El:FAQ

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

an unequal sign

Αυτό το άρθρο είναι συνδεδεμένο ως μεταφρασμένη έκδοση από το αγγλικό άρθρο, αλλά το περιεχόμενο μοιάζει να είναι μη συγχρονισμένο με το αναφερόμενο κείμενο (συνήθως η αγγλική ή η γερμανική έκδοση). Παρακαλούμε ενημερώστε αυτή τη μετάφραση αν είναι δυνατόν.

Είναι OpenStreetMap ή Open Street Maps;

Η σωστή ορθογραφία είναι OpenStreetMap. Μία λέξη, τρία κεφαλαία γράμματα, ένας χάρτης. Το OpenStreetMap είναι επίσης ένα σήμα κατατεθέν.

Γιατί OpenStreetMap;

Γιατί δημιουργήθηκε το OpenStreetMap;

Τα γεωγραφικά δεδομένα (geo data) δεν είναι ελεύθερα σε πολλά μέρη του κόσμου. Γενικά στα μέρη αυτά, οι διαδικασίες χαρτογράφησης ανατίθεται σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες σε αντάλλαγμα λαμβάνουν αμοιβές από την πώληση των δεδομένων. Εάν ζείτε σε κάποια από αυτές τις χώρες, τότε μέσω της φορολόγησης πληρώνετε την χαρτογράφηση την πρώτη φορά και επιπρόσθετα ξαναπληρώνετε για να αποκτήσετε πρόσβαση σε ένα αντίγραφο των δεδομένων αυτών. Στις ΗΠΑ μη επεξεργασμένα γεωγραφικά δεδομένα (όπως το σετ TIGER) που ανήκουν στην κυβέρνηση, είναι κοινόχρηστα (ανήκουν στο public domain), αλλά τα επεξεργασμένα δεδομένα μαζί με τους έτοιμους χάρτες προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα.

Οι χάρτες από τις εταιρείες χαρτογράφησης που διατίθενται προς πώληση μερικές φορές περιέχουν ψευδή στοιχεία, ή Copyright Easter Eggs, για να εντοπίζονται προσπάθειες αντιγραφής τους. Αυτά τα ψευδή στοιχεία περιλαμβάνουν λανθασμένους ή απόντες δρόμους και χαρακτηριστικά όπως εκκλησίες ή σχολεία τα οποία στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν. Εάν οι χάρτες αυτοί χρησιμοποιηθούν για να δημιουργηθεί ένας άλλος, τα ψευδή αυτά στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποδειχθεί η αντιγραφή. Οι χάρτες αυτοί επιπρόσθετα μπορεί να είναι εσφαλμένοι γιατί είτε δημιουργήθηκαν για παράδειγμα πριν από ένα χρόνο και στο ενδιάμεσο δημιουργήθηκε κάποιο μονοπάτι το οποίο δεν περιλαμβάνεται, είτε απλά κάποιος έκανε λάθος στη χαρτογράφηση.

Εάν δεχτούμε όλα αυτά, τότε ακόμα δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι με τα δεδομένα, εκτός από το να τα φωτοτυπήσουμε. Σε πολλά μέρη βέβαια ακόμα και αυτό είναι παράνομο εάν ξεπεράσουμε τα δικαιώματα ορθής χρήσης που μας παραχωρούνται με την αγορά τους. Δεν μπορούμε να διορθώσουμε το όνομα ενός δρόμου ή να προσθέσουμε το αγαπημένο μας μπαρ ή να χρησιμοποιήσουμε τα δεδομένα σε ένα πρόγραμμά μας χωρίς να πληρώσουμε πολλά λεφτά στην εταιρεία που μας τα πούλησε. Ακόμα και κάτι απλό όπως το να τα μοιραστούμε με έναν φίλο, να τα χρησιμοποιήσουμε σε μία πρόσκληση ή να τα αναρτήσουμε σε έναν πίνακα ανακοινώσεων μπορεί να μην είναι τόσο νόμιμο όσο φανταζόμαστε στην αρχή.

