonalat egységes tulajdonságokkal jellemeznek. Azonos tulajdonságok például az azonos prioritás (autópálya, szövetségi autópálya, ...), azonos felületminőség, azonos sebesség, stb. A vonalak később szétvághatók rövidebb vonalakká, ha különböző tulajdonságokkal rendelkeznek (például ha egy utcának van egy egyirányú szakasza, akkor ennek a szakasznak különállónak kell lennie a kétirányú szakasztól még akkor is, ha azonos a nevük).

Megfontolt befejezésül, egy vonalnak legalább egy „kulcs”-ot a hozzá tartozó érvényes "érték"-kel kell tartalmaznia. Lásd: Térképelemek.

Terület (area)

Searchtool right.svg Bővebben: Terület
Terület (area) elem

A területek nem igazi, hanem csak látszólagos alapelemek: valójában zárt vonalak megfelelő címkékkel. Más különbség nincs egy körkörös zárt vonal és egy terület között.

A területek általában zárt felületek. Ennek következtében különállóan használjuk őket.

A területek például "area", "water" vagy egyéb kulcsok használatával készülnek.

A területeknek legalább egy „kulcs”-ot a hozzá tartozó „érték”-kel kell tartalmaznia. Lásd: Térképelemek.

A területekbe lyukak is rajzolhatók, amivel például egy erdőben lévő tisztást vagy egy ház udvarát lehet ábrázolni. Erről részletesebben a Multipoligon kapcsolat(en) oldalon olvashatsz.

Történelmi jegyzet: Szegmensek (segments)

Használtunk egy régebbi elemtípust, amit „szegmenseknek” hívtunk. A szegmenseket töröltük a Protokoll(en) 0.5-ás verziójából, és a fogalom már nem használt a szerkesztői felületeken.