Hu:Tag:highway=track

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Public-images-osm logo.svg highway = track
Frühlingslandschft Aaretal Schweiz.jpg
Leírás
Egy kisebb, földek vagy erdők megközelítésére szolgáló út Edit this description in the wiki page. Edit this description in the data item.
Megjelenítés OSM Carto-n
Mapnik-tracktype-not-set.png
Csoport: utak
Használható elemtípusok
nem használható pontokonhasználható vonalakonnem használható területekennem használható kapcsolatokon
Hasznos kombinációk
Lásd még
Státusz: de facto

A highway=track címkét olyan kisebb utakra használják, amelyeket nem tekintenek az általános célú úthálózat részének [1] A trackeket többnyire mezőgazdasági, erdészeti, szabadtéri rekreációs és hasonló tevékenységekre használják nyílt terepen. Az állandó emberi települések vagy létesítmények megközelítésére használt utak általában nem használhatják ezt a jelzőt. A trackeket négykerekű (két nyomvonalon haladó) járművek használják, és gyakran két keréknyom formájában jelennek meg a talajban (más néven kétnyomú út), de egyes régiókban lehetnek fenntartottak vagy burkoltak is.

Hogyan döntsd el?

Néhány példa, ahol a highway=track általában nem megfelelő:

 • Egy kisebb út, ami az általános úthálózat összekötésére szolgál. Ld. highway=unclassified.
 • Egy kisebb út, mellette állandó lakóhelyekkel. Ld. highway=residential.
 • Egy kisebb út, ami csak egy vagy több állandó lakóhely megközelítését szolgálja (kocsibehajtó). Ld. highway=service+service=driveway.
 • Egy kisebb út, ami egy kereskedelmi vagy ipari létesítmény elsődleges megközelíthetőségét szolgálja. Ld. highway=service.
 • Egy csapás, nyom, vagy ösvény, amely nem elég széles egy tipikus négykerekű gépjármű számára.[2]. Ld. highway=path, footway, cycleway és bridleway.

Ha a fentiek egyike sem igaz egy útra, és az elsődleges szerepe a környező földek megközelítése, a highway=track valószínűleg megfelelő. Néhány példa:

 • Egy mezőgazdaságú földút, melyet szántóföldek, legelők, gyümölcsösök, és hasonló mezőgazdasági területek megközelítésére használnak
 • Erdészeti út, mely szabadtéri időtöltések, favágás, és egyéb erdészeti tevékenységek célját szolgálja
 • Tűzoltó út a füves puszták bozóttüzeinek és az erdőtüzek megfékezésére
 • Egy kisebb út egy természetvédelmi terület megközelítésére
 • Földút hegyek, sivatag, és egyéb távoli helyet elérésére

Ez a lista nem teljes körű, és a highway=track számos más, a földterülethez való hozzáférési helyzetben is megfelelő. Az utak a földterület kisebb építményeihez is vezethetnek, mint például vadászkunyhók, tűzoltó kilátók, mezőgazdasági kiszolgáló épületek vagy kempingek. Mindaddig, amíg az út elsődleges célja a földterület megközelítése, a highway=track megfelelő.

Hogyan kell térképezni?

ElementWay.png

Track megrajzolásához hozz létre egy vonalat vonal, és vedd fel rá a highway=track címkét! Add meg a nevét (name=*) és/vagy számát (ref=*), amennyiben van ilyenje.

Fizikai állapot

Határozd meg a track fizikai jellemzőit az alábbi kiegészítő címkékkel:

 • surface=* megadja a felszín anyagát (paved - burkolt, unpaved - burkolatlan, gravel - kavics, dirt - talaj stb.).
 • tracktype=<grade1-grade5> megadja az út járhatóságát.
 • smoothness=* simaság - megadja azt, mennyire használható különböző típusú kerekes járművekkel.
 • width=* megadja a nyomvonal (űrszelvény) szélességét.

E címkék nélkül az egyetlen dolog, amit a highway=track a járművekre való alkalmasságról sugall, hogy az út elég széles egy tipikus négykerekű (két nyomon haladó) jármű számára. Míg néhány track egy átlagos személygépkocsival is járható, mások nagy hasmagasságot vagy terepjárót igényelnek. A járművek szélessége is változó. Ezért ezen kiegészítő címkék hozzáadása ajánlott, ha az információ rendelkezésre áll.

Behajtás

A highway=track címke nem feltételez semmilyen access=* értéket. Az Alapértelmezett behajtási korlátozások országfüggőek, és szintén függnek a tulajdonostól, területhasználattól, és egyéb tényezőktől. Ha rendelkezel helyi ismeretekkel, vagy a terepen meg tudod állapítani, ajánlott explicit hozzáférési címkék hozzáadása.

Tágabb értelmezések, létező használat

A highway=track címkét különböző okokból időnként tágabban értelmezték. Emiatt vannak olyan területek, ahol a jelenleg highway=track címkével jelölt utak jobban leírhatók egy másik highway=* besorolással és támogató címkékkel kombinálva.

