Sv:Getting Involved

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Hur man kan hjälpa OpenStreetMap

Arbeta med/på kartan

Du har säkert redan tagit en titt på kartan och försökt hitta din egen gata. Kanske är denna inte helt korrekt gjord eller så är den inte helt klar. Kanske finns den inte ens på kartan (vilket är mest troligt för närvarande). Nåväl, det innebär ju att det finns ett enkelt sätt för dig att engagera dig. Vi skapar kartor utan att använda existerande upphovsrättsskyddade kartor som underlag, genom att undersöka gator och använda olika kartläggningstekniker, men det finns inget som går upp mot lokalkännedom. Det finns en mängd saker du kan göra i ditt närområde utan att ta dig an de globala dimensionerna i detta projekt. Vi uppmuntrar folk att gå med och göra ett litet bidrag här och där för att förbättra kartan, då många händer gör jobbet lätt.

Rapportera fel på kartan

Notes erbjuder ett väldigt enkelt sätt att markera problem på kartan, såsom namn som saknas eller är felaktiga, saknade objekt... Det är ännu enklare att ge information om redan existerande fel, såsom att man lägger in namn som saknas.

Enkla redigeringar

Det kräver inte mycket kompetens för att börja arbeta med kartan. Kanske du befinner dig i ett område där det ser ut som att allt är klart, men glöm inte att vi är intresserade av en mängd utförliga Kartdetaljer. Detaljer såsom pubar, restauranger, till och med postlådor och busshållplatser, kan alla adderas till vårt dataset. Notera dessa i ditt närområde och få in dem på kartan! Du är också varmt välkommen att korrigera alla fel du ser, såsom felstavade vägnamn. Kolla också Notes för att se kända fel i ditt område som du kan fixa till.

skapa ett konto, kolla in kartdetaljer och börja redigera!

Skapa kartor från grunden

Kanske du befinner dig i ett område (eller till och med ett helt land) som nästan helt saknar kartläggning. Härligt! De vill vi att du går med och hjälper oss erövra varenda hörn på jordklotet!

Du kan börja kartlägga ett nytt område med kartläggningstekniker såsom inspelning av GPS-spår, fotokartläggning och audiokartläggning.

Saknar du en GPS, kan du enkelt spåra Flygfotografier eller GPS-spår som laddats upp av andra användare. I vilket fall, behöver du skapa ett konto, gå igenom Nybörjarguiden, och spendera en del tid på att komma in i hur man redigerar.

Samarbeta med andra

För att ta reda på vilka andra som kartlägger i din region, navigera till sidorna om Kartläggningsprojekt. Dessa sidor listar projekt som du kanske vill hjälpa till med. Det finns målorienterade aktiviteter, såsom kartlägga en specifik tätort, eller motorvägsnätverk i ett land. Om det finns ett projekt som intresserar dig så är du mer än välkommen att engagera dig. Att registrera lokalt intresse kan du ofta lista dig själv på dessa projektsidor. Har du ett wikikonto kan du även använda din användarsida på wikin för att ange var du befinner dig och kartläggningsintressen samt lägga till dig själv till olika platskategorier. Inom ditt användarkonto på OSM (inte på wikin) kan du även lägga till en beskrivning och ange din hemort.

Donera pengar

Se OSM Foundation

Marknadsföring

Ett av sätt att marknadsföra är bildekaler

En av de främsta vägarna att hjälpa till är att marknadsföra OpenStreetMap i ett bredare sammanhang. Vi är intresserade att attrahera nya bidragsgivare som vill ge sig ut och kartlägga sitt närområde. Detta kan vara lokala grupper, skolbarn, folk bosatta i andra länder, eller folk som reser till intressanta ej kartlagda områden i världen. Det är också bra att främja entusiasm bland folk som aldrig hört talas om OSM i ett visst område. Ett sätt att göra detta är att organisera en kartläggningshelg eller Mikrokartläggningsparty.

Historiskt har vi alltid haft lättare att få med teknikentusiaster, folk med en passion för öppna internetsamarbeten men också prylgalningar som ser fram emot att kunna använda sina GPS-enheter till något riktigt bra. Vi är också intresserade av att få med nya utvecklare (se nedan). Projektet är numera välkänt inom teknikkretsar, men mycket arbete återstår att få dem att börja bidra. Ett bra sätt att nå ut till dessa är att ge presentationer eller kanske marknadsföra OSM på teknikevenemang. Sidan över aktuella evenemang listar ofta kommande möten och konferenser med OSM-presentationer, men kanske du känner till något annat arrangemang där OSM borde marknadsföras.

Utvecklare

En stor del av programvaruutvecklingen tar detta projekt i många olika riktningar. Vi har skapat olika kartredigeringsverktyg. Faktiskt så drivs OpenStreetMap av en programvara öppen källkod från användargränssnittet slippy map, ner till det underliggande dataåtkomstprotokollet (ett webbtjänstgränssnitt för att läsa och skriva kartdata). Det finns ett stort djup för underprojekt att arbeta med vår data och använda vår data, men vi behöver också hjälp att fixa buggar och lägga till funktioner till våra kärnkomponenter.

Så var början man då?

  • Utvecklingssidan är portalen för utvecklare att dokumentera tekniska detaljer och hitta områden de är intresserade av.
  • Gå med i mailingslistorna 'dev' och 'talk' för att få en känsla av vad som är den mest aktuella aktiviteten.
  • API-specifikationerna utgör kanske den merparten av dokumentationen man behöver sätta sig in i.
  • Listan över saker att göra är främst utvecklingsuppdrag.

Documentation

Cause OSM changes rapidly we still have to keep this wiki current. So you might help us and update/manage wiki pages. The wikiteam will help you, if you like.