Hu:Key:maxspeed

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Public-images-osm logo.svg maxspeed
Zeichen 274-60 - Zulässige Höchstgeschwindigkeit, StVO 2017.svg
Leírás
Egy út, vasút, vagy vizi út sebességkorlátozását adja meg. Show/edit corresponding data item.
Csoport: korlátozások
Használható elemtípusok
használható pontokonhasználható vonalakonhasználható területekenhasználható kapcsolatokon
Hasznos kombinációk
Lásd még
Státusz: de facto

A maxspeed=* tag a maximum, legális sebességet speed limit adja meg egy adott vonalon. Alapesetben az értékek km/h értékben kerülnek feldolgozásra. Amennyiben az érték más mértékegységben unit kell hogy megadásra kerüljön, úgy a mértékegység egy szóköz után megadható (lásd a példákat).

Értékek

Tipus Példa Jelentés
szám érték maxspeed=60
maxspeed=50 mph
maxspeed=10 knots
Sebességhatár. unit Amennyiben km/h óra, úgy csak az értéket (pl.: maxspeed=60 a 60 km/h értéket) kell megadni. Ha más mértékegységben, akkor azt szóközzel elválasztva kell megadni (pl.: maxspeed=50 mph az 50 mph értékhez).
változó maxspeed=signals Azt jelzi, hogy itt egy változó, elektronikus kijelzők által megjelenített sebességhatár van, mely a kijelzéstől függően változik. Kérjük, ezt a kulcsot ne használd vasúti szakaszokra, ott a maximum sebességhatárt add meg.

"Megjegyzés: Note: There is a commonly used alternative that suggests tagging variable speed limits with maxspeed:variable=*. It is already used for almost 40% of all tagged variable speed limits (Jan 2014):

maxspeed=signals:

maxspeed:variable=*:

"none" maxspeed=none Arra utal, hogy az adott szakaszon NINCS érvényben sebességhatár (pl. egyes német autópályák). Ez az érték nem használható azokban az esetekben, amikor van/lehet sebességhatár, de annak értéke még nem ismert.
walk (proposal) maxspeed=walk Ausztriában és Németországban a lakóövezeti utcák maximum sebességének a "sétatempót" adták meg, azaz nem konkrét értéket. A maxspeed walk proposal javaslat azt mondja, hogy a walk érték kerüljön alkalmazásra - bár ez nem túl elterjedt.

implicit maxspeed=<countrycode>:<zone type> Egyes helyeken, de főleg Romániában vagy Oroszországban nem általános sebességhatár, hanem adott országrészre és zónára vonatkozó ikon vagy szimbólum kerül megjelenítésre. Angol nyelvű leírás:

In some places, notably Romania and Russia, it is common to find that maxspeed holds a value of the form '<countrycode>:<zone type>' for areas where the speed limit is indicated on the street by use of a symbol or icon rather than a number. The format includes a country code followed by a ':' and a zone identifier (For example 'IT:urban' or 'DE:rural'). In most other places it is more common to place the appropriate numeric value in maxspeed and then identify the type of limit in the '<countrycode>:<zone type>' format using either source:maxspeed=* or maxspeed:type=*. For more information on this, and for a table of common values see Speed limits.

Kiterjesztett jelölés

Járművek

Amennyiben bizonyos típusú járművekre más sebességhatárok vonatkoznak (magyarországon például 3,5t alatt, buszok és kamionok...), ott a kulcs kiegészítésével jelöljük hogy adott típusra mi a sebességhatár. Ezen értékek a navigátorok számára is fontosak lehetnek, ha autós, buszos, biciklis vagy kamionos útvonaltervezés között váltunk. Jelölés: maxspeed:<vehicle>=*.

Haladási irány

Ha az egyes haladási irányokba különböző sebességhatárok vannak (pl. településről már kilépő autónak már 90, de oda még be nem érőnek egy korábbi 70-es tábla miatt csak 70 km/h), akkor azt a maxspeed:forward=* vagy maxspeed:backward=* jelölésekkel adhatjuk meg. Továbbiak arról, hogy mi az az előre, és hátra, balra vagy jobbra az OSM szerkesztőben: [1]

Sávok

Amennyiben egyes sávokra különböző sebességhatár vonatkozik, úgy azt a maxspeed:lanes=* kulccsal adhatjuk meg. Ebben az esetben az egyes sávokra vonatkozó értékeket szóköz nélkül | (Alt + w) elválasztással adjuk meg, a bal oldali sávtól kezdve a jobb szélsőig, egyesével. További lehetőség az egyik, vagy másik irányba, sávonként eltérő értékek megadása, melyet további kulcsbővítéssel érhetünk el: maxspeed:lanes:forward=* vagy maxspeed:lanes:backward=*. Lásd a példákat, vagy az egyes sávok külön címkézéséről szóló cikket: the article about mapping individual lanes.