Leírás Miért túl általános? Javasolt kiegészítő címkék
Földút, vagy burkolat nélküli út A burkolat nélküli utak több régióban gyakoriak, melyek többsége nem track. Az út felületi anyaga nem elegendő információ a besorolásához. surface=unpaved, surface=dirt, or other surface=* value
Robusztus járművet igénylő út (nagy hasmagasságú vagy terepjárásra alkalmas) [3] Nem minden track igényel robusztus járművet, és nem minden út, amely robusztus járművet igényel, track. Bizonyos régiókban ez a követelmény határozottan utalhat arra, hogy a track a megfelelő besorolás. Ez azonban nem elegendő a világméretű meghatározáshoz. smoothness=<very_bad-very_horrible>

tracktype=<grade3-grade5>

Ritkán használt, vagy elhagyott út Sok track megfelel ennek a leírásnak, de sok más nem. Egy régi út esetében, amelyet ma már csak gyalogosok, kerékpárosok és/vagy lovak használnak, a highway=path jobb választás lehet. Egy nehezen járható, benőtt út esetében fontold meg a obstacle=vegetation címkézés lehetőséget! Egy teljesen használaton kívüli és elhagyatott út esetében az életciklus-előtag jobb választás lehet. disused:highway=* vagy abandoned:highway=*

obstacle=vegetation smoothness=<horrible-impassable> tracktype=<grade4-grade5>

A highway=track címkét temetők, parkok, kertek, golfpályák és üdülőterületek bekötőútjaira is használták. Ezt a használatot a térképészek egyes régiókban megfelelőnek tarthatják, de sok más régióban inkább a highway=service használata ajánlott helyette.

Példák, melyek trackek lehetnek

Íme néhány példa arra, hogyan nézhetnek ki trackek. Kérjük, vedd figyelembe, hogy a highway=track-et a funkció alapján kell kiválasztani (lásd How to decide), nem pedig egyszerűen azért, mert egy út úgy néz ki, mint a példák egyike.

Ez a három példa olyan, mint a sok régióban jellemző erdészeti utak. Ha valóban ez az elsődleges használatuk, akkor a highway=track megfelelő. Azonban kocsibejárók vagy akár vidéki közutak is nézhetnek ki így. Ezekben az esetekben más highway=* besorolást kell használni.

Ez a három út meglehetősen rögös. Valószínűleg csak az erdőbe vagy a hegyekbe vezetnek, vagyis a highway=track megfelelő. A világ egyes régióiban azonban az ilyen utak településeket köthetnek össze, és az általános célú úthálózat részének tekinthetők. Ebben az esetben valószínűleg egy másik highway=* besorolás lenne megfelelőbb. Mindig győződj meg arról, hogy ismered a helyi térképezési konvenciókat!

Ez a három példa úgy néz ki, mint különböző típusú mezőgazdasági utak, amelyek a földekhez való hozzáférést szolgálják. Ez a highway=track gyakori felhasználási módja. Nem valószínű, hogy a füves utat másra használják, mint a legelőre való eljutásra, de a másik kettő lehet, hogy kocsibehajtó. Az aszfaltozott út akár egy közút is lehet, amely csak a szántóföldek mellett halad el. Mindkét esetben más highway=* besorolást kellene használni.

Burkolatlan utak, melyek nem trackek

Más típusú trackek

 • Az elsősorban angolul több értelmű Track/nyomvonal egyéb lehetséges használatai:
  • cycleway=track a dedikált, fizikai akadállyal (nem csak festékkel) elválasztott kerékpárút, mely az úttesttel párhozamosan, amellett fut.
  • leisure=track pálya futóversenyekhez stb.
  • highway=raceway motorsport versenypálya
  • railway vasúti sínek

Behajtási korlátozások

Megjegyzendő, hogy míg Németország nagy részén és egész Lengyelországban a kiegészítő behajtási (access) címkék nélküli highway=track-eket elérhetőnek feltételezzük, Nagy Britanniában ugyanezt nem tehetjük meg.

Külső viták, megbeszélések

Ennek a címkének a jelentését és dokumentációját 2021 elején hosszasan megvitatták a talk oldalon és ezeken a levelezőlistás témákon:

Jegyzetek

 1. Az "általános célú úthálózat" a unclassified, tertiary és a magasabb osztályozású utakból áll. A trackek többnyire nem az általános gépjárműforgalomra szolgálnak, de valamilyen alcsoport használja őket. Tehát ezeket az utakat egy kicsit kevésbé tekintik útnak, és nem igazán részei ennek az általános célú úthálózatnak.
 2. A "tipikus négykerekű gépjármű" egy általános, vagy átlagos gépjárművet jelent, amit az adott régióban általában használnak. Annak megítélése, hogy mely méret és terepképesség minősül tipikusnak, világszerte eltérő.
 3. A 2007 TIGER import highway=track címkét rakott a US Census Bureau Feature Class Code (CFCC) A51: "Vehicular trail, road passable only by 4WD vehicle, unseparated" osztályra.
Az itt látható szöveg az eredeti, angol nyelvű változat fordítása. Átnézve a rev2426559 változat alapján. Illessz minden új vagy helyspecifikus információt ezen figyelmeztetés elé.
Kérlek ne végezz a szövegen radikális módosítást anélkül, hogy azt lefordítva beledolgoznád az eredeti szócikkbe, értesítve erről a nemzetközi közösséget, vagy segítséget kérve ezen az oldalon. Helyesírási, nyelvtani, lexikai és stilisztikai javításokat örömmel veszünk.