Da:FAQ

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

an unequal sign

This article is a translated version of the original article, but the content appears to be out of sync with the reference text (usually the English or German version). Please update this translation if possible.Hjælpe med at oversætte dette til dansk!
For License change, see Open Data License FAQ.
For Modelling questions, see Da:Map Features.
For Legal aspects, see Legal FAQ.
For Developers, see Developer FAQ.

In addition to this FAQ, there is a collaboratively edited question and answer site where you can read more questions about OpenStreetMap and ask your own. Feel free to contact the community as well.

Er det OpenStreetMap eller Open Street Maps?

OpenStreetMap er den korrekte stavemåde. Et ord, tre store bogstaver, et kort. OpenStreetMap er også et Trademark.

Hvorfor OpenStreetMap?

Hvorfor laver I OpenStreetMap?

Geografisk data (geo data) er ikke frit i mange dele af verdenen, som f.eks. i England. Disse steder er det ofte en statsfunktion, som får til opgave at lave kortene. De tjener penge på at sælge kortene til dig og mig. Hvis du bor i et af disse lande, så går dine skattepenge til at kortlægge og bagefter skal du betale igen for at få en kopi af arbejdet. I USA er grove overordnet data (som f.eks. TIGER) fra staten frit tilgængeligt, men mere detaljeret data og færdige kort er som regel kommicielt kopibeskyttet.

Data fra kommicielle kortleverandører indeholder bevidste fejl eller Copyright Easter Eggs, for at fange folk som misbruger dem. Disse easter egg viser sig som falske eller manglende gader eller egenskaber, som kirker eller skoler, som ikke eksisterer i virkeligheden. Hvis du laver et kort fra deres stjålne data, så kan de sige "Aha! Fanget!", ved at se at du også har kopieret de falske kortdata. Kortet kan også bare være unøjagtigt, fordi du købte det for et år siden og en sti er blevet fjernet i en park eller der bare er fejl i kortet.

Hvis du accepterer alle disse ting, så kan du stadig ikke gøre andet end at fotokopiere kortene. Mange steder er dette også ulovligt at gøre, hvis du overskrider de rimelige brugsrettigheder. Du kan ikke rette et vejnavn, tilføje en bar til en vej eller bruge dataerne i et computer program, uden at bruge en masse penge. Flere penge end du sikkert har. Hvad med at sende kortet til din ven i en invitation eller sætte det op på en opslagstavle? Mange af disse ting er mere ulovligt end du måske tror.

Forbedringer i teknologi, så som billige GPS enheder, betyder at du nu kan lave dine egne kort, i samarbejde med andre og samtidig ikke have nogen af de rettighedsbegrænsninger nævnt ovenfor. Denne mulighed giver dig mulighed for at få en smule af dit lokalsamfund tilbage - hvis du ikke kan kortlægge det, kan du heller ikke beskrive det.

Hvorfor bruger I ikke bare Google Maps eller nogle andre til at få data?

Kort svar:

Fordi dataerne er rettighedsbeskyttet og ejet af folk som Tele Atlas. Google eller andre, har bare licens til at bruge dem. Hvis vi skulle bruge disse kort, så skulle betale for det.

Langt svar:

De fleste med erfaring inden for computere kender forskellen imellem at noget er frit som i gratis øl og frit som i fri tale. Google Maps er som gratis øl, ikke fri tale.

Hvis dit projekts kort-behov kan blive tilfredsstillet ved blot at bruge Google Maps API, så er alt godt. Men dette er ikke tilfælde ved alle projekter. Vi har brug for data som er frit tilgængelig, hvilket vil tillade programmører, sociale aktiviteter og andre lignende projekter at kunne gennemføre deres planer, uden at være begrænset af Googles API eller af deres bruger vilkår.

Når man har forklaret hertil, så er det næste spørgsmål ofte: "Hvorfor får i ikke bare folk til at klikke på et punkt i Google Map og overføre disse informationer til OpenStreetMap? Det er gratis, ikke?"

