NL:FAQ

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Voor redenen achter OpenStreetMap, bekijk Why OpenStreetMap?.
Voor vragen over www.openstreetmap.org, bekijk Browsing.
Voor herstel van wachtwoorden, maken van een account, beleid voor accounts, bekijk Account at www.openstreetmap.org.
Voor Licentie, bekijk Open Database License.
Voor Wettelijke aspecten, bekijk Legal.
Voor Ontwikkelaars, bekijk Develop.
Voor Vragen over modelleren, bekijk NL:Kaarteigenschappen.
Voor ander gebruik, bekijk How to contribute.
Voor lijst van bewerkingssoftware an hun pagina's, bekijk NL:Editors.

In aanvulling op deze FAQ, is er een gemeenschappelijk bewerkte site voor vragen en antwoorden waar u meer vragen over OpenStreetMap kunt lezen en uw eigen vragen kunt stellen. Voel u ook niet bezwaard om contact op te nemen met de gemeenschap indien nodig.

Is het OpenStreetMap of Open Street Maps?

OpenStreetMap is de juiste spelling. Eén woord, drie hoofdletters, één kaart. OpenStreetMap is ook een handelsmerk.

Bewerken

Uw beste optie zou kunnen zijn de gegevens beschikbaar te stellen aan de gemeenschap en als iemand geïnbteresseerd is kan die doorgaan met het proces van importeren.

Welke afbeeldingen en kaarten mag ik gebruiken om kaarten mee te maken?

De meeste kaarten hebben beperkingen met betrokking tot auteursrechten. Dit omvat alle gegevens van "gratis bier"-sites als Google Maps en Wikipedia en gedrukte papieren kaarten, zelfs als u ze zelf ingescand hebt. Op de meeste commerciële luchtofoto's/satellietafbeeldingen rusten ook auteursrechten.

U zou op geen enkele wijze kaarten met auteursrechten moeten gebruiken bij het bewerken van OpenStreetMap (tenzij het compatibel is met onze licentie). "Gebruiken" omvat ook het overtrekken van de kaart, een naam kopiëren van de kaart, of het aanduiden van een coördinaat op de kaart. Wij neigen er naar om al deze manieren te beschouwen als vorm van kopiëren, of "maken van afgeleid werk", om aan de veilige zijde te blijven. In het algemeen gesproken is het het beste om niet eens te kijken naar kaarten met auteursrechten wanneer u OpenStreetMap bewerkt.

Dus, wat mag u dan wel gebruiken? Niet veel, dat is waarom wel al ons veldonderzoek opnieuw vanaf nul beginnen. OSM heeft echter de rechten om enkele gegevensbronnen te gebruiken, inclusief geïmporteerde TIGER-gegevens in de USA, AND Data in Nederland, en recent luchtfoto's van Bing en Mapquest.

Waarom zijn de satellietafbeeldingen in lage resolutie? Zijn er andere satellietafbeeldingen die ik kan gebruiken die meer detail hebben? Kunt u die bijwerken? Hoe vaak wordt er bijgewerkt?

De Aerial Imagery komt uit een varieteit van bronnen waarvoor we toestemming hebben om die te gebruiken - Bing en Mapquest zijn de meest populaire en hebben de grootste dekking. De resolutie en leeftijd van de beelden varieert, en ze wordne niet op een regelmatige basis bijgewerkt. Het zou zelfs kunnen opvallen dat de leeftijd en kwaliteit van de beelden van dezelfde bron zelfs in uw eige stad verschillend kunnen zijn. Bekijk Aerial Imagery voor meer details. OSM beheert geen en is geen eigenaar van de satellietafbeeldingen en we kunnen dus niet om het bijwerken ervan vragen.

Hoe volg ik de bewerkingen in een regio?

Bekijk de lijst met verscheidene gereedschappen op Quality assurance#Monitoring Tools.

OSM-gegevens en kaarten gebruiken

Hoofdartikel: Using OpenStreetMap

Hoe kan ik kaarten op mijn website weergeven?

Lees Getting Started With Leaflet op switch2osm.org

Hoe kan ik informatie uitnemen [bijv. POI's] uit OpenStreetMap (zoals een lijst en locaties van alle kerken in een bepaalde gebied)?

  • Indien u een grote hoeveelheid POI's wilt uitnemen, download planet.osm of een extract en gebruik dan software die de gegevens van OSM verwerkt (bijv. osmosis) om de door u gewenste informatie uit te nemen.
  • Of gebruik de API. Bekijk gegevens voor POI's verkrijgen van OSM voor een meer gedetailleerde uitleg.

Hoe kan ik deze gegevens downloaden en die in mijn GPS zetten?

Indien u een apparaat van Garmin heeft, bekijk OSM Map On Garmin. Verscheidene gebruikers verschaffen gebruiksklare kaarten in de indeling voor Garmin die u kunt downloaden en kopiëren naar uw GPS.

Waar kan ik software vinden die gegevens van OSM gebruikt?

Voor huidige software die OSM gebruikt, bekijk de Software-pagina of zijn Category:Software en Develop.

Voor een meer ontwikkelings-gerelateerde invalshoek, bekijk Routing (en zijn category), de Onderwerp in de Beginnersgids over gebruik, en de pagina's voor Developers.

Vragen van mensen uit de GIS-hoek

Welke geografische datums worden in OpenStreetMap gebruikt?

OpenStreetMap gebruikt exclusief de WGS 84 lat/lon-gegevens. Alle geüploade sporen en bewerkingen zouden altijd in WGS 84 moeten zijn, de standaard gegevens voor GPS-ontvangers.

Wat is de schaal van de kaart voor een bepaald zoomniveau van de kaart?

Hoofdartikel: Slippy_map_tilenames#Resolution_and_Scale

Waarom gebruikt u geen schema's en software van het Open Geospatial Consortium (OGC) voor OpenStreetMap?

We kiezen de technologie voor openstreetmap.org gebaseerd op snelheid & flexibility. Sommige standaarden en implementaties van OGC passen hierin, maar andere doen dat niet. We gebruikten de MapServer voor het leveren van statische versies van onze kaarten, maar helaas vonden we die unthreaded, traag, en moeilijk uit te breiden - we vervingen het door Mapnik. Als u graag integratie met gereedschappen van OGC ontwikkelt, laat het ons weten.

Bekijk Waarom geen GPX? voor een soortgelijke discussie over waarom GPX werd verworpen als transportindeling.

Welke Geotagging gebruikt u?

Hoofdartikel: Geotagging

Beheer

Help - iemand verwijdert/bewerkt steeds mijn bewerkingen. Wat moet ik doen?

Bekijk de pagina disputes voor details