Η πρόοδος στην τεχνολογία και τα φθηνά πλέον GPS μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουμε τους δικούς μας χάρτες, σε συνεργασία με άλλους και χωρίς κανέναν από τους περιορισμούς που αναφέρθηκαν πιο πριν. Αυτή η δυνατότητα μάς επιτρέπει να ανακτήσουμε μέρος της κοινωνίας στην οποία ζούμε - αν δεν μπορούμε να το χαρτογραφήσουμε, δεν μπορούμε να το περιγράψουμε.

Γιατί δεν χρησιμοποιείτε απλά τους Χάρτες Google ή οποιονδήποτε άλλο ιστότοπο με χάρτες για τα δεδομένα σας;

Σύντομη απάντηση:

Γιατί αυτά τα δεδομένα είναι προστατευμένα σε καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας (copyright) και ανήκουν σε οργανισμούς και εταιρείες. Η Google για παράδειγμα απλά τα παραχωρεί σε εσάς υπό συγκεκριμένους όρους. Εάν τα χρησιμοποιούσαμε θα έπρεπε να πληρώναμε το αντίστοιχο αντίτιμο.

Λεπτομερής απάντηση:

Σε αρκετούς είναι γνωστή η διαφορά ανάμεσα στο "δωρεάν" και στο "ελεύθερο". Τα δεδομένα του Google Maps για παράδειγμα είναι δωρεάν, αλλά δεν είναι ελεύθερα.

Εάν οι ανάγκες του έργου σας για χάρτες μπορούν να καλυφθούν με την απλή χρήση του Google Maps API, καλώς. Αυτό όμως δεν ισχύει για κάθε έργο. Χρειαζόμαστε ένα δωρεάν και ελεύθερο σετ δεδομένων το οποίο θα επιτρέψει σε προγραμματιστές, κοινωνικούς ακτιβιστές, χαρτογράφους κτλ. να εκπληρώνουν τα σχέδια και τις επιθυμίες τους χωρίς να περιορίζονται ούτε από το API της Google, αλλά ούτε από τους όρους παροχής υπηρεσιών της.

Σε αυτό το σημείο τίθεται πολλές φορές η ερώτηση : "Για δεν βάζετε τους χρήστες να κάνουν κλικ σε ένα σημείο πάνω σε έναν χάρτη της Google, και να καταγράφετε το γεωμετρικό μήκος και πλάτος στην βάση δεδομένων του OpenStreetMap; Αυτό δεν είναι δωρέαν;"

Δυστυχώς όχι. Τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται στους Χάρτες Google προέρχονται από τις NAVTEQ και Tele Atlas, δύο μεγάλες εταιρείες χαρτογράφησης. Αυτές, με τη σειρά τους, απέκτησαν κάποια από αυτά τα δεδομένα από εθνικούς οργανισμούς χαρτογράφησης (όπως το Ordnance Survey). Εφόσον οι εταιρείες αυτές έχουν κάνει σημαντικές οικονομικές επενδύσεις, είναι λογικό να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες όσον αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων τους.

Εάν συλλέγετε δεδομένα από τους Χάρτες Google με αυτόν τον τρόπο, τότε δημιουργείτε "παραγόμενο έργο". Τα δεδομένα κάθε τέτοιου έργου διατηρούν την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων της πηγής. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα σας μπορούν να υπόκεινται σε χρεώσεις και περιορισμούς από τον πάροχο των αρχικών δεδομένων. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση την οποία θέλει να αποφύγει το OpenStreetMap.

Χρειάζεται προσοχή να μην παρασυρθείτε από τα πνευματικά δικαιώματα που αφορούν το λογισμικό ή του Όρους Χρήσης. Το Google Maps API μπορεί να ενσωματωθεί σε έργα ελεύθερου λογισμικού/ανοιχτού κώδικα, αλλά αυτό ισχύει για το πώς χρησιμοποιείται αυτό. Δεν έχει καμία επίδραση πάνω στα δεδομένα που προβάλλονται μέσα από το API, τα οποία και παραμένουν υπό καθεστώς πνευματικής ιδιοκτησίας.

(Δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν είναι επιτρεπτό να δημιουργείται παραγόμενο έργο από αεροφωτογραφίες. Κάποιες αναγνώσεις των νόμων του Ηνωμένου Βασιλείου υπονοούν ότι αυτό μπορεί να γίνει χωρίς να μεταφέρονται τα πνευματικά δικαιώματα της φωτογραφίας. Μια ξεκάθαρη απόφαση σε αυτό θα μπορούσε να ανοίξει νέους δρόμους για το OpenStreetMap και τα υπόλοιπα παρόμοια έργα, αλλά εφόσον κάτι τέτοιο δεν ισχύει, προς το παρόν χρησιμοποιούνται 100% ανεξάρτητα δεδομένα.)

