Hu:Key:maxspeed

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Más nyelveken — Key:maxspeed
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް
Public-images-osm logo.svg maxspeed
Maxspeed.svg
Leírás
Egy út, vasút, vagy vizi út sebességkorlátozását adja meg. Edit or translate this description.
Csoport: Restrictions
Használható elemtípusok
használható pontokonhasználható vonalakonhasználható területekennem használható kapcsolatokon
Hasznos kombinációk
Wikidata
Státusz: használatban

A maxspeed=* tag a maximum, legális sebességet speed limit adja meg egy adott vonalon. Alapesetben az értékek km/h értékben kerülnek feldolgozásra. Amennyiben az érték más mértékegységben unit kell hogy megadásra kerüljön, úgy a mértékegység egy szóköz után megadható (lásd a példákat).

Értékek

Tipus Példa Jelentés
szám érték maxspeed=60
maxspeed=50 mph
maxspeed=10 knots
Sebességhatár. unit Amennyiben km/h óra, úgy csak az étréket (pl.: maxspeed=60 a 60 km/h értékhet) kell megadni. Ha más mértékegységben, akkor azt szóközzel elválasztva kell megadni (pl.: maxspeed=50 mph az 50 mph értékhez).
változó maxspeed=signals Azt jelzi, hogy itt egy változó, elektronikus kijelzők által megjelenített sebességhatár van, mely a kijelzéstől függően változik. Kérjük, ezt a kulcsot ne használd vasúti szakaszokra, ott a maximum sebességhatárt add meg.

"Megjegyzés: Note: There is a commonly used alternative that suggests tagging variable speed limits with maxspeed:variable=*. It is already used for almost 40% of all tagged variable speed limits (Jan 2014):

maxspeed=signals:

maxspeed:variable=*:

"none" maxspeed=none Arra utal, hogy az adott szakaszon NINCS érvényben sebességhatár (pl. egyes német autópályák). Ez az értéke nem használható azokban az esetekben, amikor van/lehet sebességhatár, de annak értéke MÉG nem ismert.
walk (proposal) maxspeed=walk Ausztriában és Németországban a lakóövezeti utcák maximum sebességének a "sétatempót" adták meg, azaz nem konkrét értéket. A maxspeed walk proposal javaslat azt mondja, hogy a walk érték kerüljön alkalmazásra - bár ez nem túl elterjedt.

implicit maxspeed=<countrycode>:<zone type> Egyes helyeken, de főleg Románióban vagy Oroszországban nem általános sebességhatár, hanem adott országrészre és zónára vonatkozó ikon vagy szimbólum kerül megjelenítésre. Angol nyelvű leírás:

In some places, notably Romania and Russia, it is common to find that maxspeed holds a value of the form '<countrycode>:<zone type>' for areas where the speed limit is indicated on the street by use of a symbol or icon rather than a number. The format includes a country code followed by a ':' and a zone identifier (For example 'IT:urban' or 'DE:rural'). In most other places it is more common to place the appropriate numeric value in maxspeed and then identify the type of limit in the '<countrycode>:<zone type>' format using either source:maxspeed=* or maxspeed:type=*. For more information on this, and for a table of common values see Speed limits.

Kiterjesztett jelölés

Járművek

Amennyiben bizonyos típusú járművekre más sebességhatárok vonatkoznak (magyarországon például 3,5t alatt, buszok és kamionok...), ott a kulcs kiegészítésével jelöljük hogy adott típusra mi a sebességhatár. Ezen értékek a navigátorok számára is fontosak lehetnek, ha autós, buszos, biciklis vagy kamionos útvonaltervezés között váltunk. Jelölés: maxspeed:<vehicle>=*.

Haladási irány

Ha az egyes haladási irányokba különböző sebességhatárok vannak (pl. településről már kilépő autónak már 90, de oda még be nem érőnek egy korábbi 70-es tábla miatt csak 70 km/h), akkor azt a maxspeed:forward=* vagy maxspeed:backward=* jelölésekkel adhatjuk meg. Továbbiak arról, hogy mi az az előre, és hátra, balra vagy jobbra az OSM szerkesztőben: [1]

Sávok

Amennyiben egyes sávokra különböző sebességhatár vonatkozik, úgy azt a maxspeed:lanes=* kulccsal adhatjuk meg. Ebben az esetben az egyes sávokra vonatkozó értékeket szóköz nélkül | (Alt + w) elválasztással adjuk meg, a bal oldali sávtól kezdve a jobb szélsőig, egyesével. További lehetőség az egyik, vagy másik irányba, sávonként eltérő értékek megadása, melyet további kulcsbővítéssel érhetünk el: maxspeed:lanes:forward=* vagy maxspeed:lanes:backward=*. Lásd a példákat, vagy az egyes sávok külön címkézéséről szóló cikket: the article about mapping individual lanes.

