Hu:FAQ

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Az alábbi oldalon az OpenStreetMap-pel (OSM) ismerkedő szerkesztők kérdéseit és az arra adott válaszokat láthatjátok.

Az oldal létrejöttekor több szerkesztő is jött a Turistautak.hu-ról. Ők másféle térképszerkesztő környezethez szoktak és az abban megszokott fogalmak megfelelőit keresik. Ez megjelenik a kérdésekben és a válaszokban is.

Hogyan tudok elkezdeni szerkeszteni?

Akár böngészőben is szerkeszthetsz az iD szerkesztővel, de sokak szerint jobb a JOSM. A JOSM-hez Java szoftverkörnyzet szükséges.

 • Indítsd el a JOSM szerkesztőt. letöltés
 • Fájl / Letöltés OSM-ről, majd
  • nagyíts bele (egérgörgővel)
  • mozgasd (lenyomott jobb egérgombbal)
  • jelölj ki egy környéket téglalappal (lenyomott bal egérgombbal)
  • kapcsold be felül a [x] Nyers GPS adatok letöltését
  • töltsd le
 • Légifelvétel / Bing Sat

Hogyan tudom a Turistautak.hu-n használatos színeket és vonaltípusokat beállítani?

A Turistautak.hu jelkulcs bekapcsolásához (csak az első alkalommal telepítendő, utána megjegyzi):

 • Ablakok / Térképrajz stílusok
 • A jobb oldalt alul megjelenő új eszközben az alsó négy gomb közül kattints a jobb szélsőre (beállítások).
 • A jobb oldali listától jobbra felül van egy + jel, arra kattints (új stílus).
 • Add meg a helyét az alsó url mezőben: http://kolesar.turistautak.hu/turistautak.hu.mapcss

Ha nem szeretnéd a sárga töréspontokat látni, akkor ugyanígy kapcsold be az alábbi stílust is: http://kolesar.turistautak.hu/hide-nodes.mapcss

Ezek a .mapcss fájlok könnyen szerkeszthetők, testreszabhatók.

JOSM-ben hogy tudom megnézni, hogy az egyes nyomvonalak kitől és mikorról származnak?

InfoMode(en) bővítménnyel.

JOSM: szerkesztés / beállítások, negyedik fül (bővítmények, konnektor ikon), keress rá a nevére, pipáld be, telepítsd. A JOSM újraindítását fogja kérni, mentsd el fájlba az adatokat ha szükséges, de letöltheted újra is.

Megjelenik a bal oldali eszköztárban egy info nevű gomb, ezt kiválasztva a nyomvonalpontok felett megjelenik az időpont, sebesség, nyomvonal neve és hivatkozása, benne a felhasználó nevével.

JOSM-ben a nyomvonalak igen halványak, alig láthatók, hogy lehet színt adni nekik?

A nyomvonalak megjelenítését rétegenként tudod állítani. A térképpel együtt letöltött nyomvonalak a "Letöltött GPX adatok" rétegre kerülnek, minden nyomvonal együtt. Ezeket tehát egyszerre tudod állítani. A rétegkezelőben jobb egérgomb, szín testreszabása és nyomvonalrajzolás személyre szabása. Az alapértelmezéseket a Szerkesztés / Beállítások legelső lapján tudod állítani.

Az OSM szerverén nincsenek útpontok?

Vannak, csak a JOSM-beli nyersadat-letöltéskor ezeket nem tölti le. Általában úgyis csak a saját éppen szerkesztés alatt álló felmérésed útpontjaira van szükséged, az meg úgyis kéznél van nálad a saját gépeden. Ha mégsincs nálad, de már feltöltötted a szerverre, akkor is hozzáférsz, mert a feltöltött nyers GPX fájlokat a szerver eltárolja, ezeket a webfelületről letöltve megkapod útpontokkal együtt. Más GPX fájlját is letöltheted ugyanígy.

Milyen kötelező paramétereket kell tölteni utakra az OSM-en?

Röviden: utaknál csak a típus kötelező: highway=*. Húzol egy vonalat, ráteszed hogy highway=track és lett egy földutad.

Hosszabban: az utakat highway=* írja le, a vasutakat railway=*, a vizeket waterway=* és így tovább. A turistautak.hu típuskészlete csoportokba foglalja a típusokat, az OSM-en csoport=érték formában jelenik meg.

A kulcsok egyediek egy objektumon, tehát nem lehet egyszerre highway=valami és highway=másvalami is. A kulcs-érték párosokat egyenlőségjel választja el, mint a mapeditben is. Egy ilyen kulcs-érték páros egy címke. Egy objektumon bármennyi címke lehet, akár egy sem.

Objektum maradhat címkézetlen is, ha része valami kapcsolatnak. Ha nem része, akkor hiba a címkézetlenség, erre a JOSM figyelmeztet is.