Περισσότερες πληροφορίες:

Πώς ένα έργο σαν αυτό μπορεί να δημιουργήσει χάρτες ακριβείας;

Η ίδια η φύση των έργων τύπου wiki δεν προσφέρει καμία εγγύηση ακρίβειας. Από την άλλη, λίγοι εμπορικοί χάρτες μπορεί να φέρουν μια τέτοια εγγύηση. Στην πραγματικότητα κάποιοι από αυτούς έχουν ψευδή στοιχεία από πρόθεση.

Η ουσία της διαδικασίας wiki είναι ότι όλοι οι χρήστες συμμετέχουν στο να υπάρχουν ακριβή δεδομένα. Εάν ένα άτομο εισάγει μη ακριβή δεδομένα, εσκεμμένα ή όχι, τότε το υπόλοιπο 99.9% των χρηστών μπορούν να το ελέγξουν, να το διορθώσουν ή να το σβήσουν. Η μεγάλη πλειοψηφία των συμμετεχόντων έχουν καλή πρόθεση και μπορούν να διορθώνουν τα κακώς κείμενα.

Το παράδειγμα της  Βικιπαίδειας έχει δείξει ότι ένα μεγάλο σύνολο καλών δεδομένων μπορεί συγκεντρωθεί αλλά είναι δύσκολο να αποβάλλουμε εντελώς τα αναπόφευκτα σφάλματα από αυτό.

Ένα πλήρες ιστορικό των αλλαγών καταγράφεται για κάθε χρήστη. Από τις 21 Απριλίου 2009, οι χρήστες μπορούν να επισυνάπτουν περιγραφές των αλλαγών τους, στο στιλ της Βικιπαίδειας, ενώ υπάρχει επίσης μια καρτέλα Ιστορικού στην κεντρική σελίδα που δείχνει τις πρόσφατες αλλαγές στην επιλεγμένη περιοχή.

Τη δεδομένη στιγμή, ο πλέον κατάλληλος για να απαντήσει στο ερώτημα αυτό είστε εσείς. Ένας τρόπος είναι να επιλέξετε μια περιοχή που γνωρίζετε καλά και να χρησιμοποιήσετε το OpenStreetMap για να διαπιστώσετε πόσο καλά αντιστοιχούν τα δεδομένα με την δική σας γνώση. Ίσως δείτε κάτι που είναι λανθασμένο ή ανακριβές. Πιο πιθανά θα βρείτε ότι λείπουν πολλά στοιχεία από εκεί. Στη φάση αυτή, ο κύριος στόχος μας είναι να επεκτείνουμε την κάλυψη, χωρίς να αντιγράφουμε από υπάρχοντες χάρτες. Όπως στη Βικιπαίδεια, οι αλλαγές γίνονται εύκολα, οπότε μπορείτε και εσείς να βοηθήσετε!

Παρατήρησα όχι έχετε ήδη πολλά δεδομένα. Από πού έχουν προέλθει αυτά;

Έχουμε πολλούς ενθουσιώδεις συντελεστές!

Επίσης χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα TIGER για τις ΗΠΑ, και τα AND Data για την Ολλανδία (ευγενική χορηγία), δεδομένα Goebase από την Καναδική κυβέρνηση και πάντα είμαστε σε επαγρύπνηση για άλλες πιθανές πηγές. Όμως όλα τα δεδομένα μας πρέπει να προέρχονται από το public domain (να είναι κοινόχρηστα) ή από ελεύθερες πηγές με άδεια που να είναι συμβατή με την δική μας (OpenStreetMap License). Ακόμα για τις περιοχές που υπάρχουν ελεύθερα δεδομένα, κατά γενικό κανόνα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης μέσω της συλλογικής διαδικασίας επεξεργασίας χαρτών της κοινότητας του Openstreemap.

Για τις περισσότερες περιοχές δεν υπάρχουν δεδομένα και άρα πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν, κάνοντας εξαρχής επισκόπηση των δρόμων. Παρά το ξεκίνημα από το μηδέν, επιτύχαμε ένα πολύ καλό βαθμό κάλυψης για αρκετές τέτοιες περιοχές.

