El:Getting Involved

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Πώς να βοηθήσετε το OpenStreetMap

Δουλεύοντας πάνω στον χάρτη

Πιθανώς να έχετε ήδη ρίξει μια ματιά στον χάρτη και να προσπαθήσατε να βρείτε τον δρόμο του σπιτιού σας. Μπορεί να μην είναι σωστός, ούτε καν ολοκληρωμένος. Μπορεί να μην υπάρχει και καθόλου στον χάρτη (κάτι πολύ πιθανό αυτή τη στιγμή). Λοιπόν να ένας πολύ καλός τρόπος για να συμμετάσχετε. Δημιουργούμε χάρτες χωρίς την χρήση εμπορικών χαρτών, αλλά χωροθετώντας δρόμους και χρησιμοποιώντας διάφορες τεχνικές χαρτογράφησης. Παρ'όλα αυτά η γνώση μιας τοποθεσίας είναι αναντικατάστατη. Υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την γειτονιά σας, χωρίς να χρειαστεί να λαμβάνεται υπόψιν σας τις παγκόσμιες διαστάσεις του έργου. Ενθαρρύνουμε τον κόσμο να συμμετάσχει κάνοντας μικρές συνεισφορές όπου μπορεί για να βελτιώσουμε τον χάρτη, γιατί τα πολλά χέρια κάνουν ευκολότερη την δουλειά.

Αναφέροντας λάθη στον χάρτη

Το Notes παρέχει έναν εύκολο τρόπο για να σημειώνονται τα προβλήματα στον χάρτη, όπως η απουσία ή τα λάθη στα ονόματα, η έλλειψη χαρακτηριτικών ... Ακόμα πιο εύκολη είναι η παροχή πληροφοριών για κάποιο υπάρχον πρόβλημα, όπως η συμπλήρωση του ονόματος σε έναν δρόμο.


Κάνοντας απλές προσθήκες

Δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος για να αρχίσετε να δουλεύετε πάνω στον χάρτη. Μπορεί να βρίσκεστε σε μια περιοχή, η χαρτογράφηση της οποίας έχει ολοκληρωθεί, αλλά μην ξεχνάτε ενδιαφερόμαστε να συλλέξουμε πολλά λεπτομερή χαρακτηριστικά στον χάρτη. Προσθήκες όπως μπαρ, εστιατόρια, ακόμα και ταχυδρομικά κουτιά και στάσεις λεωφορείων μπορούν να γίνουν στο σύνολο δεδομένων. Εντοπίστε τα στην γειτονειά σας και προσθέστε τα! Επίσης είστε ευπρόσδεκτοι να διορθώσετε τυχόν λάθη που βλέπετε όπως π.χ. ένα λάθος όνομα δρόμου. Στο Notes μπορείτε να βρείτε γνωστά σφάλματα στην περιοχή σας που μπορείτε να επιδιορθώσετε.

Επομένως, δημιουργήστε έναν λογαριασμό, συμβουλευτείτε τα χαρακτηριστικά χάρτη και ξεκινήστε την επεξεργασία!


Δημιουργώντας χάρτες από το μηδέν

Μπορεί στην περιοχή( ή ακόμα και στην χώρα ) που βρίσκεστε να μην υπάρχει ιδιαίτερη κάλυψη στον χάρτη. Αυτό είναι καλό! Η συμμετοχή θα μας βοηθήσει να κατακτήσουμε και αυτή τη γωνιά του πλανήτη!

Για να γίνει αυτό, χρειάζεται να συλλέξετε δεδομένα με κάποια από τις τεχνικές χαρτογράφησης. Έπειτα δημιουργήστε έναν λογαριασμό, συμβουλευτείτε τα χαρακτηριστικά χάρτη και ξεκινήστε την επεξεργασία!

Για να μάθετε ποιός άλλος εμπλέκεται στην χαρτογράφηση της περιοχής σας, πλοηγηθείτε στις σελίδες έργων χαρτογράφησης και επίσης επισκεφθείτε το προφίλ σας χρήστη OSM, για να θέσετε την τοποθεσία σας.

Καταγράφοντας δεδομένα για το OSM

Μια από τις κύριες πηγές πληροφορίας για το OSM είναι διαδρομές που καταγράφονται με χρήση ενός δέκτη GPS. Αυτές οι διαδρομές μπορούν να αποσταλούν στους σέρβερς του OSM, όπου αποθηκεύονται είτε για δημόσια είτε για ιδιωτική χρήση. Στην πρώτη περίπτωση, άλλοι χρήστες που συνεισφέρουν στο OSM μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν για να δημιουργήσουν ή να ενημερώσουν τον χάρτη του OSM.

Για περισσότερα δείτε και το κυρίως άρθρο.

Χαρτογραφόντας με υπάρχουσες διαδρομές

Εάν δεν διαθέτετε δέκτη GPS μπορείτε να χαρτογραφήσετε χρησιμοποιώντας υπάρχουσες διαδρομές που έχουν αποσταλλεί. Στο Λονδίνο η eCourier δώρισε τις καταγραφές των διαδρομών των μεταφορέων της, το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν δεδομένα για όλους σχεδόν τους μεγάλους δρόμους και για αρκετούς μικρότερους διαθέσιμα. Εάν για παράδειγμα γνωρίζατε κάποιο μέρος του Λονδίνου, αλλά δεν είχατε δέκτη GPS, τότε αυτό θα ήταν ένα ιδανικό σημείο για να ξεκινήσετε. Είναι αρκετά σημαντικό να γνωρίζετε την περιοχή που χαρτογραφείτε. Ακολουθήστε τον [[Editing|εικονογραφημένο οδηγό] για να ξεκινήσετε την επεξεργασία.