Az osztályozás több szintű is lehet. A leggyengébb szekérutat két címke írja le:

A burkolatlan utcát is kettő:

Ha burkolt, akkor elég egy:

Összefoglaló a típuskészletről magyar nyelven: térképelemek

Hogyan jelöli az OSM a jelzett turistautakat?

Alapelve az, hogy a turistaút a két végpontja között végighalad egy csomó útszakaszon. Így a turistaút jelzése nem az egyes útszakaszok tulajdonsága, hanem az útvonalé, amely az útszakaszokat rendezett és folyamatos listába foglalja.

Egy útvonalnak egy jelzése van. Ahol egy útszakaszon két vagy több útvonal is halad, vagyis a jelzések fonódnak, ott az útszakasz tagja több jelzett útvonalnak is.

Az útvonal az OSM-ben pontosan ugyanaz a fogalom, mint a Turistautak.hu-n. Fontos különbség viszont, hogy az útvonalak megjelennek a térkép szerkesztőfelületén, így a térkép szerkesztésével együtt lehet a rajta futó útvonalakat is kezelni.

JOSM-ben ha megnézed egy útvonal adatlapját, láthatod rajta, hogy folytonos-e. Az alábbi képen az. Ha valahol megszakad, akkor ott olyan piros pötty jelenik meg, mint a sor elején, ahol az út kezdődik. Ha az út körvonal, akkor körbezárul, ilyenkor körvonal jelenik meg a táblázatban.

JOSM-ben a kapcsolatok szerkesztésének bal oldali eszköztárában van egy A-Z gomb. Ez összepárosítja az összeérő vonalvégeket és addig forgatja őket, amíg folytonos sorba nem tudja őket állítani.

Az OSM-en az útvonalnak nem csak útszakaszok lehetnek a részei, hanem bármilyen objektum (pont, vonal, kapcsolat), így a pecsételőhely is része a túrának. A lista rendezett, tehát a pecsételőhelyek nem az elején vagy a végén vannak, hanem szépen menet közben, a megfelelő útszakaszok között. A kapcsolat tagjainak a szerepe is fontos, ez például egy tömegközlekedési járat útvonalában egy megálló szerepe lehet forward:stop, ami azt jelenti, hogy csak az útvonal irányban áll meg, visszafelé nem.

Új turistaút kapcsolat JOSM-ban: F12-Beállítások / Térképvetületek (bal oldalon fentről a harmadik) / Címkézési készletek fül / Turistaút kapcsolat (bal oldali listából áttenni jobbra) / OK. Ezután a Címkék menüben egy új eszköz jön létre, amivel a gyakori magyarországi jelzésekre gyorsan készíthető új kapcsolat. A felvitt jelzés kiemelése például itt általában már 10-20 perc múlva megjelenik (a különböző nagyítási szinteken nem egyszerre).

Hogyan jelöli a az OSM a felmérendő utakat?

Az út ismert része megkapja az út jellegének megfelelő címkéket, majd az utolsó töréspontra teszünk egy fixme=continue címkét. Ez a szokásos kimeneteken nem jelenik meg, de JOSM-ben igen (kis piros F betű), illetve készíthető olyan kimenet, ami megjelöli.

Nem találtam JOSM-ben a kanyarodás tiltások beállítását

Ez nem vonaltípus, mint a turistautak.hu-n, hanem kapcsolat. Van rá kiterjesztés (Turnrestrictions), de kézzel is létrehozhatod: kiválasztod a honnan és a hova vonalakat, valamint a kanyarodás helyének töréspontját, ahol a két vonal találkozik, majd a jobb oldali kapcsolatok eszközben létrehozol egy új kapcsolatot és beállítod az adatait.

Hogyan tudok JOSM-ben felületet rajzolni?

Az OSM rendszere nem különbözteti meg a felületeket a zárt vonalaktól. Rajzolj egy vonalat, a végpontja legyen azonos a kezdőpontjával. A zárt vonalat akkor fogja felületként kitölteni, ha olyan címkét adsz neki, amitől felületként értelmezi, például landuse=vineyard.

Hogyan kezeli az OSM a lyukas felületeket?

Ezt a zárt vonal önmagában már nem tudja leírni. JOSM: rajzold meg a lyukat, majd jelöld ki a külső és belső vonalat egyszerre és válaszd az Eszközök / Multipoligon létrehozása pontot (Ctrl+B). Ez készít rájuk egy kapcsolatot, amelyben a külső vonal outer, a belső pedig inner szerepet tölt be. Ha a vonalak fel voltak címkézve, átveszi a címkéket a kapcsolatra, így az eredetileg zárt vonalból álló felület megtartja jellemzőit a lyukasztás után is.

Hogyan tudok JOSM-ben pontot rajzolni? Csak vonalrajzolót találtam

A JOSM-ben egyetlen eszköz van a rajzolásra a bal oldal eszköztárban, billentyűzeten az A gombbal kapcsolható be. Ha egyet kattintasz vele üres területre, létrehoz egy pontot. Ne zavarjon meg, hogy egyből vonalat is húz onnan, a pont már létrejött és ha címkét választasz, az a pontra fog vonatkozni.