Γιατί σε κάποιες περιπτώσεις τα δεδομένα είναι ασυνεπή;

"Το ΟpenStreetMap είναι ένας δωρεάν επεξεργάσιμος παγκόσμιος χάρτης. Δημιουργείται από ανθρώπους σαν εσάς." Το οποίο σημαίνει ότι η βάση δεδομένων πάντα θα υπόκειται σε πειραματισμούς, ιδιοτροπίες και λάθη από την κοινότητα. Αυτή ακριβώς είναι και η δύναμη του έργου, αφού ανάμεσα σε άλλα επιτρέπει στα δεδομένα να προσαρμόζονται ώστε να αντανακλούν τις αλλαγές στον πραγματικό κόσμο.

Σε ποιόν ανήκει το OpenStreetMap;

Σε εσάς. Τα δεδομένα και το πρόγραμμα ανήκουν σε εσάς, τους συντελεστές.

Υπάρχει ένα ίδρυμα που ονομάζεται Ίδρυμα OpenStreetMap (OpenStreetMap Foundation) το οποίο υπάρχει για να προστατεύει, να αναδεικνύει και να υποστηρίζει το έργο, αλλά τα δεδομένα δεν ανήκουν σε αυτό.

Τι μου επιτρέπει να κάνω η άδεια χρήσης των δεδομένων;

Υπάρχει ένα νομικό FAQ στο οποίο μπορείτε να αναζητήσετε πληροφορίες, αλλά δεν είναι οριστικό και αποτελεί αντικείμενο συζήτησης.

Από τα τέλη του 2007, το Ίδρυμα OpenStreetMap διερευνά τις διάφορες επιλογές στους όρους χρήσης: εδώ είναι οι τελευταίες εξελίξεις.

Πώς μπορώ να βοηθήσω;

Πώς μπορώ να εμπλακώ;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να προσφέρετε στο OpenStreetMap. Εάν διαθέτετε ένα GPS τότε μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να συλλέξετε δεδομένα και με τα εργαλεία που θα βρείτε εδώ να τα προσθέσετε στη συλλογή μας. Εάν πάλι δεν έχετε κάποιο GPS τότε επίσης μπορείτε να βοηθήσετε. Οι τρόποι για να το κάνετε αυτό περιγράφονται εδώ.

Πώς γίνεται η επικοινωνία ανάμεσα στα μέλη του OpenStreetMap;

Η κοινότητα του OpenStreetMap είναι μεγάλη, διασπαρμένη σε πολλές χώρες, με πολλές διαφορετικές γλώσσες και με πολλά και διαφορετικά ενδιαφέροντα. Επομένως η απάντηση είναι ότι η επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη. Παρόλα αυτά πάντως κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε!

Υπάρχουν διάφορα κανάλια επικοινωνίας.

 • Υπάρχουν πολλές λίστες αλληλογραφίας. H λίστα συζήτησης είναι αρκετά δραστήρια. Εκεί γίνονται οι περισσότερες συζητήσεις και παίρνονται οι περισσότερες αποφάσεις. Υπάρχουν επίσης λίστες για [1], για [2] και περισσότερες από είκοσι ακόμα λίστες. Δείτε εδώ για περισσότερα.
 • Το forum.openstreetmap.org είναι επίσης ένα πολύ καλό σημείο για να αναζητήσετε βοήθεια.
 • Για chat, το κύριο κανάλι μας στο IRC είναι το irc://irc.oftc.net#osm . Υπάρχουν επίσης και άλλα δευτερεύοντα. Δείτε εδώ
 • Κάποιες ανακοινώσεις και ενδιαφέρουσες εξελίξεις αναρτώνται στο ιστολόγιό μας.
 • Και τέλος υπάρχει αυτό το wiki. Χρησιμοποιείται περισσότερο για πληροφόρηση παρά για συζητήσεις, αλλά οι επισημάνσεις (tags) που χρησιμοποιούμε στους χάρτες (Map Features) οργανώνονται μέσω του wiki. (Σημείωση: Υπάρχουν κεντρικές σελίδες που ασχολούνται με ζητήματα χαρτογράφησης ανά χώρα, πχ Greece, Cyprus)

Δείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Μπορώ να σας υποστηρίξω αγοράζοντας κάτι;

Φυσικά! Δείτε την σελίδα με τα εμπορεύματα για λαχταριστά καλούδια.