Desværre ikke. De data som bliver brugt i Google Maps kommer fra NAVTEQ og Tele Atlas, de to største kort-firmaer. De har så igen fået nogle af disse data fra nationale kortlægnings agentur (lige som Ordnance Survey). Da de har invisteret mange millioner kroner i at samle disse data, vil de organisationer selvfølgelig gerne beskytte deres rettigheder.

Hvis du samler data fra Google Maps på denne måde, så laver du et værk som stammer fra deres arbejde. Sådan data beholder rettighederne fra det originale værk. I praktis betyder dette at dine data er underkastet de samme licenser og rettigheder, af disse kortudbydere. Det er nøjagtig hvad OpenStreetMap prøver at undgå.

Bliv ikke vildledt af software rettigheder eller slutbruger-licenser. Google Maps API kan bruges i open source-projekter, uden problemer. Men de dækker kun hvordan du bruger deres software - det har ikke noget at gøre med de data som bliver vist af selve APIet, hvilket stadig er kopibeskyttet.

(Det er endnu ikke klart om det er OK at lave et værk, beaseret på arbejde fra luftfotos: Læser man engelsk lov, forslår at du kan bruge sådan nogle ting uden at 'arve' rettighederne til fotografierne. En domsfastlæggelse på dette område kunne åbne op for nye veje for OpenStreetMap og lignende projekter. Men da der stadig ikke er sådan en domsfastlæggelse, vil vi stadig bruge vores egne, 100% frie, data.)

Yderligere læsning:

 • Google Maps Terms of Service. Læg især mærke til sektionen 'Map Information', som siger:
  • "Geocoding data for map content in Google Local is provided under license by Navteq... and/or Tele Atlas... and subject to copyright protection and other intellectual property rights owned by or licensed to NAVTEQ, TANA and/or such other third parties."
  • "Also, you may not use Google Local in a manner which gives you or any other person access to mass downloads or bulk feeds of numerical latitude and longitude coordinates."
 • OpenStreetMap mamillist arktiv. Du vil måske prøve at søge efter sætningener som "derived works", og i en tråd fra oktober 2005 kaldet "London locations".
 • For engelske brugere, er der også nogle hjælpsomme links hos copyright legislation.

Hvordan kan et projekt som dette lave fejlfrie kort?

Måde disse wiki-lignende processer virker på, er der ikke nogen garanti for om noget er fejlfrit. Men så igen, kun få propriotære kort har nogen form for garanti. Faktisk har nogle kort kunstigt-lavet fejl indbygget.

Hele essensen af en wiki-lignende proces er at alle brugerne har indsats i at lave nøjagtige data. Hvis en person indsætter noget unøjagtig data, med vilje eller ved en fejl, så kan de 99,9% andre personer kontroller, rette eller fjerne det. Den største del af brugerne vil automatisk rette fejlene som de få laver.

Men det er selvfølgelig forskelligt fra projekt til projekt. Wikipedia projektet har vist at store mængder gode kvalitetsdata kan blive samlet, men at det er svært at fjerne indgroet fejl.

I øjeblikket er der ikke nogen processer eller mekanismer, så som en liste over seneste rettelser og lister over ting man skal holde øje med, som kan blive brugt nemt til at overvåge rettelser i OpenStreetMap. Vi har dog en komplet historik over rettelser, så disse overvågningsprocesser kan hurtigt blive udviklet lige så snart at det kunne blive en nødvendighed.

For tiden er den bedste måde at svare på spørgsmålet at du selv bedømmer det. En måde at gøre det på er at vælge et område du kender godt og kigge på det med OpenStreetMap kortet, for at se hvor godt kortet passer til din viden. Måske vil du se noget som er forkert eller unøjagtigt. Du vil nok nærmere se at der slet ikke er noget der. På det stadige er vores hovedopgave at udvide vores dækning, uden at kopiere fra eksisterende kort. Og som det er med Wikipedia, så er det nemt at rette, så du kan nemt hjælpe til!

I ser ud til allerede at have en masse kortdata. Hvor kom det fra?