Meddig zárolhatom a OSM-ről letöltött területet?

Egyáltalán nem zárolódik az OSM a letöltéskor. A letöltés lemásolja az OSM adatbázisának egy részét a JOSM memóriájába, de nem zárolódik a szerveren.

Ha nem zárolódik, akkor hogyan kezeli az egyidejű szerkesztéseket?

Változás- és ütközésfigyeléssel. Amikor letöltesz, minden rajzi elemhez lejön a verziószáma. Feltöltéskor minden változott vagy törlendő objektumnak megnézi a szerveroldali verziószámát, és ha egyet is talál, ami időközben megnövekedett, akkor nem tudod felülírni, hanem visszakapod az ütközések listáját. Ezt a listát lekérheted szerkesztés közben is, így frissen és ütközésmentesen tudod tartani az állományodat, mondjuk hosszú rajzolás közben.

Mi történik, ha már beleszerkesztettem a térképbe és újra letöltök a szerverről?

Ha a változások olyan rajzi elemeket érintenek, amelyeket te nem változattál meg, akkor azok ütközés nélkül frissülnek. Ha olyat érint szerveroldali változás, amelyet te is megváltoztattál, akkor sem írja felül a tiédet, hanem ütközést kapsz.

Hogyan tudom feloldani az esetleges ütközéseket?

Három változatot tudsz párosával összehasonlítani: amelyet te eredetileg letöltöttél, amelyet megváltoztattál, és amely most friss a szerveren. Ezek figyelembevételével tudod kialakítani a feltöltendő változatot. Ha feloldottad és azóta nem változott újra a szerveren, akkor feltöltheted.

Milyen gyakoriak az ütközések?

Ritkák. Rajzolj nyugodtan és a végén töltsd fel a szerverre. Száz feltöltésből 1-2 esetben lesz ütközésed.

Ha mindenképpen ki szeretnéd próbálni az ütközést, válassz ki egy nagyon sok vonalból álló kapcsolatot, szerkessz bele és mentsd le helyi fájlba. Néhány nap múlva frissítsd a szerverről (Fájl / Módosítások frisstése) és ha időközben megváltozott, láthatod az ütközést.

Be kell zárnom a JOSM szerkesztőt feltöltés után?

Nem. A turistautak.hu-n azért kell becsuknod, mert nem tudja az új rajzi elemek azonosítóját, de a JOSM feltöltéskor megapja ezeket és ezért egyből folytathatod a szerkesztést.

Egyetlen esetben tudsz bajt csinálni, ezt kerüld el: új dolgok rajzolása után, elmented .osm fájlként, feltöltöd, mentés nélkül bezárod és később a feltöltés előtt mentett .osm fájlból szerkesztesz tovább. Ekkor a fájlban még újként szerepelnek a már feltöltött rajzi elemek, feltöltéskor ezek megduplázódnak. Megoldás: feltöltés után mentsd el az .osm fájlt, mielőtt bezárod, ha később ebből szeretnél tovább szerkeszteni.

Ha nem mented a munkádat fájlba, akkor ilyen hiba nem történhet. Ne aggódj, a JOSM ekkor is menti a rajzot automatikusan, így ha elmegy az áram, legfeljebb az utolsó néhány percet kell pótolnod.

Vannak olyan dolgok, amelyeket a turistautak.hu nem jelöl, de az OSM igen?

Sok ilyen van:

Nem tudok hidat felvenni pontként, miért?

Az OSM-ben a híd sosem pontszerű. A híd az út egy szakaszának tulajdonsága, bridge=yes címkével. A keresztezett vonalhoz képest legyen másik szinten, felüljáró esetén a híd legyen layer=1, de egy szintben haladó vasútvonalnál az alsó vonal menjen lefelé: layer=-1.

Változtatásokat eszközöltem a térképen, hogyan láthatom ezeket?

Mivel a térképek kirajzolása eltart egy ideig, így a térképrészletek a gyorsítótárban vannak tárolva és csak bizonyos időközönként, nem minden egyes szerkesztés után frissülnek.

Az alapértelmezett térkép (a Mapnikkel megjelenített réteg) általában perceken belül frissül. Amikor megtekinted az adott terület térképét, akkor ezzel megjelölöd a területet a kirajzolószoftvernek. Tartsd figyelemben, hogy a böngésző a térképeket és térképrészleteket az adott nagyítási szinten helyezi a gyorsítótárba és ezeket nem egyszerre frissíti. Ennél fogva a frissítés időtartama alatt előfordulhat, hogy a változtatásokat bizonyos nagyítási szinten látod, míg másokon nem, azonban egy kis idő múlva ott is meg fognak jelenni.

Továbbiak

Amit még érdemes lenne leírni itt:

 • Megszűnt és tervezett turistajelzések jelölése