Υπάρχει κάποια τρέχουσα ακαδημαϊκή έρευνα πάνω στο OpenStreetMap;

Αρκετά πανεπιστήμια και σχολεία παγκοσμίως χρησιμοποιούν το OpenStreetMap στα πλαίσια ερευνών τους. Δείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Επεξεργασία

Πρέπει να έχω συσκευή GPS για να συνεισφέρω στο χάρτη;

Όχι. Όταν το OpenStreetMap πρωτοξεκίνησε, ο χάρτης άρχισε ως λευκός καμβάς. Οι συσκευές GPS ήταν επομένως χρήσιμες για να καθοριστούν οι θέσεις των δρόμων και άλλων χαρακτηριστικών χάρτη. Σήμερα έχουμε πολυάριθμες πηγές δεδομένων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να προσδιορίσουν μία ακριβή θέση, συμπεριλαμβανομένων των αεροφωτογραφιών από το Bing, και φυσικά τα υπάρχοντα δεδομένα του OpenStreetMap.

Μπορείτε ακόμα να ανεβάσετε αρχεία καταγραφής δεδομένων του GPS σας (που ονομάζονται ίχνη) στο OpenStreetMap, ώστε εσείς και άλλα μέλη να μπορείτε να ιχνηλατείτε ώστε να σχεδιάζετε χάρτες. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για αγροτικές και ορεινές περιοχές όπου οι αεροφωτογραφίες μπορεί να είναι χαμηλότερης ποιότητας ή ανακριβώς στοιχισμένες. Για να το κάνετε αυτό, θα πρέπει να είστε εγγεγραμμένος χρήστης του OSM. Δείτε εδώ για οδηγίες και εδώ για μία λίστα δημόσια διαθέσιμων ιχνών GPS.

Τι GPS πρέπει να αγοράσω; Μπορώ να χρησιμοποιήσω μία μονάδα αυτοκινήτου "satnav";

Δείτε τις κριτικές GPS. Κάποιες μονάδες για αυτοκίνητα θα παραγάγουν τα αρχεία καταγραφής που χρησιμοποιεί το OSM, αλλά πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε απενεργοποιημένη την επιλογή "Προσκόλληση στις οδούς (Snap to Road)" - ειδάλλως το αρχείο καταγραφής σας θα συνδεθεί με τον προστατευόμενο χάρτη υπό πνευματική ιδιοκτησία του δορυφορικού συστήματος πλοήγησής σας.

Διαθέτω κάποια δεδομένα GPS, πώς μπορώ να τα χρησιμοποιήσω για να βοηθήσω το OpenStreetMap;

Μπορείτε να ανεβάσετε τις καταγραφές των τροχιών του GPS στο OpenStreetMap, έτσι ώστε εσείς ή και κάποιος άλλος να τις χρησιμοποιήσει για να σχεδιάσει χάρτες. Θα πρέπει να εγγραφείτε ως χρήστης του OSM για να το κάνετε αυτό. [3]] μπορείτε να δείτε τροχιές που έχουν ανεβάσει άλλοι χρήστες.

Αφού το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις καταγεγραμμένες τροχιές, ως οδηγό για να σχεδιάσετε δρόμους και μονοπάτια για τους χάρτες του OpenStreetMap. Αυτό μπορεί να γίνει:

 • με επεξεργασία των δεδομένων online, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα Potlatch, ένα εύκολο στη χρήση πρόγραμμα Flash που τρέχει μέσω του broswer σας
 • με επεξεργασία των δεδομένων offline, χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα JOSM, ένα πρόγραμμα με πολλές και ισχυρές δυνατότητες, για να μετατρέψετε τα δεδομένα GPS σε χάρτες από την άνεση του σπιτιού σας. Μετά μπορείτε να ανεβάσετε τα αποτελέσματα στο server μας.
 • με χρήση άλλων προγραμμάτων επεξεργασίας
 • ακόμα και αν δεν διαθέτετε GPS. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ.

