NL:Getting Involved

From OpenStreetMap Wiki
Jump to navigation Jump to search

Hoe te helpen met OpenStreetMap

Werken aan de kaart

U heeft waarschijnlijk al gekeken op de kaart en geprobeerd uw straat te vinden. Misschien is het niet helemaal juist, of nog niet af. Misschien ontbreken er winkels en restaurants. Misschien staat hij nog helemaal niet op de kaart. Dat geeft u dus een fantastische manier om betrokken te raken. We maken kaarten zonder te kijken naar bestaande kaarten met auteursrechten, door de straten te verkennen en verschillende technieken voor kaarten te gebruiken, maar er bestaat geen vervanging voor lokale kennis. Er is heel veel dat in uw buurt kunt doen zonder de volledige globale dimensies van het project op uw schouders te nemen. We moedigen mensen aan deel te nemen en hier en daar kleine bijdragen te leveren om de kaart te verbeteren, omdat vele handen licht werk maken.

Bezoek ook eens het forum van OpenStreetMap daar vindt u veel informatie en eventueel hulp.

Opmerkingen toevoegen aan de kaart

De mogelijkheid Opmerkingen biedt een zeer eenvoudige manier om problemen op de kaart te markeren, zoals ontbrekende of foutieve namen, ontbrekende objecten. U bent misschien in staat om lokale informatie te verschaffen voor reeds bestaande opmerkingen, zoals de ontbrekende namen op te geven.

Eenvoudige bewerkingen

Het vraagt niet veel inspanning om te beginnen met werken aan de kaart. Misschien bent u in een gebied waarvan het lijkt alsof we daar al klaar zijn, maar vergeet niet dat wij zijn geïnteresseerd in het verzamelen van veel gedetailleerde kaartobjecten. Dingen zoals cafés, restaurants, zelfs postbussen en bushaltes, kunnen allemaal worden toegevoegd aan onze gegevensset. Zie ze in uw buurt en vermeld ze hier! Het staat u ook vrij om vergissingen te corrigeren die u ziet, bijv. verkeerd gespelde namen van wegen.

Dus maak een account en begin met bewerken!

Kaarten vanaf het begin maken

Misschien bent u in een gebied (of zelfs misschien een heel land) zonder veel bedekking van de kaart. Dat is fantastisch! We hebben het nodig dat u deelneemt en ons helpt om uw hoekje van de wereld te veroveren!

U kunt beginnen met het kaart brengen van een nieuw gebied met behulp van technieken voor kaarten zoals GPS-sporen opnemen, in kaart brengen met behulp van foto's, in kaart brengen met behulp van geluidsopnames.

Voor het geval u geen GPS-apparaat heeft, kunt u eenvoudigweg luchtfoto's overtrekken of de door andere gebruikers geüploade GPS-sporen gebruiken. In ieder geval dient u een account te maken, de Handleiding voor beginners te lezen en enige tijd te spenderen om het bewerken onder de knie te krijgen.

Samenwerken met anderen

Navigeer door de pagina's van de Mapping Projects om uit te zoeken wie nog meer is betrokken bij het in kaart brengen van uw regio. Die pagina's vermelden projecten waarmee u misschien wilt helpen. Het zijn activiteiten die zijn gericht op een bepaald doel, zoals het in kaart brengen van een bepaalde stad, of het wegennetwerk voor motorvoertuigen voor een land. Als er een project is dat uw interesse heeft, zult u van harte welkom zijn om daaraan deel te nemen. U kunt uzelf vaak op dergelijke pagina's vermelden om uw lokale interesse te registreren. Als u een wiki-account heeft kunt u ook uw gebruikerspagina op de wiki gebruiken om uw locatie te vermelden en uw interesses voor het maken van kaarten te beschrijven, en uzelf toevoegen aan categorieën van locaties. Binnen de instellingen van uw gebruikersaccount van OSM (niet die van de wiki) kunt u ook een beschrijving toevoegen en uw locatie voor 'thuis' toevoegen.

Promotie

Flyers en posters zijn als bronbestanden beschikbaar om af te drukken, of (in sommige gevallen) kunnen per post worden besteld

Eén van de beste manieren is het helpen bij het promoten van OpenStreetMap in de ruimere gemeenschap. We zijn geïnteresseerd in het aantrekken van nieuwe deelnemers die er op uit willen gaan en hun buurten in kaart willen brengen. Dit zouden lokale groepen in de gemeenschap, schoolkinderen, mensen die in andere landen leven, of mensen die naar nog niet in kaart gebrachte delen van de wereld reizen, kunnen zijn. Het is ook goed om he enthousiasme op te krikken van mensen die al van OSM gehoord hebben in een bepaald gebied. Een manier om dat te doen is door een mapping weekend te organiseren of een Micro Mapping Party.

Historisch hebben we altijd meer geluk gehad met het aantrekken van technologische enthousiasten, mensen met een passie voor het samenwerken aan een open internet, of ook liefhebbers van gadgets die zoeken naar een manier om hun GPS-apparaten tot hun recht te laten komen. We zijn ook geïnteresseerd in het aantrekkelijk maken voor nieuwe ontwikkelaars (zie hieronder). Het project is dezer dagen breed bekend in technische kringen, maar er is nog veel meer werk te doen om deze mensen over te halen mee te doen en bij te dragen. Een goede manier om deze mensen te bereiken is door presentaties te geven of anderszins OSM te promoten op technologische evenementen. De pagina Current Events vermeld vaak aankomende meet-ups en conferenties die presentaties over OSM laten zien, maar misschien weet u zelf nog een ander evenement waar OSM zou moeten worden gepromoot.

Ontwikkelaars

Veel van het ontwikkelingswerk voor de software brengt dit project naar vele verschillende richtingen. We hebben verschillende programma's ontwikkeld voor het bewerken van kaarten. In feite wordt OpenStreetMap gedreven door open source software van de interface slippy map, tot aan de onderliggende toegang tot gegevens protocol (een interface voor een webservice voor het lezen en schrijven van kaartgegevens). Er zijn vele gebieden voor sub-projecten om te werken met onze gegevens en die onze gegevens gebruiken, maar we hebben ook hulp nodig om problemen op te lossen en dingen toe te voegen aan onze broncomponenten.

Waar dus te beginnen?

  • De pagina Ontwikkelen is het portaal voor ontwikkelaars voor het documenteren van technische details en het zoeken naar gebieden waarin zij zijn geïnteresseerd.
  • Neem deel aan de 'dev' en 'talk' mailinglijsten om gevoel te krijgen voor de meest recente activiteiten.

Documentatie

We proberen deze wiki steeds recent te houden omdat OSM snel wijzigt. U kunt ons dus helpen en pagina's van de wiki bijwerken/beheren. Het wikiteam zal u helpen. indien nodig.

Wordt lid van de foundation

U kunt lid worden van de OpenStreetMap Foundation als een manier om uw ondersteuning voor het project aan te geven, en invloed te hebben op de toekomstige richting van het project. U kunt ook doneren, direct aan de foundation om de servers gaande te houden!