Vi har en masse rare bidragsydere!

Vi tager også data ind fra TIGER is USA (en igangværende proces) og vi har AND Data i Holland (venligst doneret) og vi leder altid efter flere Potentielle datakilder. Men eller vores data skal komme fra offentlig tilgængelige eller åben licenseret kilder, som er kompatible med vores OpenStreetMap licens. Selv hvis der i de områder hvor der findes fri data, så er der generelt massere af plads til forbedringer via vores wiki-lignede kort-fællesskabs rette proces.

I områder hvor der ikke findes sådan datakilder (de fleste områder), bliver vi nød til at starte med blankt papir og tage ud og selv kortlægge vejene. Selv om vi har startet med ingenting, har vi nået et højt niveau for færgiggørelse mange steder.

Hvorfor stemmer nogle data ikke overens?

"OpenStreetMap er et gratis redigérbart kort over hele verdenen. Det er lavet af folk som dig." Hvilket betyder at der i databasen altid vil være mærkværdigheder, forsøg og fejl lavet af folkene i OpenStreetMap-fællesskabet: Det er også OSMs styrke, da det bl.a. er det, som tillader at vores data hurtigt tilpasser sig ændringerne i den virkelige verden.

Hvem ejer OpenStreetMap?

Det gør du. Data og software er eget af jer, bidragsyderne.

Der er en organisation kaldet OpenStreetMap Foundation, som eksistere for at beskytte, promovere og supportere projektet, men ejer ikke nogen data selv.

Hvad tillader jeres licens mig at gøre?

Vi har lavet en juridisk FAQ, som vil give dig nogle pegepinde, men det er ikke definitivt og kan stadig blive debateret.

Siden sidst i 2007, har OpenStreetMap Foundation overvejet nogle licens problemer:her er den seneste opdatering.

Hvordan kan jeg hjælpe?

Hvordan kan jeg blive involveret?

Der er mange måder du kan bidrage til OpenStreetMap projektet. Hvis du har en GPS enhed, kan du bruge den til at samle data ind og bruge vores online værktøjer til at tilføje data til vores samling. Hvis du ikke har en GPS enhed kan du stadig hjælpe. Måder du kan hjælpe på er beskrevet på bliv involveret side.

Hvordan kommunikerer I?

OpenStreetMap fællesskabet er stort og spreder sig over mange lokationer, taler forskellige sprog og fokusere på forstillige interesseområder. Så svaret er at vi ikke altid kommunikerer særlig godt! Me vi gør vores bedste.

Vi har forskellige kontakt kanaler.

 • Vi har mange mailing lister. Listen talk har meget trafik. Det er her de fleste diskutioner og beslutninger bliver taget. Der er også lister for udviklere og nybegyndere og over tyve andre lister.
 • Forumet på forum.openstreetmap.org er et godt sted at få hjælp.
 • For direkte chat, er vores primære IRC kanal irc://irc.oftc.net#osm. Der er et par andre. Læs mere om IRC.
 • Nogle annoncereinger og udmeldinger bliver gjort på bloggen ved http://www.opengeodata.org/.
 • Og så er der dette wiki. Det bliver mest brugt til referencer og ikke diskutioner, men de tags vi bruger til kortene (Kortegenskaber) bliver organiseret igennem wiki.

See Kontakt for yderligere information

Kan jeg vise min støtte ved at købe nogle seje ting?

Ja! Se Produkt siden for savlende gode lækkerier.

Is there any ongoing scholarly research on OpenStreetMap?

Numerous universities worldwide are studying various aspects of OpenStreetMap or are using OSM data in their research. See Research for more information.

Redigering

Jeg har GPS-data, hvordan kan jeg bruge det til at hjælpe OpenStreetMap?

Du kan uploade dine GPS tracklogs til OpenStreetMap, så du og andre kan bruge dem til at optegne kort. Du skal være registeret OSM bruger, før du kan gøre dette. Se tracklogs andre har uploade.