Έχω κάποια δημοσίας χρήσης δεδομένα μη προερχόμενα από GPS, πώς μπορώ να τα προσφέρω;

Εάν διαθέτετε τέτοια δεδομένα (για παράδειγμα την ιστοσελίδα ενός δήμου ή μιας κοινότητας), μπορεί να είναι κατάλληλα για εισαγωγή. Αν θέλετε να τα εισαγάγετε, δείτε τις Οδηγίες Εισαγωγής. Η εισαγωγή μπορεί να είναι μια πολύ τεχνική διαδικασία και απαιτείται τεχνική εμπειρία και εντατική εμπειρία με το OSM για να ολοκληρώσετε επιτυχημένα μία εισαγωγή. Η πρόκληση με τις εισαγωγές δεν είναι κυρίως τεχνική, αλλά πρόκληση της κοινότητας. Πρέπει να συζητήσετε με τοπικούς χαρτογράφους και να ελέγξετε ότι συμφωνούν με την εισαγωγή τόσο όσο και η ευρύτερη κοινότητα.

Βεβαιωθείτε ότι τα δεδομένα σας είναι όντως δημοσίας χρήσης (public domain). Αν δεν είστε σίγουροι για την άδειά τους ή εάν το μέγεθός τους είναι υπερβολικά μεγάλο, τότε (επικοινωνήστε) πρώτα μαζί μας. Θα μας ενδιέφερε πολύ να σας ακούσουμε! Μπορείτε επίσης να προσθέσετε μια καταχώρηση στην λίστα με τις πιθανές πηγές δεδομένων μαζί με μια περιγραφή.

Για μαζικό ανέβασμα δεδομένων, ίσως θα ήταν καλύτερο να χρησιμοποιήσετε το API απευθείας. Από την άλλη, ίσως θα ήταν καλύτερο να εξετάσετε τα δεδομένα σας σε αντιπαράθεση με τα υπάρχοντα OSM δεδομένα χρησιμοποιώντας το σύστημα layers του JOSM (μετατρέψτε τα δεδομένα σας σε αρχεία .osm πρώτα).

Αν είστε αρχάριοι, ηΗ καλύτερη επιλογή σας μπορεί να είναι να κάνετε τα δεδομένα διαθέσιμα στην κοινότητα και αν κάποιος ενδιαφέρεται, μπορεί να προχωρήσει με τη διαδικασία της εισαγωγής.

Ποιες φωτογραφίες και ποιους χάρτες μπορώ να χρησιμοποιήσω για να φτιάξω χάρτες;

Οι περισσότεροι χάρτες έχουν περιορισμούς πνευματικών δικαιωμάτων. Αυτό περιλαμβάνει και εικόνες από δωρεάν ιστοσελίδες όπως το Google Maps και τυπωμένους χάρτες (ακόμα και αν τους έχετε σαρώσει εσείς). Οι εμπορικές αεροφωτογραφίες έχουν επίσης πνευματικά δικαιώματα.

Δεν θα πρέπει για κανένα λόγο να χρησιμοποιείτε χάρτες προστατευμένους από πνευματικά δικαιώματα, όταν κάνετε επεξεργασία με το OpenStreetMap (εκτός και αν είναι συμβατοί με την δική μας άδεια). Η χρήση των χαρτών περιλαμβάνει την αξιοποίησή τους ως οδηγούς για να χαράξετε διαδρομές, την αντιγραφή ονομασιών δρόμων από αυτούς αλλά και την καταγραφή συντεταγμένων για κάποιο σημείο. Για την αποφυγή νομικών προβλημάτων, το OpenStreetMap θεωρεί όλες αυτές τις διαδικασίες ως μια μορφή αντιγραφής, ή αλλιώς "δημιουργία" παραγόμενου έργου. Γενικά είναι προτιμότερο όταν επεξεργάζεστε τους χάρτες του OpenStreetMap να μην συμβουλεύεστε καν άλλους εμπορικούς χάρτες.

Επομένως ... τι μπορεί να χρησιμοποιηθεί; Όχι πάρα πολλά και για αυτόν ακριβώς το λόγο η περισσότερη δουλειά γίνεται με δημιουργία του χάρτη από το μηδέν. Υπάρχουν βεβαίως κάποιες πιθανές πηγές δεδομένων και συγκεκριμένα έχουμε εισαγάγει στη βάση τα δεδομένα TIGER για τις ΗΠΑ και τα δεδομένα AND για την Ολλανδία. Επίσης έχουμε κάνει χρήση χαρτών που δεν προστατεύονται πια από πνευματικά δικαιώματα αν και είναι αρκετά παλιοί και αεροφωτογραφιών της Yahoo! για την χρήση των οποίων έχουμε λάβει ειδική άδεια.