Το Korea project πειραματίζεται με την απομακρυσμένη συνεργασία, όπου χρήστες από όλο τον πλανήτη μπορούν να δημιουργήσουν χάρτες χρησιμοποιώντας δεδομένα που συλλέχθηκαν στην Κορέα και περιλαμβάνουν διαδρομές, σημεία, φωτογραφίες και σημειώσεις. Για περισσότερα δείτε εδώ.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή JOSM, που ανέπτυξε ο χρήστης imi σε Java, για να κατεβάσετε απο το OSM διαδρομές από GPS για μια συγκεκριμένη περιοχή και επιπρόσθετα να δείτε τι έχει προστεθεί από άποψη κόμβων και ακμών, πάλι από τον σέρβερ του OSM. Χρειάζεται κάποιος χρόνος για να γίνει αυτό για μια μεγάλη περιοχή (όπως για μια ολόκληρη χώρα για παράδειγμα), αλλά μπορεί να δώσει μια άμεση άποψη για το ποιές διαδρομές δεν έχουν ακόμα μετατραπεί σε δρόμους ή άλλα χαρακτηριστικά. Το JSOM μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθούν κόμβοι και ακμές, και τα αποτελέσματα να αποσταλλούν και πάλι στο OSM. Προτείνεται να μην κατεβάσετε δεδομένα για κάποια μεγάλη περιοχή. Αυτό θα δημιουργήσει σημαντικό φόρτο στην πλατφόρμα, πιθανώς ο υπολογιστής σας δεν θα διαθέτει αρκετή μνήμη και επιπρόσθετα απαιτείται σημαντικό χρονικό διάστημα για να παρθούν τα δεδομένα από τον σέρβερ. Είναι προτιμότερο να ασχοληθείτε με μια πιο μικρή περιοχή ( π.χ. μια πόλη ) και αργότερα να ζητάτε περισσότερα δεδομένα από το OSM όταν τα χρειάζεστε μετακινόντας το παράθυρο.


Προώθηση

Ένας από τους τρόπους προώθησης είναι τα αυτοκόλλητα

Ένας από τους σημαντικότερους τρόπους με τον οποίο μπορείτε να βοηθήσετε είναι να προωθήσετε το OpenStreetMap στην ευρήτερη κοινωνία σας. Συμβουλευτείτε τα τρέχοντα γεγονότα, όπου αναφέρονται οι επικείμενες παρουσιάσεις για το OSM καθώς και άλλα γεγονότα και συνέδρια στα οποία το OpenStreetMap πιθανώς να προωθείται. Εάν κάποιο από αυτά τα γεγονότα χωράει στο πρόγραμμά σας, σκεφτείτε την πιθανότητα να κάνετε και κάποια παρουσίαση για το OSM. Για αυτό το σκοπό υπάρχουν κάποια έτοιμα βοηθήματα για τις παρουσιάσεις.


Έργα

Στην σελίδα με τα έργα χαρτογράφησης μπορείτε να βρείτε κάποιο στο οποίο θα θέλατε να συμμετάσχετε. Τα έργα αυτά θα αποτελούν δραστηριότητες προσανατολίσμένες σε κάποιο στόχο, όπως η χαρτογράφηση κάποιας συγκεκριμένης πόλης ή του εθνικού οδικού δικτύου κάποιας χώρας. Εάν θέλετε να συμμετάσχετε σε κάποιο έργο είστε ευπρόσδεκτοι να το κάνετε.

Απόδοση χαρτών σε εικόνες

Το Tiles@home είναι ένα υπολογιστικά κατανεμημένο έργο για την απόδοση των δεδομένων του OSM σε εικόνες, ώστε να χρησιμοποιηθούν στο χάρτη Slippy, που αποτελεί την online προβολή του χάρτη.

Προγραμματιστές

Η ανάπτυξη λογισμικού ωθεί το έργο σε διάφορες κατευθύνσεις. Όπως προαναφέρθηκε, έχουν δημιουργηθεί διάφορα εργαλεία για την επεξεργασία του χάρτη. Στην πραγματικότητα το OpenStreetMap υποστηρίζεται από ελεύθερο λογισμικό από την διαπροσωπία slippy map, έως το υποκείμενο πρωτόκολο πρόσβασης στα δεδομένα ( μια διαπροσωπία μιας web υπηρεσίας για την ανάγνωση και την εγγραφή δεδομένων του χάρτη). Υπάρχει αρκετό περιθώριο για υπο-έργα που δουλεύουν τα δεδομένα και τα αξιοποιούν, αλλά επίσης χρειάζεται η επιδιόρθωση λαθών και η προσθήκη χαρακτηριστικών στα κύρια τμήματα.

Άρα από πού να ξεκινήσετε;

  • Η σελίδα για την ανάπτυξη είναι το portal όπου οι προγραμματιστές μπορούν να βρουν κείμενα, τεχνικές λεπτομέρειες και πληροφορίες για τον τομέα που ενδιαφέρονται.
  • Οι λίστες συζητήσεων 'dev' και 'talk' μπορούν να σας δώσουν μια αίσθηση της τωρινής δραστηριότητας.
  • Οι προδιαγραφές του πρωτοκόλου είναι ίσως το πιο βασικό κείμενο που θα χρειαστείτε.
  • Η λίστα Things To Do περιέχει κυρίως προγραμματιστικές εργασίες προς ανάθεση.