Feltételes sebességhatárok

A sebességhatárok irőjárástól vagy időszaktól idd függhetnek. Jelölésük a következő lehet:

Példa: A sebességhatár 100 km/h reggel 6 és este 7 között, a nap többi részében 120 km/h:
maxspeed=120
maxspeed:conditional=100 @ (06:00-19:00)

Teljes magyarázatért és további példákért lásd a következő oldalt: conditional restrictions page.

Sebességhatárok forrása

A sebességhatárok forrása több helyről származhat. Ezt mindig adjuk meg, mert egy későbbi változtatásnál így könnyebb kikeresni azokat az értékeket amiket meg kell változtatni.

  • A sebességhatárt egy helyszínen kitett tábla alapján adtuk meg. Ebben az esetben a source:maxspeed=sign címkét adjuk meg.
  • Az adott úton nem volt sebességjelző tábla, így az adott értéket az útra vonatkozóan a KRESZ alapján adjuk meg: source:maxspeed=HU:urban (városi) vagy HU:rural (városon kívüli), vagy HU:trunk (autóút) vagy HU:highway (autópálya)
  • Az adott úton nem volt sebességjelző tábla, így az adott értéket az útra vonatkozóan a KRESZ alapján adjuk meg, és az autókra vonatkozó sebességhatáron kívül megadjuk más jármű maximális sebességhatárát is (pl. maxspeed:bus=70): source:maxspeed:bus=HU:rural:bus.

és így tovább. További információk a források megjelöléséről: Key:source

Példák

Felismerés Jelölés Remark
Maxspeed.svg
maxspeed=60 + source:maxspeed=sign Alternatively maxspeed=60 km/h can be used.
MUTCD R2-1.svg
maxspeed=50 mph + source:maxspeed=sign The speed limit is specified in the unit is is legally defined and will not be converted to km/h.
Zeichen 393.svg
maxspeed=50 + source:maxspeed=DE:urban or maxspeed=DE:urban + source:maxspeed=implicit

maxspeed=100 + source:maxspeed=DE:rural or maxspeed=DE:rural + source:maxspeed=implicit
maxspeed=none + source:maxspeed=DE:motorway or maxspeed=DE:motorway + source:maxspeed=implicit

On all roads in Germany, where no explicit speed limit is defined, the corresponding implicit values can be specified.
10 knots maxspeed=10 knots The speed limit is specified in the unit is is legally defined and will not be converted to km/h.
Cholupice, proměnná značka rychlosti před Cholupickým tunelem, rozostřený pohled.jpg
maxspeed=signals The (variable) speed limit is announced on speed limit signs.
UK National Speed Limit Sign.jpg
maxspeed=60 mph + maxspeed:type=GB:nsl_single + source:maxspeed=sign A speed limit of 60 miles per hour on a road in the UK based on a "national speed limit" sign.
CH-Hinweissignal-Anzeige von Fahrstreifen mit Beschränkungen.svg
maxspeed:lanes=*100|100|80 A speed limit of 80 kilometres per hour on the rightmost lane on a road with an assumed general speed limit of 100 kilometres per hour.
Maxspeed 60 km h for hgvs.jpg
maxspeed=80

maxspeed:hgv=60

A speed limit of 60 kilometres per hour valid only for heavy good vehicles - 80 kilometres per hour otherwise.

Services

Speed limits for part of northern Europe using the speed limit mapping from ITO Map

Developers

Parser

Regular expression for numeric values only:

^([0-9][\.0-9]+?)(?:[ ]?(?:kmh|km/h|mph|kph))?$

Regular expression which catches numeric values and implicit values, e.g. like none or signals:

^([^ ]+?)(?:[ ]?(?:kmh|km/h|mph|kph))?$

One mile per hour corresponds to 1.609 km/h and one knot to 1.852 kilometres per hour.

Kapcsolódó kulcsok

Lásd még