Hu:Key:intermittent

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search
Public-images-osm logo.svg intermittent
Oybach.JPG
Leírás
Annak jelzésére szolgál, hogy egy vízfolyás vagy vízfelület nem tartalmaz tartósan vizet. Show/edit corresponding data item.
Megjelenítés OSM Carto-n vonal
Rendering-waterway river intermittent.png
Megjelenítés OSM Carto-n terület
Water intermittent 100.png
Csoport: tulajdonságok
Használható elemtípusok
használható pontokonhasználható vonalakonhasználható területekennem használható kapcsolatokon
Hasznos kombinációk
Lásd még
Státusz: elfogadvaPage for proposal

Az intermittent=* kulcs azt jelzi, hogy egy vízfolyás vagy vízfelület nem mindig tartalmaz vizet, vagyis időszakosan kiszárad.

Használat

intermittent=yes használható annak jelzésére, hogy

  • egy waterway=* (folyó, patak, stb.) néha kiszárad
  • egy water=* vízfelület nincs tartósan tele vízzel

intermittent=no a fentiek ellentettjét jelenti (a vízfolyás, vagy vízfelület egész évben tartalmaz vizet. Az intermittent=no egy menüből kiválasztható lehetséges érték iD-ben.

Ha ez a címke nincs feltüntetve egy vizes objektumon, akkor az alapértelmezett értéke intermittent=no.

Intermittent vs. seasonal

A vizet tartalmazó, de szezonálisan kiszáradó vízfelületek jobban leírhatóak a seasonal=* címkével. Az intermittent=yes széles körben elterjedt a szezonálisan változó vízfelületeknél – sokszor kiegészítve seasonal=yes címkével, vagy nélküle. Egyes térképezők az intermittent=yes címkét csak nem szezonális időszakosságra szeretik használni, de általában az intermittent=yes használható minden olyan vízfolyásra és vízfelületre, melyek nem tartalmaznak tartósan vizet, beleértve ebbe a szezonális és átmeneti vízborítást.

Az intermittent=yes tipikus esete, amikor a térképező száraz mederrel, de a közelmúltbeli vízborítás jeleivel találkozik. Egyes esetekben további információkat is lehet szeretni a víz jelenlétéről, például hogy az szezonális, rövid életű vagy rendszertelenül jelenik meg.

A helyzetet további címkék segíthetnek jobban leírni. Évszakok szerinti változékonyság esetén a seasonal=* kulcs használható az intermittent=yes mellett. A ephemeral=* címkére vonatkozó felhagyott javaslat hasonló címkézést volt hivatott bevezetni a rövid élettartamú vizekre.

Egyes állítások szerint maga az „időszakos” szó kizárja a rendszeres változásokat, és ezt egyes definíciók is alátámasztják. Néhányan azonban úgy határozzák meg ezt a szót, hogy a rendszeres változtatásokat is magában foglalja, például „alkalmanként vagy rendszeres vagy szabálytalan időközönként” (példa Collinstól). Általánosságban elmondható, hogy a terminológia vitatott – például a patak Wikipédia szócikke az „időszakos” és „szezonális” kifejezéseket szinonimaként használja, míg OSM-ben a szezonális az időszakosnak egy speciális esete sőt, egyesek a vízjelenlét változásának két külön osztályának tekintik.

Példák

A Cerknica időszakos tó Szlovéniában:
natural=water
water=lake
name=Cerkniško Jezero
intermittent=yes

relation Cerkniško Jezero

A Cañada del Oro időszakos folyó vagy vízmosás az Egyesült Államokban:
waterway=river
name=Cañada del Oro
intermittent=yes

relation Cañada del Oro


Példák megjelenítésre

Vízfolyások
Vízfelületek

Water intermittent.png

Lásd még

Potenciális címkézési hibák

Ha tudsz ezzel a címkével rendelkező helyeket, akkor ellenőrizd, hogy címkézhető lenne-e másik címkével.
Az automatikus szerkesztések erősen ellenjavallottak, kivéve hogyha valóban tudod, hogy mit csinálsz!
Az itt látható szöveg az eredeti, angol nyelvű változat fordítása. Átnézve a rev2405131 változat alapján. Illessz minden új vagy helyspecifikus információt ezen figyelmeztetés elé.
Kérlek ne végezz a szövegen radikális módosítást anélkül, hogy azt lefordítva beledolgoznád az eredeti szócikkbe, értesítve erről a nemzetközi közösséget, vagy segítséget kérve ezen az oldalon. Helyesírási, nyelvtani, lexikai és stilisztikai javításokat örömmel veszünk.