Hu:Key:obstacle

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Public-images-osm logo.svg obstacle
Obstacle-Dense vegetation.JPG
Leírás
Átjárható akadály egy úton, mint például sűrű növényzet vagy kisebb kövek. Show/edit corresponding data item.
Csoport: properties
Használható elemtípusok
használható pontokonhasználható vonalakonnem használható területekenhasználható kapcsolatokon
Hasznos kombinációk
Lásd még
Státusz: használatbanPage for proposal

Enneka tagnek a célja hogy jelölni lehessen azokat az akadályokat amik nem az út jellegéből (felülete, anyaga, szélessége, stb.) hanem a környezetből vagy helyi jellemzőkből adódnak. Ez a tag használható arra hogy útvonaltervezésnél a tervezés ezen utakat elkerülje vagy alacsonyabb prioritással kezelje, hasonlóan a fekvőrendőrökhoz, kompokhoz vagy fizetős útszakaszokhoz, de alkalmazható nem járművel járható utak esetén is. Ez a tag jelölhet vizi utakon levő akadályokat is (mint amilyen például egy nem hajózható szakasz vagy egy víz feletti vezeték.

Az OSM Humanitárius csoport (HOT - Humanitarian OSM Team) is használja ezen taget.

Lásd még a barrier=* jelölést, amivel a pontszerű akadályokat (fatörzs vagy tuskó, kő, szemét vagy árok) lehet jelölni.

Taggelése

obstacle=* lehetséges értékei

Érték Elem Leírás További tagek Fotó
vegetation pont

vonal

A haladást növényzet (bokrok, csalán, sűrű és magas fű, léggyökerek, liánok, …) akadályozza, ami miatt nehéz haladni, óvatosan kell menni vagy utat kell vágni.[1]
Obstacle-Dense vegetation.JPG
fallen_tree pont Kidőlt fa akadályozza a továbbhaladást, át kell mászni rajta, alatta vagy jelentősebb erőfeszítéssel megkerülni.

Ambox warning pn.svg Lásd még #fallen_tree.

Obstacle-Fallen tree.JPG
precipice pont

vonal

Jelentősebb szakadék van az út közvetlen közelében amit nehéz (szemmel és fizikailag) elkerülni, és így a szédüléstől tartók nem tudnak az úton problémamentesen végigmenni. Lehetséges csekély leesési veszély is de ez a tag főként a szédülés miatti nehézségre vonatkozik.[4] *width=* or est_width=*[5]
Obstacle-Path with precipice.JPG
unevenness pont

vonal

A továbbhaladáshoz szükség van a kezekre is, és ezt nem lehetséges az utat követve elkerülni.[6]
Obstacle-Unevenness.JPG
hole pont

vonal

terület

A továbbhaladáshoz egy gödrön vagy lyukon kell áthaladni, ami nehezíti a haladást és nem lehetséges az utat követve elkerülni.

Ambox warning pn.svg Lásd #további tagek Ambox warning pn.svg Lásd #hole és heap

Obstacle-Hole.JPG
heap pont

vonal terület

Kő-, homok-, föld-, szemét-, stb. halom van az úton amin át kell haladni a továbbjutáshoz, nehezíti a haladást és nem lehetséges az utat követve kikerülni.

Ambox warning pn.svg Lásd #további tagek Ambox warning pn.svg Lásd #hole és heap

Obstacle-Heap.JPG
yes pont

vonal

Az útban vagy környezetében valami akadályozza az áthaladást. [7]

További tagek

Ha egy akadály csak egy bizonyos közlekedési módot akadályoz akkor azt az alábbi módon lehet jelezni:

Mit akadályoz Kulcs
Sinnbild Fußgänger.svg Gyalogosok obstacle:foot=*
Wheelchair symbol.svg Kerekesszékesek obstacle:wheelchair=*
Sinnbild Radfahrer.svg Biciklisek obstacle:bicycle=*
Sinnbild Kraftrad.svg Motorosok obstacle:motorcycle=*
Sinnbild Reiter.svg Lovasok obstacle:horse=*
Sinnbild PKW.svg Autókat obstacle:motorcar=*
Sinnbild LKW.svg Tehergépjárműveket obstacle:hgv=*
Sinnbild Fußgänger.svg Gyalogosokat nem akadályoz obstacle=fallen_tree + obstacle:foot=no

Akadály pontos leírása

Ha akarsz, lehetséges pontos leírást adni az akadályról, ha az hordoz plusz információt, de ez mindenképpen csak az obstacle=* tag mellett használható, magában nem.