Feltételes sebességhatárok

A sebességhatárok irőjárástól vagy időszaktól idd függhetnek. Jelölésük a következő lehet:

Példa: A sebességhatár 100 km/h reggel 6 és este 7 között, a nap többi részében 120 km/h:
maxspeed=120
maxspeed:conditional=100 @ (06:00-19:00)

Teljes magyarázatért és további példákért lásd a következő oldalt: conditional restrictions page.

Sebességhatárok forrása

A sebességhatárok forrása több helyről származhat. Ezt mindig adjuk meg, mert egy későbbi változtatásnál így könnyebb kikeresni azokat az értékeket amiket meg kell változtatni.

  • A sebességhatárt egy helyszínen kitett tábla alapján adtuk meg. Ebben az esetben a source:maxspeed=sign címkét adjuk meg.
  • Az adott úton nem volt sebességjelző tábla, így az adott értéket az útra vonatkozóan a KRESZ alapján adjuk meg: source:maxspeed=HU:urban (városi) vagy HU:rural (városon kívüli), vagy HU:trunk (autóút) vagy HU:highway (autópálya)
  • Az adott úton nem volt sebességjelző tábla, így az adott értéket az útra vonatkozóan a KRESZ alapján adjuk meg, és az autókra vonatkozó sebességhatáron kívül megadjuk más jármű maximális sebességhatárát is (pl. maxspeed:bus=70): source:maxspeed:bus=HU:rural:bus.

és így tovább. További információk a források megjelöléséről: Key:source

Példák

Felismerés Jelölés Remark
Zeichen 274-60 - Zulässige Höchstgeschwindigkeit, StVO 2017.svg
maxspeed=60 + source:maxspeed=sign Alternatively maxspeed=60 km/h can be used.
MUTCD R2-1.svg
maxspeed=50 mph + source:maxspeed=sign The speed limit is specified in the unit is is legally defined and will not be converted to km/h.
Zeichen 393 a - Informationstafel an Grenzübergangsstellen (an Autobahnen und Straßen mit hoher Verkehrsbedeutung), StVO 1981.svg
maxspeed=50 + source:maxspeed=DE:urban or maxspeed=DE:urban + source:maxspeed=implicit

maxspeed=100 + source:maxspeed=DE:rural or maxspeed=DE:rural + source:maxspeed=implicit
maxspeed=none + source:maxspeed=DE:motorway or maxspeed=DE:motorway + source:maxspeed=implicit

On all roads in Germany, where no explicit speed limit is defined, the corresponding implicit values can be specified.
10 knots maxspeed=10 knots The speed limit is specified in the unit is is legally defined and will not be converted to km/h.
Cholupice, proměnná značka rychlosti před Cholupickým tunelem, rozostřený pohled.jpg
maxspeed=signals The (variable) speed limit is announced on speed limit signs.
UK National Speed Limit Sign.jpg
maxspeed=60 mph + maxspeed:type=GB:nsl_single + source:maxspeed=sign A speed limit of 60 miles per hour on a road in the UK based on a "national speed limit" sign.
CH-Hinweissignal-Anzeige von Fahrstreifen mit Beschränkungen.svg
100|80 A speed limit of 80 kilometres per hour on the rightmost lane on a road with an assumed general speed limit of 100 kilometres per hour.
Maxspeed 60 km h for hgvs.jpg
maxspeed=80

maxspeed:hgv=60

A speed limit of 60 kilometres per hour valid only for heavy good vehicles - 80 kilometres per hour otherwise.

Services

Speed limits for part of northern Europe using the speed limit mapping from ITO Map

Developers

Parser

Regular expression for numeric values only:

^([0-9][\.0-9]+?)(?:[ ]?(?:kmh|km/h|mph|kph))?$

Regular expression which catches numeric values and implicit values, e.g. like none or signals:

^([^ ]+?)(?:[ ]?(?:kmh|km/h|mph|kph))?$

One mile per hour corresponds to 1.609 km/h and one knot to 1.852 kilometres per hour.

Kapcsolódó kulcsok

Lásd még