Når du har gjort det, kan du bruge GPS'en som en guide til at optegne veje og stier i OpenStreetMap. Du kan gøre dette ved at:

 • Rette dine data online, ved hjælp af Potlatch, som er et nemt flash-baseret program, som virker inde i din browser.
 • Rette det hjemme fra vha. JOSM, som giver dig en effektiv måde at rette dine GPS data lokalt på din computer, før du uploader dem til serveren. Der findes også andre programmer til at rette data med.
 • Hvis du ikke har en GPS enhed, kan du stadig hjælpe. Se Bliv indvolveret.

Jeg har noget offentligt ikke-GPS-data, hvordan kan jeg uploade det?

If you have public domain data obtained from non-GPS sources (for example, a municipality's public information website), you can add it to our database. Be sure to confirm that the data is in public domain. If you are unsure about the licensing issues, or if it is a very large quantity of data, please discuss it first (Contact). We will be very interested to hear from you! You could also add an entry to the Potential Datasources list, and describe it on there.

For bulk uploading purposes, it may be best to use the API directly. On the other hand, it may be better to review the data alongside existing OSM data using the layers feature of JOSM (convert your data to a .osm file to load in)

Hvilke billeder og kort må jeg bruge til at lave kort af?

Most maps have copyright restrictions. This includes images from "free beer" sites as Google Maps, and printed paper maps, even if you scanned them yourself. Commercial aerial/satellite photography is also copyrighted.

You should not use copyrighted maps in any way while editing OpenStreetMap (unless it is compatible with our license). "Using" includes tracing over the map, copying a name from the map, or pinpointing a coordinate on the map. To be on the safe side, we tend to regard all of these as a form of copying, or "creating a derived work". Generally speaking, it's best not to even look at copyrighted maps while you are editing OpenStreetMap.

So what can you use? Not very much, which is why we are doing all this re-surveying from scratch. However there are some Potential Datasources, in particular we have imported TIGER data for the US, AND Data for the Netherlands. We also make use of out-of-copyright maps although they are very old, and Yahoo! Aerial Imagery (which we have special permission to trace over).

Jeg har uploadet mine tracklogs. Nu skriver den "PENDING" og at køen er 8 timer lang. Hvorfor?

At busy times, especially weekends, there can indeed be a wait before your track is added to the database. But you don't need to wait for this to start mapping.

If you're using Potlatch, find the 'edit' link to the right of your track (in the GPS traces listing), and click this - not the usual Edit tab at the top.

If you're using JOSM or another offline editor, just load the track from your hard drive.

Jeg har lige lavet nogle ændringer til kortet. Hvordan kan jeg se mine ændringer?

Because OSM users make so many changes to the map, it's updated on a periodic basis, rather than immediately after you edit it.

The "tiles" that make up the default map (the Mapnik layer) are updated every Wednesday. In order to make sure the update process notices your changes, after editing an area, try to view the map for that area. This will flag the area to the rendering software. Please keep in mind that "tiles" at particular zoom levels are not updated all at once. Therefore during the update period you may see your changes at some zoom level, while at another they will be visible after a while.

If, for some reason, it doesn't notice your changes, you can go to informationfreeway.org; zoom into the area you want, at zoom level 12 (you'll see a 12 at the bottom right); hover over the relevant tile, when a dashed border will appear; and press 'R' (for "render"). It will then be added to the list for tiles@home computers to render.

If your data is still not appearing and you are pretty sure that the one or the other renderer has done its job, then you might have a tagging problem. Check that:

 • all your ways are tagged with something appropriate that will be rendered (eg highway=unclassified)
 • your tags are in lower case: HIGHWAY and Highway will not work.

Hvad skal jeg gøre ved veje, som har flere værdier for et felt?

If the values belong to more than one way, in most cases the best solution is to use several Relations! See E-road_network for some good examples!

If the values only belong to one way, separate multiple values for the same key with semicolons; for example, nat_ref="B500;B550" for a road that is designated both B500 and B550. While you may see other characters being used as delimiters (for example, "/" (solidus), " " (space), "-" (hyphen), or "#" (number sign)), the semicolon is the only accepted character.