Key Value
obstacle_description=* Az akadály rövid és lényegretörő leírása (pl. „csalán”, „ásott árok”)

Időszakos akadály

Főként növényzet esetén merül fel az, hogy az akadály csak időszakosan létezik, de ennek jelölése nem feltétlenül hordoz hasznos információt: a növényzet esetén értelemszerű hogy télen az gyérebb, így az időszakosság jelzése nem ad plusz értéket hozzá. Ennek ellenére van, aki ezt jelölni szeretné (például obstacle=yes általános esetben), ekkor az alábbi módon lehet ezt megtenni:

Key Value
seasonal:obstacle=yes Az akadály csak időszakosan létezik (lásd seasonal=*)


Kapcsolódó tagek

Kiemelt esetei

A pontszerű akadályok esetén érdemes először a barrier=* kulcs értékeit megnézni: ez a kulcs gyakran tartalmaz az objektumok mellett (pl. fal) környezeti akadályokat is (pl. fatörzset), és szélesebb körben használatos, mint az obstacle=*. Az barrier=* nem alkalmas a hosszabb akadályokkal rendelkező szakaszokhoz, erre a obstacle=* a megfelelő (kivéve, ha valaki az akadályokat egyenként fel akarja térképezni).

Az akadályok gyakran pontszerűek (barrier), és ezért érdemes azt ponton elhelyezni. Ha az akadály hosszabb nagyjából 5 méternél akkor kerülhet útra jellemzőként (obstacle).

fallen_tree

Az egyedi kidőlt fákhoz a barrier=log a megfelelő.

Az obstacle=fallen_tree olyan esetekben használható, amikor egy hosszabb szakaszon nagy mennyiségű, folyamatosan kidőlt fa található, péládul egy nem tisztított keskeny völgyúton. Ha a fa egyben közlekedésre is szolgál akkor hídként vedd fel: highway=path surface=wood bridge=yes (és értelemszerűen layer, ha értelmezhető).

Ne használd ezt a taggelést frissen kidőlt vagy átmenetileg ott hagyott fák esetén; ha egy fa évek óta láthatóan ott van, és nem is várható hogy eltávolítják akkor taggeld fel, de akkor ne, ha azt valószínűleg fel fogják vágni vagy eltakarítani.

hole és heap

Hole:

hole

bump

A gödör vagy domb lehet ponton, úton (ha 5 méternél nagyobb) vagy területen, de útvonaltervezési szempontból nem szerencsés területre tenni, ha lehet, ezt kerüljük.

Alternatíva lehet még a hazard=hole, hazard=bump.

Időszakos akadály

Az időszakosan, rendszeresen fennálló akadályt a Conditional restrictions módszerrel lehet jelezni, például egy vegetációs időszakban benőtt út esetén:

de általában ez fölösleges, ha logikusan következik a kulcsból (a „vegetation” szinte mindig tavasztól őszig nő be dolgokat). Ha az utat ritkán (rendszertelenül) tisztítják akkor használható az intermittent=yes jelölés is.

Lásd még

Lábjegyzetek

  1. Például a gyalogos szűk helyen kell hogy haladjon, le kell hajolnia, kerülgetni, óvatosan haladni vagy utat vágni; kézen-lábon karcolásokat, ütődéseket lehet szerezni.
  2. Egy kidőlt fa, egy node-on.
  3. Olyan esetekre vonatkozik amikor egy fát láthatóan hosszú ideig nem távolítottak el. Nem érdemes frissen kidőlt fákat jelölni, melyeket hamarosan elszállíthatnak.
  4. Bizonytalan járásúaknak, gyerekeknek ez akár jelentős veszélyt is jelezhet.
  5. A szűk út, vagy az egyik oldali fal tovább nehezítheti a járhatóságot.
  6. Okozhatja egy nagy kő, de akár nagyon meredek rész is.
  7. Például gyalogosok nem tudnak felegyenesedve, egyenesen, sorban haladni, és nincs szükségük a haladáshoz a kezükre (vagy machetére :-)).