Ανέβασα μια τροχιά από GPS. Τώρα γράφει "PENDING" και η ουρά αναμονής είναι 8 ώρες. Τι συμβαίνει;

Όταν υπάρχει έντονη δραστηριότητα στον σέρβερ, κυρίως τα σαββατοκύριακα, μπορεί όντως να χρειάζεται να περιμένετε πριν η τροχιά σας εισαχθεί στην βάση δεδομένων. Όμως δεν χρειάζεται να περιμένετε για να αρχίσετε την δημιουργία χαρτών!

Εάν χρησιμοποιείτε το Potlatch, επιλέξτε το 'edit' στα δεξιά της τροχιάς σας (στη λίστα με τις τροχιές GPS), αντί για το συνηθισμένο στην κορυφή.

Εάν χρησιμοποιείτε το JOSM ή κάποιο άλλο πρόγραμμα offline επεξεργασίας, απλά φορτώστε την τροχιά από τον σκληρό σας δίσκο.

Μόλις έκανα κάποιες αλλαγές στα δεδομένα του χάρτη. Πότε θα μπορώ να τις δω;

Επειδή οι εικόνες που αποτελούν τον χάρτη χρειάζονται κάποιο χρόνο για να δημιουργηθούν, τα "πλακίδια" του χάρτη αποθηκεύονται και ανανεώνονται περιοδικά και όχι με κάθε αλλαγή που γίνεται σε αυτά.

Ο προεπιλεγμένος χάρτης (το Mapnik layer) συνήθως ανανεώνεται κάθε μία ώρα. Όταν προσπαθήσετε να δείτε τον χάρτη για μια περιοχή με αλλαγές, τότε αυτή θα επισημανθεί στο λογισμικό που τον δημιουργεί. Να σημειωθεί ότι τα "πλακίδια" διαφορετικών επιπέδων μεγέθυνσης δεν ανανεώνονται όλα ταυτόχρονα. Έτσι κατά την διάρκεια του χρόνου που χρειάζεται για την ανανέωση, μπορεί οι αλλαγές σας να υπάρχουν σε κάποια επίπεδα zoom ενώ σε κάποια άλλα όχι.

Εάν ακόμα τα δεδομένα που εισάγατε δεν εμφανίζονται αλλά είστε σίγουροι ότι τα αντίστοιχα "πλακίδια" έχουν δημιουργηθεί και απλά δεν φαίνονται, τότε ίσως έχετε πρόβλημα επισήμανσης (tagging). Βεβαιωθείτε ότι:

 • όλες οι διαδρομές έχουν επισημανθεί με κάτι ορθό (π.χ. highway=unclassified)
 • οι ετικέτες επισήμανσης σας είναι με μικρά γράμματα (π.χ. τα HIGHWAY και Highway δεν είναι σωστά)
 • αντί για κενά χρησιμοποιείτε το underscore '_' για ετικέτες όπως highway=bus_stop

Τι πρέπει να κάνω για δρόμους που έχουν πολλαπλές τιμές σε μια ετικέτα επισήμανσης;

Εάν οι τιμές αφορούν περισσότερες της μίας διαδρομής, η καλύτερη λύση είναι να χρησιμοποιήσετε Relations! Το E-road_network είναι ένα καλό παράδειγμα για το πως δουλεύει αυτό.

Εάν οι τιμές αφορούν μόνο μία διαδρομή, τότε διαχωρίστε τις τιμές για την ίδια ιδιότητα με ερωτηματικά (;). Για παράδειγμα nat_ref="B500;B550" για έναν δρόμο που έχει χαρακτηρισθεί B500 και B550. Εάν και μπορεί να συναντήσετε και άλλους χαρακτήρες ως διαχωριστικά τιμών, όπως για παράδειγμα "/", " ", "-", ή το "#", το ερωτηματικό είναι ο μόνος αποδεκτός χαρακτήρας.