If a semi-colon exists in the actual value of the data, enter it as two consecutive semicolons.

Hvad får en vej til at høre til en by?

This is often asked by beginners. There should be a closed way marking the extent of the city with a place and a place_name tag, as well as a single node with a name and place to mark where to draw the city-name. See Key:place for details. In the actual map such a shape does not exist for many cities, thus only the distance to the central node that marks the city can be used in these cases. For exceptional cases an is_in can be used.

En anden bruger har ændret noget jeg har tegnet. Jeg synes at de tager fejl. Hvordan kontakter jeg dem?

To find the name of the user who last edited an object,

 • In Potlatch (the Edit tab on the web site), select the way and press H for history.
 • In JOSM, click the way look in the Author's panel (use the button in the bar down the left side or CTRL-A to make this visible if not already)
 • In the Osmarender map rendering (use the + button on the map on the OSM home page to see this), at the highest zoom level streets are labelled with the user name of the person who last changed that way.

You can then go to their user page. For Potlatch just click the 'Mail' button in the window that appears when you press H. Otherwise, for a user called (say) Fred28, go to https://www.openstreetmap.org/user/Fred28 and click "Send message" to send them a message. (This will not work if the user has chosen to be anonymous, though Potlatch does not allow users to make anonymous edits.)

You can use Potlatch's revert and undelete functions to restore the previous version of a way.

Incidentally just moving the position of a way means the node positions are changed: the way itself is unchanged.

How do I track edits of a region?

See the list of various tools at Quality assurance#Monitoring Tools.

Redigering med Potlatch

See the separate Potlatch/FAQs page.

(Potlatch is the map editor that you get when you click the "Edit" tab on the main site. If you don't know which editor you're using, it's probably Potlatch!)

Redigering med JOSM

Jeg har prøvet at downloade min by/region - hvorfor virker det ikke?

Chances are the area you tried to download is too large, and the server probably timed out before getting the data to you. Try on a very small area first to make sure its working OK. If thats ok, then you are best to download the town in smaller segments. Presently, you cannot download an area larger than 0.3 degrees in either dimension.

If you really want large areas of data, the best approach would be to download the planet.osm file, which is generated weekly. This file is basically a snapshot of the OSM database and contains all valid data.

Jeg vil lave en meget lang vej - hvordan downlaoder jeg OSM-data for et sådan stort område?

In order to be able to easily handle long roads, you should not make ONE long road out of it. You should rather split the road into several ways. As a rule of thumb, no way should be longer than 10-15 km. Typically, they will actually be much shorter.

Applications like route planners for example will be able to easily join the ways to one road again. This type of applications will need to postprocess the OSM data anyway.

For motorways for example, it makes sense to make a way from one exit to the next. Also, intersections of motorways should be the point where you split a road into ways.

Brugen af OSM kort og data

Hovedartikel: Using OpenStreetMap

Hvordan laver jeg et link til en bestemt længde- og bredegrad fra min hjemmeside?

You can link to the slippy map with a specific latitude and longitude and zoom level:

https://www.openstreetmap.org/
?mlat=[latitude in degrees with decimals]
&mlon=[longitude in degrees with decimals]
&zoom=[zoom level 1-19]

(newlines here inserted for readability)

Coordinates must be positive for North and East, negative for South and West. For example, 28° 44' 16.09"S would be mlat=-28.737803 and 24° 45' 49.33"E would be mlon=24.763703 (that's Kimberley, South Africa, in case you're wondering).

Zoom levels: 1 = full zoom out, 17 = full zoom in.

Or link to a static image

Hvordan kan jeg vise kort på min hjemmeside?

Read Getting Started With Leaflet on switch2osm.org

How can I download a map?

Use the 'Share' button to download in PNG, JPEG, SVG or PDF format. If you need other formats, see the Export page on this wiki.

How can I extract information [e.g. POI's] from OpenStreetMap (like a list and location of all of the Churches in a certain area)?

