Da:Om OpenStreetMap

From OpenStreetMap Wiki
Jump to: navigation, search
Tilgængelige sprog — About
Afrikaans Alemannisch aragonés asturianu azərbaycanca Bahasa Indonesia Bahasa Melayu Bân-lâm-gú Basa Jawa Baso Minangkabau bosanski brezhoneg català čeština dansk Deutsch eesti English español Esperanto estremeñu euskara français Frysk Gaeilge Gàidhlig galego Hausa hrvatski Igbo interlingua Interlingue isiXhosa isiZulu íslenska italiano Kiswahili Kreyòl ayisyen kréyòl gwadloupéyen kurdî latviešu Lëtzebuergesch lietuvių magyar Malagasy Malti Nederlands Nedersaksies norsk norsk nynorsk occitan Oromoo oʻzbekcha/ўзбекча Plattdüütsch polski português română shqip slovenčina slovenščina Soomaaliga suomi svenska Tiếng Việt Türkçe Vahcuengh vèneto Wolof Yorùbá Zazaki српски / srpski беларуская български қазақша македонски монгол русский тоҷикӣ українська Ελληνικά Հայերեն ქართული नेपाली मराठी हिन्दी অসমীয়া বাংলা ਪੰਜਾਬੀ ગુજરાતી ଓଡ଼ିଆ தமிழ் తెలుగు ಕನ್ನಡ മലയാളം සිංහල ไทย မြန်မာဘာသာ ລາວ ភាសាខ្មែរ ⵜⴰⵎⴰⵣⵉⵖⵜ አማርኛ 한국어 日本語 中文(简体)‎ 吴语 粵語 中文(繁體)‎ ייִדיש עברית اردو العربية پښتو سنڌي فارسی ދިވެހިބަސް
Andre sprog — Hjælp os med at oversætte denne wiki
Forside Hjælp(en) Om OpenStreetMap Browsing Redigering Upload(en)

OpenStreetMap er et redigerbart geografisk kort over hele planeten som alle kan bidrage til, en slags Wikipedia for kort. Dets kortdata er skabt uafhængigt af andre kortværker, ud fra GPS-optegnelser, luftfotos og dets bidragyderes lokalkendskab og erfaringer.

Den åbne licens tillader fri (eller næsten fri) adgang til vores kortgrafik og alle de underliggende kortdata, og projektet sigter mod at fremvise nye og interessante måder at bruge disse data på. Se de Ofte Stillede Spørgsmål (OSS/FAQ(en)) for flere detaljer omkring hvorfor vi ønsker et åbent kort, og svaret på det meget gængse spørgsmål, "Hvorfor ikke bare bruge Google Maps?"

Kortet (The Map)

Browsing i kortet (The Map) er nemt. Kortet er ikke færdigt endnu, men vi har komplet dækning af nogle steder (hvor som helst, vi har kortlagt entusiastisk). Både privatbrugere og firmaer er begyndt at bruge disse data.

Idet vi aktivt udvikler softwaren til visning og redigering af kort, og vi løbende forbedrer vores server-hardware, kan der være perioder, hvor kortet og redigeringsfunktioner ikke er tilgængelige. Se driftstatus.

Kortlægning

Dette er ikke kun et skrivebordsbaseret software-projekt. Vi forlader vores computerskærme og tager ud og udforsker byerne og landet for at kunne skabe vores kort. Det er i høj grad et kortlægningsarbejde udført i fællesskab. Vi bruger wiki-inspirerede kollaborative redigerings-værktøjer til at understøtte dette, hvilket betyder at vores kort vil blive ved med at gro og blive større og bedre. Hvis du har en GPS-enhed, kan du bidrage med enhver rute, du har optaget. Værktøjerne er også i stand til at udlede kortdata fra ortofotos som vi har fået tilladelse til at bruge (fra leverandører som Yahoo! Aerial Imagery, Bing Maps og Geodatastyrelsen/Kortforsyningen). Du kan starte din redigering af kortet med det samme ved at registrere dig, og derefter bruge "iD" online-editoren direkte i din browser, eller downloade og køre Java-programmet JOSM.

Udvikling

En masse udviklingsarbejde på software-fronten fører dette projekt i mange retninger. Som nævnt herover har vi udviklet forskellige værktøjer til kortredigering. Faktisk er OpenStreetMap drevet af open source-software lige fra slippy map-interfacet du ser på forsiden, og helt ned til den underliggende dataprotokol (et webservice-interface til læsning og skrivning af kortdata). Der er mange muligheder for under-projekter, der arbejder med og bruger vores data, men vi har også brug for hjælp til at rette fejl og tilføje nye funktionaliteter til vores kernekomponenter.

Interesseret i at være med? Nye OpenStreetMap-kortlæggere og -udviklere er altid velkomne!