Εάν το ερωτηματικό είναι μέρος της τιμής που θέλετε να δώσετε, τότε χρησιμοποιείστε δύο στη σειρά για να το επισημάνετε.

Πότε ένας δρόμος ανήκει σε μια πόλη;

Αυτή την απορία την έχουν πολύ συχνά οι αρχάριοι. Κανονικά θα πρέπει να υπάρχει ένα κλειστό όριο-δρόμος που θα σηματοδοτεί τα όρια της πόλης με ετικέτες place και place_name, όπως επίσης και ένα επιπλέον σημείο με ετικέτες name και place που ορίζει που απεικονίζεται το όνομα της πόλης. Δείτε το Key:place για λεπτομέρειες. Στον χάρτη όμως ένα τέτοιο όριο δεν υπάρχει για πολλές πόλεις και έτσι μόνο η απόσταση από το κεντρικό σημείο που σηματοδοτεί την πόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αυτές τις περιπτώσεις. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το is_in/is_in:city.

Κάποιος χρήστης άλλαξε κάτι που εισήγαγα αλλά πιστεύω ότι έκανε λάθος. Πώς μπορώ να επικοινωνήσω μαζί του;

Για να βρείτε το όνομα του χρήστη που έκανε την τελευταία αλλαγή σε κάποιο αντικείμενο,

 • στο Potlatch (η καρτέλα Edit στην ιστοσελίδα), επιλέξτε το αντικείμενο και πατήστε H για να εμφανιστεί το ιστορικό.
 • στο JOSM, κάντε κλικ στο αντικείμενο και η πληροφορία εμφανίζεται στο Author's panel (πατήστε το κουμπί στην μπάρα κάτω αριστερά ή CTRL-A για να το εμφανίσετε αν δεν υπάρχει ήδη)
 • Στον Slippymap στην αρχική σελίδα του OpenStreetMap, χρησιμοποιήστε το κουμπί + και ενεργοποιήστε την επιλογή Data. Θα εμφανιστεί τότε το παράθυρα με τις πληροφορίες δεδομένων στα αριστερά. Επιλέξτε Load data και περιμένετε μέχρι οι πληροφορίες των τρεχόντων δεδομένων να εμφανιστούν στο χάρτη. Επιλέξτε την πληροφορία για την οποία θέλετε να δείτε το ιστορικό. Θα εμφανιστούν όλες οι ιδιότητες μαζί με μια παραπομπή 'Show history' στο κάτω μέρος του παραθύρου. Επιλέξτε το για να δείτε ποιος χρήστης έκανε τις τελευταίες αλλαγές. Επιπρόσθετα πατώντας την παραπομπή Detail στην καρτέλα ιστορικού, μπορείτε να δείτε τις σελίδες όλων των χρηστών που έχουν συνεισφέρει στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Στην σελίδα το κάθε χρήστη μπορείτε να πατήσετε το κουμπί 'Mail' και να τους στείλετε ένα μήνυμα. Για έναν χρήστη που τον λένε Fred28, πηγαίνετε στην διεύθυνση http://www.openstreetmap.org/user/Fred28 και πατάτε "Send message".

Το Potlatch παρέχει την δυνατότητα αναίρεσης των αλλαγών και ανάκτησης των προηγούμενων καταχωρήσεων. Δείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες.

Να σημειωθεί ότι μετακινώντας μια διαδρομή αλλάζουν οι θέσεις των κόμβων, αλλά η διαδρομή η ίδια παραμένει αναλλοίωτη.

Πώς μπορώ να ενημερώνομαι για τις αλλαγές στα δεδομένα μιας συγκεκριμένης περιοχής;

Κάντε εγγραφή στο ITO για OSM Mapper, ορίστε την περιοχή που θέλετε να παρακολουθείτε και εγγραφείτε στο σχετικό RSS-feed.

Επεξεργασία με το Potlatch

Υπάρχει ένα ξεχωριστός οδηγός για το Potlatch.

(Το Potlatch είναι ένα πρόγραμμα επεξεργασίας χαρτών το οποίο τρέχει αν επιλέξετε την καρτέλα "Edit" στην κεντρική σελίδα. Εάν δεν γνωρίζετε ποιο πρόγραμμα επεξεργασίας χρησιμοποιείτε, το πιο πιθανό είναι ότι είναι το Potlatch!)