 • If you want a large batch of POIs, download planet.osm or an extract and then use software that processes OSM data (e.g. osmosis) to extract your desired information.
 • Or use the API. See getting poi data from OSM for a more detailed explanation.

How can I download this data and put it in my GPS?

If you have a Garmin unit, see OSM Map On Garmin. Several users provide ready-made Garmin format maps for you to download and copy to your GPS.

Why doesn't 'Export' work?

When the rendering servers have a high load from traffic to the main map some of the exports gets temporarily disabled. This is because the rendering of custom images from the export tab takes a lot of resources compared to the slippy map.

If you want to use the exports you can try again later or see other alternatives.

Hvor kan jeg finde programmer som bruger OSM data?

For current software using OSM, see the Software page or its category, and also neat stuff for more experimental ideas.

For a more development-related angle, see Routing (and its category), the Beginners Guide topic on usage, and the Developers' pages.

Spørgsmål fra GIS folk

Hvilke geografiske data bruges der i OpenStreetMap?

OpenStreetMap uses the WGS 84 lat/lon data exclusively. All uploaded tracks and edits should always be in WGS 84, the default data for GPS receivers.

Hvilken skala bruger kortet ved et bestemt zoomniveau?

Hovedartikel: Slippy_map_tilenames#Resolution_and_Scale

Hvorfor bruger I ikke Open Geospatial Consortium (OGC) standarder og programmer til OpenStreetMap?

We choose technology for openstreetmap.org based on speed & flexibility. Some OGC standards and implementations fit this bill, but others do not. We used to use MapServer for serving static versions of our maps, but unfortunately we found it to be unthreaded, slow, and hard to extend - we replaced it with Mapnik. If you'd like to develop integration with OGC tools, let us know.

See Why not GPX? for a similar discussion about why GPX was rejected as a transport format.

What Geotagging do you use?

Hovedartikel: Geotagging

Administrator

Hvorfor virker mit login ikke?

There are two different logins for the OSM project: one is for this wiki only, and the other is for the website, API, forum and the help site. You need to register on the website to edit OSM data.

Hvordan lukker jeg min konto?

Send an email to the support address and an administrator will disable your account and remove your details from the OpenStreetMap database. Your email address will usually be retained in the event that an OpenStreetMap administrator needs to contact you in the future.

Can I have more than one account?

Yes - see Creating_an_Account#Account_Names_and_Multi_Account_Policies.

Hjælp - der er nogen som bliver ved med at slette/ændre mine ændringer. Hvad kan jeg gøre?

Please see the disputes page for details

Jeg tror at der er nogen som indsætter rettighedsbeskyttet data - hvordan håndtere vi det?

If you find data that you suspect may have been copied from a copyrighted source or imported from a copyrighted source into OpenStreetMap without the owner's permission, please:

 1. Contact the user via using the 'send message' link from their user page (i.e. "www.openstreetmap.org/user/[user-name]") with the evidence. Be polite: it is important to remember that you might be wrong, they might have permission or it could be a simple misunderstanding. See Contact for more information.
 2. If there is no response (after 5 days) or you are deeply unconvinced by the response, email your evidence to the OSM Foundation so that the problem can be investigated.
 3. It may be that your report will be posted to the legal-talk mailing list (or a country specific list if this is more appropriate) for discussion - if so, you will be informed so you can join the discussion.

I am a copyright owner and my content is being used in OpenStreetMap Without Permission

 • If you are the copyright owner or represent the copyright owner, we can assist you directly by e-mail. You may contact us at data@osmfoundation.org with an informal request. Please cite the exact content in question. Correspondence is answered by a small team of volunteers.
 • This address is not for requesting permission to copy content from OpenStreetMap.
 • If you prefer to use or make a formal OCILLA request, you can send it to our designated agent. Digital Millennium Copyright Act Notice

I found a website using OSM that doesn't display the license

Our license says you have to display both the author and license (see Legal FAQ). If it's a major page, please read Lacking proper attribution.